ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

 

Безсилието на кмета лъсна при обсъждането на бюджета

 

Въпросът сега е ще клекне ли пак градоначалникът пред политическия рекет

 

Найден Зеленогорски (вдясно) е притеснен, че съветниците го бламираха

Емилия КАРАБУЛЕВА

Общинският бюджет на Плевен за 2009 г. не бе приет - това бе новината, която преди седмица разтърси хората и провокира размисли по темата - защо се случи това, какво всъщност означава якият шамар за уж непробиваемото мнозинство, за общинската администрация, измъдрила пак недоносче, и лично за кмета Найден Зеленогорски. Такова нещо не се бе случвало в Плевен от зората на демокрацията през 1990 г и по време на 9-годишното управление на Зеленогорски, коментираха в кулоарите на местния парламент съветници.

Всъщност ударите по набралата инерция безхаберност и политическа немощ на общинските управници бяха пет. Започна се с отказа на местните депутати да приемат отчета за резултатите от управлението и разпореждането с общинска собственост за 2008 г. Общото мнение на опозицията от БСП и ГЕРБ бе, че вече почти няма общинска собственост, че тя се стопанисва лошо, че са пропуснати дългосрочни възможности за отдаване на обекти на концесия, за привличане на инвестиции в община Плевен. Нещо повече, общински имоти се продават на безценица, а накрая дори в местния парламент липсва обстоен анализ на сделките с общинска собственост. Поставен бе и въпросът от съветници от БСП - какво сме пропуснали, защо не са се явили кандидати за цели 71 търга!?

Не бе приета и програмата за управление и разпореждане с имотите общинска собственост за настоящата година заради отсъствието на каквито и да било приоритети.

След дълги и мъчителни дебати по отчета за изпълнението на бюджета за миналата година, той също не събра необходимия брой гласове и бе отхвърлен от съветниците. Гняв у опозицията предизвикаха твърденията на кмета Найден Зеленогорски, че финансовата 2008 г. е приключила успешно, като беше очеваден факт неизпълнението, и то със сериозно разминаване в числата по отделните пера. Лидерът на групата на БСП в местния парламент Любомир Петков бе възмутен от създалата се порочна практика у мнозинството всяка година да се сменят само цифрите в отчета за бюджета, а обсъжданията с гражданите да се свеждат до формализъм. Според него поредният цинизъм на управляващите и на кмета Найден Зеленогорски е твърдението, че бюджетът бил "социален". Тезата на вносителя се градеше на това, че са заложени повече разходи за образование, здравеопазване и социални дейности. Лидерът на БСП обясни на базата на точни разчети, че голяма част от тези средства идват като държавна субсидия. Коментарът на опозицията бе, че мнозинството се опитва да прави помен с чужда пита.

Оставката на кмета Найден Зеленогорски заради неизпълнението на бюджета поиска съветникът от БСП Пламен Дилов. "Да се направят изводи - трезви, обективни. Да се запитате - дали силовият подход е в интерес на гражданите. Дали да се провежда политика за продажба на общинска собственост на всяка цена?", попита Дилов. На призивите за оставка градоначалникът отвърна с усмивка: Днес няма да ви направя този кеф.

Плевен остана и без нова програма за приватизация, след като гласовете се разпределиха по равно 20 "за" и 20 "въздържали се". Лишена от смисъл стана и следващата точка от дневния ред, в която трябваше да се реши къде да бъдат насочени парите от приватизацията.

Така съвсем закономерно дебатът, разцепен между наглостта на мнозинството да отстоява неподкрепени с факти и точни числа позиции и невъзможността на опозицията да приеме подобен фарс, стигна до последната точка за гласуване на бюджета за 2009 г. Той не успя да събере очакваните 26 гласа и не беше приет. 21 общински съветници гласуваха "за", 18 "против", а 8 се въздържаха. Резултатът отприщи бурни дебати в залата, червеният съветник Пламен Дилов отново призова кмета Зеленогорски да подаде оставка. Лидерът на червените в местния парламент Любомир Петков предупреди, че след отхвърлянето на бюджета съветниците могат да поискат символичен вот на недоверие от кмета Найден Зеленогорски. Последният не изрази особено притеснение от нападките на общинските съветници. Той обясни, че и да няма бюджет, в общината пак ще се работи по неговия проект.

Всъщност поредната общинска сесия има историческо значение за Плевен поне по няколко причини. Първата е, че най-после мнозинството се разцепи по проблемите за приватизацията и за бюджета. Втората причина е, че най-после се свлече осанката на сигурност и несменяемост както за общинската администрация, така и за кмета Найден Зеленогорски. От друга страна незачитането на мненията на представителите на опозиционните партии, натрупвано с годините, най-после изби в масово недоволство срещу водената от управляващите политика. Твърдата увереност на кмета и мнозинството в довчерашните им сателити "Атака" и ПП "Солидарност", че ще бъдат пришити към печелившата страна с щедри финансови предложения, се пропука. Как ще се развият нещата в общинския съвет в Плевен ще зависи от това - дали двете политически партии, "изневерили" на мнозинството, ще се отдръпнат трайно, или ще продължат да рекетират Зеленогорски. И дали градоначалникът ще прояви благоразумие да се вслуша в аргументираните доводи и да коригира проектобюджета, или отново ще се огъне пред политическия рекет на "Атака" и "Солидарност" и ще продължи да се опитва да задоволява техните финансови, икономически и кадрови искания.

 

 

монтана

 

Съветници в спор дали са реални заложените приходи от данъци

 

Симеон НИКОЛОВ

Общинският бюджет на Монтана за тази година бе приет с 23 гласа "за" и 9 "въздържал се". Критиките срещу бюджета дойдоха от групата на ГЕРБ, която е в опозиция на СДС и БСП в съвета. Съветниците от партията на Бойко Борисов в Монтана изразиха съмнение, че заложените в общинския бюджет приходи са реални на фона на задълбочаващата се икономическа криза. Според Ивайло Петров от ГЕРБ планираните приходи от местни данъци и такси са завишени и са неизпълними при сегашната икономическа ситуация. Той твърди, че не бива да се очакват повече от миналата година приходи от продажбите на общински имоти и от данъците при прехвърляне на имот от един собственик на друг, защото търговията с имоти е замряла. Според ГЕРБ неизпълнението на приходната част ще рефлектира върху разходната и няма да има пари за някои от планираните в бюджета дейности.

Кметът на Монтана Златко Живков заяви, че хората очакват от общината да поеме ангажименти към тях в трудната икономическа ситуация и бюджетът е насочен точно към това. Той припомни, че настоящият бюджет е с 4 милиона лева по-висок от миналогодишния и в него са заложени много социални разходи. Бюджетът не е единственият източник на приходи, разчитаме и на програмите на ЕС и българското правителство, обяви кметът.

Бюджетът на Монтана е в размер на 34 088 000 лв. 33 на сто от разходите са предвидени за образование. За ремонти на инфраструктура и благоустрояване се отпускат 4,3 милиона лева. Планирани са средства за безплатно пътуване на пенсионерите по една линия от градския транспорт, за профилактика и лечение на онкологични заболявания, за публично-частно партньорство с гражданите, удвоени са средствата за култура и т. н.

 

 

ловеч

 

Кварталите най-активни в обществения дебат

 

Мира ГАНЧЕВА

Питания към кмета на Ловеч Минчо Казанджиев на общественото обсъждане на бюджет 2008 и рамката на бюджет 2009 отправиха само представители на крайните квартали на града. Жителите на "Здравец" питат кога ще се реши въпросът с рушащите се т. нар. "виетнамски блокчета" (едно от трите е купено, но сделката все още не е финализирана, търсят се купувачи за другите две), хората от "Дръстене" пък негодуват от състоянието на уличната настилка и уличното осветление, от липсата на канализация.

Според рамката на бюджет 2009, предвидените приходи са 28,5 млн. лв. От тях държавната субсидия е 17,5 млн. лв. Целевата субсидия за капиталови разходи е 1 млн. лв. От приходите за местни дейности (11,5 млн. лв.) най-голям дял заемат неданъчните приходи - над 5,3 млн. лв.

Разходите за държавни дейности са 16,5 млн. лв., за местни - 9 млн. лв. Образованието "гълта" повече от половината средства от разходите за държавни дейности - 9,4 млн. лв. В разходите за местни дейности се предвиждат най-много пари за жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда - близо 3,6 млн. лв. Здравеопазването е на опашката с няма и 300 хил. лв.

Бюджетът на общината за 2009 г. ще е програмен, заяви кметът Минчо Казанджиев. Средствата, заложени за годината, ще са предимно за реализация на вече спечелените проекти, започнати обекти и най-належащи ремонти. По думите на градоначалника на Ловеч, кризата вече реално се усеща и общината не може да разчита на преизпълнение на приходите, каквото е имала преди.

 

 

 ВИДИН

 

Образованието и чистотата са приоритетни

 

Теменужка ИЛИЕВА

Бюджетът на Видин за пръв път надхвърля 30 млн. лв., съобщи кметът на града Румен Видов. Общо 30,5 милиона лв. се делят на стотици направления и пера. Най-много се отделят за образованието. Средствата гарантират по-високите заплати на учителите. Само 2 млн. лв. са предвидени за заплати на чиновниците в общината. Малко повече - 2,3 млн. лв., ще отидат за чистотата на града. На толкова средства се изчисляват разходите на фирмата чистач през 2009 г. Те обаче всяка година се увеличават и вече не се покриват от събираните пари от таксата за смет.

За капиталови разходи са предвидени 3,7 млн. лв. Това са пари, с които ще се правят текущи ремонти на улиците и тротоарите, ще се ремонтират пътищата от четвъртокласната пътна мрежа, ще се правят каменни настилки на улиците в селата, ще се подменя улично осветление. Ще продължи изграждането на канализация по улица "Михаил Шишман". Толкова много обекти са посочени, че още отсега е ясно - предвидените средства едва ли ще стигнат за всичките.

За пръв път от доста години за спорт във Видин се отделят 120 000 лв.Те обаче не са достатъчни за всички клубове, което означава, че спортистите и занапред ще разчитат на спонсори за участие в състезания и лагери. 200 000 лв. от бюджета си общината отделя за цялостен ремонт на спортната зала "Фестивална". За издръжката на общинския драматичен театър са отделени 293 500 лв. Почти толкова - 296 000, са предвидени за издръжката на обредния дом. За здравеопазване са предвидени 800 000 лв.

За пръв път през тази година в бюджета се включва и връщането на взетия от предишния кметски екип кредит. Много критики понесоха предшествениците на сегашните общинари, че с парите са асфалтирали улици предизборно. Каквото и да говорят обаче, сега те ще връщат заема, който е имал двегодишен гратисен период. През 2009 г. трябва да бъдат върнати 515 000 лв. - главница и лихви.

Бюджетът на Видин се форимра от местни приходи и от субсидия от републиканския бюджет в съотношение 50:50. При кризата и обедняващите жители на общината възможно ли е да бъдат събрани от данъци, такси, наеми и приватизация цели 15 млн. лв? Този въпрос вълнува общинарите в дните преди приемането на новия бюджет.

 

 

Десант

 

Министри и депутати от левицата на срещи с електората в областта

 

Редица срещи с граждани и представители на бизнеса осъществяват днес (6 март) министри, зам.-министри и народни представители от Плевенска област, съобщават от пресцентъра на БСП.

В 14,30. ч. в зала "Плевен" представители на бизнеса ще се срещнат с министър Петър Мутафчиев, депутатите Румен Петков, Васил Антонов и Петър Кънев, областният управител Цветко Цветков и общинският лидер на левицата Любомир Петков. Министърът и народните представители в 16,30 ч. на ж. п. гара Плевен ще инспектират рамонта на гарата и ще се срещнат със заети в транспорта. Гражданите на Плевен ще могат да задават своите въпроси към тях в 18,00 ч. в читалище "Съгласие".

Същото могат да направят и червенобрежци в залата на общината в Червен бряг, като срещата там ще бъде от 13,00 до 14,00 ч.

Зам.-министъра на правосъдието Бойко Рашков ще могат да видят жителите на град Левски - в салона на общината от 15,00 ч., и пордимчани в Клуба на пенсионера от 17,00 ч.

В Долна Митрополия пък ще имат възможност да задават въпроси към народните представители Радослав Иванов и Йордан Петков в салона на общината, като срещата е от 15,00 ч. В Долни Дъбник ще видят същите депутати два часа по-късно.

Радослав Гайдарски ще се срещне с жителите на Никопол в 15,30 ч. в салона на общината. Депутатът ще посети и Белене (салона на общината от 17,30 ч.). Зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова ще бъде в Гулянци в 17,00 ч., в салона на общината, а час по-късно в с. Брест, в салона на читалището. "BG Север"

 

 

Признателност

 

Васил Антонов поднесе венец на Черния паметник в Телиш

 

Депутатът Васил Антонов (вдясно) се поклони пред паметта на загиналите

Ани ПАВЛОВА

Плевенският депутат от левицата Васил Антонов поднесе венeц на Черния паметник в с. Телиш по случай националния празник на България 3 март. В поклонението участваха кметът на община Червен бряг Данаил Вълов, представители на политически партии и граждани.

Черният паметник е издигнат в памет на загиналите за освобождението на с. Телиш 674 руски воини от Лейбгвардейския егерски полк през октомври 1877 г. Всички страни на монумента са украсени с хералдически елементи, вензели, емблеми, орнаменти и текстове. Прецизно е изработен императорският герб, напомняйки, че тук се е сражавала императорската гвардия. Паметникът е отлят и изработен от дружество "Белино Фендерих" през 1878 г. в Одеса. Той е поставен през 1879 г. Носи името Черен, защото такъв е бил цветът на знамето на Лейбгвардейския егерски полк.

Четири гробници-костници са събрали тленните останки на загиналите гвардейци. Построени са към 1973 г.

По време на Руско-турската освободителна война главното действащо поделение в боевете на 24 октомври е Лейбгвардейският егерски полк. Той понася големи загуби. Според някои данни убити и безследно изчезнали са 427 души, а ранени - 458. Според руски военни източници убитите офицери са 7, а ранените 19. Числото на убитите и ранените по-ниски чинове е 907. Участник в боя обаче сочи, че полкът е загубил 930 войници и 28 офицери. В руски публикации от 1879 г. се казва, че при Горни Дъбник и Телиш са загубени толкова войници, колкото на Шипка, което е тежък упрек към руското командване. Другаде се отбелязва, че в боя при Телиш на 24 октомври 1877 г. загиват повече руски войници, отколкото (взети поотделно) при Гривица след третата атака на Плевен, боя при Стара Загора и толкова, колкото при Шипка на 28 август 1877 г. Боевете при Горни Дъбник и Телиш на 24 октомври 1877 г. се нареждат до имената-символи на Руско-турската освободителна война не само с кръвопролитието на сраженията. Мащабът на зверствата спрямо останалите на бойното поле ранени руски войници след боя на 24 октомври при село Телиш надминава всички други битки от Освободителната война. След този бой три дни и четири нощи стотици ранени и убити руски войници остават на бойното поле. Все още живите са обект на варварство и фанатизъм в най-уродливи форми.

 

 

 

Избори

 

 

Съпруг на починала се пробва за поста й

 

Никола СИМОВ

Частични избори за кмет ще се проведат на 21 март в монтанското село Мокреш, съобщиха от община Вълчедръм, в чиито административен обхват е селото. Изборите се налагат заради внезапната смърт на кметицата Кирилка Ефремова в края на миналата година. За участие във вота са се регистрирали 8 партии, три от тях са издигнали свои кандидатури. Сред кандидатите е и съпругът на починалата кметица Огнян Ефремов (60 г.). Той е издигнат от НДСВ. Кандидат на ГЕРБ е Бисер Цветанов (31 г.), а на БНД - Тони Трайков (34 г.).

 

 

Кандидатът на десницата спечели в Долна Вереница

 

Момчил ИВАНОВ

Кандидатът на СДС, БНД и ДСБ Ивайло Никитиев спечели частичните избори за кмет, проведени в монтанското село Долна Вереница, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Монтана. На балотажа Никитиев получи 109 гласа, а опонентът му Огнян Павлов от НДСВ - 71. Правото си на глас в селото упражнили 182 от общо 204 избиратели. Две от подадените бюлетини са били недействителни, уточниха от комисията.

Извънредните избори за кмет в Долна Вереница се наложиха заради смъртта на титулярния кмет Леди Кръстев през октомври миналата година. На тях СДС и БНД се обединиха, въпреки заканите на синьото ръководство двете партии да не се обединяват на национално ниво.