СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 8 (28 февруари - 6 март 2014 г.)


 

 

Собственици на кафенета притеснени за бизнеса си от ремонта на центъра

 

Никой от общината не ни казва кога какво ще се прави, твърдят те

 

Празните маси засега все още са навън, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Стартиралият ремонт на централната пешеходна зона в Плевен, който започна от страната на площад "Свобода" пред мола, сериозно притеснява собствениците на намиращите се в близост общо пет кафенета. Пред заведенията бе разкопано в края на миналата година заради подмяна на канализационните тръби. Още тогава ресторантьорите негодуваха заради шума и вдигащия се прахоляк, който се изсипваше директно върху масите им отвън. С падането на дъждовете и снега зоната пред кафенетата им потъна в кал. А сега, в навечерието на силните за този бизнес месеци, започна и същинският ремонт. Това според собствениците ще им причини огромни загуби, като оборотите на някои от тях вече са паднали значително. "Накараха ни да си махнем сенниците, защото щели да пречат на машините да работят. Чува се, че ще ни накарат да приберем и масите си. Никой обаче не е дошъл да говори с нас и да ни каже какво, кога и как ще се прави. Сякаш не ни засяга. Досега търпяхме калта и прахоляка, който се вдигаше след смяната на тръбите. Заради това много хора не искаха да сядат при нас. Но пак не пострадахме много, защото и без това времето не позволяваше постоянно да имаме маси навън. Сега обаче идва сезонът, когато основно разчитаме на летните си градини, а се оказва, че може да останем без тях", ядосва се Георги Ангелов, собственик на кафе "Мохито". 

За 12-те маси, които е изкарал, той плаща на общината наем от 380 лв. Ако обаче бъде принуден да ги прибере е категоричен, че няма да си плати наема за съответните месеци. Смята, че е редно поне това облекчение да получи заедно с колегите си. Само за две седмици оборотът му е спаднал с 80% и ако нещата продължават така, ще бъде принуден да освободи и част от персонала си. "През зимата ни съсипаха със забраната за тютюнопушене на закрито, а сега с този ремонт направо ще ни довършат. Как да оцелява бизнесът в Плевен? А и защо не започнаха строителните дейности по-рано, имаше хубави дни, а те не се възползваха от тях. Сякаш умишлено чакаха да си изкараме масите и тогава да разкопаят. Кой ще седне сега в тази мръсотия и на този шум?", кахъри се Георги.

Абсолютно същите притеснения имат и останалите собственици на кафенета в тази част на централната пешеходна зона. В едно от заведенията, което за 8-те маси навън плаща 300 лева на общината, персоналът също не бе наясно какво го очаква. Заради намалелите клиенти хората са изключително притеснени дали в следващите месеци няма да останат без работа.


 

 

Тайни клиенти топят продавачите в хипермаркетите пред шефовете им

 

Светлана МАРИНОВА

"Скрити" инспектори от Агенцията по безопасност на храните на принципа на тайните клиенти ще проверяват търговските вериги, ще следят предимно за трайността на стоките, съобщиха наскоро.

Що за професия е обаче тайният клиент? У нас тайни клиенти се набират от няколко фирми, само по интернет. Заплащането е на извършена проверка и не е високо - 7 - 10 лева, по изключение - 20 лв. От услугите на тайни клиенти се възползват предимно големите компании - "Технополис", "Кауфланд", "Пени маркет", "Пикадили", "Глобул", "Майкрософт" и др.

Съществената разлика между тайния клиент и скрития инспектор е, че чрез тайния клиент търговските фирми проверяват качеството на обслужване, предоставяно от персонала им, а инспекторът - дали стоките са в трайност и качествени. И в двата случая обаче проверката се прави в реални условия. Обикновено тайният клиент получава предварителен сценарий - в кой отдел на магазина каква стока да търси. Проверката му може да е свързана и с покупка, тогава фирмата му изплаща разхода, който е в зададени неголеми параметри. В рапорта, който изпраща, тайният клиент или отговаря на конкретни въпроси, или под формата на разказ описва какво се е случило. Съществено внимание се обръща на хигиената на търговския обект, дали са обозначени названията и цените на стоките. Акцентът е върху обслужването - за колко време се е появил продавачът, колко време е чакал на касата, дали са му предложили промоции, дали са го поздравили и дори - дали са го гледали в очите по време на разговора. Много е важно търговецът да е с чиста униформа и бадж с името му, да ползва ръкавици, ако пипа храни, да познава състава на храните. Проверките целят да установят дали служителите изпълняват това, на което са били обучени - да предлагат пакети, промоции, свързани продукти.

Повечето фирми, работещи с тайни клиенти, са в сивия сектор по отношение на заплащането на тези хора. През годините средно от 3 - 4 такива фирми само една е изпращала документ за изплатен хонорар, за да бъдат декларирани доходите по съответния ред пред НАП.


 

 

Пазарът на жилища в Плевен се раздвижи

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Леко раздвижване на пазара на жилища, отчитат брокерите на недвижими имоти през първите два месеца на годината. По-евтините апартаменти в Плевен вече силно са намалели и се отвори пазар за търсене от страна на клиентите на скъпи жилища. От агенциите за имоти наблюдават засилено търсене и на ново строителство, но такова не се предлага на пазара. Жилищата в кооперациите по центъра са изкупени от българи, които живеят в чужбина, но и до момента си седят празни. Цените се движат в границите на 400 до 500 евро за кв.м. За новото строителство се вдигат от 500 евро на квадрат нагоре, пресмятат от агенциите. Оттам допълват, че има търсене на къщи в града и покрайнините, които са на цени от 40 000 до 60 000 евро. Предлагането обаче е слабо засега.

Наемните цени за най-малките жилища и гарсониерите са от порядъка на 200 лева за месец, а за двустайните - от 200 до 300 лева месечно. Тристайните вървят обикновено между 250 и 500 лева.

През първите два месеца на годината няма движение на пазара на търговски площи и офиси в Плевен. Те не се търсят за покупка от клиентите, а наемите са залостени на 5-6 евро за кв. м. По-скъпите търговски площи в центъра си стоят, там цените стигат до 13 евро за квадрат. Търсят се парцели и складови площи, но те все още са на старите си цени около 50 до 80 евро за квадрат. А клиентите не са склонни да дадат повече от 25 до 30 евро за квадратен метър, коментират от агенциите.

В момента пазарът на земеделски земи е спокоен. Цените се запазват в границата от 600 до 700 лева за декар. В по-хубавите землища се предлагат за над 700 лева за декар, казват брокери на недвижими имоти.


 

 

Десет са кандидатите да строят завода за кабелно оборудване

Михаил АНГЕЛОВ

Десет компании от цялата страна ще се състезават със свои оферти за строителството на завода за кабелно оборудване в Плевен на "Нексанс Аутоелектрик Груп". Изпълнителят на обекта трябва да бъде избран още в първите дни на март. Очаква се самото строителство да започне две седмици по-късно. Строителният надзор ще се упражнява от плевенската фирма "Лазарови 2000", научи "BG Север".

Новият завод ще е върху площ от 5 000 кв. метра. Когато заработи с пълния си капацитет, той ще осигури работа на 600 души в сферата на производството, администрацията, логистиката, контрола на качеството и инженерството. Това е съобщил на среща с плевенския кмет проф. Димитър Стойков отговорният мениджър на проекта Михаел Круп. Той уверил домакина си, че представителят на немската компания у нас - "Електрокабел България", е сключил всички необходими договори за стартирането на инвестиционния проект още в края на 2013 г. Плевен бил избран за място на тази инвестиция след сериозен анализ на инфраструктурата в района и условията за развитие на бизнес от такъв мащаб. Предвижда се строителството на новия завод на компанията да приключи през октомври, поясниха от общинската управа.

"Нексанс Аутоелектрик" разработва и произвежда кабелни системи и електромеханични компоненти за конвенционално задвижвани превозни средства, както и за електромобили и хибридни автомобили. Със своите близо 7000 служители в 23 локации групата доставя продукция за водещите производители на автомобили и системи по целия свят.


 

 

Хващаме се за зеленото по-рано

 

Инна СТЕФАНОВА

Хващаме се за зеленото по-рано от обичайното тази година заради по-меката зима. Пролетните зеленчуци вече по-често се появяват на щандовете в магазините и на сергиите на пазара. Връзките с репички, лук, пресен чесън, магданоз и копър, салатките и най-вече спанакът всеки може да намери без излишни обиколки.

В магазините връзка репички се предлага за 80 ст., на пазара може да се пазариш и да свалиш до 60 ст. С 20 стотинки по-висока е цената на връзката лук или чесън в магазина, отколкото на пазара, където е 60 ст. Най-голямо засега е разнообразието в етикетите при магданоза - в магазините е 70 ст., на пазара между 50 - 60 ст., намират се и тънки връзки за около 20 ст.

Пликче от 100 грама с коприва навсякъде се предлага за около левче, цената на салатата варира от левче в магазина до 60 ст. на пазара. Най-продаван, а и най-търсен е спанакът, твърдят търговците. 300 грама в магазина се продават за 2 лева, цената на пазара е също толкова, но за килограм от стоката, а и повечето продавачи твърдят, че е "скубан предната вечер". Зелени чушки засега има само в магазините - половинка се предлагат за 2,30 лв. Погледът привлича и прясната целина - стрък от нея струва 2 лева.

Търговията с пролетните зеленчуци за сега е слаба, твърдят търговците. Те предполагат, че купувачите изчакват по-голямо количество и избор, а от там и по-тънки цени. На пазара по традиция продажбите на зелено истински ще се развихрят през март, когато и щандовете ще са по-отрупани.


 

 

Работодатели намаляват заплати незаконно

 

Поля ТОМОВА

Все по-често работодатели в частния сектор намаляват заплатите, сигнализират работници. "Аз съм на щат 460 лева, но от началото на годината изведнъж започнах да получавам по-малко пари - един месец 430, втори - 380. Не само аз, но и други колеги се оплакват, че взимат по-ниски заплати", заяви работник в частна фирма. Човекът твърди, че не е подписвал споразумение за намаляване на заплатата, нито пък устно се е съгласил на по-ниско възнаграждение. Когато попитал все пак защо парите са по-малко, шефът му заявил, че е заради намаляване на работата и заради кризата. "Никой от колегите ми не иска да протестира, нито да сигнализира, защото всеки се страхува, че ще му посочат вратата. Затова си траем", заяви потърпевшият. По закон никой работодател не може еднолично да намалява възнаграждението на хората си. "Размерите на основното и на допълнителните трудови възнаграждения, на които работникът или служителят има право съобразно приетата в предприятието система на заплащане на труда, се договарят между страните по трудовия договор. Както всяко друго условие по договора, така и размерите на възнагражденията могат да бъдат изменяни само при наличието на взаимно писмено съгласие между страните. Едностранно работодателят няма право да намалява основната заплата. Той може само да увеличава размера на трудовото възнаграждение на основание чл. 118, ал. 3 от Кодекса на труда. Следователно, ако няма никакви други промени в характера на изпълняваната работа и в организацията на труда, едностранното намаление на трудовите възнаграждения от работодателя представлява нарушение на Кодекса на труда", е мнението на експертите по трудово право. Според тях работникът има няколко варианта на реакция, ако заплата му е намалена незаконно - да уведоми Инспекцията по труда за допуснатото нарушение и да поиска да бъде направена проверка на законосъобразността на действията на работодателя, да предяви иск пред съда за причинените му от работодателя щети поради едностранното намаляване на заплатата; да прекрати едностранно и без предизвестие трудовия договор на основание чл. 327, т. 3 от Кодекса на труда. В повечето случаи обаче заради липсата на перспектива работниците не търсят правата си, а предпочитат да си замълчат. Затова и работодателите правят каквото си искат, без да се съобразяват със законите.

 

върни се в НАЧАЛО