СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                       КОНФЛИКТИ                                         "BG Север" - брой 10 (9 - 15 март 2012 г.)


  

Повече жертви на пожари тази зима -
шестима загинали и трима обгорени

 

Бебе на 40 дни издъхна в пламъците, дете на 2 години пострада сериозно

 

Поля ТОМОВА

Възрастна жена загина при пожар в Червен бряг на 6 март. При потушаване на огъня в селскостопанска постройка на вилна зона "Водол" край града пожарникарите се натъкнали на овъглен труп на възрастна жена, съобщават от пресцентъра на областната дирекция на МВР в Плевен. 71-годишната старица има постоянна адресна регистрация в село Горник, а е живяла под наем във вилата. Огънят е потушен от екип пожарникари с един пожарен автомобил. Следи от насилие по тялото не са открити, а по първоначална информация предполагаемата причина за инцидента е неправилно ползване на отоплителен уред. По случая се води досъдебно производство.Това е един от зачестилите напоследък смъртни случаи при пожари в нашия регион.

Огнената стихия взима повече жертви тази зима, сочи справката на местната служба "Пожарна безопасност и защита на населението". От началото на зимния сезон - 1 октомври, до края на февруари в региона е имало 93 пожара, докато за същия период на миналата година те са 88. По-тревожна е обаче статистиката на пострадалите - през зимата в пожари са загинали шестима и са ранени трима души. За 2010 година данните показват трима загинали и нито един ранен.

Най-честите жертви са възрастни самотни хора по селата. Те са трудноподвижни и не могат да се спасят сами от огъня. Като 73-годишния Йордан Р. от село Каменец, който загина при пожар в края на февруари. Тялото му бе открито от служители на социалния патронаж, когато отишли да му занесат храната. Мъртвият старец лежал близо до печка на твърдо гориво, мебелите и вещите в стаята му и покривът са напълно изгорели.

В огъня тази зима загина бебе на 40 дни. При пожар пострада и двегодишно дете. И в двата случая малчуганите са оставени сами в жилища, които се отопляват на твърдо гориво.

Отново главната причина за пожари и за жертвите в тях е неправилното боравене с отоплителни уреди. Най-често това са печки на твърдо гориво, които са оставени без надзор и лесно предизвикват пожари, установили огнеборците. Небрежност при боравене с открит огън е причината за 13 от възникналите пожари. Само в един от случаите пожарът е причинен от туристическа газова бутилка, която била пригодена за отопление.

Огнената стихия възниква по-често в къщи, отколкото в апартаменти. Други причини за пожарите са самозапалване, детска игра с огъня, техническа неизправност на уредите или мрежата, късо съединение.

И през зимата служителите на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили проверки на обекти, в които има множество хора - детски и здравни заведения, търговски обекти, домове за деца и възрастни. Направените проверки за този период са 1 430. Служителите на пожарната отново припомнят основните съвети за безопасност. Най-важното е да не се оставят без наблюдение деца, възрастни и трудноподвижни хора, когато в стаята има отоплителен уред. Необходимо е също хората да поддържат инсталациите в изправност, да не подсилват предпазителите на елмрежата, да не оставят близо до отоплителни уреди газови бутилки.

 

 

Стела Боевска:

 

Очаквам оправдателна присъда за сина ми

 

Петя КОЛЕВА

Присъдата срещу Гълъбин Боевски ще излезе до края на април, след като вече е факт първото заседание на съда по делото на българина. Боевски бе арестуван на летището в Сан Пауло през октомври 2011 година, след като в куфарите му бяха открити 7 кг и 200 грама кокаин. Българският щангист от 180 дни е в бразилския затвор, но близките му твърдо вярват в неговата невинност и очакват оправдателна присъда.

"Ако все пак това не се случи и той получи осъдителна присъда, апелирам към нашата държава, към правителството, към политиците - това е един българин, който заслужава да му се обърне внимание и да бъде прехвърлен в България", казва майката на шампиона Стела Боевска.

Жената е убедена, че Гълъбин е невинен. "Аз знам какво съм възпитала и какво съм отгледала. Никога не мога да предположа и да си помисля, че той е направил това, в което го обвиняват. Баща е на три деца - все едно да носи отрова на тях, това е невъзможно", убедена е Стела Боевска. Тя опровергава писания в пресата, в които се твърди, че щангистът е затънал в дългове и е бил притиснат финансово. "Какво значи финансово затруднен? Да, има кредити, които се обслужват и сега, въпреки че него го няма. Живеем нормален живот, справяме се, въпреки че е трудно. Има все още хора, приятели, които не са го изоставили, които помагат", казва майката. Стела Боевска е категорична, че съпругата на Гълъбин - Красимира, не разпродава имуществото на семейството, както твърди жълтата преса. Фитнесът сега е под грижите на сина на Боевски - Пол, който освен това се грижи и за най-малкото дете в семейството - 4-годишната си сестричка.

Стела Боевска признава, че й е много трудно, но най-тежкото нещо за нея е, че много често в пресата синът й е наричан наркотрафикант. "Това не мога да понеса, моят син не е наркотрафикант. Моят син е един българин, който е прославил родината си, който не заслужава да спи на пода в килията 180 дена... За мен е много тежко това, всеки да си легне вкъщи на топло, на меко, а той да спи на земята... Без да е разследван, без да е доказано има ли някаква вина, или няма", просълзява се майката. Тя заяви, че категорично вярва в правосъдието на Бразилия и се надява синът й да бъде оправдан.

 

 

Улица Ген. Колев държи рекорда по мръсотия

 

От красив някога район на Плевен улица "Ген. Колев" днес се е превърнала в безобразна кочина, сн. авторът

От красив някога район на Плевен улица "Ген. Колев" днес се е превърнала в безобразна кочина, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Истинската мръсотия, в която живеят плевенчани, лъсна веднага, след като снегът се стопи. Мизерията по улиците на града е тотална. Гледката включва боклуци, които гният около контейнерите от есента, безброй купчини от прежълтели листа, изхвърлена сгурия около кофите за смет, изтърбушени дюшеци, разкъсани дрехи... По улиците зейнаха стари и нови дупки в асфалта.

Рекордът по мръсотия обаче държи ул. "Генерал Колев", видя репортер на "BG Север". Тя не е забутана в покрайнините на Плевен, а попада в широкия център на града. И въпреки това гюмовете по нея преливат, по тротоарите се въргалят пластмасови кафени чаши и фасове. Баричката, която върви по средата на двете платна, почти по цялото продължение на "Генерал Колев", е препълнена с всякакъв вид домашен инвентар. В купчините мръсотия се виждат и трупове на четириноги. Районът е осеян с найлонови торби, пълни с боклуци, и с празни бутилки. От купищата боклуци е трудно да се види дали по баричката тече вода или не. Факт е обаче, че своеобразният ръкав след екопазарчето на "Сан Стефано" се влива в река "Тученишка" и плуващата по него мръсотия минава през целия град.

"Погледнете какви красиви жилищни кооперации има на нашата улица, казва плевенчанин, който подаде в редакцията сигнал за мизерията на ул. "Генерал Колев". - Не мога да разбера всичкият този боклук от тях ли идва и ако вината не е в живеещите тук, как те

се примиряват с гледката, която е буквално под носовете им", не скрива негодуванието си към хората, с които споделя общ адрес той. Категоричен е, че колкото повече бунища виждат около себе си хората, толкова по-често и те ще цапат - без да изпитват угризения и с мисълта, че "оправия няма". Според него едно от решенията на проблема е санкциите за замърсителите да се завишат драстично. Защото българинът разбира от дума само когато му бръкнеш в джоба.

 

 

Съдът отказа да обяви за мъртъв плевенчанин, изчезнал преди 27 г.

 

Ива СЛАВКОВА

27 години близките на плевенчанина Димо Ц. нямат ни вест, ни кост от него. Мъжът изчезнал мистериозно на 24 февруари 1985 година от летището във Франфуркт. По онова време той бил началник на технически отдел по шевни машини в плевенската текстилна фабрика "Саня". Шефовете му го избрали сред десетки служители на завода да замине в командировка във Франкфурт. Димо тръгнал с група наши сънародници от различни краища на страната за Германия и оттогава сякаш потънал в дън земя. Това твърди пред магистрати в Плевенския районен съд неговата съпруга. По нейна молба е образувано производство по Закона за лицата и семейството (ЗЛС) с искането да бъде издаден акт за смъртта на мъжа й.

Двамата сключват граждански брак през 1981 година, ражда им се и дете. Вече порасналото момиче придружава майка си в съдебната зала. В молбата до магистратите пише още, че Димо владеел перфектно немски и затова бил избран за десетдневната задгранична командировка. Съпругата разказва, че научила за изчезването на Димо от шефа на "Саня". Той й съобщил, че неговият подчинен по необясними причини се отделил от българската група на летището във Франкфурт и повече никой не го видял. Жената иска от съда да обяви смъртта на мъжа й, а тя и дъщеря й - за негови законни наследници.

Магистратите обаче са категорични, че молбата е неоснователна. Според тях наистина, съгласно чл. 14 от ЗЛС, след като изтекат пет години от деня, за който се отнася последното известие за отсъстващия, по искане на прокурор или на заинтересован съдът обявява неговата смърт. От събраните в хода на делото доказателства обаче не може да се направи извод, че изчезналият плевенчанин не е сред живите. Лицето никога не е било и обявявано за държавно издирване, сочи приета като доказателство по делото справка от националната база данни на областната дирекция на МВР. Освен това Димо Ц. не е претърпял злополука, на която някой да е бил свидетел. Няма факти, които да твърдят, че същият е станал жертва на престъпление, такива данни не са открити в местни или чужди медии, мотивират се още магистратите.

След мистериозното изчезване на плевенчанина колегите му в "Саня" дълго коментирали, че началникът на отдела просто е избягал и не се е завърнал в България по собствено желание. Какви са причините за постъпката му и защо години наред не се е свързал с близките си обаче те могат само да гадаят.

 

 

Крими

 

* При специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението в гр. Левски е заловен 18-годишен, у когото са открити две топчета с размери около 1,5 х 1 см, които съдържали марихуана. При претърсване в къщата на друг жител на града в избено помещение е намерен найлонов плик с 36 грама марихуана. Собственикът на плика е на 24 г. и има две криминалистически регистрации за кражби и две присъди за кражба и грабеж. Наркотикът ще бъде изпратен за лабораторно изследване, съобщи областната дирекция на МВР.

* Около 19,15 часа на 1 март на площад "Възраждане" в Плевен непознат е принудил 11-годишен да му даде мобилния си телефон марка "МТС". Пред полицаите малолетният направил подробно описание на грабителя. След предприетите оперативни действия престъпникът е заловен. Установило се, че нападателят е 14-годишен от Плевен, но вече има 23 регистрации в полицията за грабежи и кражби. Намерен е и задигнатият мобилен телефон. Извършителят е приведен в помещение за полицейска закрила на малолетни и непълнолетни.

* Полицията в Пордим задържа четирима рецидивисти. Срещу мъжете са събрани достатъчно доказателства за извършена кражба от частен дом в града. Разследването започнало по жалба на 76-годишна жена от Плевен, която съобщила в полицията, че къщата й в Пордим е разбита. От жилището са откраднати дрехи, две печки, хладилник, телевизор, домакинска посуда и други предмети. Изяснило се, че престълението е извършено за периода от 6 февруари до 13 февруари. На 5 март са извършени претърсвания, обиски и изземвания в жилищата на криминално проявени мъже в Пордим. В полезрението на полицията попаднали 23-годишен с 30 заявителски материала за кражби и хулиганства и 11 присъди, 30-годишен с 15 съдебни регистрации и седем ефективни присъди, 27-годишен с 10 съдебни регистрации и пет присъди и 23-годишен с 21 заявителски материала и 12 присъди. Част от откраднатите вещи на възрастната жена са открити в домовете на четиримата. Други задигнати предмети от къщата на пострадалата са продадени в пункт за черни и цветни метали в Пордим, предадени от извършителите.

    

върни се в НАЧАЛО