"BG Север" - брой 7 (18 - 24 февруари 2011 г.)

 

КОНФЛИКТИ


 

Зеленогорски и Иван Стефанов избягаха от отговорност за Автобусни превози

 

Дружеството ще бъде обявено в несъстоятелност, прогнозират от БСП

 

Ликвидаторът на Автобусни превози Борис Илонов, сн. авторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

Повече от четири часа общинските съветници в Плевен нищиха проблемите на общинската фирма "Автобусни превози" на извънредна сесия, която за малко да не се състои. Не че дебатите в крайна сметка дадоха резултат, но както е казал Едуард Бернщайн навремето: не е важна целта, важно е движението. Та в този ред на мисли, цял час, по обедно време в понеделник, малко след зарязването на лозите навръх Трифон Зарезан, местните старейшини мъдруваха над въпроси като - кой трябва да ги запознае с финансовото състояние на общинската фирми, правилно ли са подредени точките в дневния ред (общо 5 на брой) и кой и защо прави политически спекулации, месеци преди изборите. По време на дебатите в залата присъстваха около двайсетина работници и служители от "Автобусни превози", които внимателно слушаха препирните между общинските съветници от различни цветове.

В опит да успокои страстите в залата кметът Найден Зеленогорски заяви, че вече е направено всичко възможно за спасяването на "Автобусни превози", все пак в кризата са фалирали огромни банки, дори цели държави. Градоначалникът бил провокиран от съветниците от опозицията отново да се включи в надпреварата за още един мандат. От ГЕРБ скастриха председателя на ОбС Георг Спартански да не разсъждава много, а да следи за изпълнението на процедурата по изказванията. Старейшина №1 им отвърна, че той води заседание, а не е конферансие.

"Ние тук сме избрани, за да вземаме решения за съдбата на плевенските граждани. Някой трябва да изведе основните проблеми на общинската фирма "Автобусни превози" през годините. ОбС като принципал носи отговорност за състоянието на дружеството и за съдбата на живите хора във фирмата. Моята молба е да вземем решение, да поставим изисквания към хората, от които зависи разпределението на остатъчната стойност от парите от ликвидацията", заяви Бисерка Илиева от БСП. Изказването й имаше известен отрезвяващ ефект върху създалата се атмосфера на напрегнато веселие в местния парламент.

В крайна сметка здравият разум надделя в залата, дебатите бяха прекратени и думата за изказване получи главният счетоводител на "Автобусни превози". Според данните от отчета излиза, че финансовото състояние на дружеството в момента е много тежко, няма дейност, няма и печалба. Приходите към края на 2010 г. са 641 000 лв., а разходите възлизат на 1 476 000 лв. Задълженията към доставчици са 92 000 лв., към персонала - 277 000 лв., за осигуровки се дължат 20 000 лв., а за ДДС - 158 000 лв. Оказва се, че за външни услуги дружеството дължи 367 000 лв., но не стана ясно точно къде са отишли тези пари. В активите на "Автобусни превози" са включени 3 недвижими имота, два от които са обявени от съдия изпълнител за публична продан, както и 20 автобуса, от които 6 са за бракуване.

Назначеният за ликвидатор на фирмата Борис Илонов обяви, че оценката на активите възлиза на около 1,4 млн. лв. Два от имотите са обявени за продажба, от тях се очаква да бъдат получени над 900 000 лв. Илонов уточни, че сделката не е сигурна, а при следващо наддаване цената по закон пада с 20%. На въпрос на съветника Пламен Дилов от БСП - коя поред общинска фирма ликвидира, Борис Илонов отговори, че "Автобусни превози" е 6-oто дружество, след като бяха ликвидирани "Хлебна и сладкарска промишленост", "Акварел", "Плевен инвест", "Младежки дом" и "Жилфонд". На провокацията от съветници, че за разлика от работниците Илонов редовно си получава заплатата, той обясни, че получава "само" 620 лв. месечно чисти, а не 800, каквато му е гласуваната брутна заплата.

След изнесените данни за финансовото състояние на дружеството Пламен Дилов посочи фрапантната разлика между 1,4 млн. лв. на оценката на активите и тази от 1,7 млн. лв. на задълженията. Лидерът на групата на левицата в местния парламент Любомир Петков поиска началният баланс на дружеството в ликвидация да бъде представен на следващата сесия на ОбС. От ГЕРБ изразиха недоволството си от предоставената информация, която е обобщена в една абсолютна цифра, а не разбита по пера. Това не позволява да се направи анализ, заявиха съветници.

Безспорно най-атрактивното изказване по време на извънредната сесия направи бившият изпълнителен директор на общинското дружество Иван Стефанов. Той не си посипа главата с пепел, не се разкая за това, че е ликвидирал дружеството, както очакваха съветници от опозицията. "Не се срамувам от това, което се случи в "Автобусни превози". Не приемам нещата, които казаха за мен, че съм ликвидатор", заяви ексизпълнителният директор. Той обвини бившето ръководство на дружеството, че вследствие на лошо управление, което е наследил, се стигнало до проблемите с днешна дата и до ликвидацията. Иван Стефанов каза още, че е получил неверен баланс от предишното ръководство, на негова база са взели решение за лизинг на новите автобуси. Бившият изпълнителен директор отправи обвинения и към съда, тъй като е признал едно вземане на петима различни цесионери, което е довело до задлъжняване на фирмата. Не съм си взел заплатата и не съм излъгал работниците, обяви в зала Иван Стефанов. Той допълни, че се спекулира с положението на работниците, че някой ги използва за постигане на политически цели.

След изказването на Стефанов общинският съветник Владислав Николов от ГЕРБ побърза да попита - защо не е сезирана прокуратурата за нарушенията и за неверните данни в документите, които бившият изпълнителен директор е открил? Тогава в словесната престрелка се намеси Георг Спартански, който обясни, че не всяко нарушение е престъпление. Спор по темата за вината поведоха също Иван Стефанов и Любомир Буковски, който дълги години бе в борда на директорите на "Автобусни превози" преди Стефанов.

В крайна сметка очакванията на мнозина, че кметът Найден Зеленогорски, Иван Стефанов и бордът на директорите ще поемат отговорността за ситуацията в дружеството, не се оправдаха. Дори при гласуването в зала мнозинството упорито бранеше своите хора, което се е превърнало в практика в местния парламент. Само второто предложение бе прието с мнозинство, което означава, че през март, на следващата редовна сесия ликвидаторът Илонов трябва да представи подробна план-сметка за очакваните от ликвидацията приходи и редът на разплащане с кредиторите.

И след извънредната сесия обаче на останалите трима работници в залата не стана ясно кога най-после ще си получат заработените пари.

"Тъжната истина е, че след ликвидацията "Автобусни превози" ще бъде обявено в несъстоятелност, като следваща правна стъпка на приключване. Това, с което разполага дружеството, няма да стигне за удовлетворяване на кредиторите", прогнозира ден след сесията лидерът на БСП Любомир Петков. На пресконференция той заяви, че случилото се с общинското дружество е един от най-ярките управленски скандали на кмета Найден Зеленогорски. Според Петков в политиката се поема лична и институционална отговорност, но за кмета и мнозинството в местния парламент е важно просто да изкарат мандата си.

19 акта за неизплатени заплати на стойност 28 500 лв. са съставени през януари на "Автобусни превози", подписани са наказателните постановления и са влезли в сила, съобщи шефът на инспекцията по труда в Плевен Владислав Николов. Направени са допълнителни предписания, чийто срок за изпълнение е 7 март. Ако до тази дата не бъде изплатена поне част от заплатите, отново ще следват актове и наказателни постановления.

 

 

Килърът Дачи застава пред съда, стрелял по Куката

 

Еми СТАЛЕВА

Георги Петков - Дачи застава днес, 18 февруари, пред Окръжния съд в Плевен. Килърът беше задържан на 9 август м. г. по подозрение за стрелбата срещу Камен Балбузанов - Куката през ноември 2009 г. и беше обвинен в опит за убийство. Съдът наложи на Дачи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Магистратите от Апелативния съд във В. Търново решиха, че има реална опасност мъжът да се укрие или да извърши друго престъпление. Георги Петков е смятан за един от групата на "Килърите", които бяха арестувани по подозрение за убийството на Юри Галев. Тогава, освен Петков, в ареста бяха Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Васко Кеца, Методи Иванов и Янко Попов - Туци.

Камен Балбузанов е една от знаковите фигури на плевенския подземен свят. На 20 ноември 2009 г. около 19,40 ч. срещу него бе извършен опит за покушение в пиано бара "Латино кафе" в центъра на Плевен. Заведението е собственост на друг виден играч от ъндърграунда - Анатоли Мънков - Плъха, известен като човек на убития Антон Милтенов - Клюна. Куката бе повален с 4 куршума почти от упор, стрелецът бил млад мъж с качулка, открил огън с пистолет "Макаров" и после избягал. Куката беше приет в тежко състояние в плевенската болница с четири огнестрелни рани, но оцеля. Ще припомним, че от 2000 г. насам имаше серия опити Балбузанов да бъде ликвидиран. Георги Петков - Дачи е разследван и за опит за убийство във Варна през 2005 г. Тогава в собственото му заведение е прострелян Ивайло Паунов - Джованито, чието име се свързва с множество автокражби в Испания.

Делото в Окръжния съд в Плевен срещу Дачи започва днес в 10,00 ч. Ако вината му бъде доказана, предвиденото наказание е от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

 

 

Ромският бос Тани Танев бил гръмнат за 7 000 лв.

 

Престъпната група обмисляла покушение над Цветелин Кънчев

 

Заведението, в което е бил убит Тани Танев, сн. авторътПоля ТОМОВА

За около 7 хиляди лева килър е разстрелял ромския бос Тани Танев от Долни Дъбник, става ясно от разследването до момента. На 12 февруари 2008 г. Тани е убит със седем куршума в заведение близо до дома си. До късно седял със сина си Златко и други хора. Златко си тръгнал, но още бил в колата, когато му се обадили, че станала беля. Заварил баща си потънал в кръв. Три години след разстрела плевенската прокуратура твърди, че това е поръчково убийство. Задържани са поръчителят, организаторите и наемникът. За поръчител е посочен Станчо Владов - роднина и близък приятел в миналото на Тани. Двамата заедно печелили добри пари от имотни измами в София. Намирали самотни възрастни хора, собственици на апетитни имоти в центъра, и успявали да ги накарат да подпишат пълномощни за прехвърляне на имота. Продавали и делили печалбата. Тани обаче искал все повече пари. Заплашил, че ще издаде Станчо в полицията. Това бил и мотивът за убийството, твърди наблюдаващият прокурор Искра Ганева. Организаторите на престъплението са хора от групата на Йоско Йосифов от Костинброд - Вергил Славов и Ивайло Симеонов. Те наели килъра Александър Йорданов. Той се съгласил да убие срещу 10 хиляди лева, от които изпил заедно с организаторите над 2 500. Така животът на Тани се свел до малко над 7 хиляди лева. Александър изпразнил цял пълнител в тялото на жертвата си, която не е имала никакъв шанс. "Имаме свидетели, които са разпознали убиеца и са били преки очевидци на убийството. Те дават описание, което отговаря на физическите характеристики на убиеца", твърди прокурор Ганева. Освен това прокуратурата разполага със свидетелски показания на човек, който е запознат с цялата процедура. Този свидетел е присъствал по време на договарянето на убийството, по време на плащането на капаро за извършването и доплащането на договорената сума след убийството, заяви Ганева. Този свидетел обаче също бил "поръчан" според собствените му показания. Поръчител отново е Станчо Владов, твърди свидетелят. Засега той не иска защита, но тъй като е под заплаха, вероятно такава ще му бъде осигурена, каза прокурор Ганева. Именно косвените доказателства по разследването обаче дават основание на защитата на обвиняемите да твърди, че прокуратурата няма да успее да защити тезата си. В моята практика имам няколко присъди, потвърдени от ВКС, които са изградени изцяло от косвени доказателства, още повече, че при убийство рядко има свидетели и преки доказателства, категорична е Искра Ганева. Според полицейски данни тази престъпна група има и други престъпления. Отново според МВР при обиските на членовете на групата са открити списъци с потенциални жертви. Спрягат се имената на Цветелин Кънчев и Христо Върбанов - Ицо Папата. Към момента организаторите на убийството са в ареста, а соченият за поръчител Станчо Владов - под домашен арест заради влошено здравословно състояние. Близките на убития преди три години ромски бос Тани Танев обаче не искат да повярват, че Владов е поръчал разстрела му. Засега никой от групата не е направил самопризнания.

 

 

върни се в НАЧАЛО