ТЕМА


 

Сделките за ново строителство рядко минават през агенциите

 
Търговските площи най-скъпи в Плевен, цените на жилищата се задържат, засега

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

В началото на годината пазарът на недвижимости не е така интензивен поради отсъствието на купувачи, както и на оферти за ново строителство. В момента в Плевен се продават силно амортизирани жилища, на които предстои ремонт. Цените засега се задържат, клиентите, които правеха замени на земя също отсъстват, затова в момента парцелите вървят до 140 - 150 лв. на декар, коментира шефката на агенцията за недвижими имоти "Андромеда" Лиляна Иванова.

Появили са се продавачи на гори с атрактивни предложения, 6 декара в землището на Плевен се предлагат за обща сума от 300 лв., недоумяват брокери.

Панелните жилища задържат цените си засега, те варират в зависимост от място, етажи, старост и др. критерии. Гарсониерите в кв. "Дружба" се търгуват между 11 и 14 хил. евро, а на "Сторгозия" вървят от 14 до 16 хил. евро. Двустайните жилища в кварталите могат да достигнат и до 18 хил. евро, ако в тях са направени подобрения - дограми, изолации, частичен ремонт, показват офертите на агенциите.

Тухлените жилища в кв. "Сторгозия" достигат цени от 21 хил. евро, те са по-ново строителство, затова за този вид недвижимости постоянно има купувачи, казват брокерите.

Повечето предприемачи дават офертите си на агенциите за недвижими имоти, но когато стане въпрос за договор те директно го сключват с клиентите. Тук-там се намира някой сериозен инвеститор, който работи с конкретна агенция, строителите предпочитат директните покупко-продажби на имоти, показват данните от проучването в Плевен.

С около 370 евро на кв. метър трябва да се бръкнат клиентите за новото строителство, цените се вдигат в зависимост от това дали се предлага сериозна изолация, скъпа дограма и ако са поставени фотоклетки и други екстри. Скоро пазарът ще бъде наводнен от ново строителство, защото доста обекти са пред завършване и в същото време няма предлагане, което да е регистрирано в агенциите за недвижими имоти, казват брокери.

Докато в края на миналата година цените на новите жилища са надхвърляли 450 евро на кв. м, сега те са паднали и се движат в границите на 350 - 420 евро за кв. м. Тенденцията към спад обаче едва ли ще се запази дори през първата половина на 2006 г., прогнозира Лиляна Иванова. Според нея клиентите вече все по-често имат нагласата да отидат на място, да видят и пипнат това, което ще купуват, защото чертежите и схемите често заблуждават купувачите по отношение на квадратура, идеални части и др.

Чужденците налитат на парцели в землището на Плевен, но поради изчерпването им на пазара цените в "Дружба" вече гонят 50 евро при 10 - 20 евро на кв. м. преди Нова година, показват офертите. Вече са сключени реални сделки и на по-високи цени, като поскъпването ще продължи, смятат брокери.

Големи апетити проявяват чужденците и към готови къщи в града и околностите, но такива почти не се предлагат, макар че клиентите дават доста високи суми. Българите все още не са готови да си купуват подобен лукс, защото се боят от големите суми за поддръжка.

Рязко нарастват цените на търговските площи, особено в центъра на Плевен. Много клиенти ги търсят, но предлагането е слабо, то фиксира предимно места, където отсъства поток на клиенти. На ул. "Данаил Попов" продадохме терен за 3 000 евро на кв. м, като има и по-високи оферти в централната градска част. Явно търговците са преценили, че печалбата им ще бъде доста голяма, което осмисля инвестицията в терена, коментира шефката на "Андромеда".

 

 
ГАБРОВО

 

Застой на пазара отчитат брокери

 

Мариана ДИМИТРОВА

В момента пазарът на имотите в Габрово е насочен към по-малки жилища с цена не повече от 30 хил. лв. За такава сума обикновено се предлагат панелки, категоричен е Радослав Глухов, собственик на кантората за недвижими имоти "Парагон". "Другата категория купувачи са тези, които дават максимум 45 - 50 хил. лв. за тухлени жилища. Интересът е най-вече в централната градска част, за имоти в покрайнините няма клиенти. Но за централната част цените са хвръкнали толкова много, че за двустайно жилище продавачът иска някъде от порядъка на 55 - 60 хил. лв. и никой не им ги купува. Така че пазарът на жилища в централната градска част е замрял", обяснява Глухов.

В момента основният интерес в Габровско е към промишлени терени и сгради, офис помещения и складове. Реален пазар за тях обаче няма, тъй като все още има реституирана собственост, която не е изчистена. Би трябвало малко да се понижат цените на имотите, за да се отпуши пазарът, категоричен е собственикът на кантората за недвижими имоти. Според него през последната година цените на жилищата са се покачили драстично - почти двойно, което ги прави нереални за град като Габрово. Причина за увеличаването на стойността им е масовото отпускане на жилищни кредити от банките.

