ТЕМА


 

Спортните бази - майка или

мащеха за подрастващите

 

Голяма част от спортните бази в областите, където се разпространява "BG Север", са в лошо състояние, установиха репортерски проверки по места. Средствата, които се инвестират в тях, са недостатъчни, кърпенията са частични, в повечето случаи помещенията се нуждаят от основен ремонт. В някои градове (Монтана, например) общината обръща по-голямо внимание на базите си, докато на други места (Плевен) клубовете са оставени да се справят сами с овехтелите сгради и съоръжения.

 

Плевен

 

Общинските помещения - ангажимент на клубовете

 

Инвестициите идват отвън, кметството си измива ръцете с договори

 

Пистата за супер мото в Долна Митрополия беше обявена за трасе №1 в света

Поля ТОМОВА
Емилия КАРАБУЛЕВА

Общинските спортни бази са грижа на клубовете, които са сключили 10-годишни договори с кметството. Така клубовете имат правото да инвестират в съоръженията и сградите, а общината си измива ръцете и оставя други да се справят с овехтялата й спортна база. От община Плевен заявиха, че миналата година са правени ремонти в залите "Балканстрой" и "Спартак". В последната е обновена волейболната зала и съблекалните в залата по акробатика. Проверка на "BG Север" показа, че "сериозните инвестиции" на кметството в зала "Балканстрой" се състоят в боядисване, циклене и лакиране на паркета, дограма на съблекалните на гостите. Със собствени средства и със съдействието на депутата Румен Петков са направени наистина големите инвестиции в залата - закупени са баскетболни кошове за 50 хиляди лева, миналата година пък е сменено елтаблото и уредбата за 30 000 лв., залата е газифицирана. Равносметката показва, че клубът за последните две години е вложил в залата в пъти повече средства, отколкото плевенското кметство, чиято собственост е "Балканстрой".

Най-големият проблем на другата зала - "Спартак", е отоплението. Там е кучешки студ. Дали ще бъдат газифицирани помещенията обаче зависело от бюджета, обясниха от общината. Стадион "Белите орли" е частна собственост и с просто око се вижда как се стопанисва. Тъй като в Плевен вече май няма да има футбол, едва ли общината ще се заинтригува от стадион "Плевен", който е общински и е в по-окаяно състояние и от "Белите орли".

Сериозна инвестиция в детско-юношеския спорт е направил клуб "Атлетик", който е вложил средства в изкуствен терен за над 300 хил. лв.

Спортът в Плевен получава много повече от държавата в лицето на изпълнителната и законодателната власт. Със съдействието на плевенските депутати от "Коалиция за България" в Долна Митрополия се изгради пистата за супер мото, обявена за трасе номер едно в света. На шахматния клуб "Спартак - Плевен XXI" бе предоставена база от БСП. Средства ще дойдат и за стрелбището по ловна стрелба до с. Опанец, където се очаква да се проведе световен шампионат. Пари от държавата се получиха и за лекоатлетическата зала на спортното училище - общо над 430 000 лв., в която са боядисани стените, поставени са плочки в съблекалните и баните.

До месец ще бъде завършен ремонтът на лекоатлетическата писта до спортното училище в Плевен, поради ниските температури още не е положена настилка. Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) е инвестирала 360 хил. лв., съобщи Пламен Дунчев, главен експерт на ДАМС за областта. Той каза още, че и другата държавна спортна база - тенис игрищата в парк "Кайлъка", са в отлично състояние. Тенис клубът се стопанисва от дружество "Плевен 90", там се провеждат състезанията от веригата "Загорка". ДАМС се грижи за държавните бази в Плевен, подпомага ги финансово, затова са в много добро състояние, коментира Пламен Дунчев.

200 хил. лв. е отпуснала агенцията за изграждане на два басейна в Червен бряг през миналата година. В Белене е извършен ремонт на спортните бази с пари на ДАМС, лично шефката на агенцията Весела Лечева е осигурила средства за поддръжката на съоръженията. Финансова помощ е оказало и Министерството на вътрешните работи преди няколко години заради изключителната важност на общината във връзка със стартиране на строителството на АЕЦ "Белене", обяви Дунчев.

 

 

монтана

 

Обектите - в отлично състояние

 

Симеон НИКОЛОВ

В добро състояние са спортните обекти в Монтана. През последните 3 - 4 години бяха ремонтирани повечето от тях. Стадион "Огоста", на който всяка неделя се събират по няколко хиляди души, е като нов - с нови седалки, трибуни, ремонтирани съблекални и административни сгради. До стадиона е изградено игрище за минифутбол с изкуствена трева, има и още едно с нормалните размери. То служи за тренировки на младежите и детската школа. Футболистите от Монтана тренират и на игрището на бившия завод "Прециз", което също е ремонтирано и е в добро състояние.

Двете спортни зали в Монтана "Младост" и "Огоста" са основно ремонтирани. В тях са монтирани парни инсталации на природен газ и дори в най-студените зимни дни се провеждат тренировки и състезания. Залите също са пълни през почивните дни, защото в тях играят домакинските си срещи женският баскетболен отбор, който от 15 години е в "А" група, и мъжкият волейболен отбор, който е новак в "А" група, но има всички шансове да остане там и през следващия сезон. В добро състояние са спортните салони в монтанските училища. Те са ремонтирани през последните години по различни програми на ЕС и българското правителство. Плувният басейн в сградата на 7 и 8 СОУ в Монтана работи през цялата година и заниманията по плуване с децата не спират дори и през зимата. През тази пролет предстои да се ремонтират дворовете на шест училища по спечелен проект по програма "Красива България". Предвижда се в тях да се поставят нови спортни съоръжения и да и да се преасфалтират спортните площадки.

 

 

ГАБРОВО

 

Кърпят оттук оттам

 

Мариана ДИМИТРОВА

Милиони левове ще са нужни, за да придобият малко по-приличен вид спортните терени в Габрово. Не виждали основен ремонт от Татово време, стадиони и спортни площадки през последните години са кърпени оттук оттам. Два големи стадиона има в момента в Габрово - "Христо Ботев" и "Априлов". Те се поддържат общо взето в прилично състояние, но за приветливия им облик са нужни доста средства. Само на част от седалките там могат да сядат футболни запалянковци по време на мач, останалото е изпочупено. Истина е и това, че през последните години Габрово не се нарежда сред футболната гордост на България и любителите на тази игра вече не пълнят масово стадионите.

Наскоро габровският областен управител Светлозар Тодоров успя да договори с Българския футболен съюз предоставянето на изкуствена настилка поне за по-голямата част от терена на единия от стадионите в града.

В малко по-добро състояние са площадките за спортуване на любители. Голяма част от тях естествено са в кварталите. За тяхното облагородяване още миналата година местното кметство подхвана инициативата "Осинови детска площадка", за да може да бъдат ремонтирани и боядисани съоръженията в местата за спорт и отдих. Малцина габровци обаче откликнаха на тази инициатива. В значително по-добро състояние е спортната база в габровските училища. През последните години там спортните терени успяха да се подновят и ремонтират благодарение на различни проекти.

 

 

ВИДИН

 

Необновените зали пречат на отборите

 

Недостроеният закрит плувен басейн на Видин чака някой да го довърши

Теменужка ИЛИЕВА

Състоянието на спортната база във Видин пречи на развитието на отборите, твърдят спортисти от различни дисциплини. Желанието на феновете е да видят футболния тим "Бдин" в "Б" група, но състоянието на стадион "Георги Бенковски", на който се играят домакинските мачове, не отговаря на изискванията на БСФ. Отборът на "Видабаскет" пък е принуден да играе домакински срещи в залата на град Монтана, защото спортната зала на Видин няма отопление. И т. н. и т. н. Състоянието на спортната ни база е плачевно, не веднъж заявява лично кметът Румен Видов. Ремонти не са правени от години, затова сега много от съоръженията се нуждаят от основно обновление. До 2006 г. за спорт във Видин са отделяни по 6 000 лв. годишно. През 2007 г. тази сума е достигнала 17 000 лв., а през 2008 - 70 000 лв. През тази година в още неприетия бюджет на общината за спорт са предвидени 120 000 лв.

