СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 8 (28 февруари - 6 март 2014 г.)


 

Георги Константинов:

 

Био-библиографският указател за мен е най-дебелата ми книга

 

Изданието на РБ "Хр. Смирненски" е посветено на 70-годишнината на поета

 

Мая ПАСКОВА

Био-библиографският указател, посветен на творчеството на Георги Константинов, беше официално представен в Регионална библиотека "Хр. Смирненски" в сряда.

Съставители са ВилиТомова, Милена Арсова-Димова и Мария Дочева.

То е първият сериозен опит за библиографско изследване на творчеството на поета и литературата за него. Посветено е на неговата 70-годишнина и е част от инициативите по случай 60-годишнината на Регионална библиотека - Плевен.

Представянето направи доц. Д-р Цветанка Панчева от Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Сериозният библиографски труд за поета Георги Константинов е най-новото и поредно зрънце в броеницата от издания на плевенската регионална библиотека, с която колегите отдават дължимото уважение на своите знатни земляци по най-добрия професионален начин, отбеляза доц. Панчева. Тя припомни думите на акад. Иван Радев: "Библиографията е строго и безпощадно огледало, мярка за таланта, за извършеното от творческата личност, за онова, което трябва да свидетелства за него пред поколенията". "Огледалото" за Героги Константинов съдържа над 1 600 библиографирани текстове от и за него. Обхванат е периодът от първите му поетични опити през 1959 г. до края на 2013 г.

На 13 февруари т. г. Съветът на европейската културна и научна общност връчи на поета Георги Константинов своя висок паметен знак Златна монета "Писменост", припомни библиографът Милена Арсова. В резултат на този акт поетът получава статут на творец с висок престиж в областта на културата. Такива награди в годините са получавали Райна Кабаиванска, Силви Вартан и още няколко големи български имена.

"Това е най-обемистата моя книга. Винаги съм казвал, че не съм книжен тигър, че живея живота си такъв, какъвто е. Но колкото и да страня от това литературничене, изведнъж виждам една дебела книга, създадена от едни прекрасни плевенски момичета, събрала над 1 600 публикации от и за мен. Всичко това е възможно само поради една причина - защото съм роден в Плевен", отбеляза с усмивка Георги Константинов. Той сподели, че в същата вечер се появяват и сигналните екземпляри на 14-ото издание на книгата му с любовна лирика "Обичам те дотук", както и преиздадената "Вълнение в Константинопол".

На срещата присъстваха библиотекари, представители на плевенските читалища, на културната общественост, краеведи, учители по литература, писатели и поети.


 

 

По традиция малчуганите от НУ Хр. Ботев закичиха дръвчето в двора, сн. НУ Хр. Ботев

Хлапета и студенти с интересни инициативи за Баба Марта

 

Гигантска петметрова мартеница направиха децата от Начално училище "Христо Ботев" в Плевен с помощта на своите родители. С нея те украсиха фасадата на школото си. По традиция в двора на училището грейна и дръвче, закичено с мартеници, създадени от децата.

Изложба-базар, наречена "Мартеницата - заедно да съхраним традицията", се състоя в Медицинския университет в Плевен. Инициативата е на студентите от специалността "Социални дейности" на Медицинския колеж към университета, които са разработили проект под това название. Целта му е да насърчи творчеството на деца и лица с увреждания при изработването на мартеници. Набраните средства ще се ползват за терапия на възрастни и деца с увреждания, а постъпилите доброволни дарения - за провеждане на хипотерапия, водна терапия и трудотерапия.

"BG Север"

 


 

Отляво на дясно: Найден Зеленогорски, Меглена Кунева и ген. Атанас Атанасов, сн. Инна Стефанова

Реформаторският блок обявява евролистата си до средата на март

 

"До средата на март ще бъде ясна листата на партиите от Реформаторския блок (РБ) за европейските избори. Представителите на блока пътуват интензивно в страната и целта е изграждането на боеспособна армия, която да се представи отлично на европейските избори". Това заяви в Плевен зам.-председателят на Движение "България на гражданите (ДБГ) и организационен секретар на РБ Найден Зеленогорски на пресконференция.

Според шефката на ДБГ Меглена Кунева "има различни острови на нормалност в цялата страна, но ако те не се съединят, ние ще имаме слабо представяне като цяло в страната".

Ген. Атанас Атанасов пък смята, че невидимите лостове на руската агентура в България са изключително сериозни и винаги са влияели на развитието на процесите в страната. "BG Север"

 

 

 

24-ма безработни стават асистенти на възрастни хора

 

24-ма безработни приключват 3-месечен платен стаж, след което ще получат сертификат за "социален асистент на възрастни хора". С него биха могли да работят както у нас, така и в Европейския съюз. Това става възможно по проекта "Професионална квалификация и преквалификация на безработни лица от селските общини", по който работиха една година сдружение "Плевенски обществен фонд - читалища" и Регионален център за професионална квалификация, съобщи на пресконференция Даниела Димитрова, председател на сдружението. Преди това тези лица са преминали 3-месечно обучение, по време на което са получавали по 8 лв. на ден плюс пътните разходи. Положили са и изпит. Средната възраст на обучените е 50 г. 22-ма от тях са от община Долна Митрополия и двама - от община Плевен.

Даниела Димитрова се оплака от много трудна комуникация с Агенцията по заетостта по време на реализацията на проекта. "BG Север"


 

 

Престижно отличие за "Нашенчета"

 

Народният хор и оркестърът при ансамбъл "Нашенчета " на Център за работа с деца - Плевен, с ръководители Николина Спасова и Йордан Спасов, получиха диплом от участието си в IV Национален преглед на фолклорните ансамбли в България и покана за участие в заключителния етап на фестивала през 2014 година. На него колективите ще се борят за престижното звание "Представителен", съобщи Йордан Спасов, диригент на народния оркестър при Центъра за работа с деца. Това е станало на провелата се от 21 до 23 февруари във Велико Търново ХIV-та Национална среща-семинар на CIOF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (официален партньо на ЮНЕСКО).

Освен това хорът и оркестърът бяха отличени със сертификат за високо професионално представяне и майсторско изпълнение, който дава възможност на децата да участват в бъдещи международни фестивали и конкурси. "BG Север"


 

 

Илияна Йотова:

 

Новият Изборен кодекс трябваше да е с по-силно изразен мажоритарен елемент

 

Новият Изборен кодекс трябваше да е с възможности за по-силен мажоритарен елемент, смята евродепутатът от БСП Илияна Йотова. Според нея е трябвало да се свали процентът за преференциите, за да имат хората възможност наистина да преподреждат партийните листи. Това заяви тя на пресконференция в Плевен, в която участваха още депутатът Димитър Кочков, областният управител Илиян Йончев и общинският председател на БСП Цветко Цветков.

Прогнозата на Йотова е, че президентът ще наложи вето на новия Изборен кодекс. Но ако не иска да изпълни поръчка, политическото мъжество изисква Росен Плевнелиев да пусне закона, за да не става част от политическата интрига, смята евродепутатът.

БСП все още няма изготвена кандидат-депутатска листа за европейските избори, но след 1 март, когато ще се проведе конгресът на Партията на европейските социалисти в Рим, нищо не пречи листата да бъде одобрена, заяви Илияна Йотова. Тя допълни, че Сергей Станишев още не е казал своето решение дали ще бъде водач на листата на БСП, макар че според Йотова ще е добър знак председателят на всички социалисти в Европа да бъде водач на листа за европейските избори. "Ако вътрешно-политическата ситуация бе спокойна, не бих имала никакви колебания, но след като той е лидер на партия мандатоносител и е председател на парламентарната група, отговорностите му са много повече", каза още по този въпрос Илияна Йотова. "BG Север"


 

 

Измамник излъгал банка, за да получи 64 хил. евро кредит

 

Плевенчанин, излъгал банка, за да получи ипотечен кредит от 64 хиляди евро, се призна за виновен, съобщават от прокуратурата. На 21 февруари в Плевенския окръжен съд е внесено за одобрение споразумение между прокуратурата и обвиняемия с инициали Р.А.Р. за прекратяване на наказателно производство, с което той се признава за виновен, че е представил неверни сведения, за да получи кредита. Той използвал фалшив трудов договор, сключен между него и ООД, където пишело, че месечната му заплата е 2 380 лева, както и удостоверение, че работи във фирмата на длъжността управител. Представил и годишна данъчна декларация, където било отбелязано, че данните са подадени по електронен път и са подписани с електронен подпис без входящ номер.

По обвинението, по което мъжът се е признал за виновен, се предвижда наказание до три години лишаване от свобода и глоба от 1 000 до 5 000 лева. "BG Север"


 

 

Ученици и учители от "Интелект" заминават в Италия по проект

 

21 ученици от девети и десети клас и трима учители от ДФСГ "Интелект" заминават за град Ладисполи, Италия, през месец март по проект по програма "Коменски", информират от училището. Това е петият поред проект на учебното заведение по програмата. Темата му е "Близки срещи от пети вид" и целта е участниците от двата екипа да опознаят бита и традициите на собствените си страни, за да могат да ценят и уважават културата на другите.

От 28 март до 6 април учениците ще имат възможност да се запознаят не само с начините, по които младите италианци пренасят традициите от миналото в своето настояще, но и как тези традиции ще бъдат съхранени и предадени на идните поколения. Те ще имат възможност да посетят исторически забележителности в Рим, Милано, Флоренция, Венеция и Пиза, да практикуват английски език и да използват знанията си по италиански език, придобити след завършения курс по проекта.

През ноември 2014 г. ще бъде осъществена обратната визита, когато италианските партньори ще пристигнат в Плевен. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО