СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

МАЛКИ СТЪПКИ

Брой 8 (28 февруари - 6 март 2014 г.)


 

 

Спортът превръща децата в здрави и щастливи възрастни

 

Голямата цел е малчуганът да е в добра форма - помогнете му да избере физическите си занимания

 

Готовността за спорт означава, че едно дете има физическата, умствената и социална подготовка за нуждите на спорта. Общите насоки могат да ви помогнат да изберете спорт, но е важно да запомните, че децата се развиват с различни темпове. Децата могат да се насладят повече на спорта, ако са развили своите физически умствени и социални умения.

Подходящо за деца от 2 до 5 години

 

Преди възрастта от 6 годинки децата разполагат с основните двигателни умения за организираните спорове. Балансът и вниманието са ограничени, а визията и възможността за проследяване на обекти не са напълно развити. Вместо това потърсете спортни дейности, които се фокусират върху основните умения - бягане, плуване, акробатика, хвърляне и улов. Тези умения могат да се подобрят чрез активна игра, но се нуждаят от организирани спортни занимания. Децата на тази възраст трудно задържат вниманието си и учат най-добре, когато изследват, експериментират и копират другите. Инструкциите трябва да са ограничени, забавно предадени и включващи пример. Конкуренцията е добре да се избягва. Родителите могат да бъдат добър модел за подражание и децата следва да бъдат насърчавани от тях.

 

Възраст от 6 до 9 години

 

На 6-годишна възраст повечето деца имат основните двигателни умения за прости организационни спортове. Въпреки това, все още може да липсва координация зрение - ръце, необходима за извършване на сложни двигателни умения и все още да не са готови да разберат и запомнят понятия като работа в екип и стратегии. Спортовете могат да бъдат адаптирани, да се играят на по-бавно ниво и да се съсредоточат върху основните двигателни умения. Това включва бягане, плуване, футбол, тенис, гимнастика, бойни изкуства, каране на ски. Спортове, които изискват сложни визуални и двигателни умения, бързо вземане на решения или подробни стратегии и работа в екип (волейбол, футбол, баскетбол, хокей) ще бъдат трудни за младите играчи. Правилата трябва да бъдат гъвкави, за да благоприятстват успеха, действието и участието. В спорта трябва да се съсредоточите върху заучаването на нови умения, а не победа. Апаратурата и правилата трябва да са подходящи за малки деца. Например, малки топки, по-малки игрища, по-кратко време за игра и практика, по-малко деца да играят, честа смяна на позициите и по-малко внимание върху резултатите.

 

Възраст от 10 до 12 години

 

На възраст между 10 и 12 години повечето деца са готови за по-сложни спортове. Те имат двигателни умения и познавателна способност за спортове, които изискват комплексни двигателни умения, работа в екип и стратегии. Повечето експерти смятат, че спорта на тази възраст трябва да се съсредоточи върху развитието на умения, забава, участие, а не в конкуренция. Повечето деца биха предпочели да играят с губещия отбор, отколкото с печелившия.

Някои деца в тази възрастова група могат да са в началото на пубертета. През това време физическите различия между децата, особено момичетата на същата възраст, могат да бъдат драматични. Това може да доведе до различия в това какъв спорт е подходящ за конкретно дете. Момчетата, които навлизат в пубертета по-рано, ще бъдат временно по-високи, по-тежки, по-силни. Това може да им даде физическо предимство, но не означава, че те са талантливи и че ще продължат да се отличават в спорта. Ако е възможно, те трябва да се конкурират с момчета с едни и същи физически способности. По същия начин момчетата, които по-късно навлизат в пубертета, могат да изпитат временен физически недостатък в спорта. И това не бива да се разглежда като лиспа на талант и способности. Тези момчета трябва да бъдат насърчавани да се занимават със спортове с по-малко внимание към физическите размери - плуване, бойни изкуства, борба, някои спортове, практикувани на пистата.

Също така бързият растеж може временно да засегне координацията, баланса и способността за извършване на някои умения. Имайте предвид, че това може да бъде разочароващо, ако се разглежда като липса на талант и усилия.

 

Други насоки

 

- Влезте във форма и научете нови умения. Насърчавайте децата си да участват в дейности, които развиват физическата форма и умения за заучаване на спортове. Дейностите трябва да са забавни и точно за възрастта им.

- Фокусирайте се върху веселието. Изберете спортни програми, които акцентират върху личното участие, разнообразието, успеха и забавлението, а не върху конкуренцията, строгите правила и победата. Това може да помогне на децата да останат заинтересовани и да искат да продължат.

- Оставете правилата. Техниките и правилата трябва да са точно за възрастта им. Ако не, те трябва да бъдат проверени и преработени.

- Уверете се, че безопасността е приоритет. Подходящи настройки, оборудване, защитно оборудване, програма за проектиране, както и правилата на играта са важни.

- Дръжте различията в ума си. Преди пубертета има много малко различия между момчетата и момичетата в издръжливост, сила, височина или телесна маса и те могат да се състезават наравно. По време на пубертета бъдете сигурни, че атлетите са добре съответстващи в контактните спортове, трябва да се обсъди големината на тялото и физическата зрялост, както и хронологичната възраст.

- Процедирайте с внимание. Ранната специализация в един спорт, интензивното обучение, също така и целогодишното обучение трябва да става с повишено внимание, поради риска от претоварване и травми, психически стрес и напрежение.

- Тренирането само на един спорт няма да позволи на детето да развива различни умения.

- Изчакайте, докато децата ви са готови. Те не трябва да тренират състезателни спортове, докато не осъзнаят собствената си стойност и това, че удоволствието не се основава на победата.

- Намерете добра спортна програма. Получаването на обратна връзка от други деца и родители, които са в програмите, е много полезно. Опитайте се да проверите програмите преди да се присъедините към тях. А знак за най-добрата програма е децата да се забавляват.

Независимо от възрастта на детето ви, то ще покаже някакви предпочитания от самото начало. Някои деца се влюбват в плуването от първото потапяне във водата, докато други се страхуват от нея. Някои се зареждат от игри с гонене и боричкане, други - не. Може да сте били звездата на футболния отбор на времето, но детето ви да предпочете танците. Това е нормално.

Децата не се нуждаят от организиран спорт (футбол, лека атлетика), за да развият спортни умения. По-важното е да са физически активни, независимо дали се разхождат в гората, карат колело или мятат кошове със съседските деца.

Всяко дете се развива с различна скорост. Затова е по-добре да подберете спорта за него спрямо неговото ниво на съзряване.

 

Спортове, подходящи за 2-3-годишни деца

 

Децата на възраст от 2-3 годинки тепърва започват да овладяват много основни движения, като тичане, хващане, скачане. Поради това са много малки за упражнения, които имат някаква структура. Опитайте:

- Тичане и ходене в двора или на детската площадка;

- Люлеене на люлките;

- Игри във вода (задължително под ваше наблюдение);

- Акробатика.

 

Спортове за 4-6-годишни деца:

 

- Танци;

- Скачане на въже;

- Подхвърляне и хващане на лека топка;

- Каране на триколка или колело (с помощни колела);

След навършване на 6 годинки моторните движения на детето и чувството за съхранение се подобряват и детето ви може да е готово за отборни спортове.

 

Спортове за 6-10-годишни деца:

 

- Бейзбол;

- Гимнастика;

- Футбол;

- Плуване;

- Тенис;

- Колоездене.

 

Спортове за 10 (и повече) годишни деца:

 

- Вдигане на тежести (само под наблюдение от специалист);

- Организирани отборни спортове;

- Гребане;

- Спринтиране, лека атлетика;

- Софтбол.

 

Когато става дума за организиран спорт, уверете се, че детето наистина иска да играе. Никога не притискайте детето да участва или да се включи в някой отбор. Освен това вземете предвид режима на детето. Децата, които вече са се записали на уроци по музика и участват в училищна пиеса, могат да се затруднят, ако добавят и спорт към всичко.

 

Практичната страна

 

Ако искате детето ви да се занимава със спорт, вземете предвид следните особености:

- Колко струва екипировката

- Физическия контакт

- Индивидуалните способности на детето

- Особеностите на отбора

- От колко души се състои отбора

- Възможността на всяко дете да участва

Ако във вашето населено място е възможно да се избира между различни видове спорт, позволете на детето си да опита няколко преди да се спре на 1-2. Колкото повече видове опита, толкова по-лесно ще намери кой спорт му доставя удоволствие.

Опитайте с отборни спортове, като футбол или баскетбол, както и индивидуални спортове, като тенис, лека атлетика или голф. Наблюдавайте детето си. То чувства ли се комфортно в отборните спортове? Има ли добре развита координация между очите и ръцете, за да се конкурира в определени спортове, в които се използва топка?

 

Оценете възможните спортове

 

За да определите дали детето е в добри ръце, вземете предвид следните фактори:

- Качествата на треньора

Първото нещо, което трябва да проверите, е дали треньорът държи на безопастността. Налага ли на играчите стриктно да следват правилата? Само най-добрите деца ли играят?

Също така вземете под внимание поведението на треньора по време на състезание. Ако той постоянно вика на съдиите или на децата или оставя само най-способните деца да играят, може да обезкуражи вашето дете. Запознайте се с треньора и ако е възможно - поговорете с бивши членове на отбора.

Децата на 11-12 години са готови да се справят с конкуренцията и да печелят. Но стратегията "Трябва да спечелим на всяка цена" отказва много деца от спорта.

- Качествата на отбора

Децата в отбора разделени ли са само по възраст, което може да увеличи риска от нараняване? Или са групирани по физически умения? Правят ли загрявки и разтегателни упражнения преди и след всяка тренировка или състезание?

По тези два фактора можете да определите предпазването от нараняване и травми.

 

Вашата роля: седнете и гледайте

 

Като цяло бъдете положително настроени и окуражаващи. Изтъквайте положените усилия и подобрението над победите.

Присъствайте на състезанията и тренировките, и ако имате тази възможност - бъдете добър пример за спортсментство.

Ако детето ви реши да се откаже от даден спорт или определена физическа активност, следете за знаци за наличието на стрес или преумора от тренировките. Може на по-късен етап да започне да спортува същото нещо или да се насочи към други активности, като танците.

Независимо дали детето ви плува, тича или играе с фризби, дръжте под око по-голямата цел - детето ви да е във форма и да се превърне в здрав и щастлив възрастен.

(Материалът е подготвен по източници в Интернет)


 

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

върни се в НАЧАЛО