През миналата година с 5 000 лв. е направен най-неотложен ремонт на сградата на гребната база, която се намира на брега на Дунав. Тя обаче се залива почти всяка пролет при прииждане на реката и се нуждае от ремонт за милиони левове, каквито общината не може да си позволи. За 2009 г. общината е отпуснала 400 000 лв. за отопление на спортната зала "Фестивална", но решаването на проблема минава през изграждане на нова отоплителна и климатична инсталация. Сградата е включена в проект на "Красива България" за ремонт на фасадата и покрива. Той ще бъде извършен през 2009 г. Все още не може да се намери решение за довършване на построения преди 20 години закрит плувен басейн. Строителството му е стигнало до покрив, но оттогава никой не се наема да го доведе до пуск. И сградата се руши.

И при тази остаряла база във Видин се провеждат състезания, търсят се начини за оцеляване на много видове спорт. Футбол, баскет, гребане, атлетика, шах, колоездене печелят награди и престиж от много състезания. През тази година предстои включване на видински отбор в турнира на "Каменица фен клуб" и ново издание на аматьорски турнир по футбол на малки врати. Въпреки остарялата база у отборите има дух за придвижване към по-висока класа - "Бдин" към "Б" група, мъжкият баскет - към националната баскетболна лига. От скоро Видин има и женски отбор по футбол.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Спасението е в публично-частното партньорство

 

Кремена КРУМОВА

Всички спортни бази във Велико Търново са общински. По-голяма част от тях са към общинското предприятие "Спортни имоти и прояви. Най-големият и обновен комплекс към фирмата е "Ивайло. Той разполага със стадион, девет зали, закрито стрелбище и открита лекоатлетическа писта. Тук се намира и единствената закрита лекоатлетическа писта за Северна България. В комплекса тренират спортисти от девет вида спорт, които ползват безвъзмездно базата. "Базата е добра, обновяваме я постоянно. Благодарение на публично-частното партньорство постигаме доста. Трибуните вече са завършени. От септември секциите на стадиона се обновяват и се поставят 2 000 нови негорими седалки. Тази година стадионът ще кандидатства за лиценз, хвали се управителят на общинското предприятие Пламен Колев.

Бюджетът на общинското предприятие за 2008 г. е бил 230 000 лв. За 11-те месеца работа като управител Колев се е заел с амбициозната задача да намери пари и да направи още много неща по комплекса. Той е направил разчет за нужните средства за тази година и според него ще са нужни 125 300 лв. за ремонт на съблекалните, обновяване на откритата писта ще струва 657 000 лв., за подмяна на дограмите ще са нужни 478 000 лв, нова поливна система за терена - 84 000 лв., за ново футболно игрище в града ще трябват 1,177 млн. лв. и др. От своя страна клубовете могат да кандидатстват по проекти на ДАМС или на ЕС.

Друга база на общинското предприятие е изцяло реконструираният и обновен басейн на радиотехникума. Залата е с газово отопление, с нови настилки, направени са баните, тоалетните и треньорските стаи. Всичко това е осъществено чрез инвестиционната програма на общината. В комплекс "Юнак в центъра на В. Търново тренират клубовете по тенис и волейбол. Към общинската фирма са и новите четири корта в града, които са направени изцяло по европейските стандарти. Единствено тренировъчното игрище на футболния клуб "Етър 1924 в района на Старо военно училище е в по-окаяно състояние. На него тренират всички детско-юношески групи на клуба. Очаква се в скоро време и конната база на клуб "Калоян във великотърновското село Арбанаси също да премине към общината. Базата е лицензирана и през юни ще бъде домакин на международно състезание. Залите на Двореца на културата и спорта "В. Левски също се поддържат добре.

 

 

ВРАЦА

 

Комплексът вече не е грижа на държавата

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

В края на миналата година областният управител на Враца Антонио Георгиев деактува спортните имоти в града от публична държавна в публична общинска собственост и прехвърли спортния комплекс на общината. С това той изпълни решение на МС от 19 септември за безвъзмездно отдаване на спортната база за управление и стопанисване от община Враца.

Спортният комплекс е разположен на територия от близо 380 дка. Той включва стадион "Христо Ботев" с две тренировъчни футболни игрища, административна сграда и съблекални за футболистите. На него се провеждат тренировки и футболни срещи при домакинството на местния третодивизионен "Ботев". Трибуните и тревната площ са в добро състояние, има и нощно осветление. Към комплекса има още три волейболни игрища, картинг писта, два плувни басейна и детски басейн, покрита лекоатлетическа писта, седем открити тенис корта, два от които са с трибуни, покрит тенис корт, зала за борба, стрелбище, спортна зала, хотел "Олимпийски надежди" и други технически съоръжения. Базата се ползва от спортистите на 23 клуба в община Враца, сред които ФК "Ботев", по лека атлетика, водна топка, спортна стрелба, волейбол, клуб "Арис 2000" по кик бокс, по картинг, както и от учениците на спортното училище. Това дава възможност във Враца да се провеждат национални и международни спортни турнири по водни спортове, лека атлетика, борба във всичките й разновидности, стрелба с пневматично и малокалибрено оръжие, футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт и др. За всеки вид спорт има открити и покрити (топлофицирани) площадки, което дава възможност за целогодишното спортуване. Базата се стопанисва от общинското дружество "Спортни имоти" с управител Веселин Иванов.

Пълноценно се използва и другата спортна база в града - зала "Вестител". Там се провеждат състезания и тренировки по борба и джудо. Децата и юношите от учебните заведения използват за състезания и спортни прояви модерната зала в Природоматематическата гимназия, която е общинска собственост. Наскоро там беше монтирана стена за скално катерене по проект на Търговско-промишлената палата.

Без своя база обаче е врачанският клуб по таекуон-до "Кум Рьонг", който спечели проект за обучение на деца по бойни изкуства. В момента малчуганите се обучават в малка, влажна и тъмна зала, служеща в близкото минало за квартални събрания. Засега общината не може да предложи подходящо помещение на клуба. А целта на този проект е да се осмисли свободното време на учениците и да се намали рискът от вредни фактори като наркотици и алкохол, посочиха старши треньорът Илия Цветков и двукратната европейска и световна вицешампионка Ирена Власова.

 

 

ловеч

 

Стадионът лицензиран от УЕФА, всичко друго плаче за ремонт

 

Мира ГАНЧЕВА

Градският стадион в Ловеч има 7 500 седящи места и е един от най-модерните в страната. Съоръжението отговаря на всички изисквания на УЕФА за провеждане на мачове от европейско равнище. В същото време намиращата се само на няколко метра от стадиона спортна зала плаче за спешен ремонт. Сред основните й проблеми са осветлението и течове в покрива. Общината е подготвила проект за ремонт, чиято стойност е над 130 хил. лв., кметът предлага финансирането да е от Общинския фонд за приватизация и инвестиции.

След повече от 20 години без басейн немалка е вероятността в обозримото бъдеще ловчалии да си спомнят удоволствието от плуването. Дружеството "Ловеч спорт '96" вече има издадено разрешение за основен ремонт, реконструкция и саниране на спортната зона, в която са закритият и откритите плувни басейни, съобщи главният архитект на общината Силвия Средкова. Намеренията на дружеството са да постави и кула за скокове при басейните, както и да изгради нови игрища за други видове спорт, а не само за футбол - волейбол, тенис на корт и др.