ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

ЛОВЕЧ

 

Заразиха 11 души с хепатит С

 

Все още не е ясно коя сестра е предизвикала болничната инфекция

 

След дисциплинарните уволнения има опасност отделението да остане без персонал

Поля ТОМОВА

Масово заразяване на пациенти с хепатит С е било извършено в болницата в Тетевен заради човешка грешка, научи "BG Север". През ноември и декември миналата година общо 11 души от белодробното отделение са заразени от сестра, която им слагала системи. Трима от пациентите развили болестта, останалите осем са носители на вируса, чийто инкубационен период е до пет месеца, съобщиха лекари.

Все още не е ясно как точно е станало заразяването. Предполага се, че сестрата е използвала една и съща игла при манипулациите с всички пациенти. Не се знае и кое точно медицинско лице е виновно за инцидента.

След разкритията в лечебното заведение са последвали масови наказания и уволнения. "С последно предупреждение за уволнение са наказани всички сестри от отделението, две от тях са уволнени дисциплинарно, началникът на отделението е подал оставка, сменена е и главната сестра на болницата", съобщи управителят на заведението д-р Мадлена Бояджиева. Това обаче поставя под въпрос съществуването на белодробното отделение, което на практика остава почти без персонал. Има голяма вероятност то да затвори врати.

Разследване трябва да посочи виновната за инфектирането на пациентите сестра. Заболелите пациенти ще бъдат компенсирани от болницата с безплатни изследвания и лечение. Все още никой от тях не е подал иск срещу лечебното заведение.

 

 

Непълнолетен от Летница изпратен във възпитателно училище-интернат

 

Непълнолетният Милен Маев Боев от Летница е бил изпратен през 2008 г. във възпитателно училище-интернат с решение на Ловешкия районен съд, отчитат от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Летница. Наложените възпитателни мерки през годината са 22. Най-много са наказани с предупреждение - 6 деца. Под възпитателен надзор на обществен възпитател са поставени 5 деца, а на три е забранено да напускат настоящия си адрес. С предупреждение за настаняване във възпитателно училище-интернат с изпитателен срок до шест месеца са две деца, други две са били задължени да се извинят на пострадалия.

Комисията в Летница има желание да разкрие консултативен кабинет за работа с деца и родители. Още през 2007 г. е било изпратено писмо до централната комисия за отпускане на средства. От там обаче за 2008 г. предоставили едва 100 лв. Сега от малката община се надяват през тази година да получат необходимите средства за разкриване на кабинета. Необходимите пари за издръжката му са 5 800 лв. годишно."BG Север"

 

 

Няма нарушения в мандрите, установи проверка

 

В периода 1 април 2008 г. до края на януари 2009 г. в предприятията за производство на мляко и млечни продукти в Ловешка област няма нарушения, констатирала съвместна проверка на Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) и полицията, възложена от Окръжна прокуратура. Това съобщи прокурор Светла Иванова.

Според доклада на РВМС, осем са фирмите в областта, които преработват и произвеждат мляко и млечни продукти. Само две от тях - "Кондов Екопродукция" в Старо село и "Абламилк" в Луковит, използват добавки при направата на продуктите. В млекопреработвателното предприятие в троянското село се използва концентрирано краве мляко с добавка на рапична мазнина, внос от ЕС, а в луковитската мандра - мляко на прах и растителна мазнина.

В етикетите и на двете фирми използваните съставки са коректно отразени, отчитат от РВМС. Взети са проби за изследване от продуктите на проверените фирми и резултатите не са показали отклонения от нормите. Установено е, че са спазени добрите производствени практики и има стриктен контрол на входа на суровината."BG Север"

 

 

Плевен

 

Писмото на Рейгън - отново в СБП

 

Плевенските народни представители от "Коалиция за България" Румен Петков и Васил Антонов на 4 март връчиха официално на Съюза на българските писатели (СБП) писмо на бившия американски президент Роналд Рейгън. То бе откупено от депутатите по време на благотворителна вечеря под патронажа на президента на Република България Георги Първанов, организирана с цел събиране на средства за опожарената на 28 ноември м. г. сграда на СБП на столичната улица "6 септември. Писмото на Рейгън е изпратено до Шестата световна писателска среща, състояла се в София през 1986 г. На благотворителния търг то бе предоставено от Любомир Левчев, който по това време е председателствал писателската организация. Писмото завършва с думите "Бог да ви благослови", написани на латиница.

Народните представители Румен Петков и Васил Антонов откупиха документа срещу 4 000 лв. Организаторите на благородната инициатива са събрали 150 000 лв за възстановяване на изгорялата сграда. "BG Север"

 

 

Панихида и концерт за 131-вата годишнина от Освобождението

 

Венци и цветя бяха положени пред мавзолея

С церемония по издигане на националното знаме започнаха честванията на 131 години от Освобождението на България в Плевен.

Панихида в памет на загиналите за свободата отслужиха плевенският митрополит Игнатий и местни свещеници. Кметът на града Найден Зеленогорски произнесе празнично слово, след което бяха положени венци и цветя пред мавзолея-храм "Свети Георги Победоносец".

На тържествената церемония присъстваха полският посланик Анджей Папйеж, представители на посолствата на Русия и Румъния, гости от Беларус и Украйна, депутати, представители на местната и централната власт, общественици и граждани. Веднага след това в ДКТ "Иван Радоев" се състоя празничен концерт с участието на Северняшки ансамбъл и деца от ЦДГ "Иглика". Преди началото на концерта на директора на Регионалния исторически музей проф. Михаил Грънчаров беше връчено званието "Почетен гражданин на Плевен." "BG Север"

 

 

Хванаха поредните наркомани

 

Спринцовки с хероин са намерили плевенски полицаи в автомобил с ловешка регистрация.

На 3 март около 12,30 часа в местността Мъртвата долина полицейски автопатрул проверил Мерцедес с водач 26-годишен мъж от Ловеч. В колата пътували двама - на 24 и 27 години, също от Ловеч. До скоростния лост са открити три спринцовки, пълни с кафява течност.

При направения полеви наркотест веществото е реагирало като хероин.

Допълнителна проверка установила, че 24-годишният е осъждан за престъпления, свързани с наркотици. 27-годишният мъж има регистрации в полицията за грабежи, но не е осъждан.

От тримата са снети обяснения и по-късно те са освободени. Спринцовките с хероин са иззети за експертизи. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани в прокуратурата. "BG Север"

 

 

ГАБРОВО

 

Потурчена мартеница показа ВМРО на Шипка

 

Скандалната мартеница

Потурчена мартеница с везано турско знаме показаха активисти на ВМРО на връх Шипка по време на тържествата за Националния празник на България 3 март. Уникалният български символ на пролетта, плодородието и здравето бил закупен преди дни в Пловдив срещу два лева. Присъстващият на тържествения митинг лидер на войводите Красимир Каракачанов окачестви потурчената мартеница като гавра с България и българските традиции.

Разбунтувани членове на ВМРО си позволиха да прекъснат протокола на тържествата и демонстративно обърнаха гръб на официалната трибуна в знак на протест срещу новоприетия Закон за културното наследство. С изпълнение на химна на България и "Тих бял Дунав" те заглушиха словото на габровския кмет Томислав Дончев, а след това образуваха шествие с националния флаг на България и принудиха кортежа с официални лица да пълзи с автомобилите си след тях.

По време на панихидата в памет на загиналите герои, отслужена от търновския митрополит Григорий, младежи от националистическата организация "Кръв и чест България" запалиха демонстративно флаговете на Турция и ЕС. Демонстративното поругаване на знамената те обясниха с негодуванието си срещу колониалата политика на ЕС спрямо България и антибългарската турска политика.

За поклонение пред паметта на загиналите за свободата на България на Шипка на 3 март се изкачиха над 2 000 българи от цялата страна. "BG Север"

 

 

Градът се побратими с Куманово

 

Кметовете си стиснаха ръцете на македонска територия

Протокол за сътрудничество между Габрово и град Куманово, Македония, бе подписан от кмета в града на Рачо Ковача Томислав Дончев и куманския му колега. Подписването на документа се състоя в македонския град, в който отиде нарочна делегация от Габрово. Документът предвижда сътрудничество между двете селища в областта на културата, икономиката, спорта, образованието, търговията и туризма. Споразумението обхваща също обмен на информация между органите на местно самоуправление и общи усилия в подкрепа на икономическото развитие чрез съвместни проекти. "BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Военният клуб става общежитие

 

До скоро тук кипеше бурен културен живот

Военният клуб във Велико Търново става общежитие за кадрови военнослужещи. Това е последната новина около сградата в старата столица, в която кипи бурен културен живот. Всичките 21 служители в клуба са освободени, дори и директорът Йордан Йорданов, който има 27 години стаж зад гърба си в системата. На граждански договор е оставена само библиотекарката.

Военният клуб беше в структурата на изпълнителна агенция "Военни клубове и информация. През лятото на 2008 г. агенцията беше закрита, като подчинените й звена преминаха към изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната. В сградата обаче ще продължат да репетират засега децата от вокалната група "Румина, потвърди ръководителят й Румяна Начева. Там се помещаваха и фолклорният състав "Търновче, женският хор "Търновград, "Роял дикси-бенд, квартет "Воин, хор на офицерите от запаса "Емануил Манолов" и др."BG Север"

Деца с награди от национален конкурс

I и III място спечелиха великотърновски ученици от националния конкурс за издирвателска дейност на архивни документи "100 години от обявяване Независимостта на България". В категорията визуални-исторически източници първата награда бе присъдена на Стефан Мутафов от ОУ ''Бачо Киро'', а трета в раздела писмени исторически източници получиха Калоян и Станислав - и двамата от ОУ ''Паисий Хилендарски''. В конкурса участваха над 60 деца от цялата страна с 48 разработки. Те бяха разделени в две категории - писмени исторически източници и визуални исторически източници в групи от V до VIII клас и от IX до XII клас. Бяха дадени и две специални награди - за краеведческа дейност и за изследователска дейност на фамилна история. Националният конкурс за издирвателска дейност бе посветен на 100-годишнината от обявяване Независимостта на България и е част от официалните чествания за отбелязване на годишнината, която се провежда под патронажа на президента Георги Първанов. "BG Север"

 

 

Хванаха послушница при опит за кражба

 

 Послушница от манастира "Св. Николай Чудотворец във великотърновското село Арбанаси е задържана за обир, информираха от полицията в старата столица. Тя е задържана в момент на излизане извън манастира с автомобила си с 41 икони, 2 телевизора, 2 касетофона, DVD и пет разпятия и се опитала да ги откара. Сигналът за обира е подаден до полицията от служители в манастира. Екипите, тръгнали веднага, успели да спрат колата и да задържат послушницата. Установено е, че тя се казва Зоя, на 36 години е и е от Кърджали. Срещу нея е образувано досъдебно производство. Според кмета на селото Тошо Кръстев, който е бил информиран от секретаря на владиката за случая, послушницата е била задържана с икони, които си е закупила от оказионите и не са на манастира. Тепърва полицията ще уточнява щетите и на кого са намерените предмети."BG Север"

 

 

монтана

 

Вдигат паметници на починали кметове

 

Фонд за набиране на средства за изграждане на паметници на починалите през миналата година кметове на селата Доктор Йосифово и Долна Вереница Веци Ангелов и Леди Кръстев основаха колегите им от 23-те кметства на община Монтана и кметът на областния град Златко Живков. Кметовете станаха първите дарители.

Ангелов и Кръстев управляваха в Доктор Йосифово и Долна Вереница за трети пореден мандат, ползваха се с уважението на хората, разработваха проекти по фондовете на ЕС и бяха осигурили значителни по обем инвестиции в селата. Поради това е естествено да им бъдат направени паметници, обяви Живков."BG Север"

 

 

Все повече баби и дядовци искат да гледат внучета

 

Увеличава се броят на бабите и дядовците в Монтана, които искат да гледат внучетата си срещу заплащане, докато младите родители работят. Това съобщиха от Общинската служба за социално подпомагане в областния град. По националната програма "В подкрепа на майчинството" в Монтана до сега са наети 35 пенсионери. Бабите и дядовците получават по 240 лв. месечно. 32 от изявилите желание да гледат внучетата си срещу заплащане са жени, трима са мъже. Най-възрастната е на 71 години и е прабаба на детето. "BG Север"

 

 

ВИДИН

 

Румънци почетоха своите

 

Цяло село Иново почете паметта на румънските воини

Голяма група румънци пристигна във Видин на 3 март, за да почете своите войни, паднали за освобождението на града. Те положиха цветя пред паметника на румънските войни, издигнат в село Иново край Видин. На мястото преди 131 години те водят битка за превземане на града от турците, в която загиват 11 офицери и 597 войници. Сред румънците бе и консулът на страната у нас Силвио Катана и военното аташе полк. Тома.

След това румънците организираха кръгла маса за приноса на техните войни за освобождението на Видин. Професори от няколко румънски вуза прочетоха доклади, думата бе дадена и на музейни специалисти. От българска страна нямаше участници. Общината участва в организацията на кръглата маса като даде залата си на румънците. "BG Север"

 

 

Съдии умуваха защо не им вярват хората

 

Административни съдии от Видин, Враца и Монтана се събраха във Видин, за да обсъдят доверието на гражданите в правосъдието ни. Пред магистратите анализ на изследване на агенция "Скала" направи социологът Цветозар Томов. Според проучването 67% от жителите на трите области не биха търсили съд, защото не виждат смисъл в това. Две трети смятат, че съдията може да бъде подкупен лесно и затова липсва безпристрастност на решенията. У нас лесно съдят само обикновения човек, фирма или институция - не, смятат анкетираните. Много от хората не разграничават отделните видове съдилища, а 64% не знаят, че съществува административен съд. Според евродепутатката Душана Здравкова, която участва в съдийската среща, съдебната система е загубила доверието си заради намесата на политиците в нейната работа.

Срещата на магистратите бе организирана по проект на Административния съд във Видин, в който партньори са съдилищата в Монтана и Враца. Той е по програмата "Административен капацитет" и цели да подготви обществото да търси услугите на административните съдилища."BG Север"

 

 

Река Тимок събра българи и сърби

 

Граничната река Тимок става грижа на България и Сърбия

Еколози от българските общини Видин, Кула и Брегово и сръбските Зайчар, Неготин, Бор, Болевац и Княжевац обсъдиха във Видин състоянието на общата река Тимок и мерките, които трябва да се вземат срещу замърсяването й. Срещата се организира по проекта "Река Тимок" на Регионалния екологичен център за Централна и Източна Европа. Еколозите решиха, че е необходимо двустранно споразумение за сътрудничество в управлението на басейна на река Тимок. Те ще поискат правителствата да подпишат такъв документ.

Граничната река Тимок често потича замърсена заради изпускане в коритото и на отпадни промишлени води от предприятия в град Бор, Сърбия. От години водата е отровена, рибата измира, замърсени са и земите по двата й бряга. Стотици декари обработваема земя са изоставени заради силното замърсяване на почвата с тежки метали. В срещата участваха и представители на българското Министерство на земеделието и храните и на сръбското Министерство за регионалното развитие. "BG Север"