СПОРТ


 

Футбол

 

Спартак (Пл) се надява на чудо за оцеляването си като отбор

 

Общината цинично отказа каквато и да е помощ на затъналия клуб

 

Феновете искаха само едно - любимият тим да остане в професионалния футбол

Николай ИВАНОВ

Две седмици преди подновяване на първенството в западната "Б" група единствено чудо може да помогне на плевенския Спартак. Въпреки продажбата на няколко основни футболисти и юноши на клуба, по думите на президента Пламен Николов в касата няма пари. През последните десетина дни тренировъчен процес почти не се води. Старши треньорът Красимир Бислимов се е хванал за главата, а и е принуден да се черви от срам пред колегите си, когато отменя предварително уговорени контроли. Общинските съветници отхвърлиха предложението за финансова помощ на двата футболни клуба с аргумента, че каца без дъно не се пълни. Плевенският кмет Найден Зеленогорски призова обществеността да помогне на местния футбол, но едва ли има местен бизнесмен, който да иска да дава пари при сегашната реалност. Никой не е луд да дава собствени средства, а друг да ги управлява. За спасението на Спартак е нужно истините за състоянието на клуба да се кажат на глас, и то веднага, за да не стане прекалено късно.

Зеленогорски за пореден път заяви на пресконференция, че общината не може да спонсорира професионалния клуб Спартак (Плевен), тъй като той е частен. Но в качеството си на градоначалник той има възможности и лостове да окаже нужното влияние и въздействие за оцеляването на Спартак. Тук не става дума за гонене на цели, а за оцеляване. Вече е време в качеството си на кмет Зеленогорски да удари по масата и да каже как да се помогне и на каква цена. Но в прав текст, без заобикалки, дори ако тези действия трябва да се предшестват от нечии оставки. "Единственото решение на финансовите проблеми на Спартак е той да се пререгистрира в акционерно дружество - обяви на пресконференцията си плевенският кмет. - Едва след тази крачка можем да се ангажираме да предложим на общинския съвет да гласува община Плевен да изкупи 50% от акциите и по този начин да осигури половината от издръжката му." Другото решение на проблема било двата клуба да се слеят в един при същите условия, но на този етап и малките деца знаят, че това е невъзможно. "Не приемам твърденията, че кметът има нещо против футбола или че не иска да извади 1 млн. лева, за да спаси Спартак (Плевен). Освен това никой не знае колко дължи отборът. Според слуховете са няколкостотин хиляди лева. Как си представяте да влезе общината в едно фалирало дружество?", каза още Найден Зеленогорски. Той припомни, че е искал от шефа на футболния клуб Пламен Николов информация за задълженията на отбора, но такава не е получил. Кметът допълни, че преди общината да реши да купува акции, ще наложи финансов одит. Той подчерта, че предпочита двата отбора да се обединят, защото Плевен няма финансов ресурс за два тима. По-добре един в първа лига, отколкото два във втора, които са застрашени да изпаднат, допълни той. Зеленогорски припомни за срещата на общинското ръководство с ръководствата на двата тима през декември 2008 г., когато те са си стиснали ръцете с уверението, че ще се обединят, но реални действия не са последвали. Кметът на Плевен разкритикува действията на ръководството на Спартак. "Срещата ни тук е била за заблуда на противника, тъй като разбрах, че е разпродаден целият отбор. Очевидно е, че плановете на ръководството са били други. Спартак е един частен клуб, такива има 10 000 в общината. Не може Пламен Николов да ми казва, че ако му дадем по-малко от 150 000 лв., нямало смисъл да разговаряме. Ние не сме банка, не сме благотворителна организация", каза Зеленогорски.

В заключение на спортната драма градоначалникът подчерта, че общината два пъти е спасявала Спартак от фалит, откакто той е кмет, но това повече не можело да продължава, защото времето на държавния футболен отбор било отминало.

От своя страна президентът на Спартак Пламен Николов обяви, че ще продължи да се бори за оцеляването на клуба. "Сам съм, но ще се боря до последно да спася Спартак. Разговарях и продължавам да търся хора, които да вземат клуба, но интерес няма. Не се сърдя и не обвинявам никого. Чист съм пред съвестта си. Знаех, че ще хвърлят вината върху мен. Нося си моята вина, а тя е, че вече близо две години сам се опитвам да спася Спартак. Пак повтарям. Ще се боря до последно за това", заяви Николов.

От цялата ситуация най-потърпевши излязоха феновете, които се събраха на мирен протест пред общината. Единственото тяхно искане бе да се намери изход от ситуацията и да се спаси техният любим Спартак. Те повдигнаха въпроси, но не към правилния адресат. Феновете бяха насочени да протестират на градския стадион, но там освен някое и друго бездомно куче, едва ли има кой да ги чуе.

В тези изключително тежки времена служителка на общината стана за смях с опита си да сложи наколенки пред началниците си. Едва ли някой повярва на нейните съмнения, че протестът на феновете е организиран от определена политическа сила в града, само защото видяла на площада общински съветник от въпросната партия. Добре, че никой не й обърна внимание, защото резилът за нея и началниците й щеше да бъде голям. Феновете отдавна са доказали своята клубна принадлежност и събралите се в мразовития петъчен ден на фаталния 13-и искаха единствено радостни новини за своя любим отбор.

Спартак получи за 10 години градския стадион и това може да обърне нечий поглед към отбора. Плевен е известен със своята школа, но други берат плодовете на нейната продуктивност. След като в ролята си на верни сателити плевенските отбори спасиха Локомотив (Мездра) от изпадане и после му помогнаха да влезе в "А" група, сега е ред да се помогне и на друг отбор, който допреди 3 - 4 години го нямаше на футболната карта, но случи на президент. Вече няколко от юношите на Спартак са насочени верноподанически в посока Етрополе към местния Чавдар. Едва ли присъствието на Христо Стоичков е единствената причина плевенски бъдещи таланти да се насочват към малкото планинско градче.

Спартак ще играе и през пролетта в западната "Б" група, защото много лесно ще се докарат преотстъпени футболисти от Етрополе и някой друг отбор от "А" група. Така няма да се плащат заплати и осигуровки, а премии едва ли ще се заработват. Повечето отбори в западната "Б" група ще играят през пролетта само за здраве и това дава надежда за спасение, освен ако вече не са били лъгани по един или друг повод.

Най-потърпевши ще са феновете, които стоически издържат на несгодите, но трябва да се знае, че и тяхното търпение не е безгранично.

 

 

Гриша Ганчев замрази Ивелин Попов

 

 Ивелин Попов

Мира ГАНЧЕВА

Според запознати в офиса на Литекс са пристигнали доста запитвания и оферти за нападателя Ивелин Попов. Младокът отдавна блести в Ловеч, но талантът му освети и стадиона в Женева на срещата между националните отбори на България и Швейцария. Пред погледите на сериозен брой мениджъри на водещи европейски клубове Попов не само вкара гола за страната ни, но и в тандем с Димитър Бербатов игра много добре на върха на атаката. Ивелин отдавна е в полезрението на скаутите, но след тези 58 минути на "Стад дьо Женев" интересът към него е още по-впечатляващ.

Освен това 20-годишният футболист е впечатлил и мениджърите, които дебнат по терените на турския курорт Анталия. На този етап обаче Гриша Ганчев не дава и дума да се издума за трансфер на най-прогресиращия български футболист в момента. Собственикът на ловешкия клуб е "замразил" Ивелин поне до лятото. Очаква се цената му тогава да скочи в пъти, след като само за няколко месеца се повиши сериозно. А и самият Попов постоянно подобрява формата си и израства.

Още през есента той бе желан от английските Блякбърн и Съндърланд след отличното си представяне срещу Астън Вила и гола във вратата на тима от Бирмингам. Освен от Острова запитвания за него имаше и от Италия, Испания, Холандия. Спрягаха се суми от порядъка на милион евро, но Гриша Ганчев много добре знае, че това момче струва много повече, само че му трябва време да развие таланта си.

