"BG Север" - брой 8 (25 февруари-3 март 2011 г.)

 

СОЦИАЛНО


 

Заради общинското безхаберие параклисът в Дружба се руши

 

Храмът е със счупени стъкла и изкъртена мазилка още преди да е отворил врати

 

Чичо Пей всеки ден обикаля забравения параклис, сн. авторътРалица ПЕТРОВА

Заради абсолютното безхаберие на общината вече години наред жителите на ж. к. "Дружба" чакат параклисът в квартала им да отвори врати. Първата копка на духовното убежище бе направена на 15 август (Успение Богородично) 2006 г. Преди две години строежът бе завършен и заради липсата на дейност и охрана вече е започнал да се руши. Преди известно време изпочупените от вандали стъкла на входната врата са сменени, сега отново в страничния прозорец зее огромна дупка - толкова голяма, че може съвсем спокойно храмът да се снима отвътре. По външните стени на места мазилката е паднала, сякаш по стената е удряно с тъп предмет. Изпочупени са няколко от осветителните тела, задигнати са водосточните тръби. Само една успял да спаси чичо Пей, който бил пазач на параклиса, докато той се строял. Сега го обикаля всеки ден, за да види дали охраняваният от него преди време обект не се е превърнал вече в "разграбено ТКЗС".

"Всички хора тук наоколо се чудят какво става, защо не го довършват параклиса. Но мен най- ме боли, защото тук съм стоял толкова години. Вместо да бъде функциониращ духовен храм, сега на това място, отпред на пейките, се събират наркомани, вандали - рушат", казва чичо Пей. И сочи с бастуна си изтърбушеното елтабло.

По време на първата копка през 2006 г. представители на общината обявиха, че се планира строежът да бъде завършен до една година и се надяват на следващия празник да се извърши тържественото му освещаване. Средствата - 60 000 лв. за строежа и 15 000 лв. за изографисване и иконостас, бяха гласувани от общинския съвет.

Беше открита и дарителска сметка, чрез която плевенчани могат да помогнат за довършване на параклиса. Така през октомври 2008 г. бе обявено, че над 30 хил. лв. за изграждането на параклиса са събрани от областното представителство на Камарата на строителите.

През февруари 2009 г. пък се заговори за избор на иконописци. И тук обаче нещата не се случиха. През 2010 г. обектът бе замразен, след като районът е озеленен и облагороден. Така отново хвърляните в публичното пространство намерения - параклисът да бъде открит официално на 15 август 2009 г., останаха да висят нереализирани.

И така, вече две години след приключване на строителството на параклиса "Успение Богородично" в ж. к. "Дружба" жителите на този плевенски квартал все още няма къде да запалят свещичка и да се помолят. Сега, освен че ще трябват пари, за да се довърши започнатото, са нужни и допълнително средства за ремонт на разрушеното...

 

 

На пробни матури вече "тренират" учениците дванадесетокласници

 

Инна СТЕФАНОВА

От 28 февруари започва попълването на заявленията за това какви матури искат да държат учениците. В тях всеки плевенски дванадесетокласник трябва собственоръчно да посочи какъв е желаният от него общообразователен предмет, по който ще мери сили, за да успее след задължителния изпит по български език и литература да се дипломира. До месец всеки абитуриент ще трябва да получи идентификационен номер, с който да се яви на задължителните матури на 17 и 19 май.

Измежду 30 формулировки ще бъде изтеглена темата за матурата по български език и литература, информираха от образователния инспекторат в Плевен. Този ход се предприема като мярка за сигурност срещу предварително изтичане на информация. Системата на организация беше променена още на поправителната матура през септември м. г. Тогава вместо по традиция да се тегли едно листче от общо 3 варианта, компютър разбърка темата за съчинението измежду 20 различни предложения. Тази година разбърканите формулировки ще са с 10 повече, за още по-голяма сигурност, уточниха от инспектората. Зрелостниците ще имат възможност да избират дали да пишат стандартното интерпретативно съчинение, или да развият по-свободно есе.

В плевенските училища вече са обявени дати за т. нар. предварителни матури. Те не са задължителни, но повечето педагогически екипи предпочитат да бъдат проведени, за да могат и те като преподаватели, и учениците да сверят часовниците си докъде са стигнали с подготовката по съответния материал. Датите се уточняват във всяко школо, както и начинът, по който предварителните матури ще бъдат организирани.

От инспектората по образованието в Плевен припомнят още, че оценките, получени на матурите, са окончателни, те не могат да се повишават, защото нямаш право на втори изпит. Тези оценки участват при изчисляване на общия успех за завършено средно образование.

 

 

Бивши офицери обединени за съвместни действия

 

Радослав Георгиев (вляво) и Людмил Стоянов  подписаха споразумението, сн. авторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

Да заявят своя потенциал и желанието си да бъдат полезни на обществото, да се борят за просперитета на родината и за по-добър живот на хората, е обединяващото мото на представителите на плевенския клон на Националната асоциация (НА) "Сигурност" и на местното сдружение "Артилерия". Двете патриотични организации подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие, парафите си поставиха Людмил Стоянов и Радослав Георгиев. На церемонията присъстваха членовете на управителните съвети и представители на медиите. "Ние сме офицерите на България и сега правим първа стъпка към обединение. Това е начало на нашето интегриране в обществения живот. Днес правим нещо добро за гражданското общество в страната, за патриотичното възпитание, за да можем да заявяваме нашите становища и мнения по актуалните проблеми на обществото". Това заяви по време на подписване на споразумението председателят на плевенския клон на НА "Сигурност" Людмил Стоянов.

От плевенското сдружение "Артилерия" излязоха с конкретна идея, а именно - в училищата да се изучава дисциплина "Родолюбие". В момента се разработва компютъризиран модел за преподаване на новия предмет. "Не сме безразлични към разграбването на нацията. Заедно можем да стигнем до полезни предложения, които да предоставим на държавно ниво. Надяваме се, че знанията и уменията ни ще са полезни в областта на сигурността", обяви Радослав Георгиев, председател на сдружение "Артилерия". Той поясни, че членовете на "Сигурност" са бивши служители на МВР и са участвали в осигуряване на вътрешната сигурност на страната, а военните от своя страна са опазвали външната сигурност на България. Затова общото отношение към сигурността е мотивирало двете организации да се опитат да бъдат полезни на обществото със съвместни инициативи. В особено актуалната в момента борба с тероризма патриотичните организации имат потенциал да обучават младежи за действие и реакция при терористични атаки.

 

 

 Читателите

 

Благодарим ви, медици!

 

В последните 2 - 3 месеца много често слушаме в предаванията по телевизиите, от трибуната на Народното събрание, четем в пресата за допуснати лекарски грешки, някои завършили с фатален край, както и за лошо отношение на медицински персонал към пациентите. Основателно или не, но се хвърля кал върху тези, без които ние, гражданите, не можем в живота си. Всеки един от нас е търсил десетки пъти помощта на лекарите, на хиляди животът е бил спасяван от тях.

Мисля, че не е редно, дори е обидно да се отнасяме с неуважение към медицинските работници. И вместо да ги нагрубяваме, оклеветяваме и да недоволстваме от медицинското обслужване в нашия град, гражданите трябва да уважават лекарите и медицинските сестри, да им помагат и да ги защитават.

Наложи ми се да постъпя два пъти в Университетската болница в Плевен в ревмо-кардиологичната клиника с ръководител доц. Тишева. Останах с отлично впечатление от обслужването, от грижите на лекарите, на медицинските сестри и помощния персонал. Всички те се отзоваваха с желание на исканията на болните, грижиха се за тях, помагаха им по всяко време на денонощието. В помещенията се поддържа образцова хигиена, а през студените зимни дни е топло и приятно.

Всичко това говори за добре изпълнен служебен дълг и човешко отношение към болните и нуждаещите се за помощ.

Благодаря ви, уважаеми лекари, медицински сестри и обслужващ персонал! Вярвам, че ще останете винаги на своя пост, за да помагате на нуждаещите се от вашите знания и опит и спасявате човешките животи.

С уважение: Теодора Инджева, Плевен

 

 

 Послушай лекаря

 

В предишния брой специалист отговори на въпрос на читател какво представлява хроничният фарингит. Сега продължаваме с начините на лечение и облекчаване на страданията.

 

Прогнозата при атрофичен фарингит не е оптимистична

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Най-важно за лечението на хроничния фарингит е да се направи точна диагностика, въпреки че се изисква много упоритост и от страна на пациента, и от страна на лекуващия лекар, тъй като хроничните възпалителни процеси се лекуват изключително бавно, с променлив успех и без гаранция за успех. Лечението започва с отстраняване на причините в съседните органи, което е свързано със съответните интервенции или върху сливиците, или върху синусите, в зависимост от мястото на възпалителния процес. Стомашната флора косвено влияе за развитието на фарингита. Вероятният механизъм е, когато имаме стомашна флора, която е болестотворна, да се развият хронично възпалителни процеси в стомаха, а оттам и в гълтача.

След като се извършат радикалните оперативни мероприятия, се пристъпва към лечение на самия хроничен фарингит. То се определя доминиращо от формата, степента и фазата на хроничното възпаление. При катаралната форма обикновено лечението протича с помощта на гаргари с йодни солеви, алкални разтвори и съответната физиотерапия. Тази форма е сравнително благоприятна за лечение, особено откакто в методите на лечение се включи радиохирургията, тъй като те се повлияват много добре от един режим на работа с радиохирургичната апаратура.

Хипертрофичната форма на фарингита се лекува доста по-трудно, при нея не се използват и са вредни разтворите, съдържащи йод. Помагат само разтвори с алкално съдържание, които се използват за директно намазване на лигавицата и за извършване на физиотерапевтични процедури. Благоприятно действат смазванията с разтвори от рода на сребърен нитрат, тъй като те предизвикват стопяване на хипертрофиралата част от лигавицата. Най-добър ефект има оперативното лечение с помощта на FHITT - техника с индуцирана термотерапия, с помощта на която директно се предизвиква редуциране и деструкция на хипертрофиралите участъци.

Най-голям проблем за лечение представлява атрофичният фарингит, който се появява след много години хронично-възпалителни процеси, които довеждат до нарушено хранене на лигавицата на фаринкса, до стопяването й, тя става болезнена, влияе се от всички видове храни и напитки. При лечението в съображение влизат всички видове медикаменти, които подобряват трофиката на лигавицата - витаминозни комбинации от групите на витамин А, Е; инхалаторните процедури с помощта на кортизонови препарати и антихестаминови такива. Особено благоприятно действат препаратите, съдържащи йод, тъй като те предизвикват регенарация на лигавицата. С тях могат да се правят директни намазвания и гаргари. Препоръчват се също така физиопроцедури, свързани с балнеолечение, консумация на алкално-серни минерални води. Имунотерапията при всички положения оказва благоприятно въздействие като цяло на организма и оттам облекчава регенеративните и възстановителните процеси и при този тип хроничен фарингит.

Независимо от всичко, при този вид фарингит прогнозата за лечение не е оптимистична.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО