ШАРЕНО


 

Нестандартен начин да стяга служителите си измисли шеф

 

Строителният бос подарява плат за костюм на всеки, отказал цигарите

 

Оригинална система за оповестяване местоположението на шефа

 Мариана ДИМИТРОВА

Необичаен начин да контролира служителите си да не кръшкат от работа е измислил изобретателен шеф на габровска строителна фирма. Оригинална система оповестява местоположението на боса. Пред входа на фирмата доста кичозно е плясната фигура на лъв, бронзирана в злато. На пиедестала до него погледа събира голяма табела с предупреждението "Внимавайте! Тати е горе!". Това естествено означава, че "тати", тоест шефът, е в кабинета на втория етаж от сградата на фирмата и на никой от подчинените и през ум не бива да му минава да кръшне от работа или да се скатава в бездействие. Сигурно от габровска пестеливост на обратната страна на тази табела се мъдри още един надпис "Спокойно! Тати е на лов!". Което означава, че босът е извън сградата. А известно във фирмата е, че той е страстен авджия и не пропуска случай при всеки сгоден момент да пробва мерника си по дивеч с ловната си дружинка.

Указателната табела е закачена на лапите на огромен бронзов лъв, символ на могъществото на фирмата. А и на нейния шеф, когото всички свойски наричат Тати. Той действително се грижи бащински за своите хора. А те възприемат по-скоро строгите табели с чувство за хумор. Всеизвестно в града на Рачо Ковача е, че шефът на тази фирма осигурява доста социални придобивки за хората, които работят в предприятието му. Фирмата плаща лекарствата на своите работници, изписани от личния лекар.

Тъй като шефът на строителното придприятие е върл непушач, той стимулира непушачите и тези, които решат да откажат цигарите. Босът подарява плат за костюм на този, който откаже вредния навик. Но преди това го подлага на сериозен тест.

Пушачи във фирмата почти не са останали след сериозната мотивация. Ето как собственик на фирма с чувство за хумор и без да травмира работниците си, успява да ги контролира, че дори да ги отказва от пороците им.

 

 

Папагал пропуши от мъка

 

Папи изумил стопаните си с новия си порок

Видка СНИМКОВА

Папагалът Папи пропуши от мъка по свободата си, установи будното око на папарак. Години наред в спретната клетка кротко си живеело семейството на птицата корели - мъжкарят Папи и вярната му половинка Пипи. Стопанката Христинка трудно смествала голямата клетка в малката панелка в кв. "Дружба" в Плевен. За излизане не можело и дума да става, защото наоколо хищно примлясквал охраненият котарак Харалампи.

Веднъж на гости на стопанката дошъл комшията Трифон, въоръжен с бутилка вино и добри намерения. Папагалите се разкрещели от удоволствие, после Пипи извила нежна мелодия, а маслиненочерните й очи излъчвали копнеж.

Абе, я дай да ги пуснем тези птици, пък ние да идем да погледаме диска с филма, който съм донесъл, предложил Трифон. Омразната врата на клетката била широко разтворена, а папагалите се разлетели из стаята. Христинка и комшията изоставили масата с разпилени цигари и чашите с вино и се оттеглили в хола.

След няколко часа стопанката отишла да нагледа птиците и пред очите й се разкрила шокираща гледка. Лапнал цигара от масата уверено и по мъжки я гледал Папи. А иначе кротката и нежна Пипи подскачала и крещяла неистово, а около човката й издайнически се прокрадвали следи от забравеното в чашите червено вино.

 

 

Столетницата баба Испаса:

 

Доживях годините с чаша червено вино

 

Столетницата баба Испаса, която в селото наричат Йоана

Теменужка ИЛИЕВА

Цялото село Делейна, община Брегово, се събра в дома на баба Испаса Йонова, за да й честити стотния рожден ден. Дойде и многобройната й челяд - две дъщери, двама внуци, 8 правнуци и 4 праправнуци. Дойдоха и от кметството, стана голям празник, какъвто рядко се случва.

Старицата бе поласкана от вниманието и с удоволствие заразказва за нелекия си живот. Родена е в съседното село Косово, но 20-годишна пристанала на мъж от Делейна. Трудно й е било, но никога не се е отчайвала. Гледала всичко да минава и да върви напред. Преди 30 години се поминал съпругът й и оттогава живее с децата си. Но и това не я прекършило, колкото може - работи. Все й се иска с нещо да помогне в къщната работа.

Бабата говори само влашки, както и всички възрастни хора в селото. Не е ходила на училище, но разбира и български език. Всяка вечер сяда пред телевизора, иска да знае какво става по света. Не пропуска и да си каже молитвата за здраве, а преди да си легне, прекръства леглото си. Смята, че вярата в Бога й е помогнала да доживее тези сто години. Сърцето й е здраво, кръвното й налягане е нормално.

А на въпрос какво е яла, за да изпълни век, тя казва - каквото имаше. Но винаги с чаша червено вино. Ракия - само като е болнава, и то за разтривка. Не е боледувала и не е пила лекарства - познава вкуса само на аспирина. Но и генът й е такъв - столетен. Изглежда свежа, здрава и в добро разположение на духа. Родителите й също са доживели до 100 години. Всички, дошли на празника, й пожелаха да поживее още век. Тя обаче се усмихваше скептично, обяснявайки, че вече е тръгнала по своя път...

 

 

Браво!

 

Дете от Видин стана Кралица на красотата

 

Габриела Иванова (вляво)

Тина ИЛОВА

Деветгодишната Габриела Иванова от Видин се върна от Доминиканската република с короната на Кралица на красотата, съобщи майка й Христина Христова, която я придружаваше. Световният конкурс се е провел в курорта Бака Чика край столицата Санто Доминго. В него са участвали красавици от цял свят от 7 до 36 години. Миникрасавици, госпожици красавици и омъжени красавици се избират на този конкурс. Българското момиче е класирано първо във възрастовата група от 7 до 9 години. Освен короната, тя е спечелила и два медала - за елегантност и за най-хубаво тяло.

Габриела Иванова покорила журито и публиката с представянето си в три тура. Дефилирала е с народна носия, по бански костюм и с официална рокля. Роклята не е дело на известни дизайнери, а е ушита от видинска модистка, обясни майката. Голямо значение за крайния резултат е оказало и интервюто на журито. Пред него Габриела е представила България по много интересен начин и е дала блестящ отговор на въпроса каква е разликата между хората на България и на Доминиканската република. На карнавалния тур българчето е било облечено като Русалка. Този образ също е предизвикал интереса на публиката.

Най-малката българска красавица е ученичка в трети клас на кварталното училище "Любен Каравелов" във Видин. Живее в квартал "Крум Бъчваров". Тя вече има няколко участия в конкурси за красота, печелила е и призови места като мини мис Видин и България.