ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 
 ПЛЕВЕН

 

Продукцията залежава в мандрите, има драстичен спад на търсенето

 

Турски фермери впечатлени от модерните предприятия у нас

 

Южните съседи обещаха да проучат възможностите за търговски обмен

Поля ТОМОВА

Сирене и кашкавал за лежават в мандрите заради конкуренцията на вносни продукти, както и заради по-ниско потребление у нас, установи журналистическо проучване. От началото на януари до момента търсенето драстично е намаляло, показват данните. Затова в Плевенска област фермерите и млекопреработвателите обединиха усилията си в търсене на изход от ситуацията.

Залежаването на стоката в мандрите оказва пагубно влияние и на нашата дейност, тъй като не се изкупува продукцията, собствениците съответно не взимат нашето мляко и ние нямаме средства да съществуваме, оплака се Николай Романов от местната развъдна асоциация на месо- и млекопроизводителите.

По инициатива на плевеските фермери делегация от турския град Ески Шакир, водена от председателя на местната земеделска камара, посети няколко мандри в Плевенска и Ловешка област. Южните ни съседи са в България по друг повод, но бяха любезни да се отзоват на поканата и да видят къде и какво се произвежда, успяха и да опитат готови продукти. Според Хюсеин Юнал е учудващо, че в България има такива модерни предприятия. Той заяви също, че е впечатлен от вкусовите качества на продуктите.

Когато се върнем в Турция, ще направим маркетингово проучване на пазара и аз съм сигурен и силно се надявам, че ще започнем търговски обмен, заяви той. На същото се надяват и собствениците на мандри, тъй като по техни данни потреблението у нас ще намалява още повече.

 

 

35 души със свидетелства за секретари и оператори

 

Още 35 души получават свидетелства след успешно приключване на втория етап на проекта "Европейско обучение за всички", финансиран по програма ФАР 2005, грантова схема "Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта". Това са 20 офис секретари и 15 оператори на компютър.

Стойността на проекта "Европейско обучение за всички" е 101 708 евро. По него са обучени и успешно завършили 50 лица. На 15 от тях са връчени и свидетелствата за професионална квалификация на 14 януари. Проектът се изпълнява от Центъра за чуждоезиково обучение и информационни технологии - Плевен. "BG Север"

 

 

Млади социалисти участваха в "Епизод 2"

 

Да напишем новите приоритети на България. Това призоваха младите социалисти на провелата се Втора национална младежка среща "Епизод 2". В инициативата се включиха повече от 100 социалисти и симпатизанти на партията от Плевенска област. Всички те ще потърсят мнението на свои колеги и приятели накъде трябва да върви България през следващите години и какви трябва да са основните приоритети пред управляващите. Желаещите да изразят своето мнение могат да го направят и чрез интернет-сайта на кампанията www.planbg09.com . Всеки може да избере някой от посочените шест приоритета: държавата срещу мутрите и корупцията; активна здравна и социална защита; инвестиции в образование, наука и култура; модерни пътища и инфраструктура; подкрепа за българското земеделие; повече защита за природата. Може да бъде посочен и друг приоритет.

Сайтът дава възможност на желаещите да станат доброволци на кампанията. Тя ще продължи до 22 март, когато всички резултати - от гласуването в сайта и от попълнените анкетни карти ще бъдат обработени. "BG Север"

 

 

Спектакъл и панихида в памет на Апостола

 

Десетки плевенчани поднесоха цветя

 Десетки плевенчани въпреки обилния сняг на 19 февруари дойдоха пред паметника на Васил Левски, за да поднесат цветя и да почетат паметта на великия българин.

136-ата годишнина от гибелта на Апостола в Плевен бе отбелязана с кратък спектакъл в зала "Катя Попова" с участието на Северняшкия ансамбъл и актьори. Пред паметника на Левски плевенският митрополит Игнатий отслужи панихида. Директорът на ДКТ "Иван Радоев" Илко Иларионов се включи в програмата с поемата си "Насаме с Апостола", след което бяха произнесени и официалните слова.

Венци и цветя поднесоха институции и политически партии, граждани и ученици. "BG Север"

 

 

ВИДИН

 

Казармата става кучешки приют

 

Видинската закрита казарма, която се намира на едно от най-хубавите места в града - на брега на Дунав и до керпостта "Баба Вида", става кучешки приют, съобщи кметът на Видин Румен Видов. За бездомните животни е ремонтирана банята на поделението и е закупено медицинско оборудване. Казармата щеше да става старчески дом, увеселителен парк, а накрая и видински университет, но стана кучкарник. Жителите на квартала не желаят кучетата, председателката на Дружеството за защита на животните Любов Гусева също е срещу приют на това място. Накрая и областният управител Кръстьо Спасов поиска информация от общината защо това място е определено за приют. Това ще бъде временен кучкарник, ще построим постоянен приют в парк "Нора Пизанти", който се намира извън града, успокои духовете кметът. Първите животни ще бъдат доведени в приюта в началото на следващия месец. "BG Север"

