ШАРЕНО


 

Плевенчани изгубиха контрол с Миро

 

Певецът взриви почитателите си на 14.02. точно в 14,14 ч.

 

Миро изтегли имената на печелившите шопинг маниациМая ПАСКОВА

Точно на 14 февруари, в 14 часа и 14 минути десетки влюбени плевенчани изгубиха контрол в "Central mall Pleven". Поводът за тази светивалентинска истерия естествено беше Миро от бившия вече дует "Каризма". Прегърнати, един до друг и дори един върху друг, феновете му бяха на възраст от 0 до поне 80 години, доказвайки за пореден път, че за любовта граници няма. Както и за хубавата българска песен.

"Губя контрол, когато..." е първи сингъл от солоалбума "Омиротворен" на Миро. "Написах думите на песента за моята любов. А ти можеш да я подариш на своя любим човек. За Деня на влюбените. Щастлив свети Валентин!", пожела Миро на своите почитатели. Шопинг маниаците, които бяха пазарували в мола дни преди празника, получиха приятни изненади - от томболата, разиграна с предварително пуснати талончета и с валентинки. Интересното в случая е, че всяка валентинка съдържаше думи от припева на песента на Миро "Губя контрол, когато..." лично надписана от него, а тези, които бяха събрали всички части на куплета, получиха новия диск на поп звездата "Омиротворен".

За любовта граници няма"Подарявам "Губя контрол, когато ..." на моята любов и на всички, които са обичали, обичат и очакват любовта. "Губя контрол, когато ..." е защото всеки влюбен няма контрол над чувствата си и вече не мисли като "аз", а като "ние". Да изгубим контрол!", беше посланието на любимеца на тийнейджърите, които го подкрепяха с бурни аплодисменти и масово участие в изпълнението на парчетата му.

"Губя контрол, когато" е първата българска песен, която достигна номер 1 в класацията "Nielsen Top 100 Airplay Chart" и остави след себе си световни хитове като "Womanizer" на Бритни Спиърс, "Miss Independent" на Ни-Йо, "So What" на Пинк и т. н.

Песента на Миро превзе и класацията на "City TV", като се превърна в първото парче, изпято от български изпълнител, и то на роден език, заело челната позиция в класацията "Големите 50" на музикалната телевизия.

 

 

Любовен вирус плъзна навръх свeти Валентин

 

Баба Генка в екстаз гледала розовите сърца, които завладели монитора

 

Любка ПРЕСЛИ

"Любовен" вирус цъфна в компютъра на иначе кроткото семейство Мешкови от Плевен навръх св. Валентин. Пръв забелязал натрапника 8-годишният Цецко, но влечението му към игрите надделяло и не казал на баща си, а продължил да се рови из нета. Боен рев надала майка му Цонка, след като установила, че са изчезнали половината й данни от счетоводството. "Ама, той не е лош, мамо! Виж само какви сърца и целувки пръска!", заоправдавал се малчуганът.

След като главата на семейството Никодим прежалил част от чертежите си за ВиК-инсталацията, компът бил запечатан и отнесен "на доктор". На другия ден набързо докарали умната машинка и я свързали с всички кабели. На уж недочуващата баба Генка било наредено да не пипа компютъра, а да си гледа плетките и манджите.

Когато кресливото домочадие се изнесло нанякъде обаче, в живия ум на старицата се завъртели думичките "вирус", "сърца" и "целувки". Тя набързо отърсила от престилката си тлъстия котарак Онуфрий, хвърлила недовършения чорап на Цецко на леглото и с плаха усмивка се запътила към заветното копче на умната машинка. След като мониторът светнал, първата мисъл на баба Генка била да си поръча музика. Старицата не разбирала много от музикални жанрове, но когато дочула топлия тембър на Елвис Пресли, иначе младата й душа се разтопила. "Самотна ли си тази нощ?", питал кралят на рока, а сърцето на баба Генка се разтуптяло от вълнение. После музикалният маратон преминал през "Ти си моят герой" на Тина Търнър, със сълзи на очи старицата понесла "Хотел Калифорния", но те се стекли, когато компът засвирил "Шуми, шуми, яворе". После настанала тишина, напразно баба Генка искала да си върне удоволствието, натискала безразборно и с ярост клавишите. И накрая, о, Боже, цъфнало многообещаващото правоъгълниче и старицата го приела за спасителен мост към възвисяването си. И се изсипали розови сърца, червени цветя валели по целия монитор, а душата на старицата преливала от вълнение.

В този прекрасен миг вратата грозно изскърцала, на прага се появил зетят Никодим, а от кухнята идел пушек и миризма на изгоряло се понесла из цялата къща. Ама, аз такова, исках да го видя онова нещо, вируса де, заоправдавала се баба Генка. Гняв извирал от очите на Никодим, а на слепоочието му издайнически пулсирала вена. Той пак грабнал компа и го отнесъл незнайно къде.

Ням свидетел на сцената станал единствено котаракът Онуфрий. Той кротко се приближил до отчаяната старица, извадил грапавия си език и заоблизвал изтънелите, сбръчкани пръсти. А баба Генка го погледнала с разтопен, нежен поглед и от гърдите й се изтръгнала дълбока въздишка. На война, като в любовта - никога не можеш да предвидиш всичко, помислила си мъдрата старица.

 

 

 Ученици нехаят за световната криза, продават стоката си като топъл хляб

 

Бизнесмените с част от продукцията

Кремена КРУМОВА

Докато възрастните говорят за криза, безпаричие и апатия, тийнейджърите нехаят за проблемите на "големите" и талантливо майсторят бижута и икони в ученически фирми. Пример за това са възпитаниците на СОУ "Ем. Станев" във В. Търново. Те са от IX, X и XI клас и учат в специалността "Предприемачество и бизнес". Сами определят правилата на работа, продукцията и цените. Участват редовно в ученическите базари и винаги реализират своята продукция. А тя е най-разнообразна - аксесоари, шалове, бижута, сувенири, валентинки, мартенички, стъклени чашки с цветя и екопочва. Макар и печалбата да не е много, тя винаги стига за още материали, с които да изработят ръчно още стока. Най-редовните им клиенти са самите учители. Учениците са разделени в три компании и в часовете по СИП се учат да правят и управляват бизнес проекти.

Всичко това се случва по международен проект "Джуниър Ачийвмънт", по който училището работи повече от 10 г. В края на учебната година трите компании обявяват ликвидация. "Така те се учат да оцеляват в симулативна икономическа среда. Цяла година се трудят, продават изработеното и знаят какво да направят със спестените пари", казва тяхната ръководителка Йорданка Гроздева.

Продукцията на трите ученически фирми ще бъде изложена на базар в училището. С парите от продадената стока ще бъдат набавени материали за следващи проекти. С най-хубавите си "произведения" тийнейджърите ще участват и в националното първенство за ученически фирми в София през април.