"BG Север" - брой 7 (18 - 24 февруари 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Още над 300 човека останаха на улицата

 

Работодателите да кандидатстват по програми, съветват от БТ

 

Ралица ПЕТРОВА

Безработицата в община Плевен продължава да нараства, показват данните на Бюрото по труда (БТ). Останалите без препитание през първия месец на 2011 г. - януари, в сравнение с декември, са с 328 човека повече. Така безработицата се е увеличила с 0,45 пункта само за 30 дни, а равнището й е 7,62%. Най-голям относителен дял имат освободените в сферата на услугите, след това са индустриалните отрасли и аграрният сектор.

Огромни опашки от безработни задръстват коридора на Бюрото по труда в Плевен. Десетки останали без препитание се редят всеки ден пред стаята за регистрация. Причина за наплива е и промяната в нормативната уредба от началото на тази година, съгласно която освободеният трябва да се регистрира в БТ в 7-дневен срок, а не както до сега - в рамките на 3 месеца, коментира директорът на БТ Недко Лачев. От началото на февруари стартират мерки и програми за стимулиране на работодателите, очаква се тяхната активност, допълни той. Свободните места по мерките са 105. Първата процедура вече е минала, заети са 24 позиции.

От тази седмица стартира втората - приемат се документи от работодателите, които преценяват за каква длъжност кандидатстват. В по-голяма част от случаите договорът е за 12 месеца, а субсидирането от страна на държавата е за половин година.

Мерките са за наемане на безработни лица до 29-годишна възраст; за трудоустроени младежи до 29 г.; за безработни лица до 29 г.; за стажуване (за тази мярка могат да кандидатстват безработни лица, които в последните две години не са работили по специалността, по която са придобили квалификация). Отпуснати са средства още за стимулиране на работодатели-микропредприятия да разкриват работни места, като се субсидират първите пет места. Насърчават се и работодатели да наемат лица на непълно работно време, трудоустроени лица (без ограничение във възрастта), самотни родители (осиновители) или майки с деца до 3 г., майки с деца от 3 до 5 г. Ако желаят, работодателите могат да получат помощ при наемане на лица, изтърпели наказание "лишаване от свобода", мъже и жени над 50 г., продължително безработни. От тази година стартира и нова мярка за разкриване на "зелени" работни места с непрекъсната регистрация не по-малко от 6 месеца на безработното лице. Тя е насочена към сектори, свързани с опазване на околната среда.

54 работни места са отпуснати за Плевенското бюро по труда и по програмата "Нова възможност за заетост". Лицето се наема за 6 месеца, като заплатата му от 240 лв. и осигуровките изцяло се изплащат на работодателя. Програмата е насочена към безработни, които са съкратени заради намаляване обема на работа, намаляване на щата и т. н. и трябва да са били на борсата поне един месец.

 

 

Обявиха вакантни длъжности за войници

 

Длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили средни или висши училища в страната и чужбина, са обявени във Военно окръжие - Плевен, съобщи за "BG Север" началникът му подп. Стоян Стоянов. Вакантни позиции има отново след близо шестмесечно прекъсване в обявяването на свободни места за Българската армия. Вакантните длъжности са 54 и са за поделения в гр. София и Горна Малина. Те са за шофьор, радио-телефонист, майстор АТТ и т. н. Само за осем от тях не се изисква категория С.

Пълен списък с длъжностите има в Бюрото по труда в Плевен. Всеки може да получи повече информация на телефон 064/82-28-38 или 064/ 82-29-21 вътрешен 232. Срокът за подаване на документите е 30 март 2011 г. "BG Север"

 

 

Почетоха паметта на Цветан Спасов, Слави Алексиев и Бочо Станчев

 

Плочата на лобното място на тримата антифашисти, сн. БСП - Плевен

Членове и симпатизанти на левицата в Плевен отбелязаха годишнината от смъртта на антифашистите Цветан Спасов, Слави Алексиев и Бочо Станчев. Паметта на загиналите бе почетена с едноминутно мълчание. Цветя бяха поднесени пред паметната плоча на лобното им място на ул. "Тунджа" №6. "Със своята борба и саможертва Цветан Спасов, Слави Алексиев и Бочо Станчев ни оставиха едно наследство, пред което всички ние сме длъжни. Те изтриха срама на България и дадоха възможност страната ни да стане част от антифашистката съпротива в цяла Европа", каза пред присъстващите народният представител от Коалиция за България Румен Петков.

В ранната сутрин на 14 февруари 1944 г. къщата на 30-годишния ятак на партизаните Бочо Станчев е обградена от полицаи, които търсят нелегалните Цветан Спасов - секретар на ОК на РМС, с две смъртни присъди, и Слави Алексиев - член на ОК на БРП и командир на Плевенския въстанически район. Бочо Станчев е застрелян на прага, докато се опитва да заблуди полицаите и да даде възможност на другарите си да се укрият. Разбирайки безизходността на ситуацията след започналата престрелка, 25-годишният талантлив поет Цветан Спасов и 30-годишният Слави Алексиев оставят последните куршуми за себе си и избират смъртта пред поредния арест. "BG Север"

 

 

В ПГЛВ "Ал. Стамболийски" за 121-ви път си избраха нов цар на лозята

 

Председателят на ОблС на БСП Васил Антонов бе гост на празника, сн. Ралица Петрова

С ритуално зарязване на младите лозя на училището - с пожелание за по-голям берекет, за 121-и път Професионалната гимназия по лозарство и винарство "Александър Стамболийски" в Плевен отбеляза своя професионален празник - 14 февруари. И тази година бе спазена вековната традиция - властта над лозето да бъде предадена от стария цар, който вече е изморен от тежкия земеделски труд, на новия. Той пък от своя страна пожела "през новата година виното през праговете да прелива".

"След месец и нещо ще посрещнем Първа пролет. Но за нас, хората, които се занимаваме с плодовете на земята, с нейното обработване, с това, че отправяме молитви тя да даде плодове за нашето благоденствие, това е денят на Първа пролет", подчерта в приветствието си директорката на ПГЛВ Бисерка Илиева. "Трябва да бъдете горди, че учите в училище, създадено преди много години, но и което дава живот с професиите, които то създава у вас. На нашия празник винаги има много гости и това не е случайно. То произтича от факта, че ПГЛВ е наистина авторитетно училище в национален и международен мащаб. То е с много здрави корени, силни традиции. Училище, което в много трудни времена - през войните, през кризите и сега, когато сме също в кризисен период, успява да оцелее благодарение на желанието на своите ученици - тези, които са били тук преди много години, все още го търсят и го обичат и го носят в сърцата си. Благодарение на всеотдайните, високопрофесионални учители, които работят тук от сърце и душа и с всичкия си ум се стараят на учениците да дадат това, на което са способни - да създадем хора, които ще бъдат достойни за бъдещото гражданско общество на България", допълни тя.

Гости на празника на ПГЛВ "Ал. Стамболийски" бяха народният представител от Коалиция за България Румен Петков, ректорът на Аграрния университет в Пловдив Димитър Греков, председателят на ОблС на БСП Васил Антонов, шефът на областната служба "Противопожарна защита" Емил Маринов, началникът на Военно окръжие в Плевен подп. Стоян Стоянов и много други. Поздравителен адрес бе изпратила Цецка Цачева, председател на НС. "BG Север"

 

 

Студенти ще се състезават с есе "Искам думата!"

 

"Свобода или сигурност" е темата на Първия регионален конкурс за есе "Искам думата!", който се провежда в университетските градове по идея на българския евродепутат Кристиан Вигенин и председателя на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев. Целта на конкурса е да провокира младежите от студентските центрове, между които и Плевен, да бъде чуто тяхното мнение по актуални вътрешнополитически въпроси. В конкурса могат да участват студенти на възраст до 35 години. Кандидатите трябва да подготвят и изпратят не по-късно от 28 февруари 2011 г. есе в обем до 5 стандартни печатни страници, aвтобиографична справка - европейски формат, снимка. Материалите се приемат и на е-mail:

press@mbsp.bg, с копие до: infocenter@vigenin.eu.

Победителите (по двама от град) ще бъдат обявени на 10 март. Всички наградени ще пътуват до Брюксел през май тази година, където ще могат да се запознаят с работата на евроинституциите.

Есетата ще се оценяват от регионално жури, в което влизат представители на Младежкото обединение на БСП, журналисти от регионалните медии и преподаватели от университетите в съответните градове. Почетни членове на журито ще бъдат Кристиан Вигенин и Явор Гечев. "BG Север"

 

 

"Река от вино, море от любов" в Никопол

 

В конкурса спечелиха най-добрите вина, сн. читалище "Напредък"За първи път читалище Напредък 1871 в Никопол организира конкурс за домашно вино "Река от вино, море от любов" на св.Трифон Зарезан и св. Валентин. Отзоваха се 15 производители - 12 мъже и 3 жени. Жури, председателствано от Светла Асенова - технолог в "Дионисий" ООД - Никопол, в продължение на час дегустира вината от номерирани бутилки. Победители в категориите "мъже" и "жени" бяха производителите на домашни вина Митко Тачев от с. Въбел и Мария Димитрова от с. Крушовица. Виното на Митко беше букет от няколко сорта, а Мария спечели с вино от лоза, пренесена от родното й село Голишево, община Сандански.

Предния ден, на 13 февруари, 85 представители от Никопол, Плевен, София, с. Въбел, с. Любеново, между които земеделския зам.-министър Светла Боянова, определиха най-добрите дизайнери за сувенирна опаковка. Това са Гюлай Дерменджиева, Ния Георгиева и Георги Тачев - всички от кръжоците по изобразително и приложно изкуство към читалището с ръководител Г. Георгиев. Детският конкурс се осъществи благодарение на спомощестувателството на Фондация за околна среда и земеделие."BG Север"

 

 

Потвърдиха условната присъда на учителката Поля Даскалова

 

Великотърновският апелативен съд потвърди условната присъда на учителката Поля Даскалова от Славяново, която обра банка в Плевен през март миналата година. Плевенският окръжен съд постанови в края на ноември присъда от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Решението на плевенските магистрати бе протестирано от прокуратурата, която поиска ефективна присъда - 4 години и 10 месеца затвор.

Апелативната инстанция счете, че присъдата е правилна и законосъобразна, а наложеното наказание - справедливо. Решението на Апелативен съд - Велико Търново, подлежи на обжалване или протест пред Върховен касационен съд в 15-дневен срок.

Учителката от Славяново беше призната за виновна в извършване на грабеж от банков клон на 21 600 лева. Тя заплаши служителите с детски пистолет, дегизирана с перука и очила. След като беше задържана, Даскалова направи пълни самопризнания за престъплението пред съдия. Съдебният състав прие, че е налице изключително ниска обществена опасност на педагожката и затова й наложи условна присъда. "BG Север"

 

 

Спасиха пострадали ушата сова и керкенез

 

Горска ушата сова и керкенез са били намерени в безпомощно състояние неотдавна в Плевен - и двата екземпляра са защитени видове. Совата е била намерена със счупено крило в двора на плевенското спортно училище. Загрижен работник на НЕК ЕАД пък се обадил за изпаднал в беда керкенез, познат още като черношипа ветрушка, намерен с обгаряне по перата, вероятно причинено от сблъсък с електрически проводник. На помощ веднага се отзовали експерти от РИОСВ - Плевен, и в момента двете птици се намират в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Там средногодишно постъпват повече от 600 нуждаещи се от помощ диви животни, като повече от 30 - 40% от тях се връщат успешно обратно в дивата природа.

Горската ушата сова се отличава с изключително развит слух и зрение и е един от най-добрите ловци на гризачи. Керкенезът е представител на семейство Соколови. "BG Север"

 

 

Двама са победителите в "Знайко"

Илия ПетровСОУ "Иван Вазов" може да се похвали с двама победители, класирани за трети кръг на престижното състезание по информационни технологии "Знайко". Организатори са сдружение "Образование и технологии" - Бургас, и Майкрософт - България в рамките на програмата "Партньори в познанието". Павлин Димитров и Илия Петров от 3 "а" клас участваха с още 10 свои съученици по темата "Виделина". В своите проекти приложиха знанията си от часовете по информационни технологии и уменията си за решаване на тематични задачи. Павлин е класиран сред първите 15 в конкуренция с близо 200 деца. Той участва с материал за Анастасия Димитрова и отиде директно за трети кръг. Във втория етап на състезанието убедително се представи Илия Петров, който е сред първите 10 в конкуренция със 193 деца от цялата страна. Неговата конкурсна работа е "Коледни и новогодишни обичаи". Двамата третокласници реализираха поставените задачи чрез MS Office Word, с PowerPoint и Paint. Консултант на проектите е преподавателят по НКГ Наталия Иванчовска, а класен ръководител - Маргарита Стефанова. "BG Север"

 

 

върни се в НАЧАЛО