СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                         ШАРЕНО                                  "BG Север" - брой 10 (9 - 15 март 2012 г.)


 

Фланелката на Пламен Гетов припомня на Илко Иларионов футболните години

 

Актьорът вдигал духа на играчите на "Спартак" с поемите си

 

Най-добрият футболист сред актьорите с фланелката на най-добрия актьор сред футболистите, сн. авторът

Вяра ЦЕНОВА

Скъп спомен от легендарния плевенски футболист Пламен Гетов пази директорът на драмата Илко Иларионов. Фланелката с номер 11 на капитана на Спартак Иларионов получава по време на честването на 90-годишнината на отбора, както става ясно от датата на посланието върху нея. Личи си, че е прана поне 200 - 300 пъти, дори логотата на фирмите спонсори са напластени едно върху друго, така че със сигурност реликвата е запазила емоциите от десетки паметни мачове на Гетов в плевенския отбор.

Навремето ходех на всичките им мачове - със Славия, с ЦСКА, с Левски, впуска се в спомените Иларионов, който е известен със страстта си по футбола и със завидните си умения в този спорт от времето, когато е бил млад актьор в театъра. Като вчера помни световното по футбол през 1986 г. в Мексико. "С два гола на Пламен срещу Югославия в квалификациите се класирахме, а там той вкара гол на корейците и резултатът беше 1:1. Веднага след световното ходих с тях в София, играха с "Левски" на "Герена" и бях написал специална поема за Пламен Гетов. Тогава пишех през три дена за тях най-различни неща, още намирам вкъщи от тях", разказва актьорът. Та на същия мач на "Герена" Илко Иларионов влиза в съблекалнята и надъхва с пламенно рецитиране футболистите преди срещата. В друг случай преди мач с "Локомотив" (София) в Плевен се наложило

футболистите да бъдат вдигнати от леглата, за да чуят рецитала на Илко."То станало 11,30 ч. вечерта, ама аз съм дошъл да вдигам духа! След час и половина вече забравиха, че им се спи. Накрая им казах: мачът ще бъде много тежък, те ще поведат, но ние ще вкараме два гола и единият ще бъде малко преди края на мача. Така и стана", разказва вдъхновителят на "Спартак". Поемата за Пламен Гетов - около 100 куплета под заглавие "Магьосникът", е отпечатана в книжка през 1993 г. Преди имаше по-големи артисти във футбола, сега откъм артисти са го закъсали, смее се Иларионов. Помни големи мачове - Гунди в Плевен, когато дори по клоните на дърветата като накацали врабчета са били зрителите. Футболният дух и голямата игра са били и на селските игрища. Самият Илко Иларионов е бил футболист в три селски отбора. В село Мечка става голмайстор и получава купа. Веднага след това идват да го купуват от Българене, чийто отбор е бил републикански селски шампион навремето. "Там вкарах гол на Одърне от центъра. Имах голмайсторски нюх. Бях централен нападател, не можеха да ме стигнат. Имам 7 - 8 хеттрика, болшинството на чужд терен, защото ползвах разреденото пространство", с гордост си спомня футболните постижения актьорът.

 

 

 Да почерпЯТ!

 

Елица Анева ще импровизира на 13-и

 

Актриса № 1 на плевенския театър за 2011 г. Елица Анева е решила да прояви артистизъм и при празнуването на рождения си ден и се кани да импровизира купона в последния момент. "Иначе се чувствам прекрасно. Много емоционално завърши предишният месец и започна моят. По този повод съм много щастлива", категорична е тя, като има предвид последните успехи на трупата. А за това как се чувства като родена на 13-и - много добре! "Винаги тази дата ми е носела късмет и се радвам, че съм се родила на 13-и, че дори и в петък. Петък 13-и може да бъде прекрасен ден, зависи само от настройката на човек и от вътрешната му енергия", убедена е младата актриса.

