"BG Север" - брой 10 (18 - 24 март 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Невелина Янакиева с акварели и пластики от стъкло на Вазов 5

 

Природата е водещата тема в творчеството на художничката

 

Невелина при откриването на изложбата, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

Десета самостоятелна изложба откри художничката Невелина Янакиева в общинската галерия на ул. "Иван Вазов" 5 в Плевен. 11 акварела, 5 пластики и една инсталация пресъздават всемирната хармония, трансформацията на злото в добро и могъщата сила на природните явления.

"Естетиката и на тази изложба, както на всички досега, е свързана с природата. Това е темата, която ме вълнува. Всеки път присъства водата. В случая са облаците, от които тя се излива под формата на дъжд. Друг път е било буря, градушка или други природни явления, които могат да изглеждат едновременно и страшни, и красиви", обяснява замисъла на творбите си Невелина.

Най-голямата творба в експозицията е инсталация, която представлява трансформацията на злото в добро. "Както е в будизма - за да еволюираш, трябва да развиваш сам себе си. И ако имаш отрицателни преживявания, да ги трансформираш в добро - това е кармата", твърди художничката.

"Невелина днес ни е заобиколила, бомбардира ни с красотата и въздушността на облаци небесни, буреносни и движение, носещо внушението за красотата на покоя, посредством статиката на пластиките. Същевременно и с една своеобразна мистерия, защото и сътворяването на стъклото е една мистерия само по себе си. Невелина експериментира смело и всеки път ни очарова с идеите си, движейки се виртуозно по границата на нестандартната и интригуваща хрумка, винаги твърде абстрактна като еманация на човешкия живот в необятността на всемира. Вселената е жива и динамична, както твърдят съвременните учени, и ние самите, намирайки се в нея и бидейки част от нея, сме живи и динамични като малки водни капки в движението на покоя или движени от покоя като част от всемирния модел", представи авторката на нестандартната изложба галеристката Светла Тончева.

 

 

"Плевен Спринт" обяви конкурс за рисунка на тема "Моят Великден"

 

Телевизия "Плевен Спринт" обяви конкурс за детска рисунка на тема "Моят Великден". В него могат да участват само деца до 6 години. "Искаме да предизвикаме малчуганите да пресъздадат своята представа за Възкресение Христово върху белия лист, да покажат празника такъв, какъвто им го рисува тяхното детско въображение - красиво оцветени великденски яйчица, бухнал козунак, зайче или пиленце. Да сътворят своя Великден", поясниха идеята на конкурса от медията. Рисунките ще бъдат оценявани от известни плевенски художници и представители на "Плевен Спринт". Крайният срок за предаване на рисунките в офиса на телевизията на ул. "Димитър Константинов" 11 е 20 април. Победителите ще бъдат обявени и творбите им показани на 21 април в централната емисия новини.

Авторът на най-хубавата рисунка ще получи голяма торта от сладкарница "One". Малкият художник, удостоен с второ място, ще си избере играчки от магазини КРЕЗ на стойност 20 лв., а малчуганът, заел почетното трето - на стойност 15 лв.

От "Плевен Спринт" обещават и много поощрителни награди, осигурени от книжарници "АБВ". "BG Север"

 

 

Деца от СОУ "Хр. Смирненски" получиха приз "Доблест"

 

Ванеса с приза Доблест

Ученици от СОУ "Христо Смирненски" грабнаха приз "Доблест". На 11 март 2011 г. - празникът на Артилерията и ракетните войски, съдружие "Артилерия - ген. Вл. Вазов" обяви приз "Доблест", като покани училищата от Плевен. От 16 кандидатсвали за приза школа само 8 бяха номинирани. Оценяваше се извършено добро дело - спасен човешки живот, оказана помощ при бедствия или помощ към човек в беда.

От СОУ "Христо Смирненски" с приз е Ванеса Нейкова от IV клас с класен ръководител Снежана Лишкова. Тя бе отличена за непрекъсната помощ на възрастна жена. Приз "Доблест" получиха и учениците от VI кл. с класен ръководител Румяна Йотова, които за втора година помагат на децата от Дом "Майка и дете" с лакомства, играчки, книжки.

Училището ни се гордее с тези ученици и техните класни ръководители, защото в начинанието участват със собствени средства, подкрепяни от семействата си, категорични са от СОУ "Христо Смирненски". "BG Север"

 

 

Ученици и учители от 6 страни гостуваха в град Левски

 

ОУ "Максим Горки" в град Левски посрещна ученици и учители от Румъния, Полша, Унгария, Португалия, Англия и Турция. Те са партньори в многостранния проект "Да се посмеем и замислим с междукултурни анекдоти" по Европейска програма "Учене през целия живот", секторна програма "Коменски". ОУ "Максим Горки" се присъеди като партньор в проекта през август миналата година. По време на срещата малки и големи са имали възможност да проявят своето творчество и талант и да се докоснат до българския бит и култура. В "Ден Коменски" учениците от училище "Максим Горки" са представили драматизация на английски език по приказка за Хитър Петър. Последният ден от посещението е бил посветен на българската кухня.

Срокът за реализиране на проекта е двугодишен. Дейностите, които продължават, включват издаване на анекдоти в междукултурна книжка, обучителен семинар за участниците, създаване на кът "Коменски", изложби на ученически продукти и др., като целта е общуването да става на английски език, за да се подпомага езиковото обучение. "BG Север"

 

 

Медицинският университет подкрепя японските студенти

 

В среща с японски студенти ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев е изразил лично своето съчувствие и готовност за оказване на помощ на тях и техните близки. В направено изявление по повод на трагедията в Япония проф. Горчев сподели и готовността на академичното ръководство на университета да окаже всякаква възможна подкрепа и съдействие на японските студенти, обучаващи се в града ни, за да могат да продължат своето следване. "Изказвам силната си надежда и вяра, че един толкова дисциплиниран и трудолюбив народ като японския ще намери сили да се изправи след невижданите разрушения и нанесени щети!

Всички ние - преподаватели, студенти и служители на университета, отправяме искрена молитва за бедстваща Япония и страдащите хора там да намерят сили да преодолеят мъката от загубите и страха от надвисналата радиоактивна опасност ", подчертава още в изявлението си проф. Горчев. "BG Север"

 

 

КК "Спартак" организира международен турнир

 

На 20.03. (неделя) в Плевен за шести пореден път ще се проведе международен турнир по карате за купа "Плевен". Надпреварата се организира от местния карате клуб "Спартак". С персонални покани за участие са клубове от Сърбия, Румъния и Македония, както и водещите български клубове в този спорт. Повече от 300 състезатели, разпределени в различни възрастови групи от 7 до 17 години, ще си дадат среща на тамито. Цялата организация на турнира е излязла около 5 000 лв. на организаторите, които с болка споделиха, че от общината не са им помогнали с нищо за проявата, която спомага и за рекламата на града ни. Турнирът се явява и като подготовка за европейското първенство през май, което гарантира и участието на най-добрите български каратеки. Надеждите на КК "Спартак" за златни медали са свързани с Тодор Тодоров и Бетина Кисьова. "BG Север"

 

 

Всяка година от туберкулоза умират 3 милиона души

 

Броят на лицата, заболели от активна форма на туберкулоза в област Плевен, диагностицирани за първи път през 2009 г. е 72. Заболяемостта е 25 на 10 000 души при 29 на 10 000 през 2008 г. Данните оповестиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в навечерието на Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март.

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, съпътстващо човечеството от дълбока древност. Открити са туберкулозни промени в гръбначния стълб на египетските мумии на възраст 4 500 - 5 000 години. При разкопки в гр. Хайделберг са открити човешки скелети с костна туберкулоза от 5 000 г. пр. н. е. През различните периоди от развитието на човечеството честотата на туберкулозното заболяване се е променяла - имало е периоди на значително увеличаване и периоди на чувствително намаляване.

XX век се характеризира с период на увеличаване на заболеваемостта след Втората световна война и с период на намаляване след откриване на противотуберкулозните лекарства. През последното десетилетие заболеваемостта от туберкулоза (новозаболели през една календарна година на 100 хил. население) нараства с различни темпове вьв всички страни в света. По данни на Световната здравна организация в настоящия момент има над 50 млн. болни от туберкулоза. Всяка година около 8 млн. души заболяват, а ежегодно умират около 3 млн. души. "BG Север"

 

 

Дамянка Владимирова стана шеф на данъчните в Плевен

 

Дамянка Владимирова е назначена за директор на офиса на НАП в Плевен, съобщават от приходната агенция. Тя е работила в агенцията до 2008 г. Трима директори на офиси в обхвата на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите - Велико Търново, са назначени след края на проведения конкурс в НАП. Офиса в Ловеч оглави Виктор Стойчев, който досега временно изпълняваше тази длъжност. Временно изпълняващ длъжността директор на офис Габрово до провеждане на нов конкурс става Николета Савчева - началник сектор "Услуги за клиенти".

В обхвата на ТД на НАП - Велико Търново, са областите Велико Търново, Плевен, Габрово, Ловеч, Видин, Враца и Монтана. "BG Север"

 

 

НАП предупреждава за нов опит за измама

 

Служители на НАП са засекли нов опит за измама, съобщават от там. От името на приходната агенция до някои фирми и граждани са изпратени уведомления за промяна в банковите сметки на администрацията, подпечатани с фалшив печат. В писмата се описват "новите" банкови сметки на НАП, като клиентите се призовават да започнат да превеждат дължимите данъци и осигурителни вноски по тях. Ръководството на НАП вече е сезирало за измамата прокуратурата, МВР и ръководството на банката, в която е открита невярната сметка. НАП изпраща и съобщения за измамата до всички електронни адреси на клиенти, налични в информационната й система. От НАП заявяват, че не са извършвани промени на банковите сметки на агенцията и призовават своите клиенти да внасят дължимите суми по досегашните сметки, публикувани в интернет страницата на агенцията - www.nap.bg. Коректна информация за банковите сметки на всички териториални структури на НАП клиентите на администрацията могат да получат от колцентъра на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор, както и на място в офисите на агенцията. "BG Север"

 

 

Еминка пак с изяви в отключени жилища

 

17-годишна плевенчанка с богат опит в тарашенето е обрала заедно с друга своя 26-годишна "посестрима" два апартамента в града, съобщават от полицията. Жените влизали през незаключени входни врати в жилищата и задигали каквото им попадне. На 8 март от апартамент на ул."Юрий Венелин" те задигнали дамско портмоне с 270 лв., дебитни карти и лични документи. От друг апартамент на 13 март откраднали дамска чанта с 720 лв., 50 евро, дебитна карта и документи.

Разследването изяснило, че 17-годишната е Еминка Шукриева - тя има 29 заявителски материала за кражби и е осъждана и за грабежи. Привеждана е многократно в помещение за полицейска закрила на малолетни и непълнолетни.

През януари само в рамките на седмица Еминка беше задържана два пъти за същите престъпления. Тогава Плевенският окръжен съд постанови осем месеца лишаване от свобода, наказанието крадлата трябваше да изтърпи в поправителен дом. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО