КОНФЛИКТИ


 

Шеф на земеделска кооперация на съд за подкупване на полицай

 

Георги Таров дал 6 000 лева, за да бъде спряна проверка срещу него

 

 Поля ТОМОВА

В Окръжния съд в Плевен тръгна делото срещу председателя на земеделската кооперация в с. Вълчитрън Георги Таров за даване на подкуп на длъжностно лице. Ако бъде признат за виновен, той може да отнесе затвор до 6 години и да плати глоба до 5 000 лв.

Освен че бил председател на ЗК "Съгласие - 95", едновременно с това обвиняемият развивал и частен бизнес с идентична дейност - земеделие. През 2008 г. срещу Георги Таров била подадена жалба в Районна прокуратура - Плевен, заради действията му като шеф на стопанството, става ясно от обвинителния акт. По жалбата е назначена проверка, която трябвало да извърши полицаят Емил Христов. През май 2008 г. Христов се обадил на мобилния телефон на Таров и го поканил за справка в полицията. По-късно земеделецът се свързал с полиция и му съобщил, че няма да може да отиде. През първата половина на юни Христов излязъл в отпуск. Таров няколко пъти го търсил, но полицаят информирал земеделеца, че ще може да се срещне с него едва когато се върне на работа. Това станало на 17 юни 2008 г. Таров се явил в полицията и Христов му обяснил, че се извършва проверка. Поискал му счетоводни и други документи на кооперацията, които председателят обещал да донесе.

Няколко дни след това полицаят призовал чрез районния инспектор в Пордим шест души от кооперацията за снемане на обяснения по преписката. Още същия ден Таров се обадил по телефона на Христов и поискал обяснение защо са призовани тези шест души. Когато полицаят казал, че това е във връзка с преписката, Таров поискал лична среща с него. Христов отказал. На следващия ден Таров отново позвънил на Христов и отново настоял да се видят лично. Нещо повече, предложил той да доведе призованите хора, както и ако е възможно, да не бъдат викани всички заедно с мотива, че били ангажирани с прибирането на реколтата. Таров бил особено настоятелен за лична среща с полицая и вечерта звъннал отново. Тогава Христов се съгласил, но предварително съобщил на началника си за срещата.

Таров и Христов се срещнали в кафене на бул. "Русе". По време на разговора земеделецът се опитал да получи информация за какво всъщност е проверката, кога и как ще приключи. Христов не му обяснил нищо конкретно. Таров се опитал да го убеди, че не е направил нищо нередно като председател на земеделската кооперация, че разпитите на призованите хора въобще не са необходими, защото те не знаят нищо, както и че сигналът, по който се прави проверката, е нагласен и всичко е безпочвено. Земеделецът казал, че може да докаже това с документи, които са в колата му. Христов заявил, че след като има такива документи, няма пречка да ги донесе в полицията. Таров обаче настоял веднага да ги даде. Повел Христов към колата си, паркирана близо до хотел "Балкан". Таров извадил отвътре бели листове и ги подал на Христов с думите: "Тук пише всичко. Разгледай ги." Когато ги взел обаче, Христов забелязал, че между страниците има сгъната пачка с банкноти по 50 лв. и разбрал, че Георги Таров се опитва да го подкупи. Върнал му листовете и му казал да не го занимава с глупости, а ако наистина има документи, да ги донесе в службата. Обърнал се и си тръгнал. Таров го последвал, като се опитвал да му тикне листовете и казал, че рано или късно трябва да се разберат. След опита да бъде подкупен, Емил Христов уведомил за това прекия си началник. Още на другия ден е изготвена справка до директора на плевенската полиция и е образувано досъдебно производство. Дадени са указания за действие.

По-късно Христов призовал да дадат показания секретарката на Таров и счетоводителя на кооперацията. Явно това притеснило доста Георги Таров и той все по-настоятелно търсел контакт с Христов, като се обаждал многократно. Полицаят призовал счетоводителя на 25 юли 2008 г., като му казал и какви документи да донесе. Счетоводителят трябвало да се яви на 30 юли в 13,00 ч.

Междувременно Таров отново звънял на Христов с настояване да се видят на 30-и. На посочената дата обаче счетоводителят не се явил. Тъй като не знаел номера на телефона му, Христов се обадил на Таров в присъствието на началника си с молба да даде номера на счетоводителя. Таров обяснил, че пътува от Севлиево, но като стигне в Плевен, ще се обади. Действително в ранния следобед се обадил. Христов му казал, че има работа в района на Медицинския университет и могат да се видят там. Полицейският инспектор изчакал Таров в близко кафене, като от момента на влизането му там целият разговор между двамата е записан, на базата на получено от съда разрешение за използване на СРС. Георги Таров поискал да знае докъде е стигнало разследването, какви документи са събрани. Не получил отговор. Тогава директно предложил пари на Христов, ако преписката приключи с мнение за прекратяване. "Ти знаеш как ще стане. Аз ти казах - една петачка ще ти дам. Още сега, ако поискаш", заявил Георги Таров. Малко по-късно добавил: Добре, шест ти давам. След което казал на Христов да спре да събира повече документи за дейността на кооперацията, да не разпитва повече хора, особено счетоводителя и т. н. Обяснил също, че "нещата" са в колата. Добавил, че след като ги дава, очаква от Христов съдействие и по-нататък, тъй като вероятно ще има и други преписки срещу него. Ще се виждат, ще се черпят и че... такъв бил животът.

Двамата излезли от заведението и тръгнали към колата. Таров извадил от сива спортна раница три пачки с 20-левови банкноти, сложил ги в жълт полиетиленов плик и ги подал на Христов с думите: Тук са шест, взимай. В този момент Георги Таров е задържан от цивилен полицейски служител, който участвал в планираната по задържането му операция. Веднага е направен оглед на автомобила, на намиращото се в жълтия плик и раницата. В плика имало три пачки банкноти по 20 лева, в раницата е открита още една. Намерени са и папки - ревизионен акт, годишен отчет за 2006 г. и годишен отчет за 2007 г. Слез изземането на веществените доказателства е установено, че в жълтия плик има 6 хиляди лева. В раницата - 2 000 лв.

След полицейската операция Георги Таров бе задържан. Повдигнато му бе обвинение за даване на подкуп на длъжностно лице с цел да не извършва действие по служба. Плевенският окръжен съд наложи на Таров най-тежката мярка - задържане под стража. По-късно обаче Апелативният съд във Велико Търново я измени в парична гаранция от 6 000 лв.

Както "BG Север" писа през август миналата година, според запознати Георги Таров е в близки отношения с изпълняващата длъжността районен съдия в Плевен Дария Митева и нейния съпруг. Магистратката тогава заяви, че се познават, но отрече да имат някакви лични контакти.

 

 

Темида

 

Най-после приключи сагата срещу хазартния бос Валтер Папазки

 

Валтер Папазки с адвоката си Илиан Василев в съдебната залаЦветана ЕВГЕНИЕВА

Съдебното разследване срещу хазартния бос Валтер Папазки (41 г.) от Враца, обвинен в поръчителство на убийството на Валентин Алексиев с прякор Лисицата, приключи. Току-що излезлият в отпуск по болест от затвора в Ловеч Алексиев беше застрелян от червена "Мазда" с автомат на 12 февруари 1996 г. пред III ОУ "Марин Дринов" в София. По чудо екшънът в 8,30 ч. сутринта е минал без други жертви. Валентин е убит десет дни преди да навърши 25 години и с дъщеричка на 9 месеца. Той е син на о.з. полковника от МВР Георги Алексиев, осъждан е за участие в кражби и за отвличане. Според разследването до смъртоносния изстрел се стигнало в битката за надмощие в хазартния бизнес във Враца между "Империал" на братята Валтер и Георги, и конкурентите, сред които и Валентин Алексиев. Докато Лисицата бил в затвора, "Империал" монополизирал хазартния бизнес.

