"BG Север" - брой 7 (18 - 24 февруари 2011 г.)

 

СОЦИАЛНО


 

 

Беднотията и тоталното отчаяние тласкат плевенчани към сектите

 

"Свидетели на Йехова" умножават членовете си, твърдят очевидци

 

Сградата на йеховистите е нова и спретната, сн. авторътРалица ПЕТРОВА

С 30 лв. на месец ще се увеличат разходите на българите през тази година спрямо предходната за хляб и хранителни продукти, енергия и горива, здравни услуги, данъци и такси. Т. е. всеки българин годишно ще обеднява с близо 400 лв. Тези изводи, направени въз основа на данни от Националния статистически институт, бяха разпространени в медиите преди дни. Все по-крайното обедняване на българина обаче вече започва да има и своите жестоки последици. Търсейки различни варианти да оцелее физически, нашенецът прибягва до крайности.

Все повече хора започват да посещават сбирките на "Свидетели на Йехова" в Плевен, категорични са живеещите около сградата, в която се събират сектантите. Хората са примамвани с обещания за по-добър живот, в който материалното е без значение.

Сградата на "Свидетели на Йехова" се намира на последната спирка на тролеите 5 и 9 в ж. к. "Дружба". Никъде няма надпис. Само до входната врата се вижда табела, на която е записано, че сбирките са в четвъртък и неделя и всеки, който иска да научи повече за библията, е добре дошъл. Хора наоколо твърдят, че йеховистите напоследък са засилили влиянието си и привличат нови членове - особено изпаднали в тежко материално положение или депресия.

"Животът стана такъв, че всеки гледа да се спаси нанякъде. Имам самотна братовчедка, която знам, че идва на сбирките от скоро. Като разбрах, й викам: как можеш да посещаваш тази секта, тя е опасна. А тя: "Не я посещавам, само слушам. Така се успокоявам, пък и хората са интелигентни, добри и искат да помогнат на тези, дето имат нужда".

Нищо не мога да направя. Чела съм много за йеховистите и най- ме е страх от това, че отричат кръвопреливането", разказва млада плевенчанка, живееща в бл. 426 - точно срещу сградата на йеховистите.

Тя твърди, че е чувала свои съседи да разказват, че пропагандата на сектантите била много агресивна и настоятелна, особено сред по-младите, на които им било обещавано обучение в чужбина.

Политика на сектата е да започне лова на жертви от социалните аутсайдери. Те са особено лесна плячка. Ловците на души се насочват към болни, хора с психични проблеми, малцинства - т. е. към такива, които в някаква степен са ощетени от съдбата и забравени от обществото, държавата или близките си. Получили неочаквано внимание, дребна материална помощ или морална подкрепа, те чистосърдечно отдават душите и свободата си на пасторите.

Друга категория жертви са нормалните хора, изпаднали в депресия - безработни, със семейни проблеми, отчуждени от обществото, разочаровани от социалната действителност или от собствения си живот. Те са особено ценни поради психологичната им податливост. Докато един инвалид може и да се оттегли от сектата след като се разочарова, че всичките приказки за "чудодейно изцеление" са глупости, които не променят факта, че той си остава куц, то един здрав физически човек не се нуждае от такива доказателства. Ако той е депресиран, включването му в сектата му дава липсващата обществена интеграция и самоидентификация. Чрез тази принадлежност той се самоизживява като пълноценен човек.

 

 

 In memoriam

 

Простихме се с уникалния феномен Вера Кочовска

 

Поля ТОМОВА

На 15 февруари България се прости с уникална личност. Вера Кочовска бе обявявана за феномен, екстрасенс, ясновидка, гадателка, лечителка. Руски и японски учени, изследвали нейните способности, бяха категорични, че плевенчанката притежава изключително енергийно поле и изумителни способности. Дарбата й се проявява след травма и я прави една от най-търсените жени в България. Вера Кочовска претърпява през последните години инфаркт, а само месец и половина преди смъртта си е приета по спешност в Правителствена болница заради ритъмна патология. Издъхва на 11 февруари в дома си в Плевен.

На 15 февруари храмът "Свети Николай" се изпълни с хора, дошли да си вземат последно сбогом. Между тях бяха както нейни почитатели, така и хора, на които е помогнала. Имаше и много политици и творци. Ето как ще запомнят Вера Кочовска хората, в чиито души тя е оставила следа.

Храмът Св. Николай се изпълни с хора, дошли да си вземат последно сбогом, сн. авторътПенка Илиева: Плевен загуби един невероятен човек, вярващ в здравето и помагащ на хората. Скърбим за нея. Нейната къща беше поток от хора, тя не връщаше никого. На всеки даваше надежда, помагаше с всичко, което можеше.

Велика Първанова: Бяхме много близки, майка ми казваше тя. Беше ми дала ключ от дома си и казваше - идвай и влизай, без да звъниш. Много е тежко сега, много... Изключително добър човек, много ме е обичала и ме е радвала.

Светлин Русев: Загубих един от малкото хора, които бяха посветили живота си да помагат на човека в най-общ смисъл - и в конкретен, и в духовен смисъл. Трябва да бъдем благодарни, че Бог или Съдбата ни бяха дарили с човек като нея и че този човек беше в Плевен. Човек като Вера виждаше не само болестите, но в по-широк план гледаше нещата. Естествено, това натоварва. И какво точно е преживяла тя, ние нямаме мярка все още за това.

Румен Петков: Вера не просто беше един символ на града, Вера е символ на откровението, на силата на духа... Тези широко отворени сини очи, този дрезгав глас, който понякога стигаше до брутализъм, казвам го с голяма обич към нея, защото съм бил свидетел на случки, продиктувани от истинността... Загубихме шанса да покажем на обществото, че сме силен град. Днешната управа на града е много грешна пред Вера, защото не допусна тя да стане почетен гражданин приживе. Сигурно днес ще имаме улица на нейно име, сигурно днес всички ще минат да се поклонят пред нея, включително и тези, които не допуснаха да стане почетен гражданин. Тя е помогнала на хиляди хора, ние един път трябваше да й кажем - "Вера, ценим те!" - и не го направихме.

 

 

Правят нова система за управление на професионалното образование

 

Инна СТЕФАНОВА

Не какво учи формално един ученик по предметите, включени в програмата му в продължение на четири години, а какво може да прави, когато завърши, ще проверява нова система в образованието. Тя вече се изготвя за професионалните гимназии в Плевен и страната и от тази година трябва да започне да измерва рейтинга им. На първо място системата ще дава информация за това каква е успеваемостта на завършващите ученици, както и каква е тяхната реализация на пазара на труда. Вече ще се знае към какви професии се ориентират абитуриентите и дали подписват първия си трудов договор по учената специалност или намират работа в друга сфера. Отделна графа на рейтинга ще отбелязва какъв е процентът на безработица след завършването на школото от всеки випуск на всяко професионално училище. За целта щяла да се използва изпитаната система да се свържат данните на Националния осигурителен институт с регистрите в просветното министерство. Последното пък ще черпи свежа информация от съответните регионални инспекторати по места.

 

 

Сметищата са основна причина за наводненията

 

Полина ТОНЕВА

Както всяка година, така и сега в началото на пролетта ще започне кампания по почистване на речните корита. За това са ангажирани много служби и институции, които не бива да допускат затлачване и опасност от наводнения. Общинските власти са длъжни да почистят реките и коритата им в населените места. За речните корита извън регулация отговорят държавните власти. Басейнова дирекция пък има контролираща роля, както и възможност да налага санкции. Оказва се обаче, че въпреки наложените предписания и актове, никой не е глобен заради непочистено речно корито. През миналата година експертите са направили 163 проверки, констатирани са нарушения, 12 от които на територията на Плевенска област. Едно от най-честите нарушения се оказва изхвърлянето на отпадъци в дерета и речни корита. Обикновено това се прави по селата и няма сила, която да предотврати превръщането на реките в сметища. За това алармират и от общинската администрация. "Многократно сме се опитвали и чрез по-сериозни санкции от страна на инспекторите да предупреждаваме хората да не го правят, но това продължава", коментира Димитринка Абрашева, началник отдел "Екология" в община Плевен. Тя добави, че речните корита на територията на общината се чистят два пъти - в началото на пролетта и през лятото. Въпреки това хората хвърлят отпадъци и в река Тученишка, която тече през града. От Басейнова дирекция заявиха, че рисков участък е вливането на малката река във Вит в индустриалната зона, където би следвало да се вземат превантивни мерки и да не се допуска затлачване.

100 хиляди лева годишно струва на Плевен почистването и поддържането на речните корита в добро състояние. От администрацията заявиха, че и тази година, въпреки кризата, тези средства са предвидени в бюджета. Опитът обаче сочи, че при всеки по-продължителен дъжд малката бара в Плевен става опасна.

 

 

 

 Послушай лекаря

 

Искам да науча повече за хроничен фарингит и изтънена лигавица на гърлото.

Как да облекчаваме болките, как да избягваме усложненията, как и през кои месеци да подсилим имунната си система, влияе ли стомашната флора на имунитета?

Митко Савов

 

Всеки втори страда от фарингит

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

 

Всеки втори човек страда от хроничен фарингит. Основно засегнатите от това заболяване са хората, упражняващи професии, при които се използва гласът - адвокати, певци, артисти. Характерно за него е, че не се изявява със сериозни проблеми за болния - няма остра симптоматика като силни болки, температура и т. н. Чувството на пациента е за едно постоянно дразнене в гърлото като от присъствието на чуждо тяло, от което пък идват позиви за кашляне, усещане за стичане на секрет, болка, която се провокира от дълго говорене, престой в задимени помещения, след консумация на твърд алкохол, газирани напитки. Това е основната причина да се изявят клинично симптомите.

В повечето случаи хроничният фарингит е сигнал за хронично възпаление на съседните на гълтача органи. На първо място това са синусите, най-вече етмоидалният, което е свързано с непрекъснато отделяне на гноевиден ексудант в носоглътката, който се стича по гълтача и след това попада в гръкляна и в белия дроб. По целия път, по който се движи, предизвиква хронично възпаление като реакция на лигавицата. Втората причина може да е хронично възпалените сливиците, които се появяват като резервоар за развитие на микроби и бактерии и предизвикват възпаление на задната стена на гълтача.

Хроничният фарингит се проявява под три форми, които отговарят на стадия на развитие на заболяването и в зависимост от формите се предприема съответният начин на лечение. Първата начална форма е катарално възпаление на лигавицата, което е леко и създава най-малко проблеми. Втората форма е хипертрофично възпаление на лигавицата, което може да бъде странично и гранулозно. При тази форма надебеляването на лигавицата визуално представлява струпвания от лимфоидни структури като зрънца, а пациентът непрекъснато има чувството за чуждо тяло в гърлото. Последната най-тежка форма на хроничния фарингит е хроничен атрофичен фарингит. Когато много години се е развивало това възпаление, то води до една атрофия, стопяване на лигавицата на гълтача в резултат на нарушеното хранене. Тогава хората се оплакват от една непрекъсната сухота в гърлото, болка при поемане на всякакъв вид храни и течности.

За начините на лечение и как да се облекчат симптомите на хроничния фарингит четете в следващия брой.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

върни се в НАЧАЛО