БИЗНЕС


 

Тухлите и теракотата поевтиняха

 

Предприемачи ще действат по проекти за енергийна ефективност

 

Въпреки промоционалните цени на различ-ните видове строителни материали, интересът на клиентите не нараства Емилия КАРАБУЛЕВА

Между 10 и 20% са спаднали цените на строителните материали в Плевен само за първите два месеца на годината, обявиха търговци. Това обаче не предизвиква интерес у клиентелата въпреки изгодните промоционални цени на различните видове строителни материали. Тази пролет се очертава като сезон на евтините ремонти, през април и май се очаква цените да паднат още. Но на пазара избират само хора със собствени пари или такива, които се осмеляват да вземат заем, за да направят подобрения в дома в очакване в бъдеще пазарът да се нормализира и да успеят да го продадат изгодно, коментират хора от строителния бранш.

За пръв път от доста години тухлите поевтиняха до около 80 ст. или с 5 до 10%, а теракотата слезе от 15,25 лв/кв. м на 13,80 лв/кв. м. Най-луксозният гранитогрес сега се продава за 15 лв/кв. м срещу 18,27 лв. преди, а фаянсовите плочки вече вървят малко над 13 лв/кв. м или спадът при тях е с близо 2 лв., показва репортерска проверка по борсите.

Търговци прогнозират, че ако цените на петрола продължат да падат, то и топлоизолациите, стиропорът и други продукти на петрола ще поевтиняват. Това, което ще движи, макар и слабо пазара на строителни материали тази пролет, ще са довършителни работи по някои обекти на фирмите, замразени през зимата, прогнозират от бранша. Оборотите на строителите обаче са намалели наполовина, отказани са поръчки за нови обекти, а потреблението на строителни материали продължава да пада.

Спасението за повечето фирми от бранша е в пренасочването им към саниране на стари сгради и ремонти на по-новото строителство. Работа ще има и по проектите за повишаване на енергийната ефективност в сградите, официално беше обявено, че санирането трябва да приключи до 2020 г. Наскоро парламентът пък прие на първо четене Закона за управление на етажната собственост. В проекта е описано как съседите ще могат да учредяват сдружения, които да стопанисват по-добре общите части на сградите. Темата за тези сдружения бе поставена на дневен ред за разискване и вземане на оптимални решения точно заради различните програми за саниране и енергийна ефективност. Представители на строителния бранш са доволни, че най-после се регламентира дейността на колективните форми. В Закона за етажната собственост е посочено, че всеки вход или кооперация трябва да си направи фонд "Ремонт и обновяване". В него ще се трупат пари за ремонти на т. нар. общи части, за изолиране, обновяване или реконструкция на сградата. Фондът ще се попълва от редовни вноски на собствениците, като всяка етажна общност сама ще решава в какъв размер да бъдат сумите. От тези пари ще се покриват и обичайните разходи за стълбищно осветление, асансьор, чистачка и др.

В този смисъл, строителните предприемачи се надяват да получат работа по санирането на панелки и стари сгради, които имат проблеми с изолацията на всички нива от покрива до фасадата. В Плевен има доста такива обекти, които спешно се нуждаят от ремонти за спиране на излишните енергийни загуби. Изолацията на старите апартаменти е важна за намаляване на енергийните разходи като цяло на страната. Масово явление напоследък е всеки сам да си прави външни изолации, но ефектът от подобни начинания е почти нулев. Строителни предприемачи твърдят, че ако съседните имоти на този с поставена външна изолация не са изолирани, то топлината изтича през тях, а собственикът продължава да плаща по-високи суми за отопление.

Така че, ако има воля, Законът за управление на етажната собственост да бъде приет и да се изпълнява от собствениците на стари жилища, то по-лесно ще се извърши процесът на саниране. Родните строителни предприемачи ще имат работа за години напред, а отделните домакинства ще плащат много по-ниски суми за отопление от досегашните.

 

 

Край Дунава строят повече

 

Теменужка ИЛИЕВА

Във Видин се строи повече в сравнение с предишните години, съобщиха от Териториалното статистическо бюро в града. През 2008 г. са били издадени над 100 разрешителни за строеж. 52 от тях са за жилищни сгради, в които са предвидени 331 апартамента с обща застроена площ 38 517 кв. м. Поискани са разрешителни и за строеж на 53 други сгради - промишлени, спортни, туристически с обща площ 32 845 кв. м. Издадените разрешителни за строеж през 2008 са с 32 повече от същите документи, поискани през 2007 г.

Най-много разрешителни са издадени от общината във Видин. В някои от малките общини броят на строителните книжа е много малък. Ако област Видин е обхваната от криза, то това ще проличи и при поисканите разрешителни през 2009 г., твърдят статистиците. Почти всички сгради, започнати през 2008 г., сега се дострояват.

 

 

Във Видин няма от онова сирене

 

Тина ИЛОВА

Във Видин не се произвежда сирене с добавки от растителни мазнини, не се слагат и забранени добавки в месните продукти, съобщи след проверки в мандрите и цеховете за месопреработка директорът на РВМС д-р Валери Велков.

Ветеринарите са проверили производството и фактурите за входящите суровини за 6 месеца назад. Нарушения не са открити.

Във Видинско има само две мандри - на държавната фирма "Ел Би Булгарикум" и "Лаф - Велизаров и син" в село Дъбравка, община Белоградчик. Млякото и сиренето в тях се произвежда от сурово мляко и само с разрешените добавки.

Същата картина е видяна и в шестте цеха за червени и бели меса и продукти от тях. Месарите били засечени в неправилна информация на етикетите. Не било обяснено добавките стабилизатори ли са или емулгатори, както и процентът на съдържанието на водата.

Това са дребни технически нарушения, за които проверяващите са издали предписания. Срокът за отстраняването им е 15 дни.

Проверките са преминали с участието на представители на прокуратурата и полиицята. Заради редовната суровина и добавки проби за изследване не са вземани. Всяка фирма сама изследва продукцията си в рамките на вътрешно-санитарния си контрол, каза д-р Велков.

 

 

Заводът за картон в Никопол вече има нов собственик

 

Фабриката ще произвежда малограмажна хартия и опаковъчни продукти

 

С тази сделка се решава един от големите проблеми в региона - липсата на препитание, заяви Цветко Цветков (крайният вдясно)

Ралица ПЕТРОВА

G.F.F - Ltd с президент Джордж Фрейдж е новият собственик на завода за картон в Никопол. Сделката бе изповядана пред нотариус в края на миналата седмица, веднага след което инвеститорът и неговите партньори бяха представени пред журналисти от областния управител на Плевен Цветко Цветков. "С тази сделка се решава един от големите проблеми в този регион - липсата на препитание. Ще бъдат създадени около 300 работни места, с което помагаме в социален аспект основно на две общини - Никопол и Гулянци, които са с най-висока безработица през годините", заяви губернаторът. Той добави, че новата инвестиция предвижда монтирането на най-доброто като технология в производството на санитарна хартия. По този начин ще бъде направена крачка напред в осъществяването на стратегията на областната администрация - въвеждане на високотехнологични производства.

Придобитата собственост е 260 дка с над 32 000 кв. м. застроена площ, като включва складови и производствени съоръжения. "По-голямата част от инфраструктурата е непокътната, което прави обектът отличен за производството на хартия. Нашите намерения са да заменим производството на многослоен картон, което досега е било там, с ново - на малограмажна хартия и опаковъчни продукти под формулата на индустриални ролони "Бизнес към бизнес", а и също така продукти за широко потребление като тоалетна хартия, кухненски рола, салфетки и други опаковъчни и амбалажни материали", заяви Джордж Фрейдж.

"Никопол има 40-годишна традиция в производството на хартия, което го прави много подходящо място за такъв тип производство. Придобиването на тази фабрика представлява стратегическа стъпка в инвестиране в производствени съоръжения и материална база, за да бъдем конкурентноспособни на европейските пазари", допълни той. Планираната първоначална инвестиция е за 3 до 4 милиона евро, още толкова ще бъдат вложени в последния етап от преустройството на завода. Очакванията са той да заработи до година - година и половина.

Дневният капацитет на произвжданата продукция ще бъде 150 тона. 25% от нея ще се пласира на българския пазар, останалата ще се изнася.

Вече са водени преговори между инвеститора и представители на химическия завод в Турну Мъгуреле за възможността производството в завода за хартия да бъде газифицирано. "Това може да стане от съседна Румъния, тъй като Плевен и Русе, от където по принцип е възможно да се вземе газ, са много далече. До седмици от завода в Никопол ще получат предложение за техническите параметри, стойността на един такъв проект и възможността да бъде прекарана тръба под река Дунав", заяви Цветко Цветков. По думите му подобна реализирана стъпка би дала възможност да се разреши проблемът с газификацията в общините Белене, Никопол и Гулянци, които са извън кръга на действие на Черноморска технологична компания.

 

 

Пускат в неплатен отпуск  работници заради кризата

 

Симеон НИКОЛОВ

Част от работниците в пристанището в Лом са в принудителен неплатен отпуск, заради липсата на работа за тях. Мярката е съгласувана със синдикатите и се налага заради световната икономическа криза и срива на цените на металите, обяви изпълнителният директор на пристанището Борислав Михов.

Докато през януари и февруари 2008 г. в пристанището са били обработени 165 000 тона товари, то за същото време на тази година портът приключи с 65 000 тона. Държавното дружество "Пристанищен комплекс", което управлява пристанището, е изпратило уведомление до Бюрото по труда в Лом за предстоящи масови съкращения. Такива обаче все още не са предприети заради споразумението със синдикатите за неплатени отпуски на ротационен принцип. През последните четири месеца всеки от работниците е бил по 27 дни в неплатен отпуск. Заради кризата през последните 6 месеца в порта е затегната финансовата дисциплина, спряна е работата по инфраструктурни проекти за модернизация, които изискват собствено финансиране.

От началото на тази година през пристанището в Лом се внасят въглища за промишлеността и населението, руди и рудни концентрати, картофи. Изнасят се метали на "Стомана" - Перник, тухли и зърно. В порта към момента работят 295 души, което го прави най-голямото предприятие в община Лом. Прогнозите на директора за количеството на товарите в предстоящите месеци не са оптимистични и той очаква системата на неплатените отпуски да продължи да действа.

 

 

Статистиката отчита влошаване на бизнес климата през февруари

 

Еми СТАЛЕВА

С 3,3 пункта е спаднал общият показател за бизнес климата в страната през февруари, показват данните от националната статистика. Бизнес климатът започна да се влошава през последните месеци на миналата година, през януари регистрира задържане на равнището си, а през февруари продължи убедително да се движи надолу.

Най-сериозно влошаване се забелязва в отраслите промишленост, търговия на дребно и услуги, където само за месец показателят за бизнес климат е спаднал с 3,3 пункта. Засега само в строителния бранш стойностите му се задържат на нивото на януарските, е записано в отчета на статистиката.

Оценките на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на предприятията и очакванията им за бизнес ситуацията през следващите 6 месеца са намалели съответно с 4,6 и 2,2 пункта. Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене на стоки от чужбина влияе негативно върху дейността най-вече на заетите в промишлеността. Статистиката отчита, че се повишава делът на предприятията, които имат финансови проблеми.

 

 

Поклоннически турове в старата столица впечатлиха молдовци

 

Павилионът представляваше копие на Първата порта на крепостта Царевец

Кремена КРУМОВА

Велико Търново предизвика истински фурор, като представи многобройните си туристически продукти на града и региона по най-оригинален начин на най-авторитетната и престижна международна туристическа борса в България "Ваканция и SPA туризъм. Павилионът впечатли със своята визия от 42 квадратни метра, като конструкцията представляваше копие на Първата порта на крепостта Царевец. Той бе оборудван с атрактивно и ефектно цветно осветление, което препраща към ефектите на спектакъла "Царевград Търнов - звук и светлина". Освен това на огромен плазмен екран до щанда бе презентиран по особено зрелищен и впечатляващ начин и самият уникален аудио-визуален спектакъл. От своя страна всички от екипа на местния туристически информационен център "Царевград Търнов, които раздаваха рекламни брошури и материали, бяха облечени като средновековни владетели, боляри и болярки. Заедно с тях на изложението бяха и представители на много хотели и заведения от града и региона. Те представиха в София множество дестинации, туристичеки продукти и възможности за различни видове туробиколки. Интерес към поклоннически турове, посощения на църкви и манастири във Велико Търново и региона проявиха молдовските туристи. Освен тях интерес към старата столица имаха и много европейски туроператорски фирми. За най-честите си туристи, румънските, общинската туристическа агенция "Царевград Търнов" в най-скоро време ще предложи и рекламен каталог, който ще бъде представен на КПП "Дунав мост". Целта е да бъдат постоянно привличани румънски туристи, които посещават старата столица за познавателен и шопинг туризъм, както и за няколкодневни почивки.

Организатор на 26-ото издание на международната туристическа борса в София бе ПРИМ ЕКСПО. Тя се провежда под патронажа на Държавната агенция по туризъм с подкрепата на различни браншови организации.