В края на миналата седмица състав на Софийския апелативен съд постанови ефективни присъди за всички подсъдими по делото, като с това потвърди присъдата на Софийския градски съд от октомври 2006 г. Така 13 години след убийството на Лисицата, Стефан Рангелов-Духа и Емилиан Цонев са осъдени на 12 години лишаване от свобода. Валтер Папазки и брат му Георги Георгиев-Културиста, както и Велин Добрев-Велата получиха по 10 години затвор. Георгиев е осъден задочно, тъй като отдавна е напуснал страната и е обявен за издирване от Интерпол. Стефан Рангелов е подсъдим и по друг процес с висок обществен интерес - срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините, а Добрев е защитен свидетел по това дело.

Според прокуратурата хазартният бос Валтер Папазки и брат му Георги Георгиев са подбудители на деянието. Те са платили 40 000 марки на килърите Рангелов и Добрев, изпълнили мократа поръчка. Организатор на убийството е Емилиян Цонев. Посредник на сделката е Искрен Ценов, но през януари 1998 г. той бе застрелян в центъра на Враца. Всички признати за виновни ще трябва да платят на роднините на убития Валентин Алексиев граждански искове в размер на 90 000 лв., както и разходите по делото - около 5 500 лв.

Съдът призна Стефан Рангелов за виновен и за оръжието, с което е убит Лисицата - автомат "Заги" с 60 патрона, придобито от Велин Добрев. Той и Стефан Рангелов са виновни и за това, че са откраднали леката кола "Мазда", с която са извършили престъплението, а Емилиян Цонев ги е накарал да извършат това. И петимата ще излежават присъдите си при първоначален строг режим, но ще им бъдат приспаднати годините, прекарани в ареста, а на Папазки и под домашен арест.

Подбудителите и извършителите бяха задържани две години след убийството на врачанина Валентин Алексиев, време, пропиляно в боксуващо разследване във Враца. През февруари 1998 г. разследването се пое от Националната следствена служба (НСлС), която за три месеца разкри извършителите. Арестуваните през май 1998 г. килъри Стефан Рангелов, Велин Добрев и Емилиян Цонев направили пълни самопризнания. На 5 август е задържан и Валтер Папазки като поръчител на убийството. В момента на ареста му в офиса на "Империал" във Враца той предложил 10 000 марки на баретите, за да го пуснат да избяга. Брат му Георги Георгиев-Културиста успял да се скрие и да изчезне в чужбина. Предполага се, че в последния момент е бил предупреден от полицаи. Въпреки че е обявен за национално и международно издирване, и досега не е открит.

Делото, образувано на 18 май 2000 г., беше спирано и подновявано три пъти в Софийския градски съд. Оттогава са насрочвани над 40 заседания. Призовани са 27 свидетели и 14 вещи лица. В последните години то попадна под наблюдението на Европейската комисия, а Гюнтер Ферхойген и Оли Рен го посочиха като пример за мудното ни правосъдие. Съдебното разследване продължи близо 10 години. През това време един съдия - Бисер Траянов, си направи самоотвод. Следващият съдия по делото Антон Станков стана министър на правосъдието; почина един от съдебните заседатели; градският прокурор Нестор Несторов бе понижен и наказан заради забавяне на делото; съдия Даниела Атанасова стана зам.-министър на правосъдието. Папазки беше освободен от ареста на 28 март 2000 г., когато съдия Бисер Траянов промени мярката му "задържане под стража" от 5 август 1998 г. с "домашен арест". Оттогава Папазки разшири хазартния си бизнес. Той притежава повече от 50 игрални зали и казина с рулетки в страната и е собственик на фирмите "Валтер Папазки", "Империал", МПТ, "Национал груп", "Стейт Секюрити", "Престиж". Пуснат на свобода, той премести хазартния си бизнес от Враца в София и си купи офис и жилище в тузарския квартал "Лозенец". Там е и неговата фабрика за производство на игрални автомати, с които захранва игралните зали и казина в страната и в чужбина, предимно в Русия, Украйна и Гърция.

 

 

Екшън

 

Видински ченгета не успяха да надвият роми бракониери

 

Теменужка ИЛОВА

Нощен екшън се разигра в оредялата гора между видинските села Бяла Рада и Войница. Полицаи от "Гранична полиция" и горски стражари завардили група роми от кв. "Нов път" на Видин, които редовно, всяка нощ секат гората и товарят по няколко каруци с дърва. Този път акцията на полицаите ги сгащила на място - с напълнени каруци, готови да потеглят от мястото на престъплението.

Проверяващите сечта обградили двадесетината бракониери и започнали да ги ловят един по един. Те обаче се развикали и започнали да бягат. Наложило се полицаите да използват сила, дори и стоппатрони. Трима били улучени - кой в главата, кой в краката. Пострадалите са откарани във видинската болница.

След като ромите се разбягали, полицията завардила конете и натоварените каруци. Призори обаче надошли ромските фамилии и обкръжили камиона, който трябвало да откара конете до Враца, където има депо за конфискувани животни. Жени, деца, мъже обаче не допуснали потеглянето на камиона. Те успели да вземат ключа от шофьора и да свалят вече натоварените в каросерията животни. Всеки си взел коня и си тръгнал. Така акцията успяла наполовина. Хем засякла бракониерите, хем те си прибрали животните. Щото ще им потрябват за следващ път.

Ромите опустошават тази гора от години. От нея нищо не остана, твърди кметицата на с. Бяла Рада Верка Монова. Много акции се правиха, много оплаквания дадохме и до полицията, и до Районното управление на горите в Берковица. Но ромите продължават с незаконната си дейност. За тях обаче тя е печеливша. Те продават кубиците дърва, придобити от незаконна сеч, по 50 лв. единия. Така конкурират фирмите, които искат по 65 лв. за кубик. Затова дървата им не се застояват. Харчат се и на следващата нощ сечта продължава.

 

 

Бившето кино в Ловеч - храм на секта или мол?

 

Строежът ще започне още през май-юни, обясняват Пламен Петров и инж. Нина Христова

Мира ГАНЧЕВА

Съобщение в интернет сайт, че бившето кино "Георги Димитров" в центъра на Ловеч ще се превърне в храм на "Свидетели на Йехова", разбуни духовете в мрежата. Информацията бе публикувана от потребител, представил се като Pastor Russel, който за местоживеене е посочил Русия. В мрежата "пасторът" си позволява грозно словоблудство към Българската православна църква: "Българската православна църква днес е едно гнездо на разврат и безчестие, нямащо нищо общо с Бог. Не целувайте ръката на дявола, само защото носи расо". На ловчалии "Пастор Ръсел" съобщава, че строителството започва в края на март и това ще е един от най-големите храмове на "Свидетели на Йехова" в Европа. "Идваме във вашия град с мисията, с която сме създадени: да даваме любов и да получаваме омраза. Така, както някога направи нашият Спасител", казва още потребителят, който окачествява организацията си като "боголюбива, честна и прозрачна".

Темата за храма на "Йехова" бе актуална във форума ден и половина, след което администраторът на сайта я свали. За това време обаче "Пастор Ръсел" си навлече гнева на над 90 на сто от потребителите. Така ще изглежда бившето кино в центъра на ЛовечНай-често той бе квалифициран като сектант с всякакви предхождащи епитети. Получи и нескрити заплахи, ако посегне на децата на ловчалии.

От община Ловеч категорично заявиха, че сградата на бившето кино "Георги Димитров" е отредена за съвременен мол с магазини, офиси и апартаменти. На нарочна пресконференция собственикът Пламен Петров заяви, че информацията в интернет е абсолютно спекулативна. Дезинформацията вероятно е пусната от конкуренцията или от някоя политическа сила заради предстоящите избори, счита бизнесменът. Той води собствено разследване, кметът Минчо Казанджиев пък е уведомил полицията.

Пред журналисти Петров, единият от архитектите на идейния проект - Георги Цветков, и инж. Нина Христова от фирмата за строителен надзор показаха как ще изглежда бившето кино по Коледа на 2010 г., за когато е планирано откриването на мола. Инвеститорите се надяват строителството да започне през май - юни т. г., в обекта ще бъдат вложени 4 - 5 млн. евро. Сегашната сграда ще бъде съборена до основи. Новият мол ще бъде с две тела - на пет и два етажа, като ще има и жилищна част с 12 апартамента. На кота минус 4 ще има подземен гараж.