ТЕМА


 

Дискотеките фрашкани с непълнолетни, родителите нехаят

 

Гласят промени в наредбата за вечерния час, полицията предлага по-солени санкции

 

Ралица ПЕТРОВА
Даниела ДОЧЕВА

Денят е събота. Часът - 1,30 след полунощ. Мястото - една от най-посещаваните плевенски дискотеки. Изведнъж лампите светват и музиката спира. Редовните посетители са наясно, че започва проверка. Това, което остава скрито от погледа на полицаите в блъсканицата, са промушващите се през тълпата деца, които търсят вариант да се скрият. Ако не успеят да се измъкнат през друг вход, се заключват в тоалетната. За да не ги пипнат. И номерът минава.

К. С. е на 16. Облечена е модерно, предизвикателно. Външният й вид по нищо не подсказва, че момичето няма 18. Дошла е да се забавлява със своята приятелка, която е с три години по-голяма от нея. Споделя, че излиза само в петък и събота. През седмицата майка й не й позволява, защото е на училище. Иначе няма проблем. Оказва се, че единствената й трудност са парите - често не достигат. Когато получава джобни, ги заделя, за да си купи някоя по-модерна дреха. Но не е проблем обаче да намери някой да я почерпи. Най-често всички пият водка. Разказва, че обикновено не поръчва тя. К. С. е чувала, че проверяват на входа за лични карти. На нея обаче не й се е случвало. Не са й правили и проблем за алкохола. Според приятелката й, когато охраната знае, че ще идват ченгетата, "много не си дава зор" и пуска всички.

За да избегнат глобите при констатиране на нарушения много собственици или техни приближени сами укриват непълнолетните, коментират запознати. Между децата, любители на нощния живот, пък се говори, че "страшното" е до 2 часа. След това никой не идвал на проверка. Затова, когато няма кой да ти прави проблем вкъщи, най-добре върви "удари няколко водки" на купон и за по-сигурно се завърти в дискотеката към три. Хем ще си загрял и в настроение, хем и опасността да те спипат е по-малка, не крият учениците.

Последното изменение на наредба №14 на общинския съвет, която въвежда вечерен час за малолетните и непълнолетни лица, е от 29 февруари 2004 г. Според него в нощните заведения за развлечение - кафенета, кафе-аперативи, игрални зали, клубове, барове, ресторанти, дискотеки и др., се забранява достъпът на лица под 18-годишна възраст след 23,00 ч. в летния период (1 април - 30 септември) и след 22,00 ч. през зимата (1 октомври - 31 март). Учениците под 14-годишна възраст могат да посещават същите заведения до 22,00 ч. през лятото и до 21,00 ч. в зимния период. Ограниченията отпадат, ако са придружени от родител или настойник.

Глобите за собствениците на подобни заведения, които предвижда общината, са от 50 до 500 лв. При повторно нарушение санкцията е в размер на 500 лв. и лишаване от правото да се упражнява определена професия или дейност за срок от 1 месец до 2 години. В момента общинската дирекция "Правно и нормативно обслужване и контрол" работи върху ново изменение на наредба № 14. Основната идея е да се потърси отговорност и на родителите, допуснали децата им да обикалят нощните заведения след вечерния час. Глобите ще са доста солени, за да изпълнят предназначението си, информираха от общината.

Проучване на "BG Север" показа, че много от анкетираните родители изобщо не знаят за съществуването на наредбата на общинския съвет, която въвежда вечерен час за малолетните и непълнолетни лица в града. Според тях преди да бъдат глобявани е редно да бъде проведена информационна кампания, която да ги запознае с нормативната уредба по въпроса. Всички директори на училища отдавна са уведомени, че по време на родителските срещи трябва да напомнят за съществуването на вечерен час. За последен път това беше направено в началото на втория учебен срок.

Част от анкетираните родители споделиха, че не приветстват идеята за вечерен час за децата им. Повечето обаче са категорични, че тийнейджърите трябва да се прибират вкъщи в определено време. Остава проблемът с децата, които трудно подлежат на родителски контрол - по една или друга причина.

Наскоро се състоя среща на собственици на барове и дискотеки, полицията и общината, на която беше уповестено, че започват съвместни проверки на общинския инспекторат и полицията в Плевен за спазване на вечерния час. Едно от решенията на проблема е шефовете на заведения да правят дневни дискотеки, съобразени с вечерния час. Трябва да бъдат монтирани камери отвън на входа на всички нощни барове и дискотеки, тъй като проблемите обикновено стават извън заведението. Вътре има бодигардове, които не допускат неуредици, смятат от общината.

Съвсем скоро ще се състои среща и с шефовете на интернет клубове, защото там положението е още по-сериозно, отколкото в дискотеките. След като на всички бъде раздадена наредбата, полицията започва проверки. Ще има не само глоби, но и отнемане на лицензи.

Общо 262 операции са направени от РДВР - Плевен, на територията на областта през 2005 г., като са проверени 1 286 питейни и увеселителни заведения и 578 интернет клубове и игрални зали, съобщи кап. Правдомир Ячев от сектор "Криминална полиция". Констатирани са 175 нарушения, като на родители с указание да установяват родителски контрол са издадени 285 протокола за полицейско предупреждение. Близо 300 акта са връчени на собственици на барове и кръчми заради неспазване на наредбите на общинските съвети по места, касаещи вечерен час и употреба на алкохол от непълнолетни и малолетни. Според кап. Ячев от началото на тази година много институции са се заели с проблема и безспорно децата в питейните заведенията са по-малко.

Да бъдат увеличени санкциите за собствениците, които допускат в дискотеките и баровете след установения час лица под определената от наредбата възраст, е едно от предложенията на РДВР - Плевен, във връзка с подготвяните промени в наредба №14. Според полицаите минималният праг на глобата трябва да бъде увеличен от 50 на 200 лв. За да се ограничат нарушения от този вид би било добре на съдържателите да се издава отделен акт за всяко задържано непълнолетно или малолетно лице, а при повторно констатиране санкцията да скочи двойно - на 1 000 лв., предлагат още от регионалната дирекция на вътрешните работи.

По въпроса каква да бъде минималната разрешена възраст, при която децата да имат право да ходят на дискотека или клуб, е добре да се дебатира, смятат ангажирани с проблема. Според някои от предложенията долният праг трябва да бъде 14 години, защото на този етап голяма част от актовете, издадени на недобросъвестни собственици, падат в съда. Причината е, че те се позовават на Закона за народното здраве, според който ученици над 14 г. могат да посещават заведения. Така съответната наредба на общинския съвет с указаните вечерни часове като подзаконов нормативен акт не се взема предвид.

Често собственици на заведения не оказват съдействие при извършваните от органите на реда проверки, заяви кап. Ячев. Трудности униформените срещат и с родителите, които в много случаи показват незаинтересованост, липсва загриженост, са наблюденията на полицаите. Особено впечатляващ бил случаят, когато майка не искала да слезе и да прибере непълнолетния си син от намиращия се в блока интернет клуб. Жената стояла на терасата и уговаряла полицаите да го пуснат да се качи сам. Друг родител се хвърлил да налага детето си, когато бил извикан в РПУ-то да си го прибере. Оказало се, че ученикът излъгал за мястото, където отива, и бил спипан от полицаите в клуб.

Каквито и по-строги мерки обаче да бъдат взети от отделните институции - вечерен час, глоби и т. н., липсата на родителски контрол не може да бъде компенсирана. И недай си, боже, заради подобна безотговорност да се повтори случаят с двете убити сестри от Пазарджик.

 

Ловеч

 

Нужна е помощта на педагози и социални работници

 

Адриана ЙОРДАНОВА

Полицията в Ловеч не може да спре посещенията на ученици в заведенията след регламентирания в Наредбата за обществения ред вечерен час. Това призна пред общинския съвет още през миналата година началникът на РПУ - Ловеч, Красимир Калев. Според него проблемът вече не е само в посещенията на ученици, а и в условията в самите заведения, където най-често има неколкократно посетители повече от допустимия брой. Началникът на РПУ-то твърди, че единственият начин за превенция е индивидуалният подход към родители и ученици, но без помощта на педагози, педагогически съветници и социални работници полицията сама не би могла да направи нищо. По думите на Николай Николов, председател на комисията, приела текста за вечерния час, регламентираният от общинския съвет преди две години вечерен час за учениците е само "елегантен удар в празното пространство" и всякакви административни мерки са абсолютно неефективни.

Последното доказателство на това е от 19 февруари 2006 г. При проверка на ловешки заведения след полунощ органите на МВР, РИОКОЗ, общината и прокуратурата са извели 12 деца. Съвместната акция е част от работата на общината по спазване на нормативните изисквания и местната наредба, която забранява достъпа на непълнолетни и малолетни до питейните заведения след 22 часа. Децата са били предадени на родителите.

По данни на РИОКОЗ, учениците употребяват алкохол, защото няма къде другаде да прекарват свободното си време, освен в кафенетата и дискотеките.

 

Габрово

 

Учениците често ходят полупияни на училище

 

Мариана ДИМИТРОВА

Ученици ходят полупияни на училище, след като цяла нощ са били в питейни заведения. Затова сигнализира пред колегите си в габровския местен парламент общинският съветник доц. Николай Данчев. Той алармира, че е опасно до всяко школо да има магазинчета, от които учениците да си купуват 200-грамови бутилчици с алкохол. Като пример за подпийнали ученици той даде възпитаници на Професионалната техническа гимназия, в която наскоро имал възможността да влезе. През междучасието станал свидетел на разговори между тийнейджъри и видял как изглеждат те. Доц. Данчев настоява за поправка в наредбата за обществения ред, в която да се коригира вечерният час. В момента той е до 22 часа и масово не се спазва.

Обществена тайна е, че в частта си за спазване на вечерния час наредбата за обществения ред не действа, не крие председателят на общинския съвет в града на Рачо Ковача Лена Енева. Според нея това става с мълчаливото съгласие и на родители, учители, контролни органи и местна власт. Смаяна съм от резултатите на една анкета сред габровски ученици, според която няма дете, което да не посочва, че поне в петък или събота не се прибира по малките часове през нощта, коментира още Енева. Тя сподели, че в последно време няма информация за интензивни проверки на питейните заведения в малките часове през нощта.

 

Велико Търново

 

Проверките дават резултат

 

Кремена КРУМОВА

При проверка след полунощ великотърновските полицаи откриват непълнолетни младежи в интернет клуб. Родителите им знаят къде са. Наредбата на общинския съвет в старата столица гласи, че 21,00 е вечерният час през зимата за деца до 18 г. без придружител, а 22,00 ч. важи за летния сезон. Нощните разходки на проверяващите са рутинни, казват от РДВР. Правят се петък срещу събота и събота срещу неделя. Определено проверките дават резултат. Управителите предупреждават охраната да следи стриктно влизащите да не са под 18 години, отчитат от общинската комисия. Тенденцията е на намаляване на непълнолетните в дискотеки и интернет клубове в ранните сутрешни часове, отчитат от полицията. Недоволството им е срещу родителите, които вместо с Да, прави сте. Ще следим определения час, когато трябва да се прибере детето ни, посрещат полицаите с думите: Защо ме събудихте толкова рано, възмутени, че спокойствието им е нарушено.

 

Враца

 

Заведения работят без разрешително, тийнейджърите се черпят на воля

 

Цветана АТАНАСОВА

На 10 срещу 11 февруари екип от служители на РПУ - Враца, и журналисти направиха внезапна проверка след 22,00 ч. на три заведения във Враца - дискотеките "Робин Худ" и "Го плей" и на заведението "Шакира". Нарушение имаше в "Робин Худ", където спокойно си пиеха алкохол и пушеха цигари девет момичета, които се оказаха малолетни и непълнолетни. Полицаите съставиха акт на пет от тях, които бяха без документи за самоличност. След като всички бяха откарани в РПУ-то, дежурните полицаи събудиха родителите, за да ги поканят да си приберат децата. Отзова се само един разсърден родител, който първо си изкара гнева на полицаите, а след това се опита да даде урок и на невръстното си момиченце.

На 17 срещу 18 февруари след 23 часа се прави масирана полицейска проверка. На собственика на "Робин Худ" Красимир Белорешки за втори път е съставен акт за неспазване на работно време. Той има разрешение да работи до 22 часа, но най-редовно заведението, което се ползва и за дискотека, се отваря след този час и работи до сутринта. Проверката продължава и на 18 срещу 19 февруари. Констатирано е, че новата част на дискотека "Го плей" е работила без разрешително. За същото нарушение полицаите съставят акт и на интернет клуба "Атлантинк", и на собственика на таверната на стадиона.

Собствениците не се притесняват от актовете, които им се пишат, коментира Елена Ребърковска, член на общинската комисия по обществен ред и сигурност. По думите й някои ги обжалвали, други плащали, а трети заплашвали с "високопоставени, отговорни хора".

Общинската комисия по обществен ред и сигурност е подготвила предложение до кмета на общината на среща собствениците на заведенията и интернет клубовете да бъдат предупредени, че ако не спазват работното време ще бъдат затваряни. "Предлагаме да се извършват и периодични проверки в общежитията. Предвиждаме и среща с ръководството на регионалния инспекторат по образованието и с директорите на училищата за официално въвеждане на вечерен час до 22 часа", допълни Ребърковска.

 

Тетевен

 

Глобяват недобросъвестни майки и татковци

 

Станислава СТОЯНОВА

На територията на община Тетевен в три дни от седмицата се организират полицейски операции в увеселителните, питейните и хазартните заведения. Целта на акциите, провеждани след 22,00 ч., е да се констатира присъствието на лица под 18 г. без придружител, както и сервирането на алкохол на непълнолетните деца.

Случай на грубо нарушение на обществения ред в следствие на употреба на алкохол сред малолетните и непълнолетните не са регистрирани, отчитат от полицията.

Доскоро наказания се налагаха само върху длъжностни лица, но на санкции вече подлежат и родители, чиито деца посещават без придружител след 22 часа питейните и увеселителни заведения.

С помощта на комисията за борба срещу противобществените прояви на малолетни и непълнолетни списък на тези ученици се предоставя и на учебното заведение, в което те учат.

Според наредбата за обществения ред и сигурност на територията на общината право да налагат санкции имат общинските власти.

Нагласата на ръководството е след като се констатират неколкократни нарушения, на собствениците на питейни и увеселителни заведения да им бъде отнеман лицензът.