СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 8 (28 февруари - 6 март 2014 г.)


 

 

Първото посещение в зъболекарския кабинет трябва да се случи
още на 3-годишна възраст

 

Все повече малчугани страдат от кариес и неговите усложнения

 

Малко са родителите, които водят навреме децата си на зъболекар, сн. авторът

Лора БОРИСОВА

Още от 3-годишна възраст е необходимо родителите да започнат да водят децата си на зъболекар. Редовното посещение в лечебния кабинет предотвратява появата на сериозни зъбни заболявания, от каквито страдат все повече малчугани. Много от възрастните смятат, че млечните зъби не трябва да се лекуват, защото и без това ще изпадат. Това обаче е голяма заблуда, предупреждава детският стоматолог д-р Ваня Герганова от Дентален център I в Плевен. "Последният млечен кътник е в устата до 11 - 12-годишна възраст, така че не може детето да стои с болен зъб толкова години и да чака той просто да падне. Най-малките пациенти страдат предимно от кариеси, които сами по себе си не са опасни за здравето. Ненавременното им лечение обаче води до сериозни усложнения като пулпити и гангрени. Те от своя страна пък могат да причинят отоци и дори абсцеси, които понякога са и животозастрашаващи", обяснява д-р Герганова. В такива случаи лечението е много по-сложно, продължително и болезнено, докато кариесът в началото се лекува и с едно посещение. Затова е препоръчително поне веднъж в годината още от 3-годишна възраст децата да посещават стоматолог. Така ще се избегне стресът от това преживяване и ще се възпита у подрастващите липсващата при повечето хора зъбна култура, смята д-р Герганова. Толкова малки пациенти обаче тя рядко има. Според нея масово родителите обръщат внимание едва когато децата им се оплачат от силни болки.

Дори и тогава някои пак не търсят зъболекар, а с бабини илачи чакат оплакванията да отшумят.

Освен че не водят децата си на стоматолог, днешните родители не следят и не държат на здравословното им хранене, което от своя страна е изключително важно за състоянието на зъбите.

"Не знам дали не са премахнали детските консултации, на които майките се учеха как да хранят малчуганите си. Но сега имаме все повече случаи на т. нар. кариес на ранното детство, а преди те бяха единици. Често дечица на една и половина - две годинки вече имат болни зъбки. За да се избегне това, например след спиране на кърменето, през нощта не бива да се пие мляко, също не трябва да се дава на малките и биберон с мед. Важно е и доколкото е възможно да се ограничи консумацията на сладки неща. Смученето на палеца пък, макар и да изглежда безобидно, не трябва да се разрешава, защото предизвиква преместване и изкривяване на отделни зъби. Добре е, още докато са бременни, жените да започнат прием на флуорид, защото в този период започва развитието на зародишите на млечните зъби. Той спомага за изграждането на по-добра структура на зъба и се препоръчва децата да го приемат поне до 12-годишна възраст, когато пробива и последният постоянен зъб", твърди д-р Герганова.

Повечето родители не са наясно какви безплатни процедури се полагат за децата им при стоматолога. Здравната каса поема изцяло един преглед и частично четири лечебни дейности за годината, като допълнителното заплащане за семействата е минимално. За лечение на пулпит на млечен зъб например те трябва да платят само 4,70 лв., а на постоянен - 12, 30 лв. Ваденето на млечен зъб пък е напълно безплатно.


 

 

51 плевенчани са потърсили правата си в Комисията за защита на потребителите

 

Лора КОСТОВА

В последните две - три години броят на жалбите, които постъпват в плевенското звено на Комисията за защита на потребителите (КЗП), значително се увеличава. Това твърди шефът на Регионалната дирекция на КЗП в Русе Цветан Христов. Тази тенденция се дължи на все по-голямата информираност, която имат хората по отношение на правата си и желанието им да ги отстояват. Само от началото на годината досега в комисията са постъпили 51 жалби и сигнали от плевенчани. А за цялата 2013 г. те са били 355, като от тях удовлетворени са 129, а неудовлетворените - само 9. 125 пък са били неоснователни, без документи и без ход, а 72 са препратени по компетентност, информират от комисията. Най-често плевенчани са се оплаквали от закупена комуникационна техника като мобилни телефони, компютри и периферни устройства за тях. Броят на тези жалби е 86. Следват ги сигналите за рекламация на битови уреди, които са 42 броя.

Над 90% от основателните случаи на оплаквания от страна на потребителите са били разрешени по искания от тях начин - чрез ремонт, замяна на стоката с нова или възстановяване на заплатената сума, обяснява Цветан Христов. За да се избегнат бъдещи проблеми, той съветва клиентите преди да закупят дадената стока или услуга да се информират внимателно за характеристиките и функциите им. Задължително е и да закупуват стоки и услуги само с документ - касова бележка или фактура, а може и гаранционна карта. Само с тях могат да се приемат рекламации, затова тези документи трябва да се съхраняват внимателно.

Търговците пък са длъжни да предоставят информацията за артикулите си в писмена форма на български език. Ако стоката позволява и клиентът има желание, тя може да бъде тествана още в търговския обект.

Всеки плевенчанин, който желае да подаде жалба или сигнал в КЗП, може да го направи лично или с писмо на адрес: площад "Възраждане" № 1, ет. 3, ст. 237, на телефон 064/800-818 или по електронен път на e-mail: pleven@kzp.bg.


 

 

Готвят промени в правилата за ученическите пътувания

 

Превозвачи твърдят, че сега са принудени да нарушават правилата, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Ученически превози да могат да се извършват и в тъмните часове на денонощието, предвижда една от промените в Закона за туризма, които са внесени от Министерския съвет в парламента. Тази промяна е поискана от туроператрите, които са организатори на ученически и детски пътувания. Тя предвижда от март до октомври превозите да може да се извършват до 22,00 часа, а през останалата част от годината - до 20,00 часа. Според сега действащата нормативна уредба ограничението е в зависимост от това, кога се мръква зимно време и кога лятно време. Целта на удължаването на времето, в което могат да се извършват ученически превози, е да се улеснят организаторите на екскурзии или други образователни пътувания, твърдят плевенски туроператори. Превозвачи допълват, че в момента се правят много нарушения, защото децата не могат да бъдат превозени по светло за и след училище от селата към градовете и обратно. С новите промени, твърдят те, тези нарушения на правилата ще намалеят.

Спорове предизвикаха и други предлагани промени в закона. Според тях всички видове пътувания трябва да бъдат организирани чрез туроператор. Изискването за сключен договор с туроператор няма да важи единствено за еднодневни екскурзии без нощувка, както и за посещенията на културни мероприятия и състезания от календарите на общините или учебните заведения.

 Училищните директори, най-вече от по-малките населени места в областта, са против да им се връзват ръцете и да не могат да организират екскурзия без туроператор. Заради спорните моменти депутати ще искат становище на образователното министерство по проектозакона на Министерски съвет.


 

 

ГнЕВЪТ НА МЛАДИТЕ

 

 

Забравихме да се усмихваме и да общуваме помежду си!

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Толкова е тягостно всеки ден по улиците да срещаш начумерени и видимо отегчени от живота си хора. Дори и ти самият да си в добро настроение, при разминаването си с такива навъсени физиономии неусетно започваш да заприличваш на тях. Някак си и твоята усмивка се изпарява и се чудиш да не би нещо да ти има, че се чувстваш така ведро и приятно. Сякаш нормалното състояние е да бъдеш депресиран и отчаян, а не позитивен и приветлив. Това страшно ме тормози. Като всеки човек и аз имам своите грижи и трудности, но не искам напрекъснато да мисля за тях. Старая се да посрещам утрото с положителни мисли за това как ще премине денят ми и вярвам, че подобна нагласа към нещата ми носи повече успех, отколкото ако постоянно се задълбавам в проблемите си. Лошото е, че почти не срещам хора, които мислят като мен, и то най-вече сред връстниците ми. Повечето младежи са затворени в себе си, живеят си в някакъв собствен измислен свят на социалните мрежи, където всъщност са изключително активни. Ако ги срещнеш на улицата обаче, същите тези, които уж са ти приятели там, може и да те подминат. Все по-рядко хората се поздравяват, усмихват се, питат се как са и накрая си пожелават всичко добро. Днешните условия на живот са трудни, но това не бива да е оправдание за отчуждението и липсата на общуване, което ни превзема. Била съм в Америка, където ритъмът на живот е много по-забързан отколкото у нас, но хората не са така студени едни към други. А тук не си обръщаме внимание или защото сме твърде угрижени, или защото сме обхванати от едно прекалено самочувствие, по-често без никакво покритие. Затова е и толкова трудно днес ние младите да открием своите половинки - защото всичко около нас и най-вече поведението ни е толкова фалшиво."

Нели Станева, 24 г., от Плевен

 

 

Послушай лекаря

 

Често на съпруга ми му тече кръв от носа. По принцип е с високо кръвно налягане, но нормално ли е това и кога трябва да потърсим лекарска помощ? В. Константинова

 

 

Кръвотечението от носа може да ви спаси живота

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Eпистаксис или популярното кръвотечението от носа може да е причинено от много фактори. На първо място стоят общите заболявания - хипертонията, болестите на кръвта, на ендокринната система, бъбречните и чернодробните заболявания и др. При тези случаи кръвоизливът от носа се смята и като самостоятелно, и като симптом на много от изброените заболявания. Носът може да кърви при разширените вени в предната част на носната преграда, където има струпване на венозни съдчета локус киселбахи. Възможно е кървенето да бъде и от варикозно разширени съдове, разположени по носната преграда или от такива, разположени по средната носна раковина. Инфекциозни заболявания като например хроничната хрема, хроничният синуит, предизвикват увреждане на съдовете и оттам лесно прокървяване след докосване, лек удар или след чоплене на коричките в носа.

Промените, които настъпват в целия организъм при излагане на слънце в горещите часове на деня, могат да предизвикат развитието и на локални промени в лигавицата на носа. Възможна и най-честа причина е повишаването на кръвното налягане от жегата. Тогава се получава кръвотечение от носа, което се явява много навременна и животоспасяваща реакция на организма, тъй като води до намаление на артериалното кръвно налягане. В противен случай е възможно да се получи спукване на някой мозъчен съд и да има нежелани неприятни последици от групата на инсултите.

Какво трябва да се направи при започнало кървене от носа? На първо място да не се паникьосваме. Важно е да се знае, че пациентът не трябва да се слага в легнало положение. Мит е, че така кръвта спира да тече - продължава, но в гърлото. Правилно е болният да седне и да притисне ноздрата, която кърви, с палец плътно към носната преграда в продължение на 3 до 5 мин. Ако проблемът не е свързан с повишено кръвно налягане, това е нормалното време, през което се задействат кръвосъсирващите системи на организма и кръвта ще спре. Ако продължи, значи има по-сериозни причини, свързани със системни заболявания и трябва да се потърси лекарска помощ. В такива случаи се налага поставянето на тампонада в носа за 24 - 48 часа, като задължително пациентът трябва да се подложи на пълен комплекс от изследвания, за да се открие първопричината. Предписват се общоукрепващи медикаменти, които тонизират и укрепват съдовата стена - комбинирани витамини, които трябва да се вземат системно поне месец.

 


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

 

 

върни се в НАЧАЛО