ПРАКТИЧНО


 

УЮТНО

 

Домът като жив организъм

 

Всяка къща или апартамент имат свой собствен живот

 

Страницата подготви Ралица ПЕТРОВА

Една от идеите във фън шуй е, че домът може да се разглежда като жив организъм. Всеки дом, всяка къща, всеки апартамент живее свой собствен живот. Домът може да подкрепя живущите, а може и да не ги подкрепя. А това зависи и от това те как се отнасят и как се грижат за него. В приказките се говори за домашен дух, домовой. Във васту (индийският аналог на фън шуй се говори за божеството Ваступуруша, което живее във всеки участък земя. Главата на Ваступуруша е на североизток, краката - на югозапад. Ето какво се казва в един древен трактат: ''Ако Ваступураша няма дясна ръка, владелецът на дома ще се лиши от богатство и ще е нещастен заради жени. Ако божеството е лишено от лява ръка, на хазяина няма да му достигат пари и храна. Ако божеството е лишено от глава, човекът ще е лишен от всички добродетели. Но ако всички телесни части на божеството на дома имат нужните очертания, обитателите на дома ще са щастливи, богати и уважавани.''

Да видим как представя нещата фън шуй. Прозорците на дома са неговите ''очи'', входната врата - ''устата''. Счита се, че основният поток енергия влиза през входната врата. (Макар че това съвсем не е задължително. Как ли ще стане това например за жилище на 12 етаж, каква ли енергия ще успее да се изкачи до 12 етаж, още повече по не дотам приветливи стълби?!) Да се върнем на въпроса за входната врата и прозорците. От една страна те не могат да бъдат еднакви по големина, защото на човешкото лице устата е по-голяма от очите. Така трябва да е и в жилището. От друга - трябва да има ясно разграничаване кое е ''уста'', кое е ''очи''. Следователно, тъй като вратата е до пода, прозорците не може да слизат до пода. Да разгледаме един пример - витрините на много магазини, направени изцяло от стъкло, слизащо до земята. Не е ясно кое е вратата, кое е прозорец. Винаги се оглеждаш от къде да влезеш, ако специално не са се постарали за обозначат входа. А това обърква клиентите. Следователно обърква и енергията - тя не може да захрани спокойно магазина.

Или широко навлезлите ''френски прозорци''. За домакините на едно жилище с френски прозорци към терасата е ясно кое е врата на терасата, кое е прозореца - те го знаят. А какво да правят гостите и горката енергия (а тя се ориентира както се ориентира външен човек). Всеки път внимаваш да не сгрешиш.

Има просто решение: прозорците не трябва да слизат до пода. 30 см стеничка под тях е достатъчна - това дава ориентация. Това също така позволява на енергията да се акумулира вътре, защото прекаленото й движение навън - навътре не е никак желателно. Малка стеничка под прозореца няма да намали светлината, нали?! А ако вече имаме ''френски прозорци''?! Има ''фън шуй лечения'' и за този случай.

Относно размера на вратите. Архитектурните правила са много добри, но често не се спазват. Най-голяма трябва да е входната врата (от там влиза най-много ци), най-малки - вратите на санитарните възли (малък обмен на енергия с тези помещения). Точно такива са и архитектурните правила. Вратата на родителската спалня не трябва да е по-малка от вратата на детската стая. Това дава сила на родителския глас, иначе децата започват да говорят повече и да надвиват над родителите.

Стените са като кожата. Затова не се препоръчват много растения, пълзящи по тях. Те задушават стените, не им позволяват да дишат, а живеещите могат да получат обриви, кожни алергии. От кожни болести могат да страдат и хора, живеещи в сгради, чийто мазилки от външната страна се лющят, падат, напукани са.

Коридорите са вените и артериите, по които ци се движи. Затова трябва да са достатъчно широки и добре осветени.

Художествени предмети като големи вази, скулптури и др. могат да се поставят в разширения на коридорите или там, където има достатъчно място, но не и на пътя на енергията ци.

И разбира се, ако се влоши зрението ни, можем да се замислим откога не сме мили прозорците. Ако в живота ни има застой, можем смело да се захванем с поредното генерално прочистване на дома, пък току-виж по време на него си преподредим приоритетите и нахлуят нови по-свежи енергии в живота ни.

 

 

Езикът на цветята - ключ към тайните чувства

 

Цветята са традиционен подарък за 8 март, знак на уважение пред жената, но и нещо повече. Много хора са чували за т. нар. език на цветята, но много малко го знаят и още по-малко се замислят за значението на цветето, което подаряват.

Езикът на цветята, като повечето символни езици, има дълбоки исторически корени. Той е донесен от крал Чарлз II в Швеция от Персия през XVII в., но има своето начало в по-стари антични традиции, а така също и в турската традиция Салем -"езикът на обектите - според която различните обекти имат свое скрито значение, което може да предава съобщения без думи.

Езикът на цветята процъфтява през времето на Викторианската епоха, когато откритото изразяване на любовни симпатии и сексуални помисли се считало за неморално и деградиращо обществото. Ето защо езикът на цветята се наложил като деликатен шифър, чрез който младите влюбени си комуникирали. Според някои тази апокрифност на чувствата, страхът и забраната за свободното им изразяване, чувството за нещо съкровено и тайно, са родили по-силната и отдадена романтика на онази епоха, в противовес на днешната показност.

Тази богата, чувствена символика на цветята, способна да кодира емоционалният свят на човека, не е чужда и на българската традиция, както показва и Йордан Йовков в разказа си "Последна радост.

Днес този език отдавна е загубил значението си, а голяма част от него е потънала безвъзвратно в забрава. Известно е, че не само всяко цвете има свое значение, но различните му цветове изразяват различни нюанси, а понякога и цели идеи. Така един букет с комбинации от различни цветя е можел да предаде цяло едно послание на чувства.

Днес сме запазили относително цялостно само нюансите в посланията на розата, карамфила и може би на още някои други цветя. Ето и накратко и няколко популярни примера:

* Агримония - благодарност; анемония - самота; виолетка (синя) - преданост; виолетка (бяла) - благоприличие, сдържаност; гергина - вж. далия; глухарче - кокетност; далия - елегантност и достойнство; карамфил (розов) - женска любов; карамфил (бял) - пренебрежение; карамфил (червен) - "сърцето ме боли за теб; карамфил (жълт) - отхвърляне, разочарование; кокиче - утеха или надежда; крем (ален) - чистота, невинност; крем (бял) - възхищение; лавандула - недоверие, подозрение; лале (червено) - "обичам те"; лале (жълто) - безнадеждна любов; латинка - патриотизъм; люляк (розов) - смърт; люляк (бял) - първи тръпки на любовта; маргаритка - търпение; незабравка - истинска любов; розмарин - памет, спомени; хелиотроп - преданост; хризантема (червена) - влюбен съм; хризантема (жълта) - показна любов.

Едно от цветята, чиито нюанси на значенията са добре запазени, е розата. Ето какво значат различните рози: Червени - те са малко спорен символ - в някои речници за езика на цветята се посочват като обявление за война. Но по-популярни са станали, като израз на романтична любов и страст. Розовите рози показват любов от пръв поглед - обсебваща и бурна. Страстният цвят на кораловите рози е знак за сладострастие. Специалистите от Викторианската епоха съветват да се внимава с това цвете, та да не оскърбите дамата, на която го подарявате. Белите рози са символ на истината и невинността. Жълтите са символ на приятелство и свобода.

 

 

ЛЮБИМЦИ

 

Нормално раждане при котките

 

Подготовка

за раждането

Вие трябва да се подготвите за раждането на котенцата преди майката да е започнала да ражда. Трябва да се осигури кутия (кашон, широка волиера), така че майката да привикне да спи в нея и в последствие вътре да роди котенцата. Повечето котки предпочитат покрита кутия. Храната и водата трябва да се държат наблизо. Поставете кутията на уединено, но все пак познато място, така че да не преминавате често покрай нея, за да могат майката и котенцата да се усамотят и да почиват. Ако използвате стари одеала, трябва често да ги изпирате.

Раждане

По време на първия стадий на раждането котката изглежда неспокойна. Може да откаже да приема храна или вода. Ректалната температура на котката се понижава и тя търси тъмно, изолирано място. Този стадий продължава 12 до 24 часа. През втория стадий започват контракции на матката и изтласкване на котенцата. Раждането започва с подаването през вагиналния отвор на малък зеленикав мехур. Той се последва от котенце и прикрепена към него плацента. Нормалната позиция на котенцето по време на раждането е с главичката напред, легнало върху коремчето си. Някои котенца, обаче може да се родят и със задните крачета напред, което също е нормално. След като котенцето излезе навън, майката с близане или прехапване отваря мехура, почиства котенцето и прекъсва пъпната връв. Ако майката не направи това, вие трябва да го свършите вместо нея. Уверете се, че мехурът е отстранен от котето незабавно. Третият стадий е на почивка, който следва раждането на всяко коте. Този стадий може да продължи от няколко минути до 1 час. Понякога две котета се раждат в рамките на няколко минути, след което следва почивка.

Акушерска грижа

След раждането на всяко коте отстранете всички ципи, които го покриват, почистете лицето му и отстранете слузта от носа и устата. Разтрийте котето със суха хавлиена кърпа, за да го подсушите и да стимулирате дишането и кръвообръщението. След няколкоминутно разтриване котето трябва да започне да мърда и да плаче. Пъпната връв трябва да се завърже на около 2 - 3 см. от пъпчето с тънък конец и да се пререже така, че възелът да остане от страната на котето.

Помощ

при раждане

Ако изглежда, че котенцето се е заклещитило в родилния канал и майката не може да го изтласка навън, е нужна помощ. Понякога може да няма време да се обадите на своя ветеринарен лекар и да отидете до клиниката. Ако искате да спасите котенцето, хванете го със суха хавлия и се опитайте внимателно да го изтеглите. Не бива рязко да дърпате или теглите. Най-доброто място, където можете да хванете котето, е кожата на гърба, но може да е нужно да теглите леко и крачетата. Не теглете главата.

 

Обадете се незабавно на лекар ако:

- не можете да отстраните заседнало в родилния канал коте;

- има силни напъни, които продължават вече 30 минути, без да се роди коте;

- напъните са слаби и с прекъсвания, като са изминали 5 часа без резултат;

- от влагалището изтичат тъмни секрети и в рамките на 3 - 4 часа няма напъни или раждане;

- бременността продължава повече от 67 дни.

 

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

 

Босилекът - царската билка

 

Запарката от растението се използва при хроничен гастрит и язвена болест

 

Вероятното отечество на босилека е предна Индия, цяла Южна Азия, а така също Североизточна Африка. Обича по-топлите южни райони на България. Преданието гласи, че Александър Велики донесъл растението от Персия. С босилека са свързани много легенди. В Индия той е "обречен" на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която "убива с очи". В Египет е използван като съставка при балсамирането на мумиите. В Рим слават на босилека била по-романтична - той бил знак на влюбените. У нас преди петдесетина години е бил засяван на големи площи заради търсенето му на международния пазар (от него се получава етерично масло).

Босилекът е тревисто едногодишно растение. Стъблото е голо, четириръбесто, разклонено на височина достига до 60 см. Листата са срещуположни, яйцевидно-продълговати, с дълги дръжки, заострени, целокрайни или при някои форми - слабо напилени. Цветовете са бели, рядко лилавобели или червени, разположени са в горната част на стъблото и разширененията му. Плодът е сух и след като узрее се разпада на четири кафяво-черни семенца. Цялото растение има приятна миризма. Цъфти през юни - септември. Използва се надземната част, най-вече стръковете (пресни или изсушени), по-рядко семената.

Бере се за прясно използване по време на цъфтежа, а за сушене - преди цъфтежа. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 35 градуса. Срокът на годност на цялата билка е две години, а на рязаната - година и половина. Босилекът съдържа етерично масло, горчиво вещество, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли и др. Названието на босилека означава "царска билка" (от гръцки - базиликос означава царски).

Босилекът е с противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително, потогенно и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Приеман в големи дози е токсичен, затова трябва да се употребява по лекарско предписание.

За външно приложение се препоръчва за жабуркане при зъбобол и за гаргара при гърлобол, за налагане при кожни обриви и отоци, за бани (с равни части мащерка и мента във ваната), при нервни разстройства. Сокът от пресни листа на босилек, капнат в ухото, има болкоуспокояващ ефект при възпаление на средното ухо. Тампони, напоени с него, действат за бързото заздравяване на рани. Босилекът възбужда апетита, усилва сърдечната дейност и има антисептично действие. Народната медицина прилага запарка от босилек при ангина, хрема, безсъние и еластичен колит. Външно се препоръчва за жабуркане и гаргара при заболявания на зъбите и венците, за налагане при екземи.

Запарката от босилек се използва при хроничен гастрит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при чернодробни и жлъчни заболявания, за лекуване на хронични астматични бронхити, емфизем, бронхиални спазми у деца и възрастни, при гадене и неврози.

 

 

ДА СИ ОБЛИЖЕШ ПРЪСТИТЕ

 

Топчета от сирене

 

Продукти: 300 г меко сирене, 1/2 чаена чаша смлени орехи, 1/2 чаена чаша сусам, 5 - 6 скилидки чесън, черен пипер.

Начин на приготвяне: Сиренето се смачква с вилица и се смесва с орехите. Добавят се счуканият чесън и черния пипер. Сместа се разбърква и от нея с мокри ръце се оформят топчета. Те се овалват в сусама и се слагат в хладилник, за да се стегнат.

 

Пищни спагети

 

Продукти: 350 г спагети, 200 г пилешки гърди, 200 г шунка на филийки, 150 г замразен грах, 60 г масло, 100 г настърган кашкавал, 350 мл бульон, 10 мл олио, 400 г домати, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Пилешките гърди ги запържвате в тенджера с 20 г масло. В друга тенджера за кратко време разбърквате върху огъня грахта и буца масло. В трета тенджера се налива подсолена вода за спагетите и я кипвате, след което ги сварявате, прецеждате и подреждате в тавичка, заливате ги с бульона, бучица масло и шепа настърган кашкавал, като ги разбърквате добре. Спагетите ги прехвърляте и оформяте на купчинка в голяма огнеупорна чиния.

Отгоре ги гарнирате със запържени филийки, пилешки гърди, шунка, грах и леко запържени резенчета домати. Цялото ястие го поръсвате с кашкавал и печете около 5 минути в силна фурна. Когато кашкавалът придобие златист цвят, ги изваждате от фурната и сервирате топли.

 

Руски пелмени

 

Продукти: За плънката: 1 кг кайма, 2 големи глави лук, черен пипер млян, 1 1/2 ч. л. сол. За тестото: около 1 кг брашно, вода, 1 ч. л. сол.

Начин на приготвяне: Омесвате каймата с дребно нарязания лук, черния пипер и солта. Омесвате тестото, като се стараете да не стане много твърдо. Разделяте го на части и разточвате всяка част на кора с дебелина около 3 мм. С кръгла формичка или по-широка чаша нарязвате кората на кръгчета с диаметър около 6 см. В средата на всяко кръгче слагате от каймата, като гледате да не е нито много, нито малко, прегъвате на две и притискате хубаво по края (можете да навлажните с малко вода, за да залепне по-добре), за да не излезе плънката.

Така приготвените пелмени се варят във вече вряща вода, подправена с малко сол, черен пипер на зърна, няколко зърна бахар и 2 - 3 листенца дафинов лист. Не слагайте по много от пелмените във водата!

След като сварите едната порция, слагате втората, третата и т. н. в същата вода, като доливате ако започне да намалява. Не сварените пелмени можете да замразите и да ги приготвяте след време. Сервират се топли с масло и соев сос.