"BG Север" - брой 8 (25 февруари - 3 март 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Румен Петков:

 

БОРКОР и ДАНС се припокриват, нужни са законодателни промени

 

Оставката на Цветлин Йовчев не подменя политическата отговорност

 

сн. авторътРалица ПЕТРОВА

Ункциите на ДАНС и БОРКОР се припокриват. И двете имат информационно-аналитични функции, но нямат разследваща. С решението за създаване на служба за борба с корупцията, която да има само информационно-аналитични функции, ние увеличаваме тези звена в страната като брой, без да е ясна границата в тяхната работа". Това заяви в Плевен народният представител от Коалиция за България Румен Петков.

Според него са нужни законодателни промени, за да има ефективност. Те трябва да засягат технологията, режима на заявяване, разрешаване и ползване на СРС-та, но те трябва да са адресирани и като цяло в организацията на работата в този твърде специфичен и изключително чувствителен сектор, допълни депутатът. По думите му решение може да се търси в две посоки. Едната е на агенцията за национална сигурност законово да бъдат възложени разследващи фунции, а втората - организираната престъпност и корупцията да се центрират като работа в МВР.

Според Румен Петков оставката на Цветлин Йовчев не може да подмени политическата отговорност на управляващите, свързана с изтичането на СРС-тата. Политическата отговорност трябва да има поне два измерителя: единият - освобождаване на министъра на вътрешните работи, и вторият - определени законодателни промени, подчерта Румен Петков.

И добави: "Когато навремето срещу МВР беше организирана многоцелева кампания, именно за да спрат атаките срещу МВР и да се създаде възможност за работа на служителите, аз подадох оставката си сам. Сега министерството е разстресено, раздрусано, то практически не работи и въпреки това няма поемане на политическа отговорност. И ако това продължава, няма как да не рефлектира върху министър-председателя и правителството като цяло".

 

 

Младежи от левицата зарадваха възрастни хора

 

Пликове с подаръци получиха възрастните хора, сн. пресцентър БСП

Представители на Младежките обединения на БСП в общините на Плевенска област са посетили Дома за стари хора в Горна Митрополия, съобщават от пресцентъра на левицата. Младежите са коментирали с възрастните актуални теми от обществено-политическия ни живот. Те са пожелали здраве и спокойни старини на обитателите на дома и са им подарили мартенички, плодове и сладкиши.

Преди това представителите на Младежките обединения са провели свое изнесено заседание в Долна Митрополия. На него е коментирано участието на младите хора в предстоящите тази година избори. На заседанието е избран и нов делегиран член на НС на Младежкото обединение от Плевенска област. Приета е и протестна декларация срещу компрометирането на държавността, полицейщината и безконтролната употреба на специални разузнавателни средства. "BG Север"

 

 

Спипаха ловец с незаконен отстрел

 

59-годишен ловец, отстрелял незаконно сръндак, е бил задържан край плевенското село Гривица, съобщават от пресцентъра на МВР. Мъжът е спрян за проверка на 20 февруари около 19,00 часа в местността "Габровеца". Установено е, че мъжът е прострелял със законно притежаваната си ловна карабина сръндак в неразрешено за лов време.

Иззети са части от убитото животно. От ловеца са снети обяснения и той е освободен. "BG Север"

 

 

Всички кандидати за баш прокурор "много добри", избран няма

 

След N-тото гласуване за окръжен прокурор на Плевен Висшият съдебен съвет отново не избра шеф на обвинителите. Ваня Савова е получила най-много гласове - 6, които обаче се оказват недостатъчни, за да заеме поста. За досегашния началник на плевенското обвинение Марио Василев са гласували трима членове на Висшия съдебен съвет, на Искра Ганева се е доверил един. Настоящият зам.-шеф на прокуратурата Димитър Захариев се отказал от участие в надпреварата, след като се оплакал от свръхнатовареност и предоставил справка, според която имал 78 разпределени дела и преписки, а шефът му Василев - само 1 (по информация от "Правен свят").

Според публикация в сайта на същото списание кадровиците в съдебната система попитали Марио Василев защо не се разпределят равномерно делата, а той не можал да отговори конкретно. Най-парадоксалното е, че и четиримата кандидати за началник на плевенските прокурори имат комплексна оценка "много добра", но въпреки това все още никой не е избран за постоянен шеф на окръжната прокуратура. "BG Север"

 

 

Ученици от СОУ "Иван Вазов" с благотворителна акция

 

Учениците от 11 "б" клас в СОУ "Иван Вазов" стартираха поредната си благотворителна кампания "Да бъдем добри - вчера, днес и утре", която ще приключи на 28 февруари, съобщават от училището. Тяхното обръщение към ученици, учители и родители започва с благодарност към всички, които откликнаха на призива им от декември, когато под мотото "Родени сме еднакви, но растем различни" те обединиха цялото училище, събраха много дрехи, играчки, закупиха памперси и проведоха една незабравима среща с децата от Дома за медико-социални грижи в Плевен. Отново за тях те сега мотивират всички да се включат в акцията, за да зарадват малките деца от дома в навечерието на пролетта. "На 1 март ние си подаряваме мартенички, а те са символ на здраве и щастие. Този ден е и предвестник на пролетта, а тя е ново начало и чудесен повод да бъдем малко по-щедри - не само към себе си и своите близки, а и към другите, които нямат нашия късмет", пишат в обръщението си единайсетокласниците. Кампанията им бе замислена като събиране на средства, с които да закупят памперси и пюрета. В хода й обаче деца и родители даряват и мартенички, и отново дрехи. "BG Север"

 

 

Фалшиви цигари иззеха от кафене и такси

 

При проверка на служители на охранителна и криминална полиция в Кнежа на 22 февруари в 10.30 часаса в кафене, стопанисвано от 34-годишна, са открили 12 кутии цигари от марките "President slims" и "Marble royal" без необходимият акцизен бандерол, съобщиха от РДВР-Плевен. По-късно е извършена проверка и на таксиметров шофьор - 52-годишен, който доброволно предал на полицаите 8 кутии цигари от марките "Marble gold", "Mount", "Mond internatsional", "Marble royal" без акцизен бандерол. Нередовната стока е иззета и се съхранява в полицията. "BG Север"

 

 

Деца от Унгария ще гостуват на Музикалното

 

Учениците се опознават чрез обувки, сн. личен архив

Вече е на финала арт проектът, който реализират художниците от НУИ "П. Пипков" в Плевен заедно със свои връстници от Унгария. В три фази младите изящници се опитаха да ходят с обувките на ученици от Кечкемет, предстои развръзката, която ще бъде в Плевен, съобщи Маргарита Гаврилова, преподавател по английски език и координатор на проекта.

"По време на проекта "Опитай се да ходиш с моите обувки" децата трябваше да се поставят на мястото на другия. Целта бе младите хора, опознавайки се, да се опитат да се поставят на мястото на другия и по този начин по-лесно да решават конфликтите по между си", разказва Маргарита Гаврилова. "В началото учениците правеха перифраза на известната картина на Ван Гог, на която е нарисувал чифт стари обувки - т. е. всеки представи себе си като обувка, като първо трябваше да си зададе въпроса кой съм аз, как виждам себе си. Това направиха и унгарските деца. Без да са написани имената на съответните картини, те бяха разменени по интеренет и всеки потърси своята обувка, за да стане чифт. Така се оформиха 13 чифта", разказва Маргарита Гаврилова.

На 2 март от 17,00 ч. в ХГ "Илия Бешков" се открива експозиция на това, което децата са направили - всеки ще се представи със своята обувка, своя комикс и перифразата си на известен шедьовър - това ще бъде придружено с концерт. На националния празник на България 3 март пък гостите ще могат да гледат тържествения концерт, в който ще участват и възпитаници на НУИ "П. Пипков". "BG Север"

 

 

Алексей Петров идва в Плевен

 

Бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров пристига днес, 25 февруари, в Плевен. Срещата-разговор с него на тема "Три месеца по-късно" започва в 12,00 часа в залата на хотел "Балкан". Организатор на срещата е Гражданска инициатива "Истината за Алексей Петров".

Алексей Петров беше освободен от домашен арест срещу "подписка" на 7 февруари. Софийският градски съд реши, че доказателствата срещу сочения за лидер на престъпната група "Октопод" са напълно разколебани. "BG Север"

 

 

Утвърдиха плана на РИОСВ

 

918 обекта и дейности ще контролира тази година РИОСВ - Плевен, съобщават от екоинспекцията. Това стана ясно, след като министърът на околната среда и водите - Нона Караджова, е утвърдила плана за контролната дейност на инспекцията, съобщават от пресцентъра.

Планът включва всички обекти, подлежащи на контрол и проверки от РИОСВ - Плевен, за периода от 1 януари до 31 декември 2011 г. След направен анализ на резултатите от контролната дейност, извършена през 2010 г. и предвид изискванията на екологичното законодателство, са определени обекти и дейности в 2 области - Плевенска и Ловешка и 19 общини, които ще бъдат контролирани през тази година. Планът е публикуван на електронната страница на РИОСВ - Плевен. Отчетите за свършената работа по контролната дейност също се публикуват ежемесечно на www.riew-pleven.eu . "BG Север"

 

 

Търсят нов шеф на филхармонията

 

Министерството на културата обяви конкурс за длъжността директор на Плевенската филхармония. Кандидатите трябва да представят до 23 март в Министерството на културата документите си.

Задължително е представяне на концепция за развитието на Плевенска филхармония за срок от три години. Тя трябва да съдържа стратегия за творческо развитие на държавния културен институт с подробен репертоарен план, както и възможности за увеличаване аудиторията на института и поддържане и подобряване на материалната база.

Кандидатите трябва да бъдат с висше образование и да имат професионален опит в областта на културата минимум 5 години. "BG Север"

 

Скръбна вест __________

 

Много рано си отиде от този свят
35-годишният наш колега
Радослав Енчев,
оператор от КТ "Плевен спринт."

Почивай в мир, Радко!

 

Екипът на "BG Север"

 

 

върни се в НАЧАЛО