"BG Север" - брой 7 (18 - 24 февруари 2011 г.)

 

БИЗНЕС 


 

Оцет от мед бе сред атракциите на пчеларското изложение

 

Турска фирма за оборудване грабна голямата награда на "Партнерс експо"

 

Производителите показаха разно-образен асортимент за всеки вкус, сн. авторътРалица ПЕТРОВА

Оцет от пчелен мед. Това беше една от атракциите за обикновените посетители на IX международно изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2011". 100-процентовият биопродукт се представя за пръв път в България. Зад щанда стоеше лично производителят му - италианецът Микеле Гайдо, който е единственият в Европа, занимаващ се с такова производство. "Този изключителен биопродукт е произведен по съвременна технология. За направата му са използвани само пчелен мед и вода", разказва Ирена Андонова, представител на дистрибуторската фирма в България. Тя обяснява и технологията, която изглежда много проста: след като постои пчелният мед с водата и малко закваска, той слабо се алкохолизира, ферментира и се получава оцет. "В европейските страни обаче изключително голямо е значението на контрола - следи се за качеството на всеки един продукт - на самата технология на производство. Много важно е, че не се използват никакви консерванти, сулфати или оцветители", обяснява Андонова.

Оцетът от мед бие по показатели дори така нашумелия напоследък в България балсамов оцет, защото може да се използва и за туршии, твърдят производителите. Традиционна е употребата му още в салати, маринати, използва се за готвене, дори за очистващи диети. "Проблемът е единствено в това, че при готвене се губят част от качествата на меда заради високата температура", споделя представителят на дистрибуторската фирма.

Самото производство отнема около месец - месец и половина. Оцетът от мед се използва най-много в Италия, след това по консумация се нареждат Германия и Швейцария. В България продуктът се представи за пръв път, бутилка от половин литър вървеше на цена от 4 лв.100 %-вият билков продукт се представя за пръв път в България

Интересът на пчеларите - професионалисти и любители, безспорно бе задоволен от богатото разнообразие на пчеларско оборудване, восъчни основи, восъчни свещи, защитни дрехи и аксесоари. Точно с такова производство бе и турската фирма "Темел Петек Ари Челик", която грабна голямата награда на организаторите от "Партнерс експо".

Представителят й Чарла Арсен разказа, че фирмата е създадена през 1975 г. Първо започва с производството на восъчни основи, след това - всичко останало. "През последните 10 години започнахме да внасяме и изнасяме пчелни продукти. Преди две години се свързахме с една посредническа фирма в Танзания, която изнася восъчни основи за Европа. В Танзания пчеларството е много силно, но пчеларите не са професионални и ползват стар модел пчеларски инветнар. Ние в момента им помагаме да се модернизират", разкри подробности около дейността на фирмата Арсен. По думите му амбицията е тази година "Темел Петек Ари Челик" да увеличи продажбите си с 20%.

В България на този етап има 624 000 пчелни семейства, съобщиха представители на Министерството на земеделието и храните. 46% от пчеларите отглеждат от 1 до 9 пчелни семейства, още толкова от 10 до 49, над 150 семейства отглеждат едва 1,5%. Производството на пчелен мед е 9 529 тона при среден добив от пчелно семейство 16 кг. Значително се е увеличил износът на мед тази година - 7 780 тона, като за миналата година е бил 6 116 т. Най-голям процент от износа е за Германия - близо 4 000 тона. Вносът е незначителен - едва 188 тона, са данните на МЗХ.

23 млн. лв. са отпуснати за новия период на тригодишната Национална програма за развитие на пчеларството 2011 - 2013 г.

Засега има подадени проекти за около 7 млн. лв., така че програмата остава отворена.

 

 

Дянков не дава повече от 5 млрд. евро за централата в Белене

 

Правителството гласи пакт за финансова стабилност

 

Няма да има увеличение на пенсиите и минималната заплата, заяви Дянков (вторият вляво), сн. авторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

"Нормалната цена за АЕЦ "Белене" е 5 млрд. евро. Тази, която руснаците искат, заедно с всички индексации - около 8 млрд. евро, според финансовите експерти не излиза. България ще трябва да изплаща тази енергия дълго време, тя ще бъде твърде скъпа за нас." Това заяви финансовият министър Симеон Дянков пред медиите в Плевен след двучасова среща с представители на бизнеса. По време на визитата си в града той бе придружен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Според Дянков от ноември м. г. се водят интензивни преговори, за да се достигне до приемлива цена. Когато това се случи, едва тогава може да се говори с инвеститори. Финансовият министър заяви, че към АЕЦ "Белене" има интерес не само от руски, но и от някои европейски инвеститори и те ще поемат част от разходите. Искаме да сме убедени, че крайната цена ще е по силите на българската икономика и на домакинствата, каза още Симеон Дянков. Според него изразените намерения от руска страна да търсят неустойки от България няма да се сбъднат, тъй като имало много неизпълнения по договора от тяхна страна. Ако се стигне до спорове и арбитраж, те също щели да плащат неустойки. Това е част от руския начин за водене на преговори, но ние нямаме опасения, заяви финансовият министър.

Симеон Дянков отхвърли обвиненията на опозицията в парламента, че България губи над милиард годишно от пропуснати ползи. Според него това са твърдения на хора, които в миналото са били част от решенията, облагодетелствали руснаците.

По време на срещата с представители на бизнеса в Плевен финансовият министър обяви намерение за приемане на пакт за финансова стабилност, който да затрудни увеличаването на преките данъци в бъдеще. Добрата новина за земеделските производители бе тази, че до 10 март т. г. парите ще им бъдат преведени. Дянков обаче уточни, че средствата ще бъдат обложени с данъци, а акцизът няма да бъде връщан.

На въпроса - ще има ли увеличение на пенсиите и на минималната работна заплата, министърът отговори отрицателно. Той поясни, че осъвременяване на пенсиите по т. нар. швейцарско правило през тази година няма да има. Не се предвижда и увеличаване на минималната работна заплата, информира Дянков.

Работодатели поставиха въпроси, свързани с конкурентноспособността на българската икономика и възможностите, които дават иновативните технологии. Някои трудности във връзка с усвояването на парите от еврофондовете посочиха участниците в срещата. Според тях строителният и шивашкият браншове са били изолирани от достъп до европейските пари, реално там в момента са усвоени минимални проценти от средствата по програмите. Представители на бизнеса поставиха и въпроси, свързани с взаимоотношенията с банките, трудностите при финансирането и високите лихвени проценти.

 

 

Държавата плаща дългове към търговски дружества до 30 дни

 

Еми СТАЛЕВА

В срок от трийсет дни държавата и общините вече ще се издължават на фирмите, предвиждат промените в евродирективата за борба със забавените плащания по търговски сделки. Срокът ще тече от представяне на фактурата за стока или услуга. Ако възникнат изключителни обстоятелства, се допуска удължаване на срока до 60 дни за разплащане, но само ако това е посочено изрично в договора. Над 60 дни закъснение могат да договарят само частни дружества, предвиждат промените.

Да се скъса с установената с годините практика държавата да забавя плащанията към фирмите, както и да се намали огромната междуфирмена задлъжнялост, са някои от целите за въвеждане на промените в евродирективата. На практика у нас публичните институции са защитени от Гражданския процесуален кодекс, който не допуска принудително изпълнение срещу тях. Нещо повече, към фирмите, на които държавата дължеше пари, се поставяха условия - само при изпълнението им чиновниците развързваха кесията, в противен случай предприемачите можеха да чакат с години. Част от тях дори се отказваха от договорите, когато държавата им отнемаше проценти от заработените средства. Като пример можем да посочим строителния бранш - заради неразплатените дългове доста фирми не можаха да започнат работа по обекти.

Въвеждането на промените в България става не без натиск от страна на еврокомисията. Оттам поставиха срок от две години за привеждане на националното ни законодателство

в съответствие с евродирективата. От Българската стопанска камара коментираха, че ще бъде най-удачно европейското изискване да бъде записано в Закона за обществените поръчки.

 

 

Крайни срокове

 

20.02.2011

* Краен срок, в който телефонният или телекомуникационен оператор трябва да внесе за януари 2011 г. данъка върху хазартната дейност от игри, при които залогът за участие е увеличената цена на телефонна или друга телекомуникационна връзка. За неплатените в законоустановените срокове публични задължения се дължи лихва, в размер, определен в съответния закон (чл.175 от ДОПК).

* Краен срок, в който оганизаторът на хазартната игра и телефонният или телекомуникационен оператор трябва да декларират за януари 2011 г. направените залози и данъка върху хазартната дейност от игри, при които залогът за участие е увеличената цена на телефонна или друга телекомуникационна връзка. Данъчно задължено лице, което не подаде декларация по ЗКПО, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3 000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1 000 до 6 000 лв. (чл.261 от ЗДДС).

* Краен срок, в който регистрираните по ЗДДС лица трябва да издадат протокол за ВОП, ако данъчното събитие е възникнало през януари 2011 г. и ако до 15 януари 2011 г. не е издадена фактура от доставчика. Регистрирано лице, което не издаде данъчен документ или не отрази издадения или получения данъчен документ в отчетните регистри за съответния данъчен период, което води до определяне на данъка в по-малък размер, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 200 до 2 500 лв. Когато регистрираното лице е издало или отразило данъчния документ в периода, следващ данъчния период, в който документът е следвало да бъде издаден или отразен, глобата, съответно имуществената санкция е в размер от 50 до 250 лв. (чл.182 от КТ).

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО