КОНФЛИКТИ


 

Зеленогорски си вкара автогол с барелефа на Емил Димитров

 

Това е пиар на гърба на някой друг, смята синът на изпълнителя

 

Според специалисти в този паметник всичко е сбъркано - от идеята и пропорциите, до ситуирането

 

Мая ПАСКОВА

За пореден път градоначалникът Найден Зеленогорски демонстрира типичния си управленски стил при откриването на паметник на Емил Димитров в центъра на Плевен. Прегазвайки наредбите на общинския съвет, но пък доказвайки власт и замах във вземането на решения. Така, изненадващо за всички, на датата 17 февруари точно по обяд, пред читалище "Съгласие" гръмна "Моя страна" и се събра свитата на кмета. Той тържествено откри паметния знак и не пропусна да изтъкне, че и тази година ще има конкурс за популярна българска песен, посветен на Емил Димитров.

Някой явно си прави пиар на гърба на някой друг, заяви синът на големия изпълнител Емил Димитров - младши. Оказа се, че той нито е знаел за намеренията на общината да прави паметник на баща му, нито е бил запознат с проекта, нито поканен да присъства на откриването. Разбрал от медийте, а дори хората от щандовете с мартеници в непосредствена близост до барелефа не знаели за него. "Идеята на общината е хубава, но няма нищо по-лошо от добрите намерения. Това изображение

няма нищо общо

с Емил Димитров

и аз се учудвам, че авторът с такива големи букви си е сложил името отстрани, аз даже не бих се подписал", заяви по телефона Емил Димитров - син. Оказа се, че кметът е отрязъл най-близкия роднина на певеца и за конкурса, който е основен акцент в пиар кампанията на градоначалника. В първото му издание, когато все още се казваше "Емил Димитров", синът на певеца е бил поканен на финала, където е връчил награда от името на фондация "Емил Димитров". Първоначалната уговорка със Зеленогорски да правят всяка година съвместно този конкурс явно се оказва неизгодна за градоначалника. Така второто издание вече е "Златният Арлекин" (Емил Димитров е запазена марка, която може да се използва само с разрешението на наследника). Емил Димитров - син дори не е поканен като гост. По-изгоден се явява вариантът всяка година да се обявява обществена поръчка за организатор. Който, не е трудно да се досетим, е един и същ под различно име. "Аз не подкрепям подобен начин за конкурс, защото смятам, че той трябва да се организира от един екип по първоначалната идея. Но не мога и да се противопоставя на подобни инициативи, посветени на обществено значими личности", заяви Емил Димитров - син.

Може би спешността на събитието наложи фактът, че от читалището обявиха намеренията си: на 15 май - празника на Плевен,

да открият

барелеф

на големия български изпълнител, чието име носи концертната зала в "Съгласие". Представители на този културен институт, както и на всички останали, не са били поканени на откриването на кметския паметник, разбра "BG Север". Смут сред гражданите настъпи веднага след церемонията. Изненадани и изумени преминаващи се питаха какво е това и кога се появи. Председателят на "Съгласие" Ивайло Атанасов пък заяви, че в подобна ситуация те няма да правят барелеф, защото не е нужно "да се прескачаме с паметници". Така една от инициативите по повод честванията на 140-годишнината на читалището отпада. Надявам се кметът да не спретне набързо и конкурс за оперни певци преди нашия, обяви опасенията си Атанасов.

Първото и най-важно съмнение, че има нещо гнило в тази история, освен очевидно незаглъхналите личностни вражди, е наредба №19 на общинския съвет в Плевен. В нея ясно и категорично е заявено, че "Плевенският общински съвет взема решения за поставяне, преместване и демонтаж на паметници и други възпоменателни знаци (паметни плочи, барелефи и др.) на територията на община Плевен". Дори намек за такова предложение не е минавало през комисиите, които имат отношение към това - "Устройство на територията" и "Култура и вероизповедания", та камо ли на сесия, потвърждават местни парламентаристи. Дори и средствата за изграждане на паметния знак да са предоставени от дарители, както е в този случай. Такова предложение, обсъдено от представителите на народа, има за цел

да се уточнят

подробните мотиви

за предлаганото действие; идеен проект на паметника или възпоменателния знак; предложение за мястото, на което да бъде поставен той, както и начинът на финансиране. "За нарушение на разпоредбите на настоящата наредба виновните лица се наказват с административно наказание - глоба от 100 до 1 000 лв.", гласи чл. 20 от нормативния документ. Кой кого и как ще накаже в случая - кметът сам себе си?

Възмутени от художествените качества на паметния знак се оказаха и повечето представители на гилдията. "Емил Димитров е музика. Това е една гримаса. Аз се разграничавам от такива скулптори - това не е от моята гилдия и от моя занаят. Защо не идват при мен да ги оперирам или да им правя зъбите. Преди имаше държавна комисия и художествен съвет. Сега всеки разбира от всичко", категоричен е скулпторът и преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" проф. Кирил Мескин. За пример той дава своя паметен знак за Независимостта на България. "Първо с архитекти избирахме мястото, което трябва да отговаря на всички условия - първо събитието е било там и второ - знакът да е обърнат на юг, за да може надписът да се чете през целия ден, а не, както е с почти всички паметници в Плевен, които са обърнати на север и са в контражур", обяснява специалистът. После се прави проект и се уточнява идеята, която ще носи този знак, защото всяка скулптура има форма и съдържание. Това е отговорно, още по-отговорно е да се прави портрет, убеден е Мескин. Според него в барелефа на Емил Димитров

са нарушени

всички правила.

Той обяснява, че има релеф, барелеф и орелеф. Египетският релеф, понеже е близко до Екватора и светлината пада под такъв ъгъл, че една драскулка си личи, е най-малко издаден. Колкото отива по- на север, релефът набъбва и стига до орелеф - половината е почти кръгла фигура, другата част е в архитектурата. Освен това характер и прилика са две различни неща, категоричен е Мескин и смята, че за паметен знак на Емил Димитров трябва да се направи конкурс, в който да участват най-големите скулптори на България. Може да се позволи деформация на характерни моменти - както Емил Попов е направил Илия Бешков, но тук виждаме една гротеска, една мимика, която няма нищо с Емил Димитров, възмущава се професорът. Следващият момент е със ситуирането. "Самият паметник е направен за стена, а не за свободно пространство. В зелени площи се поставят градинска пластика, симпатични животни - на детски площадки. Но когато е портрет - прилича на паметник за гробища. Дори да пренебрегнем пропорцията, това е една чалга в скулптурата", убеден е Кирил Мескин. И други изявени негови колеги са на същото мнение, но не пожелаха да цитираме имената им от криворазбрана професионална солидарност.

Както е тръгнал плевенският градоначалник да прерязва ленти и да открива паметници без да иска мнението на никого, последната му стъпка в тази насока може да е по примера на държавния глава от преди 1989 г. Тодор Живков. На 4 септември 1981 г., три дни преди 70-ия си рожден ден, той самият открива паметника си в своя роден град Правец. На 2 септември 2011 г., месец преди да изтече третият му мандат, Зеленогорски ще закръгли 50. Дали тържествено пред сградата с часовника няма да издигне собствения си монумент, придружен с грандиозно празненство?

 

 

Бум на престъпленията срещу индустриалната собственост

 

Поля ТОМОВА

Т. нар. престъпления срещу интелектуалната собственост в България се развиват изключително динамично, сочат анализите на сектор "Икономическа полиция" към плевенската дирекция на МВР. Този тип престъпност следва развитието на компютърните технологии и се променя не с години, а с месеци. Така например само допреди година - две най-разпространен вид престъпления срещу интелектуалната собственост беше нелицензираният софтуер, използван в интернет-клубовете. Само на територията на града доскоро е имало над 50 клуба, включително и такива в гаражи и дворове. 90 процента от тях са използвали нелицензиран софтуер, т. е. не са купували интернет-игрите, а са ги теглили от мрежата. Дори по-големите клубове са били редовни само на около 50%. Същото важи и за използването на всички компютърни програми във фирми и офиси. Масова практика е те да се теглят от Мрежата и да се инсталират, вместо да се купят, тъй като са доста скъпи. Една обикновена програма е на цена от около 2 300 евро.

В момента сa останали само около 10-ина интернет-клуба, тъй като почти във всеки дом има компютърна конфигурация. Затова се променят и престъпленията срещу интелектуалната собственост. С помощта на торентите всеки потребител може да гледа най-новите филми и да слуша музиката, която желае. Почти е невъзможно да се приложи Законът за авторското право, тъй като не може да се установи кой точно тегли филми и музика. С последните промени в Закона за МВР и Правилника за приложението му престъпленията в Мрежата вече не са към сектор "Икономическа полиция", а към сектор "Противодействие на организираната и тежка престъпност". Тук влизат всички престъпления, извършени чрез компютърната мрежа. А те никак не са малко и продължават да се увеличават. В Мрежата се крадат данни - лични, както и такива на кредитни и дебитни карти. Хакерите използват уменията си, за да присвояват лична и служебна информация, след което я използват както намерят за добре.

Според анализа на сектор "Икономическа полиция" в Плевен тук зачестяват друг вид престъпления - тези срещу индустриалната собственост, или с други думи - фалшифицирането и кражбата на известни марки, най-често в спортните стоки. За миналата година има пет специализирани операции на територията на Плевен, при които са иззети общо 538 броя стоки с фалшива марка. От 1 януари тази година са проведени две операции, иззети са 131 бройки и са регистрирани три престъпления срещу индустриалната собственост. Най-често обект на такъв тип престъпления стават "Пума", Адидас" и други световноизвестни марки. Фалшификатите са произведени обикновено в Китай или Турция. Продават се в цялата търговска мрежа. Ако си купите анцунг "Пума" за 30 лв., то той със сигурност не е оригинален. Спортни стоки с оригиналните марки могат да се намерят само в съответните специализирани магазини, според служителите на "Икономическа полиция". Този вид престъпления ощетяват не само фирмите носители на марката, но и потребителите, както и държавата като цяло. Всяка голяма фирма има в страната ни адвокати, които представляват търговската марка на територията на България. Точно тези кантори са в непрекъсната връзка със звената в МВР, като информацията е двустранна. Потребителите трябва да знаят също, че може да се имитира не само името на марката, но дори знакът.

Иначе в сектора за икономически престъпления твърдят, че най-често срещани в Плевен са измамите с ДДС. В момента се работи по случаи от преди девет години. Работата по тези престъпления е трудна и изисква много време, разпити на свидетели от различни градове на България, справка с НАП... Според експерти ДДС-измамите рязко ще намалеят единствено със законодателни промени. Така например, ако се въведе изискването с парични суми над 5 хиляди лева да се оперира само по банков път, ще могат да се следят по-стриктно паричните потоци. Засега обаче подобни предложения са само идеи.

 

 

Искат имуществото на хазартен бос

 

Тина ИЛОВА

Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, известна като "Комисията Кушлев", внесе иск за отнемане на имоти във Видинския окръжен съд. Тя поиска да бъде отнето в полза на държавата имущество за 1 605 400 лв. от известния в града бизнесмен Кирил Малчиковски. Имотите, които трябва да бъдат иззети, са апартамент във Видин, дялове от капитала на две дружества, 26 игрални апарати на стойност 170 000 лв., сума от продажба на ресторант "Белите брези".

Малчиковски открил през 2008 г. казино във Видин, за което има разрешително за организиране на хазартна дейност. Самият той е от София, но живее и развива бизнес във Видин. Съпругата му е директор на дирекция в областната администрация. Като мотив за завеждане на делото е записано: липсват данни за законните източници на доходите за придобиване на имотите. Малчиковски влиза за втори път в медийните новини. Първият път това стана през 2004 г., когато е осъден от Монтанския окръжен съд за контрабанда през границата на 3 тона оцетен анхидрид. Веществото е суровина за производство на наркотици. Задържан е между монтанските села Добри дол и Брусарци с още трима души в автомобил, който придружавал товара, превозван с камион. Тогава за него е посочено, че е бивш служител на НСБОП. Делото е приключило с условна присъда, която е влязла в сила през март 2008 г.

 

 

ВТОС отложи дело срещу наркопласьори

 

Кремена КРУМОВА

За 16, 17 и 18 април отложи Великотърновският окръжен съд (ВТОС) делото срещу престъпната група, разпространявала наркотици в Троян. Причината е, че ще бъдат разпитани още свидетели и вещи лица. На подсъдимата скамейка са четирима от общо седем души в организираната група. Това са Дочо Ралчевски и брат му Николай, Нанко Миревски - Скинара и Димитър Михайлов - всичките от Троян. Поради отвод на Ловешкия окръжен съд делото премина в ръцете на ВТОС. На 23 май м. г. наркопласьорите са задържани в дискотека "Фламинго" в Орешак след няколкомесечна оперативна разработка на районното полицейско управление в Троян и прокуратурата. При залавянето те успели да изхвърлят доказателството - 5 - 6 грама амфетамин. То обаче е открито и е доказано, че е тяхно притежание. Трима от групата са пуснати от ареста след 24-часово задържане. Впоследствие Окръжният съд наложи постоянна мярка "задържане под стража за четирима от тях. По данни на органите на реда Дочо Ралчевски е осъждан два пъти за хулиганство, а Нанко Скинара има присъда за причиняване на средна телесна повреда, като и двамата са в изпитателен срок на условни присъди. Групата е една от най-активните в Ловешка област. Ако бъде доказана вина, на Дочо Ралчевски като организатор може да бъде наложено наказание от 5 до 15 години, а за останалите от групата - до 6 години затвор.

 

 

 монтана

 

Прегазиха с валяк 78 000 CD-та

 

Унищожаването на пиратските компактдискове

Симеон НИКОЛОВ

78 000 компактдиска, произведени нелегално, бяха намерени при проверка на пътуваща през региона кола. Дисковете бяха иззети, а година по-късно ги унищожиха чрез прегазване с валяк в присъствието на прокурори, полицаи и журналисти. Дисковете съдържаха музика - известни английски и американски изпълнители. Разследването не установи с точност къде сa направени пиратските копия. След продължило дълго съдебно дело шофьорът на колата не бе осъден, тъй като обясни, че не знаел какво прекарва. Той обясни, че бил нает от свой познат да превози кашоните от Видин до София. После познатият му изчезнал.

До преди 4 - 5 години на пазарите във Видин и Монтана се продаваха нелегално произведени компактдискове с музика по 2 - 3 лева бройката. Продавачите предлагаха стоката само на познат купувач. После бизнесът им замря, тъй като музиката стана достъпна от интернет и всеки меломан си тегли песните на любимеца си от там. При проверка на икономическа полиция на няколко пъти бяха изземани малки количества компактдискове, но ударът със заловения автомобил със 78 000 диска остана най-големият.

 

 ловеч

 

Неутрализираха група за укриване на данъци

 

Мира ГАНЧЕВА

През 2008 г. на територията на Ловешка област е била неутрализирана група от трима членове, която извършвала престъпления за укриване на данъци, съобщи директорът на ОД на МВР - Ловеч, комисар Милко Димитров. Служителите на ДАНС пък са образували две преписки за пране на пари.

При претърсване в Карлуково в дома на човек от София, живеещ там, са били иззети 50 силиконови и каучукови заготовки за печати, както и цели печати на нотариуси и държавни институции, лични карти и други материали. Материалите по случая са изпратени в Софийската районна прокуратура.

За стопански престъпления през миналата година са осъдени 93 лица. Нанесените щети са за близо 4,8 млн. лв. От тях възстановени са 390 хил. лв., а обезпечени - 211 хил. лв. За 2007 г. щетите от икономически престъпления са били 3,32 млн. лв.