"BG Север" - брой 10 (18 - 24 март 2011 г.)

 

КОНФЛИКТИ


 

Циганска война в с. Буковлък, клановете се готвят за вендета

 

Селото е един от центровете на контрабандната търговия с цигари и тютюн

 

Дъщерята на Цветанов е със сачми в стомаха и лакетната ставаПоля ТОМОВА

 

Деветима паднаха жертва на зверска битка между два ромски клана в Буковлък. В болница в тежко състояние е 34-годишният Мариан Цветанов, който е прострелян почти от упор с ловна пушка и патрони за диви прасета. В стрелбата на месо пада и неговата дъщеря, която е в стабилно състояние в хирургична клиника. Момичето е получило сачми в стомаха и лакетната става. Според местните войната в селото е тлеяла три дни. Всичко започва на осми март, когато две от децата на фамилиите Цветанови и Митеви се спречкват и се сбиват. Сблъсъкът скоро прераства и се пренася и върху останалите момчета от двата рода. "Отидохме с баща ми да се разберем, те ни подгониха, после пак отидохме, ама те с пушки и аз взех една пушка и стрелях", обяснява ситуацията Веселин от рода Митеви. Той и фамилията му живеят в квартал, който местните наричат "Буря". Истинската буря обаче е една улица по-надолу, в двора на Мариан Цветанов. Там мелето е било между близо стотина души, въоръжени с дървета, тръби, вили, пушки и пистолети. Мъжете от Митеви първо нападат една от жените, която е била в къщата на Мариан - Веска. "Оня, Коце, с пистолет ме удари в носа, разби ми носа, брат му Васко срещу мен пушка насочил, искаха всичко живо да избият, целия ни джинс", разказва Веска. Преди стрелбата, по време на мелето, е имало и публика, разказват очевидци. Те направили нещо като ринг и всеки гледал кой кого и къде удря. Изведнъж започнала стрелба. "Стреляха, ти казвам, на месо, аз съм улучен тук в ръката, ама леко... Всичко живо легна на земята, те стрелят, всичко бойно беше", разказва един от участниците в екшъна.

Жандармеристите в селото са повече от местното население, сн. авторътСлед стрелбата в селото са въведени специални полицейски мерки. В Буковлък пристигна и главният секретар на МВР комисар Калин Георгиев, който ги оповести. Жандармеристите в селото са, образно казано, повече от местното население, има части и от Русе и Велико Търново. Те ще останат, докато ситуацията се нормализира. Това обаче едва ли ще е скоро, защото и двата рода се подготвят за война. Едните искат вендета заради простреляния Мариан и дъщеря му. "Клане ще стане, ще има око за око, зъб за зъб", заканва се Митко, племенник на Мариан. "Война ще има, сигурен съм, че ще има война", клати глава Тошко от рода Митеви. Фамилията иска Цветанови да се изселят от Буковлък. Цветанови пък казват, че кръв се плаща с кръв. Петима от Митеви са задържани. Открити и иззети са две пушки и пистолет. Всички в Буковлък обаче твърдят, че оръжията са повече и ги има в почти всяка къща. "Те ги крият по тоалетните, по покривите, после, като си заминат полицаите, пак ще ги извадят", категорични са в селото.

Част от ромите обвиняват за стрелбата и кмета на Буковлък Росен Русанов. "Трябваше още на осми да извика полиция, а той се прави на шериф, идва тука, кара ги да се извиняват и това е...", твърди един от пострадалите. Самият кмет обаче казва, че причина за войната е "първичният инстинкт, който тук е на първо място". На въпроса защо не е извикал по-рано полицията, Русанов отговори, че още на осми март е имало един задържан. Кметът обеща също, че ще намали напрежението в селото, тъй като имал "психологически подход". По всичко изглежда обаче, че запалената от нищото война ще тлее дълго, тъй като ромите приемат лично всяко посегателство срещу рода.

Освен родовите войни, в Буковлък кипи и предприемачество. Селото се оказва основен център на търговията с нелегални цигари и тютюн. Благосъстоянието на много роми от махалите е нараснало през последните месеци и това се вижда с просто око. Сменени са дограмите на почти всички къщи, а пред всяка има поне по една кола. Златни накити красят ръцете и ушите почти на всички жени. Дали стрелбата между Митеви и Цветанови има нещо общо с нелегалния бизнес и разпределяне на територии, засега не е ясно. Ден след битката обаче полицията направи изненадваща акция и откри големи количества контрабандни цигари в селото. Обществена тайна е, че тютюн ромите събират от сметището, след което го препродават.

 

 

 Държава на абсурдите

 

Институциите искат близо 30 бона от абсолютно невинен гражданин

 

Полина ТОНЕВА

Историята на Емил Войславов Димитров от Кнежа е абсолютното доказателство, че живеем в държава на абсурдите. 43-годишният мъж дължи 28 хиляди лева на държавата заради чужд автомобил. Емил е категоричен, че е станал жертва на престъпна схема за измами и злоупотреба с лични данни, но вече десет години не може да докаже невинността си.

През 2001 година той получава писмо от Агенция митници - Видин, с което е уведомен, че е вкарал лек автомобил "Мерцедес" от Германия и трябва да плати мито за малко над 12 хиляди лева. По това време нито съм пътувал извън България, нито съм вкарвал коли, казва Емил. Отива до митницата във Видин, където заявява същото. Оттам обаче показват митническа декларация с неговите лични данни и неговия подпис. По-късно графологична експертиза ще докаже, че подписът не е на Емил Войславов Димитров. От митницата съветват мъжа да си търси правата по съдебен ред, което Емил и прави. Наема си адвокат във Видин. Доказва с полицейска справка, че не е напускал страната по времето, когато автомобилът е вкаран от Германия. Безспорно е доказана и фалшификацията на подписа му. И видинският съд е решил и се е стигнало до споразумение, че това не е мое деяния, казва Емил. Той обаче не е получил никакъв документ от това дело. В продължение на години всичко е наред. През 2009 г. обаче мъжът отново получава писмо. Този път от Агенцията за държавни вземания. В него се казва, че Емил дължи на държавата близо 28 хиляди лева за митнически сборове, такси и лихви за абсолютно същия "Мерцедес". Човекът отново тръгва по институциите. Първо - в НАП Плевен, за да обясни, че никога не е вкарвал автомобил от Германия и не дължи нищо. Оттам обаче му заявили, че това не е тяхна работа и да потърси прокуратурата. Емил отново се обръща към прокуратурата. Оказва се обаче, че делото му от 2001 година е заличено от архива. Районната прокуратура във Видин пък отказва да образува досъдебно производство поради давност. "И аз съм жертва на едно документно престъпление, което никой не иска да докаже. Оттогава съм зле, хванах диабет... Писал съм до къде ли не - до Бойко Борисов, до Цветан Цветанов... Всичките институции по мое мнение взимат само заплати и никой не го интересува дребния човек", раплаква се 43-годишният мъж.

Междувременно, в противоречие на Европейска разпоредба, Емил има и забрана да напуска страната заради задължения към държавата. Едното му дете от години е в Гърция. В съседната страна Емил имал и малък бизнес, но заради полицейската забрана не може да пътува дотам. Човекът не знаел, че може да си търси правата и че подобна забрана не може да бъде наложена. Сега живее с пенсия от 115 лева и с другия си син. Признава, че може да стигне до крайност, тъй като държавата не му помага с нищо. Смята да премине границата нелегално. "Ще се мисли нещо и ще емигрирам, просто не може това да продължава - да дължа пари, без да съм направил нищо", казва Емил. Той подозира, че личните му данни са били откраднати след като подписал договор за купуване на кола в България през 2000 година. Това обаче не може да бъде доказано, тъй като не е образувано ново производство. Със случая на Емил се е занимавал и общинският съвет в Кнежа. Оттам са изпратили предложение до Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания дълговете на Емил Войславов Димитров да се опростят. Комисията обаче все още не е отговорила на общинския съвет. В същото време при Емил е получен отговорът й - "Установи се, че задължението ви не е несъбираемо и молбата ви не бе удовлетворена".

