"BG Север" - брой 10 (18 - 24  март2011 г.)

 

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

 

Трикилометрова автоколона се изви срещу високите цени на горивата

 

Бензиностанциите се напълниха с жълти стотинки в знак на протест

 

Автомобилите преминаха през целия град, за да стигнат до бензиностанцията на Лукойл на изхода за София, сн. BG Север Поля ТОМОВА
Ралица ПЕТРОВА

Плевенчани се включиха активно в националния протест срещу високите цени на горивата. Протестът бе организиран изцяло в социалните мрежи и набра огромен брой недоволни. Хиляди с мотори и коли се събраха в началото на Кайлъка. Повечето свиреха с клаксони, а някои дори с вувузели. За кратко недоволните блокираха и пътя. 3-километрова колона от автомобили се изви в двете платна. Протестиращите преминаха през целия град, за да стигнат до бензиностанцията на "Лукойл" на изхода за София. Колите, които преминаваха покрай колоната, не само не протестираха заради усложненото движение, а и подкрепяха недоволните с викове и клаксони. След като пристигна на бензиностанцията, колоната се изви с километри. Десетки шофьори платиха за няколко капки бензин с жълти стотинки, събирани в буркани. Много от недоволните показаха, че са

заредили за 20-ина

стотинки гориво.

Немалка част поискаха от служителите на бензиностанцията и да измият прозорците на автомобилите им.

"Протестите, на които сме свидетели, са продиктувани от изключителния ръст на цените, от социалната среда като цяло, в това число нивата на безработицата и от перспективите. И този протест е само началото". Така народният представител от Коалиция за България Румен Петков коментира масовото излизане на хора на улицата в края на миналата и началото на тази седмица. "Има комплекс от фактори, който като държава ни поставя в заплашително положение, дори от гледна точка на гражданския мир. Синдикатите отчитат 30% безработица в национален мащаб, официалната статистика сочи 10%", допълни той.

Румен Петков илюстрира ситуацията в страната с цифри и подчерта, че съпоставянето на нивата на цените и на безработицата с цялостната икономическа криза в Европа, не е правилно. "Хранителните продукти от т. нар. малка потребителска кошница (хляб, мляко, сирене и т. н.) поскъпват в България от октомври м. г. до сега с 20%. През януари поскъпването в Европа е 3%, а в България е 8 процента. Т. е. не може ние

да сме 2,5 пъти

по-зле от ЕС

Някои поискаха от служителите на бензиностанцията да измият прозорците на автомобилите ими същия този факт да го обясняваме с общото състояние на икономическия потенциал, разбира се на икономическата криза", подчерта депутатът.

Той изтъкна, че като цяло причините са в действията на правителството.

"Аз съм свидетел тези дни на един опит цените на горивата да бъдат изцяло вменени на рафинерията "Лукойл" и на веригите бензиностанции. Кой носи отговорност за това, че от месец януари за пореден път бе повишен акцизът? Това доведе до по-голямото увеличение на цените на горивата. Казвам по-голямото успоредно с кризата в Близкия изток и влиянието върху цените на петрола като цяло, и разбира се ръстът на цените на всички стоки от първа необходимост", добави още Петков.

Народният представител припомни, че до 2009 г. държавата е поемала акциза върху горивата на земеделските производители, като тази политика бе преустановена в края на 2009 г. и това допълнително оскъпява земеделската продукция. "Нещо повече - доходите на населението за целия този период - края на 2009 г., 2010 и сега - 2011 г., са замразени. Всички солидни икономисти в световен мащаб много ясно заявиха, че това е пагубно за развитието на всяка една икономика", подчерта Румен Петков.

Той заяви, че от БСП е внесено предложение в НС минималната работна заплата да бъде увеличена на 300 лв., "защото това закрепостяване на доходите води поне една трета от нацията до мизерстване".

"За съжаление с бизнеса от 2010 г. насам продължаваме да имаме, по признанията на министър Дянков, (а мисля, че те са занижени) като държава още

280 млн. лв. нераз-

платени разходи.

Не можем да не си даваме сметка, че по този начин бизнесът не плаща осигуровки, не се изплащат заплати и се влияе изключително деструктивно върху фирмената задлъжнялост", каза още Петков. Той подчерта, че от работодателски организации са изнесли стряскащи суми за междуфирмената задлъжнялост - от порядъка на 150 млрд. лв.

"В същото време корупцията в държавата продължава да се вихри. Контрабандните процеси, с участието на вътрешното министерство, се задълбочават и в началото на тази година. Само за януари като държава сме с 500 млн. лв. назад. Това означва, че контрабандата е на нивата на миналата година, че и по-висока. И ако са верни притесненията, изразени от някои български финансисти, че до сега, от началото на годината са похарчени още 1 млрд. лв. от резерва, нещата стават много страшни", не скри притесненията си депутатът от БСП.

 

 

Възмездие

 

Румен Петков ще съди Джеймс Уорлик за клевета

 

Факсимиле от писмото на Кристиан Вигенин до Филип ГордънРалица ИВАНОВА

Народният представител от Коалиция за България Румен Петков ще заведе дело за клевета срещу американския посланик Джеймс Уорлик, съобщи самият депутат пред журналисти. Предстои да се консултира с български юристи, международни съветници, за да реши в кой съд да заведе делото. Поводът са думите на Уорлик, че Петков знае много добре за какво му е отнета визата. "Не, аз не знам за какво става въпрос. И първият свидетел, който ще поканя, е консулът на американското посолство, защото знае, че разговорът ми с него е продължил една минута. Той ми каза, че разполагат с информация, че срещу мен се води разследване, аз му казах да си проверят информаторите. И с това разговорът приключи", обясни Петков.

Според него американският посланик си позволява такава нагла и арогантна лъжа, защото има дипломатически имунитет. "И защото по моя прогноза в предстоящ период от време ще си го приберат под благовидния предлог да ходи да се среща с американски инвеститори, които да кани в България; да се среща с българската диаспора да им обяснява колко демократична и правова е станала нашата държава и какви големи успехи сме постигнали. Така докъм август, после ще го пуснат в регулярен отпуск и после ще видим какво ще стане. И така той ще разчита на две неща - на имунитета и на отсъствието си. Затова си позволява да лъже по този циничен начин. Всички трябва да разберат, че той е гнусен лъжец и че лъжата е наказуема", категоричен е Румен Петков.

Депутатът подчерта още, че е недопустимо Уорлик да заявява, че дали е употребявал наркотици, или не е личен въпрос, защото той е обществена фигура. "Ако ме попитат дали аз съм вземал наркотици, за мен няма да е личен въпрос и ще кажа, че никога не съм употребявал, нито съм се занимавал с наркотрафик. След като той не желае да каже, могат да останат известни подозрения у всеки един немнителен гражданин", заяви народният представител.

Както "BG Север" писа, Румен Петков изпрати открито писмо до Уорлик и до двадесетина членове на Конгреса и на Сената в САЩ, в което иска от посланика да отговори на няколко въпроса:

- на базата на какви данни и факти разпространява информация за разследване срещу него, след като главният прокурор Борис Велчев категорично е заявил, че на територията на Република България не се водят никакви разследващи действия, нито предварителни производства;

- какви са аргументите на посланика, за да отправя подобни тежки обвинения;

- политика на САЩ ли е да подкрепят публични личности, които не желаят да декларират приходоизточниците си (има се предвид вътрешният министър Цветан Цветанов - б. ред.);

- какво е личното отношение на Уорлик към наркотиците, самият той употребявал ли е наркотици.

Евродепутатът от БСП Кристиан Вигенин пък е писал на помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Филип Гордън. В него Вигенин припомня случая с отнемането на визата на Румен Петков и твърденията на посланика за криминално разследване срещу депутата, без да са приведени аргументи. "Позволете ми, г-н Гордън, да ви помоля, в духа на откритите и приятелски отношения, за повече информация и разяснения относно причините за подобни действия срещу г-н Румен Петков", пише Кристиан Вигенин.

В защита на Румен Петков се обявиха и членовете на Младежкото обединение на БСП в Плевен. В отворено писмо до Джеймс Уорлик те изразяват категоричното си несъгласие в публичното пространство да се лансират твърдения, които граничат с откровени лъжи. "Считаме, че вашите публични изяви пред средствата за масова информация са недопустим опит за намеса във вътрешните работи на една суверенна страна, каквато е Република България. Не можем да приемем поведение на посланик на страна като Съединените американски щати, водещо до директно уронване на престижа на национален български политик. Настояваме да отговорите на писмото, което г-н Петков написа до вас, тъй като младите хора в България искат да знаят дали действително сте заявявал, че в страната ни трябва да се легализира т. нар. мека дрога", заявяват младите социалисти.

 

 

ВМРО призовава на бунт срещу монополистите

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Протест срещу поскъпването на тока, водата, стоките и горивата организира ВМРО - БНД днес, 18 март, в 12,00 часа пред сградата на областната администрация в Плевен. Шествието ще тръгне от областта в посока на спортно-информационния център, а протестът ще продължи пред сградата на ЧЕЗ. Това съобщиха от местната организация на войводите на пресконференция в сряда.

Исканията на ВМРО с предложения за решения за справяне с критичната ситуация в държавата са формулирани в 13 точки в специално подготвена декларация. Те ще бъдат прочетени пред гражданите на протеста, а после ще бъдат връчени на областния управител Иван Новкиришки. "Нямаме доверие в местната власт, в общинското ръководство и в ОбС в този му състав. Намираме, че кметското мнозинство в местния парламент, заедно с "Атака" и "Солидарност" представляват едно картелно споразумение. Затова няма да им връчим декларацията", обяви пред журналисти Иван Кюлджийски, председател на общинското ръководство на ВМРО.

Като мотиви за протеста той посочи уродливите явления, които са обхванали цялата обществена система - преразпределението на държавния ресурс от страна на монополите с единствената цел за печалба, както и отсъствието на регулаторни механизми от страна на държавата за противодействие.

От ВМРО протестират срещу увеличението на цените на тока от порядъка на 12 - 14% от лятото на тази година. Войводите смятат, че оправданието на енергийните дружества с растежа на инфлацията е несъстоятелно. "Половината енергия в страната се произвежда в АЕЦ "Козлодуй", където данните за инфлацията се влияят от тези в Европа. Ако у нас инфлацията е 5%, то в ЕС е около 1%, разликата е сериозна и тя ще бъде усетена от джоба на потребителя", коментира Иван Стоянов, областен организатор на ВМРО за Плевен и Ловеч.

Войводите призовават гражданите да вземат със себе си по един чадър, който да бъде отворен в знак на протест срещу държавната протекция над монополите.

 

 

върни се в НАЧАЛО