Търговията със селски имоти също е в застой, тъй като собствениците им искали цени по-високи, отколкото къщите в града. "Старинни къщи вече никой не търси. Предпочитат се терени, за да се построи нещо ново, а не да се прави ремонт", посочва тенденциите Радослав Глухов. Той смята, че влизането ни догодина в Европейския съюз не е причина за поскъпването на имотите. "По-разумните инвеститори побързаха да купят имоти още преди година и половина, тоест две-три години преди влизането ни в Евросъюза. При всички положения ние ще повторим опита на Унгария, Полша и Чехия, в които в годините преди влизането им в ЕС цените са скочили драстично. Впоследствие имаше от две до три години застой", коментира шефът на кантората.

Наблюденията му са, че в последните две години няма интерес от чужденци за закупуване на имоти в Габровско.

 

 

Рибарица е търсена туристическа дестинация

 

Станислава СТОЯНОВА

През последните десет години развитието на туризма в Рибарица бележи значителен ръст и селото се превърна в търсена дестинация, интересът на чуждите инвеститори значително се повиши, заяви за "BG Север" кметът на планинския курорт Стефка Димитрова. Според нея откриването на хотел "Евъргрийн палас" през 2003 г. е дало силен тласък в развитието на селището. Цените на земята от 10 лева на кв. м за две години са скочили на 50 - 60 евро за кв. м (в регулация). От 3 - 4 лв. до 25 - 30 лв. на кв. м са поскъпнали земеделските земи. Димитрова констатира, че тенденцията за проектиране и изграждане на туристически селища все повече се реализира на територията на Рибарица не само от българи, но и от съвместни българо-английски дружества.

"Рибарица е все още неразработен район по отношение на туристическата инфраструктура и има какво да предложи от гледна точка на природни дадености. Това е основната причина за завишения интерес към закупуване на земи в региона", коментира още Стефка Димитрова. Тя обаче смята, че това крие и известни опасности, защото строителството в областта на туризма изпреварва съществуващата инфраструктура и селото не е подготвено за това. Проблем са остарялата водопреносна мрежа и липсата на канализационна система.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

До 100 хиляди евро стигат къщите в балканските села

 

Кремена КРУМОВА

До 100 000 евро може да стигне закупуването на къща в балканските селца на Великотърновска и Габровска области. Това показа репортерско допитване до местни агенции за недвижими имоти. Има интерес и купуване на имоти във Велико Търново и околните градове, коментират още от местните пазарни фирми, предлагащи много апетитни и красиви места на чужденците. Само две са българските семейства в малката махала Зая, Дряновско, а двойно повече са англичаните там, сочи фрапиращ случай на английско присъствие. Чужденците обаче намаляват в сравнение с други години и не купуват толкова много както преди, стана ясно от търновска агенция. Може би това е свързано с отчета на България пред ЕС и предстоящото отлагане на годината за членство. Те се насочват към Видинско, където е по-евтино, разсъждава местна дилърка. Иначе има търсене, предлагане и купуване от страна на местни и чуждестранни граждани. Квадратен метър за ново строителство във Велико Търново върви от 280 до 360 евро в центъра на града. А старите жилища струват от 270 до 450 евро, в зависимост от това в коя част на града са разположени и колко са големи. Отпускат се кредити от банки, затова можем да кажем, че българинът купува в днешно време, казват от великотърновска агенция за имоти.

В последно време има повишен интерес и към село Хотница, Великотърновско. Там се намира Хотнишкият водопад, който е атрактивно и екзотично място в селцето. Селата Нацовци, Плаково и малките селища на Еленския балкан, както дряновските села са най-привлекателните места за живеене. Голям плюс за интереса към Великотърновския край са и манастирите, кокетно накацали по хълмовете, както и постоянно откриващите се екопътеки в региона.

 

 

МОНТАНА

 

70 000 лв. за апартамент в центъра

 

Момчил ИВАНОВ

65 - 70 000 лв. струва апартамент от 100 кв. м. в центъра на Монтана. В кварталите "Плиска", "Младост" и "Пъстрина" подобно жилище се продава за 45 - 55 000 лв. в зависимост от екстрите, съобщиха за "BG Север" брокери на недвижими имоти от областния град. Апартамент от 70 кв. м. в централната част се търгува за 50 - 60 000 лв., а в кварталите - около 40 хил. лв. Относително скъпи са и панелните апартаменти - в центъра за 100 кв. м. се искат 45 - 50 000 лева, а в кварталите - 35 - 40 000 лева. Продават предимно наследници на починали възрастни хора или по-млади, тръгнали да работят в София или чужбина. Повечето от предлаганите жилища са за ремонт, обясниха брокерите.

За последните пет години недвижимите имоти в Монтана са поскъпнали със 150%. Апартамент, който през 2001 г. е струвал 20 000 лв., в момента се продава за 50 000 лв. В Берковица тухлен апартамент от 100 кв. м. в центъра на града може да се купи за около 50 000 лева. Същия панелен е около 30 000 лв. Най-търсени в планинския град са гарсониерите, които вървят по 15 - 20 000 лв. През последните години обаче в Берковица почти няма предлагане на малки апартаменти.

Все още по сайтовете на агенциите за недвижими имоти може да се видят обяви от сорта на "Продавам къща с 500 кв. м. двор в село .... за 3 500 лева". Най-скъпите селски къщи в Монтанско вървят по 20 000 лв. Купуват предимно жители на столицата и фирми, решили да развиват туристически бизнес. Най-предпочитаните села са тези в полите на Стара планина в общините Монтана, Берковица, Чипровци, Георги Дамяново и Вършец.

Специален сайт в Интернет за продажба на необитаемите къщи си отвори наскоро село Пали лула в община Бойчиновци. В него е написано, че селото се намира на железопътната линия от София за Видин, че край него минава река Огоста и има изглед към гора и планина. След рекламната кампания няколко къщи в Пали лула вече са купени от англичани. Те все още не са дошли да живеят, но са поръчали луксозни ремонти.

 

 

ЛОВЕЧ

 

Два пъти са скочили имотите в региона

 

Адриана ЙОРДАНОВА

Два пъти е разликата между официално обявените цени от Националния статистически институт (НСИ) и реалните на пазара на недвижими имоти в Ловеч. Методиката на НСИ е неизвестна за нас, но реалните факти са други, коментират от агенция "Перфект" - едната от двете, които се занимават с тази дейност в областния град. Според данните на НСИ средната продажна цена на квадрат за жилище в Ловеч е 365,8 лева. От двете агенции обаче категорично посочиха една и съща средна цена - около 250 евро на квадрат, като това е цената на сключените сделки през последните няколко месеца. Горната граница зависи от местоположението и дали има дворно място. От агенциите обясниха още, че само за две години цената на апартаментите е скочила два пъти, а тенденцията за поскъпване се запазва. Според обявите на агенции и граждани един квадрат жилищна площ струва средно от 200 до 350 евро в момента. За сравнение само преди половин година една тухлена гарсониера в центъра на града се е продавала около 8 000 - 10 000 евро, сега цената й е вече над 14 000 евро. Преди две години цените бяха абсолютно същите, но в лева.

Сега почти няма обявени цени в лева, всички са фиксирани в евро. Тристаен апартамент от 90 квадрата например се продава за 25 000 евро, толкова се движат и цените на къщите. В най-отдалечения квартал на Ловеч - "Здравец", панелно жилище се предлага за 22 000 лева. При панелките е по-осезаемо поскъпването - двустаен апартамент се продава за около 12 000 - 13 000 евро в кварталите, а тристаен - 13 000 - 15 000 евро. Поскъпването при тях е поради търсенето. Най-голямо е то за маломерните жилища - гарсониери и двустайни в някои от кварталите, които са по-близо до центъра.

Дори имотите в селата са покачили цените си - например къща в село Славяни се предлага за 15 000 евро. Има търсене на парцели в курортните селища - Чифлик, Шипково, Априлци и Рибарица, казаха от агенциите. Цените на жилищата в тях са колкото са тези в Ловеч, дори на места и по-високи. Засега няма интерес на чужденци за покупката на имоти. Най-голямо е търсенето на недвижимости в курортното селище Рибарица, където вече са реализирани няколко крупни сделки. Там ще се промени статутът на земята, за да се строи върху нея. Горната граница на парцелите стига до 15 000 лева на квардрат. Цената е висока и заради множеството заявени намерения за строежи на нови туристически комплекси, като най-големият проект е за три ски писти и ски база от европейски тип с инвестиции от 150 000 000 евро. Съвместно дружество на общината с частното дружество "Фронтиер" вече подготвя проект за базата в селата Рибарица и Дивчовото.

Според информация от сайта на Министерството на земеделието в националната база данни за пазара на земя в момента в областта се продават ниви с цена от 100 лева до 700 лева за земя трета категория. Само година по-рано по данни на същата информационна система цените бяха от 80 до 150 лв./дка.

За сравнение с жилищните цени - тези на парцелите, които общината продава, някои и с отстъпено право на строеж, според информация на администрацията, са между 8,28 лв. и 23,12 лв. на квадратен метър. От общо 26 такива сделки приходите за общината са общо 271 350 лв.