"BG Север" - брой 10 (18 - 24 март 2011 г.)

 

БИЗНЕС 


 

Румен Петков:

 

Абсурдно е твърдението, че районът на централата в Белене е сеизмичен

 

Министър Трайков е виновен за забавянето на проекта, смята депутатът

 

Отляво надясно: Васил Антонов, Румен Петков и Любомир Петков, сн. авторътРалица ПЕТРОВА

Да се говори, че Белене е сеизмичен район, е абсурдно твърдение, заяви категорично народният представител от Коалиция за България Румен Петков в Плевен. Според него предвид ситуацията в Япония не е изключено да започнат спекулативни разсъждения, целящи злепоставянето на проекта за Втора атомна от гледна точка на неговата сигурност. От внушенията, които вървят през последните дни, следва едва ли не, че тук всеки ден стават земетресения, възмутен е депутатът. Той подчерта, че е излишно да се прави уточнението, че сеизмичната обстановка в България и на Балканския полустров е несравнима с тази в Япония, а тук всички проучвания, които са правени - и преди повече от 30 години за Козлодуй, и през последните 15 г. за Белене, показват каква е сеизмиката в района и по никакъв начин не може да се говори за заплахи от такъв калибър. "Още повече, че в Япония ядрените централи са на море, което поставя и една друга специфика от гледна точка на мерките за сигурност. Известно е, че проектът "Белене" е съобразен с всички изисквания и гаранции, включително до 8 степен по Рихтер, каквито заплахи в района за такъв тип земетресения няма", заяви Румен Петков.

Депутатът подчерта отново, че волята на левицата е свързана със стремежа проектът да бъде реализиран. "Той е изключително нужен на България. Нещо повече - аз мисля, че трябва да се търси отговорност от преговарящия екип начело с министър Трайчо Трайков, който забави проекта с година и половина. Това се отрази изключително лошо върху нашата икономика. Без изграждането на АЕЦ "Белене" въобще Северна България е под въпрос - от гледна точка на изграждане на комуникации, в това число магистрала "Хемус", за състоянието на икономиката, на социалната среда и на първо място от гледна точка на заетостта и на доходите", бе категоричен Петков. Народният представител припомни, че ако проектът не беше забавен, сега само на площадката на централата щяха да бъдат заети 2 500 човека.

Според общинския председател на БСП в Плевен Любомир Петков крайно време е вече кметът Найден Зеленогорски да заяви категоричната си позиция относно АЕЦ "Белене". "Няма как да има разумен отговор в обществото позицията на кмета на Плевен вече толкова време - хем да си "против", хем да си "за". Или неговата партия е сбъркала с него, или той е сбъркал с партията си. Но позицията му на мълчание толкова дълго време означава, че обществото вече три пъти затвърждава грешката си с него", подчерта Любомир Петков.

Единственият възможен източник на енергия в България за в бъдеще е ядрената енергия, категоричен е и областният лидер на левицата в Плевен Васил Антонов. Той коментира, че след няколко години, когато последователно трябва да излязат от експлоатация българските ТЕЦ-ове поради високото съдържание на вредни емисии, които освобождават, основните енергоизточници, които ще останат, са зелените (слънчеви колектори, ВЕЦ-ове и др.) и ядрените. "Става ясно, че не са особено много алтернативите пред България - нямаме собствени енергоизточници, нямаме богатите кафяви въглища. Възможният източник, въпреки голямото забавяне, е производството на ядрена енергия", подчерта Антонов.

 

 

Очертава се тежка пролет и за строителния бранш

 

Пазарът е застинал, липсват обществени поръчки

 

Готовото строителство в Плевен почти не се търси, сн. архивЕмилия КАРАБУЛЕВА

По-тежка за строителния бранш в Плевен се очертава 2011 г. Предприемачите коментират, че с мъка успяват да се закачат за някой обект, голяма част от фирмите през пролетта ще работят по довършителни дейности, а оттам нататък бъдещето им е неясно. "Много слаб сезон се задава, малко са обществените поръчки в региона, надяваме се да има поне обекти от инфраструктурата, за да можем да продължим да съществуваме", обясни Милена Цанкова от "Стройпродукт". Големи отстъпки за инвеститорите предлагат от "Темп приват", но желаещи, поне засега, не се намират. Пазарът е застинал, готовото строителство не се търси, малцината клиенти обикновено предлагат твърде ниски цени. "Не можем да продаваме под себестойността, все пак трябва и да печелим, да покриваме разходите си", коментират предприемачите.

Трудно вървят и разплащанията, обикновено клиентите внасят определен процент като депозит, после след актуването плащат до 50% от цялата сума, а останалото предприемачите получават след приключването на обекта. В момента обаче те нямат никакви свободни пари и не могат да довършат обектите, ако клиентът не се издължи навреме.

Данните показват, че над 50% са паднали обемите в строителството в сравнение с най-добрата година - 2008-а. През 2009 г. спадът беше с 30%, а миналата година - с още 20%. Строителният бранш продължава да потъва, тъй като инвестиционната активност както на държавата, така и на външните инвеститори, е много ниска. Зимата бе много тежка, защото фирмите останаха без резерви. През миналата година точно резервите им помогнаха да оцелеят. Десетки фирми от Плевенско не подновиха своите разрешителни за строителство.

Прогнозите за април - май т. г. не са добри. Надеждите са да бъдат пуснати нови търгове и да тръгнат повече обществени поръчки. Истината обаче е, че бюджетът за настоящата година е изключително рестриктивен в областта на строителството, коментират експерти. Бюджетът на регионалното министерство е толкова малък, че то едва поддържа статуквото. Очакванията за тази пролет са да бъде достигнато дъното и бавно да влезем в депресия. Спадът ще спре, защото просто няма накъде да се слиза повече. Положителен знак е, че европейските държави започнаха да излизат от това състояние, има вероятност оттам да дойдат чужди инвеститори, коментират експерти.

Данните показват, че България е на 22-ро място по спад на обема на строителството от общо 27 държави в Европейския съюз. Спадът на строителната индустрия в България е 7,7%. Строителната продукция у нас е намалила обема си от 21 млрд. лв. през 2008 г. на 12 млрд. лв. през 2010 г.

В Европа най-голям е спадът на строителството в Испания - 27%. Според данните на Евростат по-голям от този в България, е спадът в Латвия - 9%, Словения - 11%, Португалия - 13%.

Oт строителния регистър са отпаднали 1 270 компании. Заедно с това има 590 новорегистрирани компании - предимно малки, но те търсят новите пазарни ниши на енергийна ефективност и качествено строителство, показват данните.

 

 

Искаме нови правила за гроздовата от Брюксел

 

Мила СТАНЕВА

Само скъпата ракия ще бъде с по-нисък акциз, ако Брюксел реши, че напитката е традиционна за нашите земи. Документите, с които искаме намаляване с 50% на акциза върху алкохолното питие, се отнасят само за гроздовата ракия. Освен това тя трябва да е направена от вино, което е дестилирано веднъж или два пъти. За производството на ракията не трябва да е използвана захар. А получената напитка трябва да е отлежала в дъбови бъчви. Едва ако отговаря на всички тези условия, записани в рецептурата за приготвянето й, която сме пратили в Брюксел, ракията ще се облага с половин акциз, информираха от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Цената на бутилките с ракия от този клас в момента е между 15 и 25 лв. Най-качествените напитки пък може да минат 100 лв. Ако акцизът на ракията действително намалее, той ще падне с 2,20 лв. на литър и заедно с ДДС цената трябва да бъде свалена с около 2,65 лв. Така вместо по 20 лв. за литър ще плащаме по около 17,35 лв., а вместо 100 лв. бутилка от най-качественото питие ще излиза 97,35 лв.

По-ниският акциз няма да се отнася до плодовите ракии, уточниха от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Както и за гроздовата, която не е направена по изпратената в Брюксел технология. Кайсиевата, сливовата и розовата ракии ще продължат да се облагат с 4,40 лв. акциз и занапред, дори Брюксел да признае гроздовата за традиционно българско питие. Така най-масовите ракии, включително и от вино, ще си останат на същите цени, както и в момента, прогнозират производители.

Идеята за обявяването на грозданката за традиционно нашенско питие била на Националната лозаро-винарска камара. Оттам отправили своите предложения към финансовото министерство и към Министерството на земеделието и храните. Според производителите, това било практика, която се е използвала от други страни-членки на европейската общност - например Франция и Гърция, които ползват отстъпки на акциза за рома и за узото.

Засега държавата застава зад исканията на българските производители. Земеделският министър Мирослав Найденов заяви обаче, че процедурата по одобрение няма да е лесна, тя ще трае повече от една година. Най-важното, което ще се случи, е, че ще се намали цената на ракията и хората ще предпочетат да пият тази на родните производители, а не алкохол с неясен произход и качество. Очакванията са, че с намаляването на акциза ценовата граница между легалния и нелегалния алкохол ще стане много близка. Заради силно стеснените потребителски възможности обаче хората ще продължат да търсят по-евтината домашна ракия, която в момента върви по 5 - 6 лв. за литър, коментират търговци.

 

 

Крайни срокове

 

20.03.2011 г.

* Краен срок, в който оганизаторът на хазартната игра и телефонният или телекомуникационен оператор трябва да декларират за февруари 2011 г. направените залози и данъка върху хазартната дейност от игри, при които залогът за участие е увеличената цена на телефонна или друга телекомуникационна връзка.

Данъчно задължено лице, което не подаде декларация по ЗКПО, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3 000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1 000 до 6 000 лв. (чл. 261 от ЗДДС).

* Краен срок, в който телефонният или телекомуникационен оператор трябва да внесе за февруари 2011 г. данъка върху хазартната дейност от игри, при които залогът за участие е увеличената цена на телефонна или друга телекомуникационна връзка.

За неплатените в законоустановените срокове публични задължения се дължи лихва в размер, определен в съответния закон (чл. 175 от ДОПК).

* Краен срок, в който регистрираните по ЗДДС лица трябва да издадат протокол за ВОП, ако данъчното събитие е възникнало през февруари 2011 г. и ако до 15 февруари 2011 не е издадена фактура от доставчика. Регистрирано лице, което не издаде данъчен документ или не отрази издадения или получения данъчен документ в отчетните регистри за съответния данъчен период, което води до определяне на данъка в по-малък размер, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 200 до 2 500 лв. Когато регистрираното лице е издало или отразило данъчния документ в периода, следващ данъчния период, в който документът е следвало да бъде издаден или отразен, глобата, съответно имуществената санкция, е в размер от 50 до 250 лв. (чл. 182 от КТ).

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО