БИЗНЕС


 

Газовите запаси край с. Девенци се оказаха в огромни количества

 

Промишлената експлоатация трябва да започне до средата на 2010 г.

 

Румен Петков (в средата) обяви, че качеството на нашия газ е по-добро от това на руския

Емилия КАРАБУЛЕВА

анните от сондажа на новото находище на газ и кондензат край село Девенци, община Червен бряг, надминаха всичките ни очаквания. Това е нова геоложка формация, предварителните полиметрични оценки показват наличие на 6 млрд. куб. м газ плюс значително количество кондензат". Тази добра новина съобщи пред журналисти в Плевен Едуард Ганделман, президент на американската фирма концесионер на сондажа "Дайрект Петролиум". Той, управителят на дъщерната фирма "Дайрект Петролиум - България" Кольо Тонев, депутатите Румен Петков и Васил Антонов и областният управител на Плевен Цветко Цветков донесоха и показаха на аудиторията шише с дестилат от находището.

Предварителните данни сочат, че залежите могат да покрият потреблението на природен газ в България за три години. Специалистите са категорични - след сондажа е открито изключително калорично синьо гориво. Докато в самото начало на проучванията те сравняваха девенското находище с това край Чирен, сега смятат, че то може да се окаже най-голямото газово находище, намирано досега в България, съобщи Едуард Ганделман.

Газът е висококалоричен, със съдържание на метан 95% и много високо ниво на кондензат, доста по-различен е от количествата добивани досега в страната. Находището се намира на 4 хил. м дълбочина, а потенциалът му е огромен. Президентът на фирмата концесионер "Дайрект Петролиум" акцентира върху значението на подобно откритие. Според него то ще повлияе благоприятно върху развитието на икономиката в област Плевен и върху националния газов баланс на страната. Ганделман съобщи, че започват промишлени тестове на находището, а в това време специалистите се подготвят за втори сондаж с продължителност около три месеца. Едва след това ще може да се направи точен анализ и да се проектира газопроводът, който ще има дължина около 20 - 25 км в зависимост от терена. Очакванията на концесионера са до средата на 2010 г. двата сондажа да влязат в промишлена експлоатация, а разработката на нови да продължи. Около 50 млн. долара са инвестирани в находището край с. Девенци за последните пет години, уточни Ганделман.

Депутатът от БСП Румен Петков подчерта, че през последните години от "Дайрект Петролиум" са свършили огромна работа и им благодари за усилията. Това се вписва изцяло в рамките на политиката на българското правителство и на българската държава за обезпечаване на доставките на газ, уточни Петков. Той обяви, че през седмицата е имало срещи с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Вече е внесено предложение до правителството да се удължи с 1 година периодът на проучване край Девенци, което да даде възможност за изготвянето на обща оценка на находището и планирането на неговата експлоатация. От настоящата седмица от бургаския "Лукойл Нефтохим" започват да изкупуват и добития кондензат, информира Румен Петков. Според него качеството на нашия газ е по-добро от това на руския, има възможност кондензатът да бъде изкупуван.

 

 

Продуктите на ЕТ Милица Лазарова - от истинско мляко и с родни закваски

 

Свежото мляко и непрекъснатият контрол на качеството гарантират неповторимия вкус на продуктите

Мая ПАСКОВА

Покрай безкрайно експлоатираната тема напоследък какво ядем, има ли мляко в сиренето и месо в салама, вече спряхме да купуваме от традиционните за българската трапеза продукти. И с носталгия си спомняме за времето, когато палмовото масло не беше познато на родните млекопроизводители, а живата българска закваска, популяризирала страната ни по целия свят, беше единственият начин за подквасване на млякото. След щателните и стриктни проверки на контролните органи в областта се оказа, че в Плевенско само две фирми за преработка на мляко и производство на млечни продукти работят с оригинални суровини. Едната е ЕТ "Милица Лазарова" в град Славяново.

"Всичко тук се произвежда от свежо мляко. Българинът забрави вкуса на истинското кисело мляко и сирене. Добре е нашите деца да го познаят", казва управителката на фирмата Милица Лазарова. И добавя, че въпреки разрешението да се влага сухо мляко в продуктите, те не го правят. От това рандеманът пада и продуктите се оскъпяват, но пък са с доказано високо качество, което е от полза и за производителите, и за консуматорите.

Милица ЛазароваКонтролът на качеството на млякото започва още от приемателните пунктове. В приемната лаборатория пристигащото свежо мляко се изследва по качествени показатели плюс допълнителни проверки за наличието на антибиотици, хербициди. Ако се засекат такива показатели, млякото се унищожава. Свежата и качествена суровина директно се влива в пастьоризатора за задължителна термична обработка. След което се отправя към различните цехове за преработка и превръщането й в съответния продукт. Самият технологичен цикъл подлежи на стриктен и непрекъснат контрол в модерно оборудвана производствена лаборатория чак до предаването на продукцията в търговската мрежа. Д-р Бойко Петков от ДВСК през ден е тук, за да следи спазват ли се изискванията на санитарната инспекция. Изключително съм доволен от резултатите, които показват пробите, всичко тук е на много високо ниво, предприятието отговаря на всички показатели, заложени в европейските регламенти и националното законодателство, категоричен е той.

Оттук излизат познатите на търсещите висококачествени български продукти кисели млека "Фея" - 2%, предназначено за хора с ниска физическа активност и загрижени за добрата си форма, "Лазарова" - 3%, "Перла" - 3,6% краве и овче за по-претенциозните кулинари. "Уникат" е краве кисело мляко, произведено с пробиотична закваска, съдържаща освен традиционните за българската закваска микроорганизми и уникален комплекс Бифидо-бактерии. Предстои пускане на пазара на най-новата разработка - нискокалоричното Здраве - 0,1%. Айрян "Елексир" натурален и с освежаващ плодов аромат е подходящ за междинна закуска и любим на децата.

"Киселото мляко не се вкисва, а добива киселинност. Хигиената, която се поддържа при нас, не позволява на киселото мляко да се вкисне до десетия ден при правилно съхранение. Надуването на капачката говори за лошо качество на хигиената. Закваската е жива, затова киселото мляко с всеки изминал ден повишава киселинността си. Ние залагаме на нормален срок на годност. Има продукти с месец - два срок на годност, а това говори за манипулация на самия продукт", твърди техноложката във фирмата инж. Сияна Нешева. Сирене "Милица" се произвежда с оригинални български закваски за сирене, придаващи характерния аромат и вкус на продукта. Кашкавал "Лазарова" се прави в модерно оборудван цех, в който ролята на субективния фактор е сведена до минимум.

Млекопреработвателното предприятие ЕТ "Милица Лазарова - 90" е създадено през 1993 г. като малка семейна фирма с предмет на дейност млекопреработка и производство на кисело мляко и сирене. Всички млечнокисели продукти във фирмата са произведени с оригинални български симбиотични закваски.

През 2003 - 2005 г. във връзка с влизането на България в ЕС в предприятието е извършена пълна реконструкция на сградния фонд и оборудването. Предприятието е под постоянен контрол на ДВСК. Има въведена система на ДХ и ДПП, НАССР, ISO 9001:2200 и система за проследяемост на готовия продукт. Амбициите на управителката Милица Лазарова са до края на годината цикълът да се затвори. В момента в собствената ферма се отглеждат около 50 крави, като целта е те да стигнат до 250. Това ще гарантира качествена суровина, отговаряща на всички европейски изисквания, за да може продукцията да се изнася и в чужбина.

 

 

Хлябът във Велико Търново поевтиня

 

Кремена КРУМОВА

Докато газовата криза ни притискаше и коментарите не стихваха, че хлябът ще поскъпне с 15% заради преминаване на производството на ток, сега положението във Велико Търново е коренно различно. От две седмици самунът в старата столица се продава на 40 - 50 ст. Причината така драстично да падне цената му е дъмпинговата политика на русенска хлебопекарна, която разкарва с бусове и предлага хляба за 40 ст. Така и местните фирми намалиха цените си, като преди търгуваха хляба на 95 ст. - 1 лев.

Председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Велико Търново Жени Сапунджиева заяви, че това е прецедент, който не е изгоден и няма да продължи дълго. "Трудно е да се поддържа такава ниска цена. Целта е да се завладее пазарен дял, след което русенци ще изравнят цената си с тази на местните производители", коментира още тя. Никой обаче не може да каже дали по-евтиният хляб гарантира добро качество, коментират продавачи. Доволни са обаче хората, които купуват за животните си на два пъти по-ниска цена стар хляб или сухари от борсите. Жителите по селата също се запасяват с повече хляб от русенските бусове, които го предлагат дори на пътя. Според запознати тази цена на хляба е ненормална. Най-евтиният хляб в ЕС е на цена от 1 евро за разфасовка от 650 гр. В Албания дори в момента най-масовият самун от 700 г се продава за 1,20 лв.

 

 

Отличиха най-добрите пчелари

 

Призовете бяха връчени в девет категории

Еми СТАЛЕВА

Голямата награда на "Партнерс експо" за новаторство в пчеларството тази година спечели турското дружество "Илдирим Пластик" с управител Музафер Илдирим. Призовете бяха връчени в девет категории, а участниците и гостите на VII международно изложение договаряне "Пчеларство - Плевен 2009" бяха силно впечатлени от представения от турското дружество термокошер. Той е направен от пластмаса, поддържа постоянна температура през различните сезони и лесно се почиства. Термокошерът е разработен по международен проект, печелил е награди и на други технологични и научни изложения. Срокът му на експлоатация е 20 години, ако се поддържа добре, каза по време на връчване на приза Музафер Илдирим.

Подгласници на турското дружество станаха "Томаш-Лисон" - Полша, и "Стохи-04" ООД от София. Стоянка Петрова от Габрово грабна приза за нов пчелен продукт с производството на козметичен крем от прополис.

Николай Караколев от Калофер бе награден за етикет на годината, а Пчелари Илиеви от Плевен взеха приза за опаковка на годината. За специализирана литература за четвърти път бе отличен Апиинфоцентър "Котларски". Награди за най-атрактивно представяне на изложението получиха "Златен нектар" ЕТ - Плевен, и пчеларската фамилия Петрови, отново от Плевен. В с. Стражица, Търговищко, пък замина призът за инвестиция на годината, при пчеларите в същата категория бе отличен Владимир Христов от Казанлък.

Специална награда от "Партнерс експо" за принос в развитието на пчеларството в България бе връчена на Кирил Киров от Несебър. За най-проспериращ млад пчелар за 2008 г. бе отличен Светослав Софрониев от Монтана, призът се присъжда за трети път от фондация "Еврика" и "Партнерс експо". Той получава и правото да участва в традиционния конкурс "Млад фермер". "Баща ми се занимава с този бизнес, имаше нужда от помощ и аз се отзовах. Така лека полека ме зарази с любовта към пчелите", разказа по време на церемонията по награждаването Светослав Софрониев. В момента той е студент в Тракийския университет, специалност "Зооинженерство" и ще продължи семейния занаят. Ако по-възрастните ни дадат възможност за развитие, скоро в България пчеларството ще просперира, коментира младият фермер.

Изложението по пчеларство и тази година се организира от "Партнерс експо" и Областния пчеларски съюз. В залите на галерия "Илия Бешков" от 13 до 15 февруари последните новости в бранша - оборудване, инвентар, пчелни продукти и восъчни основи представиха над 100 фирми и организации от България и чужбина.

В рамките на "Пчеларство - Плевен 2009" се проведе и съпътстващо изложение "Растениевъдство".

 

 

Плевен

 

Общината дели търговците на мартеници на свои и чужди

 

Кора СТРАНСКА

Около 160 търговци са разстлали пъстри сергии с мартеници по главната улица на Плевен, сред тях стотина сами произвеждат традиционното българско кичило в бяло и червено. През този февруари алъш веришът е слаб, но хората зад щандовете се надяват, че последната му седмица ще е успешна. Потенциалните клиенти засега само оглеждат стоката и цените, набелязват си предпочитани артикули, но покупките оставят за последните дни на Малък Сечко.

А разнообразието от мартеници е огромно, цените им също се движат в много широки граници. Поне от десетина години гривни в бяло и червено произвежда Жечко Николов, на сергията пред него са изложени около петдесетина вида. Най-евтините са по 10 ст., а най-скъпите вървят по 50 ст. "Голяма краста е, да знаеш, това занимание. Започнеш ли веднъж, няма спиране", с усмивка споделя бай Жечко. Човекът работи през цялата година, пътува из страната, набавя конци и мъниста, гледа да ги вземе изгодно. Всичко се прави ръчно, отнема доста време производството само на една гривна. Като видели пъстрата стока, чужденци поискали да им изпраща колети всяка година.

Запалена по низането на мартеници е и Веселина Атанасова. Жената вече не помни кога е започнала увлекателния занаят. Нейните огромни пискюли тип Пижо и Пенда вървят по 2,50 лв., купуват ги за украса на офиси, за автомобили. Не се оплаква от липса на клиентела, през годините все повече чужденци се палят по българската мартенска традиция, сключват договори за изкупуване на бяло-червената прелест. По-любопитните дори започнали сами да ги редят. "Работи ми фантазията. Вземам моделите от различни краища на страната, от интернет, после ги пречупвам през собствените си представи и ето ти - създаваш нещо различно, даряваш красота на хората", споделя Веселина.

Тони Павлов работи с родителите си, помага им при плетенето, връзването и опаковането на мартениците. Семейният бизнес вървял добре, докато на пазара не се появила китайска стока на ниски цени. "Направо ни пребиха, традиционната българска мартеница да се прави в Китай. Държавата трябва да помисли за протекция над родните производители", жалват се хората. При тях кичилата вървят от 80 ст. до 3 лв. за най-големите, щандът им е украсен с цветя и лови окото на клиента.

Общата болка на търговците през тази година са неуредиците в община Плевен при раздаването на номера за местата. По 2,35 лв. плаща всеки за квадратен метър площ на ден, номерата се вземали предния ден преди излизането на щанда. Оказало се обаче, че има привилегировани хора, които получили номера предварително. После идвали и се намествали между редовните търговци, често ставали скандали заради оскъдната площ. Лошото е, че нямаме никакви условия за работа, а общината ни взема парите, коментират хората по сергиите.

 

 

Платена публикация

 

Volkswagen Times съветва:

 

В трудни времена заложете на сигурно

 

Моментите на криза винаги раждат освен затруднения и много възможности. Не случайно китайската дума за "криза" означава също и "възможност". Подходящата инвестиция, направена в трудни времена, винаги се е отплащала в бъдещето. А каква по-подходяща инвестиция от тази в имущество, което с времето запазва стойността и качествата си?

Това е само част от ценната информация, която можете да откриете в първия и единствен по рода си брой на вестник "Volkswagen Times", създаден специално за българските читатели. "Volkswagen Times" е ексклузивно издание на "Порше БГ", представящо най-разумните възможности за инвестиция в ценни активи и предпазване на средствата ви от обезценяване. Само сега Volkswagen предлага невиждани до момента ценови оферти за едни от най-популярните си модели Polo, Golf и Jetta, подробно представени във "Volkswagen Times".

Вземи само сега Golf с до 21% отстъпка в цената.

В трудни времена Golf казва: "Нищо не може да ме вкара в депресия, твърде съм стабилен".

Volkswagen Golf се предлага на изключително достъпна цена в две разновидности на двигателите - бензиновият 1.4 Trendline, 80 к. с., и дизеловият 1.9 TDI, 90 к. с. Цените им са съответно 26 049 лв. с ДДС (при цена по ценова листа - 33 092 лв. с ДДС) и 29 530 лв. с ДДС (при редовна цена 37 008 лв. с ДДС). Гарантираната отстъпка е в размер на 21% за бензиновия двигател и 20% за дизеловия двигател. Акцията важи за наличните на склад автомобили до изчерпване на количествата. Безспорните предимства на Golf са: климатроник "Climatronic", радио CD-Player "RCD 300 plus" с 8 тонколони, вход за външни аудиоизточници, предни и задни ел. стъкла, ел. отопляеми огледала, мултифункционален централен дисплей (MFA), фарове за мъгла, преден подлакътник, Colour пакет, делима задна седалка в отношение 1/3 към 2/3, регулиране на седалката на водача по височина, електро-механично сервоуправление, централно заключване с дистанционно управление, стандартна резервна гума, 6 въздушни възглавници, ABS/EBD/ASR/MSR. (следва)