 

 

Ускоряват строителството на Дунав мост 2

 

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов поиска среща със строителя на Дунав мост 2 - испанската фирма FCC. На поканата му за обсъждане на строителството през новия сезон се отзова Хулио Руис Кабрера, зам.-ръководител на обекта. През новия строителен сезон започва усилена работа, съобщи испанецът. Продължава изграждането на устоите на моста на българския бряг, завършва кейовото съоръжение, необходимо за транспортиране на готовите стомано-бетонови елементи, започва строителството на петте пътни възела, на новата товарна ж. п. гара, на новата ж. п. линия към моста, на обслужваща сграда на пътническата ж. п. гара и на транспортен център.

2009 г. ще бъде решаваща за сроителството на моста, който трябва да бъде завършен до октомври 2010 г.

Областният управител на Видин поиска в новия етап на строителството да бъдат включени и местни транспортни фирми, които могат да участват в превоза на материалите за строежа. Конкретен отговор от испанците не бе даден. "BG Север"

 

"Титан" осъди общината

 

Фирмата "Титан - Север", която чистеше Видин до август м. г., осъди общината. Тя заведе няколко дела в окръжния съд заради едностранното прекратяване на договора с нея за почистването и извозването на боклука от града. Магистратите решиха, че прекратяването е незаконно и присъдиха обезщетение за "Титан" от 26 600 лв. Общината трябва да плати и разноските по делото. Предстоят още дела, ако те отново бъдат спечелени от "Титан", то общината ще трябва да и плати неустойки в размер на 3 млн. лв. Тази сума би стигнала за почистването на Видин за цели две години. "BG Север"

 

 

ловеч

 

Три партии - мълчаливци в троянския местен парламент

 

За времето от началото на мандата на 29 ноември 2007 г. до 18 декември 2008 г. (общо 17 заседания) и дума не са обелили общинските съветници от три партии в Троян. Това показва справка, предоставена от лидера на местната "Атака" инж. Илиян Пеевски. Съветниците от ДПС, НДСВ и "Новото време" нямат нито изказване, нито процедурно предложение, реплика или дуплика, не са внесли нито един проект за решение, не са прочели декларация или изявление. В статистиката не са включени изказванията на председателите на комисии, тъй като те по задължение говорят; не влизат и изказванията с предложения за попълване състава на комисии към общинския съвет или за представители във външни комисии и сдружения.

От общо 242 изказвания - 114 са на националистката партия, следват ги съветниците от БСП с 60 и ВМРО с 24. Сидеровите хора и червените си поделят водачеството по направени процедурни предложения - по 23. Войводите пък са лидери по реплики - 33, "Атака" води по дуплики - 17. Справката сочи още, че проекти за решения внасят само от "Атака" (8) и ГЕРБ (4), останалите осем местно представени партии за 17 сесии не са имали подобна инициатива. "BG Север"

 

 

Деца от Ресурсния център дефилират в "Мини мис и мини мистър "Пролет"

 

Децата, които се обучават към Ресурсния център в Ловеч, ще дефилират навръх 22 март в конкурс "Мини мис и мини мистър "Пролет", съобщи Моника Дончева, директор на центъра. Изявата е съвместно с Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги в Ловеч. По-големите каки и батковци от класа по фризьорство ще направят прическите на участниците, а учениците от шивашката паралелка ще изработят символични дрешки или аксесоари от отпадъчни материали. Родители на деца, обучаващи се към центъра в Ловеч, се обединиха в клуб, съобщи още Дончева. Клубът има за цел самите родители да си помагат помежду си и да получават компетентни съвети от нас, специалистите, поясни тя. В клуба засега членуват 30 - 40 родители на деца с увреждания, те ще се събират веднъж месечно. "BG Север"

 

 

Дом за стари хора ще прави кмет с пари по "Красива България"

 

Община Троян кандидатства пред Министерството на труда и социалната политика по проект "Красива България" с проект "Дом за стари хора в с. Добродан", съобщиха от администрацията на Минко Акимов. Потребността на общината от разкриването на такъв дом особено много нараснала през последните няколко години, когато все повече възрастни хора потърсили такава услуга в дирекция "Социално подпомагане" и в общинската администрация. Чрез Клуба на пенсионера в общината се получила подписка от 1 650 човека, представители на всички населени места в общината, в която се отправя молба за предприемане на необходимите действия за разкриване на Дом за стари хора. От общината предлагат домът да се помещава в сградата на закритото през 2007 г. училище в с. Добродан. Според сметките необходимите средства са малко над 890 хил. лв., като община Троян ще участва със 178 хил. лв. "BG Север"

 

 

ГАБРОВО

 

НПО-та искат паметник на котката

 

Осем неправителствени организации в Габрово са отправили предложение до кмета Томислав Дончев да бъде изградена скулптурна композиция, наречена "Габровската котка". Те настояват тя да бъде поставена на лично място в града, "Скулптурната композия "Габровската котка" ще бъде нашия талисман, ще носи изконната родственост със старите габровци, ще е пазител на града, дома и семействата ни. В миналия век е пазила топлината на собата ни, в новото време е символ на енергийна ефективност. Тя ще бъде не само атракция, но и с доказаните си лечебни и магически качества ще ни предпазва от високо кръвно налягане, главоболие, стрес и уроки. Габровската котка ще ни събира около себе си на празник и делник, старите за раздумка, младите за романтични срещи. Нашата котка ще бъде с габровски нрав и ще се събужда при звън на монета, за да "сбъдне дадена съкровена мечта". Тя ще бъде гальовна и нахъсана и габровец или гост ще иска да си направи снимка с нея. Нека към нашите уникалности - паметник в реката, параход в гората, дърво сред пътя, да прибавим и котка на пиедестал", са написали в предложението си до габровския градоначалник НПО-тата. Те настояват тази оригинална идея да бъде внесена в местния Общински съвет, който при одобрение да определи и място за скулптурната композиция. "BG Север"

 

 

Уволняват пожарникар за пътен инцидент

 

Габровски полицай е дисциплинарно уволнен заради предизвикан от него пътен инцидент. Главен пожарникар С. С. от Районна служба "Пожарна безопасност и спасяване" в Габрово на 8 януари т. г. около 22.30 ч., с личния си автомобил фолксваген "Голф" се ударил в паркиран автобус мерцедес на фирма "Калея" и напуснал мястото на инцидента. Няма пострадали, на автомобилите са нанесени щети. Произшествието станало в кв. "Младост". Огнеборецът е нарушил Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР и е уронил престижа на службата, за което му е наложено най-тежкото дисциплинарно наказание - уволнение, мотивират се от МВР. 40-годишният пожарникар има 18 години служба, няма нарушения. Той обяснил, че неволно е ударил автобуса, разбрали се с шофьора да не викат пътна полиция и да решат проблема с протокол. "BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Предадоха на музея иззети находки

 

 С постановление на Районната прокуратура във В. Търново на Регионалния исторически музей бяха предадени над 300 сребърни и бронзови монети и над 150 сребърни, бронзови и железни предмети. Повечето от материалите са движими паметници на културата, конфискувани от иманяри. Техните хронологични граници са в периода IV хил. пр. Хр. - XX в.. Сред най-интересните екземпляри са бронзова монета на Александър Македонски от 336 - 323 пр.Хр., бронзови монети, сечени в римския град Никополис ад Иструм, сребърни монети на цар Иван Александър (1331 - 1371), гривни, нагръдни кръстчета и пръстени от Средновековието. Предстои тяхната научна обработка и оценка от музейните специалисти. "BG Север"

 

 

Получихме еко сертификат

 

Еко сертификат 14 001:2004 получи общината. Стандартът представлява система за управление на околната среда, одобрена от ЕК по стандартизация. Документът бе връчен след подборен одит от международна организация. Внедряването и разработването на системите стартираха в община В. Търново през юни и приключиха през септември 2008 г. Самата сертификация беше през ноември. Одитът включваше подборна проверка на всички договори с фирми, административната дейност на общината, разход на хартия, ефективно осветление, сметосъбирането и извозването, енергийна ефективност на общинските обекти и други. В следващите две години предстои сертификатът да се защити отново. "BG Север"

 

 

ВРАЦА

 

Ученици продаваха мартеници за монумент на "Милин камък"

 

И кметът си купи мартеница от децата

Ученици от ОУ "Хр. Ботев" в с. Баница, членове на клуб "Съхрани българското", продадоха в държавни и общински институции изработени от тях мартеници, като получените средства ще бъдат дарени за построяването на паметен знак в местността "Милин камък", където са загинали в сражение 30 Ботеви четници. Децата са продали почти 100 мартеници в областната администрация, като са получили над 90 лв., съобщи директорът на училището Теменужка Томчовска. Акцията продължи в местното "ВиК"-дружество и община Враца. Кметът Тотю Младенов потвърди готовността на община Враца да се включи в инициативата на губернатора и подкрепи лично идеята със закупуването на ръчно изработена от учениците мартеница.

Освен тази благотворителна акция учениците са поели ангажимент след построяването на паметника да се грижат за него и околното пространство, което е част от мемориалния комплекс "Ботев път". "BG Север"

 

 

ЧЕЗ се оплака от кражби на ток

 

Електроенергия на стойност 1 900 000 лв. е открадната през миналата година в Западна България, оплакаха се от ЧЕЗ. Загубите от кражби на съоръжения и недоставена еленергия на територията на област Враца са за над 86 000 лв. Само за миналата година при извършени 40 000 проверки от екипи на компанията са установени 2 000 нарушения на Закона за енергетиката и утвърдените от ДКЕВР общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия. Близо 40% от тях са по сигнали от граждани или полиция. През 2008 г. дружеството е претърпяло загуби за 3 млн. лв. от откраднати технически съоръжения, кабели и еленергия. Най-много кражби на съоръжения, за над 420 000 лв., са регистрирани в района на Перник. За Враца сумата е 63 763 лв. Отчетените загуби от кражби на ток в областта са 19 129 лв., докато в Перник са близо 7 пъти повече.

От ЧЕЗ съобщиха още, че предприемат мерки за предотвратяване на кражбите чрез подмяна на въздушната мрежа и изнасянето на електромерите на границите на собственост. "BG Север"

 

 

Идват доброволци от Корпуса на мира

 

Доброволците от Корпуса на мира на САЩ ще се обучават три месеца в община Враца, съобщи зам.-кметът по образованието Силвия Драйчева. Решението за това е взето официално от представителството на благотворителната организация в България в началото на февруари. По време на обучението, от май до юли, американците ще живеят в приемни семейства в 15 села. Така те ще се запознаят отблизо с бита и културата ни. Доброволците ще се придружават от учител по български език и представител на Корпуса на мира. Административният персонал ще работи в специално оборудвани и охранявани кабинети във Враца. Драйчева посочи, че всяка година около 70 американски доброволци пристигат в България. Те преминават тримесечен курс на обучение. Очаква се доброволците да бъдат представени във Враца от посланика на САЩ Нанси Макълдауни. "BG Север"

 

 

монтана

 

Испанци построиха завод

 

Модерен завод, в който ще се произвеждат цилиндри за вятърни и водни електроцентрали, а също водопроводни части, построи в Монтана испанска фирма. Това съобщи изпълнителният директор на предприятието Силвия Владова. Заводът е наречен "Монтана хидравлик". В строителството му са инвестирани 4 млн. лв., разкрити са 150 работни места.

Заводът ще произвежда продукцията си по най-съвременни технологии и с модерни машини. В него ще работят стругари, шлосери, заварчици и други, които ще преминат курс на обучение преди старта на предприятието. "Монтана хидравлик" ще предлага продукцията си предимно на европейския пазар, където инвеститорите имат позиции. Ще се търсят и нови пазари в други континенти на света, обяви Владова. "BG Север"

 

 

Бизнесмен-мераклия спечели приза за най-добър винар

 

Двамата победители в конкурса - Гроздан генов (вдясно) с най-доброто червено вино и Митко Иванов - с най-доброто бяло вино

Бизнесменът Гроздан Генов (54 г.) от Берковица спечели приза за най-добър винар на област Монтана през тази година. Той направил 500 литра вино с най-голям мерак и журито от специалисти и дегустатори му присъди единодушно първата награда на конкурса за най-добро домашно вино, организиран в Монтана по повод Трифон Зарезан. В надпреварата участваха 47 вина, направени от 37 производители. 10 от тях бяха бели, а 37 - червени. Едно от вината беше не от грозде, а от редкия плод арония. Гроздан Генов разказа, че е любител винар. Той е инженер по двигатели с вътрешно горене, но има свой цех за дървопреработване в село Боровци. Генов обясни, че е направил виното си като е отделял едно по едно зрънцата на гроздето, измил е стриктно бурето си, а по време на кипене на виното го е преточвал всеки ден. За своето вино Генов използвал грозде от районите на Петрич, Асеновград и Берковица. "BG Север"

 

 

Пак обявиха публично длъжниците

 

Публичен бюлетин, в който са включени имената на 465 длъжници от Монтанско, публикува ТД на НАП. Всеки от цитираните в списъка дължи на държавата към 31 януари т. г. над 5 000 лв. за данъци или осигуровки.

Публичният бюлетин съдържа два списъка. В първия попадат 357 некоректни платци, които нямат имущество, върху което може да се наложи обезпечение. Във втория списък са 108 длъжници, които имат имущество на свое име и върху него е наложено пълно или частично обезпечение. И сега, както преди, се оказва, че повечето от длъжниците на държавата са голи и боси и от тях няма какво да се вземе. В същото време тези "бедняци" са натрупали задължения от над 20 милиона общо?! " BG Север"