СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 8 (28 февруари - 6 март 2014 г.)


 

 

Двама напускат ръководството на БСП в Плевен, подкрепят АБВ

 

Поля Томова и Венцислав Конов остават редови членове на столетницата

 

Ани ПАВЛОВА

Двама души излязоха от ръководните органи на БСП - Плевен, съобщиха за "BG Север" самите те. Това са известната журналистка Поля Томова и лидерът на младите социалисти в Плевенска област Венцислав Конов. Вчера, 27 февруари, те са подали заявления, с които излизат от състава на общинския партиен съвет и на неговото изпълнително бюро. Венцислав Конов (с него четете интервю на стр. 8) подава оставка и като член на областния съвет на БСП, от националния съвет на Младежкото обединение в БСП и изпълнителното му бюро. Като причина за решението си те посочват подкрепата си за АБВ. Сред мотивите за напускането са двойният стандарт и задкулисието в ръководството на БСП.

Томова и Конов остават редови членове на социалистическата партия.

Публикуваме техните заявления, с които "BG Север" разполага.

 

 

До Общински съвет на БСП

гр. Плевен

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

 

от Поля Колева Томова

 

Уважаеми другарки и другарки,

С настоящето заявление прекратявам участието си в ръководните органи на БСП - Плевен, а именно - Изпълнително бюро към Общински партиен съвет и Общински партиен съвет. Причините за това мое решение са следните:

- Първо - заявявам, че подкрепям Сдружение Национална гражданска инициатива АБВ.

- Второ - за мен е недопустим фактът, че ръководството на БСП се превърна в синоним на задкулисието в България.

- Трето - неприемлив за мен е стремежът на ръководството на моята партия да превърне двойния стандарт в норма. Примери за това има достатъчно. Заявявала съм моята позиция, че има хора, които се възползват от Българската социалистическа партия и които търсят само изгода от членството си в нея. Амбицията е хубаво нещо, стига да има покритие и да не е за сметка на обикновените партийни членове. За мен е въпрос на чест да заявя откровено позицията си и да изляза от ИБ и Общинския партиен съвет. Настоявам за запазване на добрия тон и ви уверявам, че аз няма да го наруша, ако не бъда провокирана.

Оставам член на БСП и се надявам, че това няма да се промени.

27.02.2014 г.

 

До Общински съвет на БСП

гр. Плевен

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

 

от Венцислав Димитров Конов, областен координатор на МО в БСП - Плевен

 

Уважаеми другарки и другари,

Поради процесите, които протичат в нашата партия, и с оглед решенията, взети от Националния съвет на БСП, заявявам оттеглянето си от всички заемани от мен партийни ръководни постове и оставам редови член.

Открито заявявам несъгласието си с вътрешнопартийното разделение и противопоставяне, които напоследък често преминават границите на добрия тон. Като всеки потомствен социалист за мен БСП е кауза, за която винаги съм работил искрено и с всички сили. Желанието ми е партията ни да е единна, но единна в различията си. Всеки редови член трябва да може свободно да изразява вижданията и позицията си както по партийни въпроси, така и по въпроси, касаещи политиката, водена от БСП. Не разбирам нуждата от воденето на междуличностни войни, на което и да е ниво, защото те само уронват престижа на партията ни.

С оглед на събитията, случили се през последните седмици, заявявам подкрепата си за Гражданска инициатива АБВ, защото:

За мен Президентът Георги Първанов все още е най-успешният български политик, който БСП има. Единствен той е изкарал два пълни и успешни мандата.

За мен Ивайло Калфин е най-успешният и авторитетен евродепутат, който България има, и ако последните президентски избори бяха преминали честно, със сигурност днес той щеше да е един успешен президент.

За мен Румен Петков е най-успешният политик, който Плевен е имал през последните години и който е направил много както за града ни, така и за областта.

Не мога да изменя на принципите и разбиранията си само заради партийната дисциплина. Уважавам тези личности още от времето, когато всички заедно работихме за техните кампании. Тези партийни другари са превеждали партията ни през много и тежки битки и са заслужили както моята скромна признателност, така и признателността на цялата партия.


 

 

Мостът над Вит можеше да вкара града ни в черната хроника на световните новини

 

 

Късмет е, че десетки не загинаха при възстановката на 7 септември, сн. архив

Ангел АТАНАСОВ

Плевен можеше да влезе в черната хроника на световните новини с десетки загинали и осакатени на 7 септември м. г. Тогава на реконструирания по европроект исторически мост на р. Вит край с. Ясен беше проведена възстановка на последния бой за освобождаването на града и пленяването на Осман паша. Част от зрителите наблюдаваха спектакъла от автомобилния мост, чиито парапет рухна на 19 февруари, припомниха присъствали на възстановката.

"Специалистите твърдят, че парапетът и тротоарната облицовка към него са се срутили, защото бетонът, с който са направени, е остарял и е загубил качествата си. Чист късмет е, че това не е станало преди 6 месеца по време на голямата пукотевица", коментират плевенчани.

Едва след аварията стана ясно, че лошото състояние на моста е било известно в общината още през май м. г. Тогава тя е изпратила сигнал за ситуацията до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Писмото е било придружено с необходимите документи и снимков материал. Според изчисленията на строителни експерти за реконструкцията са необходими 1,2 млн. лв. До момента, в който парапетът рухна, отговор от комисията не бил получен, твърдят от общинската управа.

Оказа се, че обезопасяването на авариралото пътно съоръжение може да стане без сложни административни

процедури и безкрайни преписки. За един уикенд на мястото на рухналия парапет с 40 000 лв. от местния бюджет беше монтирана 150-метрова нова мантинела. Автомобилното движение е отклонено във вътрешната лента на пътното платно, а скоростта е ограничена до 40 км в час.

Кметът на Плевен проф. Димитър Стойков е известил за ситуацията с моста и за необходимостта от спешен цялостен ремонт на съоръжението вицепремиера Цветлин Йовчев, който е председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Със заповед на плевенския градоначалник е сформирана комисия, която ще провери състоянието на всички мостове в общината, съобщиха още от общинската управа.


 

 

Разтуриха бежанския лагер в Телиш

 

Служители на Гражданска защита натовариха и откараха оборудването, сн. авторът

Атанас МИХАЙЛОВ

Бежанският лагер, който бе почти изграден в бившето ракетно поделение в с. Телиш, в сряда бе разтурен и оборудването му прибрано. Така хората от селото вече могат да бъдат напълно спокойни, че правителството няма да им натресе арабски емигранти.

Главният секретар на областната администрация в Плевен Емил Димитров - Ревизоро обясни, че цялото оборудване ще бъде откарано в централния склад на Гражданска защита в столицата и ще може да се ползва при евентуални бедствия и аварии в страната. Според него обзавеждането било докарано в Телиш през ноември миналата година в рамките на учение, чиято цел била да се провери за колко време Гражданска защита е в състояние да изгради бежански лагер на територията на Северна България. После обаче правителството преценило, че се е справило с бежанската вълна и няма необходимост от такова убежище за имигранти.

От сутринта до късния следобед в сряда продължи акцията по товаренето и превозването на оборудването. На шест камиона с помощта на автокран бяха натоварени химически тоалетни, фургони, 250 походни легла, стотина палатки, полеви бани.

Сагата с бежанския лагер в Телиш започна на 4 ноември с протести на местните жители, след като те разбраха, че МВР тайно докарва оборудване и

целта е в селото да се изгради лагер за бежанците, нахлуващи тогава на талази в страната.

Хората като един се вдигнаха на бунт срещу действията на управляващите, блокираха няколко пъти край селото главния път София - Плевен, организираха митинги и подписки, окупираха подстъпите към бившето поделение. Протестите продължиха месец и половина, докато накрая властта бе принудена да се откаже от намерението си да изгражда точно там бежански лагер. Малка група телишчани в сряда дойдоха до портала на поделението, за да се уверят със собствените си очи, че оборудването наистина се изнася.

"Удовлетворени сме от това, че държавата все пак чу нашето мнение и се съобрази с него. Може би нямаше да се стигне до такива протести, ако централната власт беше ни информирала за намеренията си преди да започне да ги изпълнява. Страхът от неизвестното, а не ксенофобията накара местните хора да се разбунтуват", заяви кметът на Телиш Нели Дакова.

 

 

Анкета

 

Знаете ли какъв ремонт тече на центъра?

 

Лора БОРИСОВА

По повод старта на големия ремонт на центъра по проект "Обновяване и реконструкция на физическата среда, чрез реконструкция на централната пешеходна зона на град Плевен", решихме да попитаме плевенчани знаят ли какво предстои да се случи и защо плочките на площад "Свобода" са разкопани от началото на седмицата. Оказва се, че повечето граждани, които запитахме, изобщо не са наясно със ситуацията, въпреки информационните табели и богатата информация, която предоставяха по въпроса всички местни медии.

 

Кръстьо Мечанов, 76 г.,

пенсионер:

"Знам, че ще правят нещо на площада, целия щели да го ремонтират. Вярно ли е това? Ама го започват в едно такова никакво време и единствената нормална улица в Плевен я съсипват. Те скоро я правиха и пак се развали, само лапат парите и нищо."

 

 

Маргарита Дангурова, 71 г.,

пенсионер:

"Не знам. Само това пред пощата разбрах, че търсят вода да захранват каскадата, за да не използват питейна вода. Аз не гледам много новини. Но ще е хубаво да направят някакъв ремонт, защото целият ни площад е нацепен, тротоари пък изобщо няма. Ние нямаме кмет, който да мисли за града. Какво беше това почистване тази зима, а сега сигурно няма да измият и улиците."

 

Веско Данчев, 53 г.,

работи в строителна фирма:

"Ами ще сменят плочките на центъра, но какво точно ще бъде и ще правят не съм много наясно. Знам само, че варненска фирма ще извършва ремонта, което е срамота, предвид голямата безработица в нашия град."

 

 

 

Антоанета Любомирова, 57 г.,

лекар:

"Реконструкция на централната пешеходна зона. Надявам се и вярвам, че ще извършат ремонта както трябва, защото доста пари са заложени."

 

 

 

Пламен Василев, 31 г.,

работи в частна фирма:

"Не знам точно, но доколкото съм чул май целия център ще оправят."

 

 

 

 

 

 

Иван Лесишки, 50 г.,

безработен:

"Не, нищо не знам. Не съм и ходил нагоре. Но ако правят ремонт на центъра е добре, крайно време беше. Само дано не отбият номера, както всеки път."

 

 

 

 

Пепа Цонкова, 69 г.,

пенсионер:

"Не, не съм наясно. Видяла съм, че е разкопано, но не знам какво ще правят."

 

 

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО