СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 8 (28 февруари - 6 март 2014 г.)


 

 

Порочен търг на РИМ тласка фирми за охрана към сенчестия бизнес

 

Условията на обществената поръчка погазват трудовото законодателство

 

Людмил Стоянов, шеф на единствената плевенска фирма, участвала в търга, сн. авторът

Емилия КАРАБУЛЕВА

Скандал с порочен търг за охрана на исторически обекти се заформи преди дни в Плевен. Става въпрос за невъоръжена охрана на Регионалния исторически музей (РИМ) и на крепостта "Сторгозия" в Кайлъка. В критериите за избор на фирма за охрана е посочено единствено, че който даде "най-ниска цена" ще бъде печеливш. Възложител на поръчката е РИМ - Плевен, в търга са участвали четири фирми, само една е плевенска. "Петромакс секюрити груп" ООД, която досега е охранявала РИМ, също участва в търга, като нейни представители са пряко заинтересовани да поемат допълнителния обект - крепостта "Сторгозия".

В публикуваната публична покана с предмет "Осигуряване на денонощна невъоръжена охрана на РИМ - Плевен, и на крепостта "Сторгозия" в Кайлъка" са посочени редица нереални изисквания, които тласкат участниците към погазване на законовите изисквания. В тази покана има несъответствие между посочената прогнозна стойност на поръчката за 12 месеца, фиксираните максимални прагове на месечните стойности на охраната и стойността на един охранител при определените условия. От РИМ искат да назначат общо 7 охранители, четирима в РИМ , а трима да охраняват крепостта "Сторгозия". При така зададените параметри излиза, че тарифата за един охранител е 357 лева без ДДС на месец, което е много под минималния праг, относим към трудовото и осигурителното законодателство.

Това е валидно и при старата минимална заплата за страната от 310 лева, и особено спрямо новата от 340 лева от началото на тази година. От "Петромакс секюрити груп" в специално писмо до възложителя РИМ обръщат внимание на това, че ако бъдат спазени всички законови изисквания, минимума към настоящия момент не трябва да бъде под 450 лева без ДДС, като при тази стойност не се отчитат реалните текущи разходи и евентуалната печалба за охранителната фирма е символична. Но поне участниците няма да изпаднат в нарушение на закона, е заявено в писмото. Там е посочено още, че е удачно критерият да не е "най-ниска цена", а икономически най-изгодна оферта с показатели: цена - 60% относителна тежест и план за охрана - 40% относителна тежест.

"Най-просто казано, когато ни налагат такива условия за търга - ние, шефовете на охранителни фирми, сме с извити ръце. Принудени сме да пренебрегваме закона, да съкращаваме работни места, да плащаме по-малко на хората, които работят, да не внасяме осигуровки. С две думи - тези условия ни тласкат към сенчестата икономика. Затова офертите на възложителите трябва да бъдат съобразени с изискванията за минимална работна заплата, трудово и осигурително законодателство, както и реализиране на печалба за фирмите", коментира Людмил Стоянов, изпълнителен директор на "Петромакс секюрити груп" ООД.

След реакцията на охранителната фирма от РИМ се опитват да коригират офертата си. Във втората покана за физическа охрана, която е публикувана, обаче несъответствията са още по-големи и фрапантни, се вижда от документацията по случая. Увеличен е броят на охранителите - от 7 на 11 човека. Прогнозната стойност на поръчката като цяло и на месечните стойности вместо да бъдат завишени, за да съответстват на законовите изисквания на трудовото и осигурителното законодателство, са занижени. Този спад при 7 броя охранители, а особено при 11 охранители, праща всеки един под минималната за страната работна заплата. Това е прецедент в провеждането на обществени поръчки до момента, се казва в писмо до възложителя, изпратено от "Петромакс секюрити груп".

Случаят в Плевен е толкова фрапантен, че се намесват от Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана (НАФТСО). В писмо до Соня Стойкова, и. д. директор на РИМ, главният секретар на НАФТСО Иван Иванов посочва: "Публичната покана на ръководения от вас музей, в качеството му на възложител на обществена поръчка, създава реални предпоставки за увеличаване на сивия сектор в частната охранителна дейност, за имитация на охрана и за нарушаване на трудово-осигурителното законодателство". От асоциацията предлагат да се отмени публичната покана и да бъде открита нова процедура, като условията на обществената поръчка да бъдат коригирани по отношение на обявената максимална стойност или да бъде променена концепцията за охрана. От НАФТСО са категорични, че провеждането на процедурата при обявените условия ще ги мотивира да информират Министерството на труда и социалната политика и да дадат гласност на случая в медиите.

Както вече споменахме, за да вземат обществената поръчка, са се явили четири фирми. В крайна сметка търгът е спечелен от охранителна фирма от Търговище. А "Петромакс секюрити груп" са уведомени, че са на второ място. "Трагичното е това, че се намират фирми, които да играят при тези условия за най-ниска цена. Така се губи качеството на работата ни. Освен това, заради несъвършенства на законодателството сега не мога да обжалвам процедурата. Просто съм с вързани ръце отвсякъде...", коментира Людмил Стоянов.


 

 

Обраха кола през строшени стъкла в центъра на Плевен

 

 

По автомобила не са открити отпечатъци, престъпниците са действали с ръкавици, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

Със строшени странични стъкла завари през седмицата собственик колата си, паркирана на ул. "Морава" в Плевен, на метри от дома му. Първоначално си помислил, че става дума за вандализъм, но когато влязъл в автомобила, започнал да отброява и липсите: авторадио, 6 - 7 кутии цигари, комплект уреди за измерване влажността на почвата, кабел за флашката, която се оказала ненужна на обирджиите и те я захвърлили в жабката... Полицейският екип, дошъл на местопрестъплението, не намери отпечатъци. Действало се е професионално, с ръкавици. Предположенията са, че е дело на наркомани, които продават откраднатите вещи за дребни пари на заложните къщи, за да си купят поредната доза. На същата улица преди две седмици са задигнати тасовете на задните джанти на друг автомобил, а местен жител сподели, че наскоро са източили бензина от колата му. В неофициален разговор пък полицаите са разказали, че автомобилните обирджии са се усъвършенствали до такава степен, че за минути отварят и буквално обезкостяват отвътре дори модерните и скъпи коли със супер заключване и управлявани с компютърни системи.

 


 

 

Делото за изгореното в Авис Медика бебе удължено с още два месеца

 

Поля ТОМОВА

Делото за починалото след изгаряне новородено в клиника "Авис Медика" е удължено с още два месеца, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Рени Кирилова. Причината - чака се поредната експертиза, този път от експерти неонатолози. Новороденото момиченце почина в "Пирогов", след като е било изгорено с електрическа печка в плевенската клиника. Детето е родено на 24 октомври 2012 г. Майката е от Павликени. Жената родила със секцио, детето било доносено и здраво. Закарали го в стаята за интензивно наблюдение, защото майката трябвало да си почива след операцията. Първоначалната информация, че момиченцето имало затруднения с кардио-пулмуналната адаптация, не се потвърдилa. Дежурна е била д-р Ана Вълкова, завеждащ неонатологично отделение в клиниката. Тя решила, че в стаята на бебето е студено, и включила печка духалка. "Тя го е направила съвсем с добри подбуди и намерения. Въпросът обаче е, че е подходено абсолютно небрежно към начина на монтиране на тази духалка - близо до леглото на такава височина, че да позволи нагряването на металните части на детското легло", обясни пред медиите тогава управителят на "Авис Медика" д-р Владимир Андреев. Детето е било облечено и повито, но се е допряло до нагорещените метални решетки на леглото. Получило 10-процентни изгаряния. Не се знае колко време е било оставено в стаята за интензивно наблюдение без никакъв надзор, за да изгори по този начин. След случая лекарите от плевенската клиника транспортирали новороденото до клиниката по изгаряния в "Пирогов", където на 29 октомври то умира. За инцидента сигнал подали медиците в столичната клиника, а не от плевенската. Пред медиите управителят на "Авис Медика" съобщи, че д-р Ана Вълкова е уволнена заради трагичния инцидент. Впоследствие се оказа, че това не е първият случай на изгорено бебе в клиниката. Осем месеца по-рано е била изгорена с водна грейка Мирослава. По този случай делото също се бави вече втора година. Според близки на детето делото се бави умишлено, за да се стигне до абсолютната давност от три години. "Мисля, че който е направил грешката, трябва да си получи наказанието. Ние имаме документ от прокуратура, че сме жертва на престъпление, тъй като раната се води средна телесна повреда", коментира дядото на момиченцето Мирослав Тодоров. В момента по това дело се чака експертиза дали грейките са разрешени, или не. Малката Мирослава беше изгорена, след като грейката, която трябваше да я стопли, се спукала и водата попарила крачето й. Детето има огромен белег и все още е травмирано от случилото се, твърдят роднините. Те са категорични, че процесът трябва да стигне до истината и да посочи виновник за инцидента.


 

 

Страхът от кражби все още витае във Върбица

 

Хората питат какво ще стане, когато жандармерията се върне в казармите

 

Спокойствието е привидно, хората се крият зад железни врати и катинари, сн. интернет

Атанас МИХАЙЛОВ

Три седмици след началото на най-мащабната досега акция на МВР срещу вихрещата се от години битова престъпност страхът все още витае в село Върбица. Хората много години са патили от наглите набези на местни и външни мургави крадци. Затова не бързат да се радват, че откакто селото е под засилена охрана, бандитите са се кротнали. Толкова са наплашени, че не искат да си виждат имената и снимките във вестниците.

"С жандармерия сме добре - момчетата си вършат работата и досега една кражба нямаме. Те обаче все някога ще се приберат в казармите, защото това не им е основната задача. Какво ще правим след това?" - питат местните жители. Те са сигурни, че само ден след като момчетата с жандармерийски униформи си тръгнат, крадците ще се развихрят отново. Защото нищо друго не могат да вършат - стават престъпници от малки и затвор не ги плаши. Само бой можел да ги вкара в правия път, коментират хората в селото.

"Грешка беше да обявяват по телевизията и по вестниците, че пращат жандармерията по селата. Все едно казаха на крадците - скрийте се, че идваме. Трябваше без много шум да ги изненадат и да ги изловят до един", пали се възрастен мъж. Куражът му обаче стига само до там - не иска да го снимат, щото знаел нрава на местните роми. Ако разберат, че е говорил срещу тях, като нищо можели да го изненадат някоя вечер в дома му.

Заради активния си криминален контингент Върбица е едно от 15-те села в региона, които от 10 февруари денонощно се охраняват от жандармерийски екип. И в него възрастните хора вечер си лягат със страх, че като се събудят на сутринта, дворът им ще е обран. Апашите крадат всичко - от птици и животни до домашна посуда. Миналото лято задигнали дори две крави. Дошли посред нощ с малък камион, натоварили едрите животни на него и изчезнали. Стопанинът на кравите разбрал чак на другия ден какво се е случило.

"От 1989 г., когато се пенсионирах, мира не видях. Кокошки и животни в двора не мога да свъртя, щото все ги крадат. Когато ме няма, обикалят из къщи и взимат каквото си харесат - даже чаши и чинии прибират. Децата ми са в Плевен, като дойдат сега, нямам в какво да им сипя да ги нахраня", обяснява 79-годишната леля Ивана.

Жената сменяла катинари и ключалки - уж за по-сигурно, но нищо не помагало. Накрая прежалила 200 лв. и ги дала да й направят метална входна врата вкъщи, та да спи спокойно. Тя също смята, че жандармерийското присъствие ще спре само временно кражбите в селото.

 

 

върни се в НАЧАЛО