СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...        ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА                         "BG Север" - брой 10 (9 - 15 март 2012 г.)


 

Президентът да се коригира за гафа на 3 март, настояват социалистите

 

Неспоменаването на Русия в словото на държавния глава е национален нихилизъм

 

Докато в Москва отбелязваха нашия национален празник, българският президент Плевнелиев не спомена в словото си Русия, сн. Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва, bnr.bg

Докато в Москва отбелязваха нашия национален празник, българският президент Плевнелиев не спомена в словото си Русия, сн. Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва, bnr.bg

Михаил АНГЕЛОВ

За първи път български държавен глава в словото си за Националния празник на страната 3 март не споменава нито от какво сме се освободили преди 134 години, нито кой ни е освободил. Много се надявам, че президентът Росен Плевнелиев е допуснал грешка под въздействието на силните емоции и ще намери начин да се коригира публично", коментира в Плевен гафа депутатът от БСП Румен Петков.

Той смята, че ако пропускът в в словото на президента Плевнелиев не е резултат от грешка, това е равносилно на национален нихилизъм. Защото така показваме на себе си, на децата си и на нашите приятели и партньори, че сме готови да забравим 500 години робство, да забравим няколко десетки хиляди жертви на Русия, на Украйна, на Румъния, на Финландия, а това говори много зле за нас като нация. Българите имат своя национален интерес и своето самочувствие, което трябва да отстояват всеки ден. Заслужили сме го, защото нашите 500 г. робство всъщност дават свобода на развитие на Европа, заяви още Петков.Като контрапункт на гафа у нас депутатът даде за пример тържествата в Москва послучай годишнината от края на Руско-турската освободителна война и освобождението на

България от турско робство, на които той присъствал. Традиционно в навечерието на празника били поднесени цветя на паметника на плевенските гренадири в центъра на руската столица. Пред московската публика и пред дипломатическия корпус била представена уникална колекция на бившия посланик в България и сегашен министър на културата на Руската федерация Александър Авдеев. Тя била показана в Централния исторически музей на Москва и включва над 120 графики и литографии, които са рисувани по време на Руско-турската освободителна война. Александър Авдеев ги събирал в продължение на 25 години. Те са закупувани от различни точки на света - Ню Йорк и Вашингтон, Лондон и Париж, Истанбул и Анкара и от София. Колекцията включва и няколко неща, които отразяват битката за Плевен край Горни Дъбник.

"Използвах възможността да поканя Александър Авдеев да гостува заедно с изложбата си в България. Надявам се, че ще намери време да се върне при приятелите си в България", допълни Румен Петков.

 

 

Червените останали сами в НСОРБ

 

"БСП претърпя тежка загуба в общото събрание на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ). За първи път от създаването на сдружението досега негов председател няма да бъде кмет от социалистическата партия. От начина, по който протече събранието, станаха ясни две неща. За първи път на него се очерта легитимна коалиция между ГЕРБ и ДПС. И пак за първи път в рамките на общото събрание на сдружението БСП е останала сама. На базата на обективна информация и без емоции социалистическата партия трябва да си направи много сериозни изводи. Това, че останахме сами в рамките на общото събрание, няма да ни помогне да покажем на обществото, че ние сме носители на перспективата и че сме реалната действена алтернатива на ГЕРБ. След като направим обективен анализ на станалото, трябва да предприемем мерки, които да ни извадят от състоянието, в което сме", заяви още депутатът Румен Петков.

На журналистически въпрос кой е виновен за изолацията на столетницата в сдружението на общините, той лаконично отговори, че в момента не отговаря за коалиционната политика на БСП. Проверка на "BG Север" установи, че този ресор е в правомощията на председателя Сергей Станишев. Според осведомени източници кметовете на ДПС са подкрепили в общото събрание представителите на ГЕРБ, тъй като БСП прецакала хората на Доган в някои региони при избори на делегирани членове на ръководството на НСОРБ. Политическото предателство се наказва, заявил лидерът на ДПС.

 

 

Венета Шопова, председател на КЗЛД:

 

Злоупотребата с лични данни се наказва с глоба до 100 хил. лв.

 

Поля ТОМОВА

По повод 10-годишнината от своето създаване Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) проведе поредица от мероприятия в Плевен в края на миналата седмица. Състояха се обучения с администратори на лични данни, консултации за приложението на Закона за защита на личните данни, открито заседание на комисията по конкретен казус.

 

- Г-жо Шопова, каква е в най-общи линии работата на Комисията за защита на личните данни?

 

- В най-общи линии е много трудно да се отговори, защото ние покриваме всички сфери на обществения живот - като се започне от аптекарите, стигне се до всички служби и органи по национална сигурност, търговски оборот - абсолютно всички сфери на живота. Интересното от практиката е, че при нас постъпват жалби, сигнали, искания за проверки във всички сектори. Мога да кажа, че от телекомуникациите и осигурителните услуги хората се жалват най-много и най-често и ние сме разследвали именно тях най-много.

 

- Кои са най-честите злоупотреби с лични данни?

 

- Най-честите злоупотреби са тези, свързани с кражба на самоличност. Това е използването на вашите, например, лични данни от друго лице, в немалко случаи за престъпни цели. Следват нарушения, свързани с разпространяването на лични данни без правно основение, както и използването на нашите лични данни, придобити законно, за други цели, за които ние не знаем в повечето случаи.

 

- Какви са санкциите и кой е бил санкциониран от Комисията с най-голяма сума?

