СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                          ПРЕЗ СЕДМИЦАТА                          "BG Север" - брой 10 (9 - 15 март 2012 г.)


 

 В памет на Мариана Карабулева

 

Младежи организират шествие под наслов Безопасни улици

 

 Приятели на Мимка искат драстични санкции за убийците на пътя

 

Поля ТОМОВА

Мирно шествие в памет на 22-годишната Мариана Карабулева, чийто живот бе погубен от шофьор, грубо нарушил правилата за движение, организират нейни приятели чрез социалната мрежа Фейсбук.

"Мариана ни дава силата и куража да се борим повече да не губим близки и приятели в нелепи инциденти по пътищата! Моля всички съвестни хора, които искат промяна, в името на тези, които обичат и на които държат, да ни подкрепят. Не чакайте да се случи на вас, повярвайте, няма как да сте подготвени, никой не е застрахован. Борбата, която започваме, е повлияна от загубата на един изключително близък човек, не чакайте загубата на близък за вас човек да е вашият стимул! Моментът да се обединим и да се борим за промени настъпи!", е тяхното обръщение.

Шествието под наслов "Безопасни улици" ще се проведе на 11 март (неделя), от 12,00 часа в Плевен, София, Варна и Велико Търново. В Плевен шествието тръгва от драматичния театър "Иван Радоев", а крайната точка е община Плевен. Организаторите и участниците в шествието настояват за сериозни законови промени, които да гарантират безопасността на пътя. Те искат да отпадне възможността шофьори, които са нарушили закона и са причинили смърт и/или телесни повреди, да могат се отърват с условни присъди. В историята трябва да останат и извънсъдебните споразумения между прокурора и извършителя на пътно-транспортно произшествие (ПТП) със смъртен изход без знанието и съгласието на близките на загиналото лице.

Протестиращите настояват още да се налага забрана за напускане на страната на обвиняеми или подсъдими по дело за убийство при пътна катастрофа. Водачите, които са употребили алкохол и/или упойващи вещества, шофират без свидетелство за правоуправление и са причинили смърт и/или телесна повреда да бъдат съдени за умишлено престъпление. Заловените пияни и/или дрогирани шофьори и тези, които управляват с отнето свидетелство за правоуправление, да се задържат от 5 до 15 дни. При причиняване на смърт и/или тежка телесна повреда при ПТП от водач, нарушил закона, да се налагат мерките домашен арест и задържане под стража. Да се завишат неколкократно глобите и санкциите за шофьори, които карат с превишена скорост, не спират на пешеходни пътеки, минават на червен светофар, предприемат забранени и опасни за другите участници на пътя маневри.

Според протестиращите младежи в дейността по събиране на глобите на неизрядни и недобросъвестни шофьори трябва да се постигне по-голяма ефективност. Да се завиши контролът от КАТ за спазване правилата на движение в градски условия, включително и към шофьорите от градския транспорт, маршрутките и такситата.

Да започне изграждането на инфраструктура, безопасна за пешеходците. Маркировката по пътищата да се полага периодично, така че да няма изтрити пешеходни пътеки, непрекъснати и прекъснати линии и т. н. В училищата да се въведе час по безопасност на улицата. Правителството да провежда ежемесечни телевизионни кампании за безопасно шофиране, като се упоменава и броят на загиналите и ранените при ПТП-та.

Повече информация може да намерите в интернет на адреси: https://www.facebook .com/events/261246010617017/

https://www.facebook .com/groups/29925291013 7674/

 

 

Адвокатката Илиана Димитрова (вляво) при откриването на изложбата си, сн. Вяра Ценова

Адвокатката Илиана Димитрова (вляво) при откриването на изложбата си, сн. Вяра Ценова

"Усещане за пролет" в галерията на "Вазов" 5

 

Повече от 30 творби - пейзажи, натюрморти с цветя и фантазии на тема пролет, представи адвокатката художничка Илиана Димитрова. Изложбата й е четвърта подред в общинската художествена зала "Христо Бояджиев" и беше открита в първия ден на първия пролетен месец.

"Картините й сякаш съдържат последния вик на пътуване или фрагмент от укротено движение. Застинал миг от разкъсано пространство на безкрая. И всичко това с невероятната способност да владее света. Дръзки и златни комбинации от цветове - ярки, силни, в които се преплитат формата и същността на мисълта. Като вик. Неистов вик, като послание за усещане, за душевни състояния, като обещания за чудеса - чудесата на откритието да усетиш себе си и да изразиш себе си. Картините й носят звучност и топлина, характерни за нейния огнен темперамент на телец, тънък усет за хармония. И всичко подвластно на даденото, на таланта, на избора да бъдеш художник", представи я галеристката Светла Тончева.

Рисувала съм това, което чувствам, и мисля, че съм честна в нещата си, сподели самата художничка. "BG Север"

 

 

 

 

Пощите канят на епистоларен конкурс

 

41-ви по ред епистоларен конкурс за млади хора организират и тази година от Български пощи под егидата на Международното бюро на Всемирния пощенски съюз. В него участие могат да вземат само млади хора до 15-годишна възраст, а целта е те да развият уменията си да изразяват изящно своите мисли при писане на писмо и да допринасят за засилване на международната дружба, информира пиарът на пощите Иванка Паунова. Съчинението, написано под формата на писмо, трябва да съдържа между 500 и 800 думи и да бъде изпратено до "Български пощи" ЕАД не по-късно от 31 март. Конкурсът ще има две нива - национално и международно. Наградите в националниата надпревара ще бъдат връчени на 9 октомври, когато се отбелязва Световният ден на пощата, уточнява Паунова. "BG Север"

 

 

Николай Дойнов и Маргарита Лазарова - секретар на читалище Съгласие, сн. Вяра Ценова

Николай Дойнов и Маргарита Лазарова - секретар на читалище Съгласие, сн. Вяра Ценова

12 хиляди тома луксозни издания дариха на читалищните библиотеки

 

12 хиляди тома луксозни издания на енциклопедии, българска и чуждестранна литература на стойност над 200 хил. лв. ще станат притежание на библиотеките на всички 131 читалища на територията на Плевенска област. Голямото дарение е част от инициативата "Книги за един милион" на "Медийна група България", която издава всекидневниците "Труд" и "24 часа", и беше прието в сряда в читалище "Съгласие". Оттук през следващите дни книгите ще тръгнат по график към бъдещите си собственици. Дарението обяви лично Николай Дойнов - председател на Съюза на народните читалища, който не скри радостта си да е посредник на най-голямото дарение в новата българска история."BG Север"

 

 

Трима спинозни в града, засега

 

Трима носители на ХИВ вирус са регистрирани в Плевен през миналата година. Те са открити, след като са се изследвали в Кабинета за анонимно и безплатно изследване за ХИВ/СПИН в Регионалната здравна инспекция (РЗИ ) в Плевен. Възрастта им е от 22 до 54 години.

Подрастващите от плевенските училища са запознати с начините за предпазване от ХИВ вирус, показва проучване, направено неотдавна от инспекторите на РЗИ в града. Анкетирани са 100 деца на възраст от 11 до 16 години от 9 плевенски училища. Те са отговаряли на въпроси, сред които - кой е най-ефективният метод за предпазване от ХИВ, как става заразяването, може ли да се заразят, ако използват прибори на болен.

За две седмици в Плевен през кабинета на РЗИ за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН са преминали 259 души, което дава надежда на медицинските специалисти, че все повече млади хора разбират ползата от навременната профилактика."BG Север"

 

 

Света извън България ще показват в комикси ученици и студенти

 

Конкурс за комикс на тема "Моята мобилност" организират от Националната агенция на европейската програма "Учене през целия живот". Поканата е към ученици от Х до ХII клас и към студенти бакалавърска степен на обучение, уточняват организаторите. Целта му е да бъде провокирано въображението при представяне на различни случки - комични или тъжни, от пътувания извън страната. Участие могат да вземат и онези, които не са напускали границата на България, но мечтаят да видят света извън нея. Участието може да е индивидуално или в екип, а в сценария на представените творби не е задължително да има диалог. Всички желаещи трябва да изпратят творбите си до 30 април т. г. (по пощата или на ръка) на адреса на организатора - Център за развитие на човешките ресурси, София 1 000, ул. "Граф Игнатиев" 15, ет. 3. На 15 май журито ще обяви своите номинации за най-добрите 20 участници, а в края на същия месец на официална церемония в София ще бъдат обявени първите три места във всяка категория."BG Север"

 

 

Така децата ще бъдат по-видими за шофьорите, сн. Личен архив

Така децата ще бъдат по-видими за шофьорите, сн. Личен архив

900 светлоотразители получиха първолаците

 

Бензиностанции ЕКО подариха над 900 светлоотразители на всички първолаци в Плевен. Проектът е част от дългосрочната програма за корпоративна социална отговорност на ЕКО "Обади се, като стигнеш!". Целта е децата да са по-видими за шофьорите чрез светлоотразителни елементи и да познават добре основните пътни правила. Партньори на инициативата са Министерството на образованието, младежта и науката и отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Охранителна полиция" на МВР, съобщиха от компанията."BG Север"

 

Започват уличните ремонти

 

Кметът на Плевен доц. д-р Димитър Стойков утвърди състава на експертна комисия за оценка състоянието на уличната настилка в града. До 10 дни специалистите трябва да изработят карта с най-проблемните участъци.

От 15 март 2012 г. започва поетапното възстановяване на нарушената цялост на пътната настилка, уточняват от община Плевен. "BG Север"

 

 

От плевенския клуб към Национално дружество "Тради-ция" се включиха в тържествения ритуал, сн. Инна Стефанова

От плевенския клуб към Национално дружество "Традиция" се включиха в тържествения ритуал, сн. Инна Стефанова

Безценни реликви за първи път излязоха от Военноисторическите музеи в Плевен

 

Лични вещи на император Александър II и на Великия княз Николай Николаевич бяха сред реликвите, които за първи път напуснаха Военноисторическите музеи в Плевен, за да бъдат показани в Националния военноисторически музей послучай Националния празник 3 март. Освен тях в деня на освобождението на България столичани можеха да видят в плевенската колекция и хусарска униформа, казашки мундир с фелдмаршалски пагони, наградна шашка на Великия княз Николай Николаевич, както и иконата "Св. Никола Нови", подарена му от митрополит Мелетий Софийски. Сред експонатите бе и шинелът на бъдещия български княз - доброволец в Руско-турската война, Александър Батенберг, с който той, тогава едва 20-годишен, воювал от Свищов до Сан Стефано.

Националният празник Трети март събра на площад "Възраждане" в Плевен стотици жители на града. Сред гостите бяха консулите на Русия и Румъния в България и депутати. "BG Север"

 

 

 

върни се в НАЧАЛО