 

 

Петьо Симов на 70 все така не ще да готви

 

Известният в близкото минало стопански ръководител, а по-късно бизнесмен Петьо Симов на 15 март изпълва 7 десетилетия. Популярният с чувството си за хумор плевенчанин продължава да е все така свеж и жизнерадостен. Щом съм жив и здрав, значи съм добре, заявява юбилярът. Няма да прави грандиозни тържества по случай кръглата годишнина, но обещава да пие някоя и друга ракия с най-близките си приятели на патерица. А навръх рождения си ден ще празнува вкъщи със семейството. Специално за случая от София ще пристигне синът му. Петьо откровено заявява, че никога през живота си не е готвил и не мисли да нарушава тази традиция, отново за празничната трапеза ще разчита на кулинарните умения на съпругата си.

 

 

 

Илиян Йончев си пожелава просперитет на Плевен

 

Илиян Йончев, общински съветник от БСП, на 11 март навършва 36 години. Като остарял с още една година местният политик се чувства в добро здраве, щастлив и амбициран за покоряване на нови върхове в профисионален план. За рождения ден той си пожелава просперитет на Плевен и щастие на всички негови съграждани. Илиян ще празнува в града в тесен кръг - само със семейството и най-близките приятели.

 

 

 

 

Борислав Илиев празнува в два тура

 

На 12 март, когато става на 27 години, общинският съветник от ГЕРБ Борислав Илиев ще празнува рожденния си ден в два тура. В първия той ще покани най-близките си роднини, а във втория ще купонясва с приятели. Натовареното ежедневие на младия общинар няма да му попречи да изненада гостите си и при двата етапа с кулинарни вкусотии, собствено производство. Борислав приема себе си за начинаещ с тенджерите и тиганите, но е убеден, че онова, което ще сложи на трапезата, ще се хареса на всеки един от

гостите му.

 

 

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

За щастливите кокошки и боядисаните врабчета

 

Стефан КРЪСТЕВ

Убеден съм, че българинът може да се справи във всяка ситуация. Убеден съм също, че когато картофите поскъпнаха и премиерът посъветва избирателите си да си садят картофи, хората го послушаха и тъй се справихме с картофената криза. Но сега се задава нова, по-страшна - с яйцата.

Мъжки времена, скъпо струват яйцата. Изглежда са кът, затова.

Време е да започнем да си отглеждаме и кокошки. Най-добре - вместо домашни кучета и котки. И толкова да ги размножим, че да имаме вместо улични кучета и котки - улични кокошки.

Така ще имаме и допълнителни бонуси. Е, не като онези бонуси, които някои хора взеха и последва шумно кудкудякане, а част от тях се държаха като кукуриговци, но все пак бонуси.

Например, ще се събуждаме винаги по първи петли и като всяко ранно пиле рано ще пеем. Рано ще заспиваме и няма цяла нощ да се въртим и да мислим за проблеми и безпаричие.

Разни пияници няма да наричат жените си кокошки. Защото да си кокошка във време, когато яйцата са златни, си е много престижно.

Толкова престижно, че май е по-уместно да се канят по разни лайф стайл и сутрешни телевизионни рубрики кокошки вместо познатите ни звезди. То не че разликата е особено голяма.

Пиша го без никакво чувство за сарказъм към звездите. И те, и кокошките ни правят скъпо струващи продукти, които живо интересуват цялата ни общественост.

Всяка кокошка ще е ударник! Всяко яйце - граната срещу икономическата криза! Имаше подобен лозунг преди десетилетия, трябва отново да го издигнем.

Има обаче един съществен проблем. Кокошката не е куче, не е и коте. Не е дори дете. Нямаш ли подходящи условия, такива, че тя да може с искрено кудкудякане да се нарече пред целия европейски съюз "щастлива кокошка", нямаш право да я отглеждаш. Дори рискуваш стабилна глоба.

А ние условия за себе си не можем да създадем, нищо че повечето сме значително по-скромни от кокошките, така че вариантът с отглеждането на кокошки и снасянето на яйца отпада.

Хрумва ми друго. Яйцата в България в момента са най-скъпи в ЕС. Всеки един от нас, подобно на един герой на Джек Лондон, може да иде в която и да е европейска страна, да се натовари с хиляда дузини яйца и да се върне у дома.

Каквито умници сме обаче, нищо чудно от тях да се излюпят боядисани врабчета. За каквито ни взеха.

 

 

реклама

 

върни се в НАЧАЛО