 

 

Антимафиотите разбиха лаборатория за канабис

 

Откритите саксии с канабис, сн. ОДМВРАни ПАВЛОВА

Плевенските антимафиоти са открили лаборатория за производство на канабис в село Върбица, съобщават от пресцентъра на МВР. На 10 март около 19 часа при проверка на имот, стопанисван от 22-годишен плевенчанин, в една от стаите е открита своеобразна лаборатория за отглеждане на канабис. В помещението имало специална изолация и вентилационна система. Монтирани били и лампи за отопление и осветление. В оранжерията са намерери 37 канабисови растения с размери от 15 до 55 см. При направения наркотест зелената маса е показала реакция на марихуана. Открити са и 8 петлитрови туби с кафява течност. Съдържанието в тубите ще бъде изследвано. В работен режим са засечени 22-годишният стопанин на имота, 25-годишен и 21-годишен - и тримата плевенчани. Проверка установила, че собственикът е осъждан за кражби, 25-годишният е осъждан за кражби, грабежи и притежаване на наркотици, а третият - за кражба и шофиране без книжка.

При последвали претърсвания в апартамента на 25-годишния в Плевен са намерени и иззети 11 саксии с покълнали канабисови растения, 11 полиетиленови опаковки с диаметър около 2 см със суха зелена тревиста маса, реагираща на марихуана при извършен полеви наркотест, и 6 буркана, пълни с тъмнокафява течност. От друг адрес полицаите са конфискували зелена тревиста маса, съхранявана в стъклен буркан. Жилището е обитавано от 33-годишен плевенчанин, осъждан за престъпление по чл. 216 от НК - причиняване на телесна повреда. Изяснява се съпричастността на четвъртия към дейността в нарколабораторията. Четиримата плевенчани са задържани за 24 часа. В специализираната операция са участвали антимафиоти, полицаи от Охранителна полиция при ОДМВР - Плевен, Първо и Второ управление "Полиция" в града. Сезирана е прокуратурата.

 

 

Плевенчанин дири изход от заплетен казус

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Пред неразрешим казус е изправен плевенчанинът Венцислав Петков, в момента той се води по документи управител на дружество, което на практика не съществува. Нещо повече, в закона няма предвидена възможност за разрешаване на проблема му. Тепърва магистрати ще умуват как да намерят изход от създалата се ситуация.

"През 2005 г. при учредяване на дружество "Бауинвест" ООД в Плевен от съдружници български и германски граждани, бях избран за управител на същото, без да съм съдружник. Дружеството беше регистрирано по фирмено дело № 1004/2005 г., но не започна реално изпълнение на определения предмет на дейност поради заболяване и последвала смърт на двама от съдружниците - германски граждани, и отказ с писмено предизвестие от третия съдружник - български гражданин. Като втори съуправител на дружеството беше определен синът на първия починал съдружник и той от своя страна също се отказа от фирмата с писмено предизвестие", разказва Венцислав Петков. Фактически сега той е вписан като управител на дружество, в което вече няма съдружници, които да го прекратят или поне да могат да приемат заявлението му за прекратяване на задълженията му като управител. Петков отдавна работи на друго място по трудово правоотношение и няма никаква връзка с това вече реално несъществуващо дружество, но постоянно търпи притеснения от данъчните власти заради неподадени данъчни декларации.

"Адвокатите ми казват, че в Търговския закон не е предвидена ситуация, при която да може да се прекрати дружество без наличие на съдружници, както не е предвидено и прекратяването на формалните ми взаимоотношения с такова дружество. От своя страна ООД-то не е пререгистрирано поради гореизброените причини", подробно обясни потърпевшият.

Венцислав Петков е подал жалба до Плевенския окръжен съд, където моли да бъде намерен законов начин за заличаването му като формален управител на "Бауинвест", какъвто отдавна не е. Какво да се направи с това дружество, което нито има някаква дейност, нито съществува реално, нито има съдружници, тепърва ще решават магистратите.

 

върни се в НАЧАЛО