 

- По нашия закон санкциите са определени в няколко направления. За най-тежкото нарушение - злоупотреба с лични данни, санкциите са от 10 хиляди до 100 хиляди лева глоба или имуществена санкция. За неспазване на технически и организационни мерки за защита на личните данни от определен администратор, който ги съхранява, там глобите са от 500 до 5 хиляди лева. Голяма е разликата, както виждате, още повече, че голяма част от случаите, които разглеждаме, са за неспазване на тези мерки, от което произтича и по-страшното - злоупотребата с лични данни. В повечето случаи това неспазване на мерките е умишлено, но след като не можем да докажем злоупотреба, не можем да приложим и по-строгите санкции.

Миналата година наложихме санкция в размер на 45 хиляди лева на една банка, която беше използвала данните на свой клиент за друга цел - издаване на кредитна карта. Човекът е имал вече кредитна карта от същата банка и е уведомен да отиде да си получи поредната, дори му беше начислена и такса за ползването. При наличието на една или две карти, на този човек не му е била нужна трета, и най-важното - той не я беше искал. Също така сме налагали глоби на мобилни оператори - 20 - 30 хиляди лева.

 

- Защо се стига до следната ситуация - в търговския регистър например излизат ЕГН-та на различни хора. Когато обаче ЕГН се появи в медия, това е нарушение на вашия закон и тази медия попада под ударите му?

 

- Има такъв момент. Трябва да кажа, че постоянно получаваме и жалби срещу медии, макар нашият закон изрично да казва, че когато определени данни се използват само за журналистически цели, това не се счита за нарушение на закона. Когато се публикува информация за определено лице, в качеството му на управител или търговец, не го приемаме за нарушение. Но има медии, на които сме наложили наказания, тъй като са публикували копие от прокурорско постановление, на епикриза, на договор между търговско дружество и физическо лице. В тези случаи има санкция.

 

- Как сте във вашата комисия с бонусите?

 

- Много сме зле, почти няма такива.

 

 

Георги Първанов при соцактива от Плевен и региона

 

Георги Първанов

Георги Първанов

Президентът на република България (2002 - 2012 г.) Георги Първанов днес, 9 март, е на посещение в Плевенска област за срещи с ръководители, членове и симпатизанти на БСП. Първите разговори доскорошният държавен глава ще води от 10,00 часа с членове и симпатизанти на левицата в ритуалната зала на община Червен бряг.

В 12,00 часа Георги Първанов ще има среща с кметове и председатели на общински съвети, общински партийни лидери, общински съветници и симпатизанти на соцпартията от Плевен и областта. Мястото на събитието е зала "Плевен" в сградата на областната администрация.

В 14,00 ч. плевенските журналисти и кореспонденти на централни медии ще имат възможност да задават въпроси към единствения български президент с два мандата в конферентната зала на хотел "Ростов".

Пак там от 14,30 ч. Георги Първанов ще проведе дискусия по актуалното състояние на здравеопазването в България, в която ще участват кметове на общини от Плевенска област, представители на Медицинския университет, на лечебни заведения в региона.

Младият кмет на община Пордим Илиян Александров ще домакинства на Първанов и ще го срещне със своите връстници, симпатизиращи на БСП, в Дневния център от 16,00 часа.

В 18,00 часа Георги Първанов ще проведе общоградска среща в гр. Белене, в която ще се включат кметове и председатели на общински съвети, общински съветници, местни лидери на БСП и симпатизанти на партията от района. Събитието е от 18,00 ч. в салона на читалище "Христо Ботев"."BG Север"

 

 

25 лева на кв. метър струва запълването на дупките

 

Ангел АТАНАСОВ

"Публикуваните в централни медии високи цени за ремонт и поддържане на пътната инфраструктура не са на община Плевен. За тях трябва да отговарят Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Областното пътно управление", заяви по повод скандални публикации в национални всекидневници плевенският градоначалник доц. д-р Димитър Стойков. Според материалите в централната преса цените в Плевен за ремонт на пътища, засаждане на храсти и дървета, дезинфекция и др. били многократно по-високи, отколкото в други градове.

Той направи сравнение между реалните цени, които общината плаща за различните дейности по поддръжката на улиците и пътната инфраструктура, и публикуваните от договорите на АПИ за региона. Най-шокираща е разликата в засаждането на крайпътни храсти. За едно храстче в нашия регион държавата плащала по 350,76 лв., а общината - 4,64 лв. Засаденото с държавни пари широколистно дърво излизало 361,29 лв., а с общински - 39,22 лв. За дезинсекция и дезинфекция на едно дърво по договорите на АПИ държавата плащала 47,69 лв., а на общината същата дейност излизала 6 стотинки на квадратен метър.

Значително по-евтино по договорите на общината излизало и изкърпването на пътните дупки. За запълване с асфалтова смес държавата плащала по 41,24 лв. на кв. метър, а пълненето на общинските дупки струвало 25,26 лв. При изкърпване със студена смес съотношението било 383,94 лв. срещу 208,18 лв.

Косенето на ливада излизало на държавата 675,48 лв. на дка, а на общината - десет пъти по-малко.

Кметът опроверга и твърдението, че в Плевен снегопочистването излизало пет пъти по-скъпо, отколкото в другите общини. Според договорите на общината с фирмите, които чистят снега, заплащането било по 64,80 лв. на 3 дка улици.

"Ще поискам от всекидневника, който публикува по подвеждащ начин информацията за тези цени, да ми предостави право на отговор" - обяви доц. д-р Стойков.

"За изпълнението на тези дейности АПИ прави открити конкурси, на които кандидатите представят своите оферти. За Плевен имаше двама кандидати, всичко беше прозрачно, не е имало проблем. Единият кандидат предложи по-ниски цени и спечели. Възложител е Агенцията, нашите функции са по-скоро контролни", каза Ивайло Денчев, директор на плевенското Пътно управление.

върни се в НАЧАЛО