 

 

Мъри Стоилов:

 

Сега важното е да покажем потенциала си в мачовете

 

Мина ДАНЧЕВА

След края на лагерите в Дубай и Турция дойде време за равносметка. Ето какво споделя треньорът на Литекс Станимир Стоилов за подготовката, състоянието на футболистите, новите попълнения и шансовете за титлата пред клубния сайт.

- Г-н Стоилов, каква е оценката ви за зимната подготовка?

- Според мен беше една ползотворна подготовка. Свършихме добра работа. Изиграхме мачове със сериозни противници. Умишлено бяха избирани силни отбори, за да работим под напрежение. Иначе условията в Дубай и Турция бяха много добри.

- Може ли да отличите най-силното и най-слабото представяне на тима в контролите?

- Във всичките мачове играхме на добро ниво. Изключвам вторите 45 минути на последната контрола срещу Днепър (1:0). Тогава действахме дезорганизирано и слабо. Това бе единственото разочароващо представяне. Иначе през другото време футболистите вложиха доста старание. Голяма част от тях видимо израснаха. Но трябва още по-отговорно да мислят за своето професионално развитие.

- Какво по-точно имате предвид?

- В България е важно да живеят дисциплинирано, както бе по време на лагерите в Дубай и Турция. Защото обикновено се получава така - играе се силно в подготовката и по-слабо в първенството. Проблемите идват от неправилна почивка, неправилно хранене и разконцентриране от странични неща. Успеят ли да го превъзмогнат, сигурен съм, че ще изглеждаме добре. Имаме още 15 дни подготовка в Ловеч до първия официален мач, в които трябва да довършим започнатото. Само сериозното участие в тренировъчния процес подготвя бъдещите успехи.

- Следите ли как се готвят конкурентите за титлата?

- Конкурентите не ме интересуват. Интересува ме само мачът със Славия, който е първи за пролетния сезон. Съсредоточени сме единствено към него. После ще имаме време за останалите.

- Много хора продължават да слагат Литекс като основен претендент за титлата...

- На прогнози всички сме фаворити. Важно е кой ще бъде по-добре организиран и концентриран. И мотивиран. И кой ще успее да даде максимума от потенциала си. Говорим за футболистите поотделно и отбора като цяло. Важно също е кой най-много ще иска да спечели. За да стане Литекс шампион, трябва ние, треньорите и футболистите, да дадем малко повече от сто процента. А не като ни стане тежко, да се отказваме. И да се примиряваме.

- Вярват ли играчите, че могат да спечелят титлата?

- От това, което виждам - да. Като желание го има. За пореден път казвам - важно е потенциалът да се изважда по време на мачовете. Да се дава максимумът, за да може да се печели. Изоставаме с пет точки. Затова нямаме право на пет грешки, както бе през есенния сезон.

 

 

Ивайло Петков взе любимия си номер 4

 

Кольо ПАВЛОВ

Завърналият се в Литекс след 11-годишно отсъствие защитник Ивайло Петков взе отново номер 4, с който вече стана шампион с оранжевите. Плевенчанинът бе представен като ново попълнение на Литекс на специална церемония, заедно с другите новопривлечени футболисти в тима на Гриша Ганчев. Президентът на двукратните шампиони Трифон Попов обяви, че целите пред отбора са шампионската титла и Купата на България. Другите трима, на които ще разчита Станимир Стоилов за пролетния полусезон, са бившият национал Радостин Кишишев, халфът от Унгария Шандор Дьор и нападателят от Бразилия Дока Мадурейра. И четиримата обявиха, че обличат оранжевата фланелка, за да станат шампиони в края на първенството.

Междувременно стана ясно, че Видима-Раковски ще е последният съперник от подготвителния етап за ловчалии. След прибирането си от Турция играчите получиха двудневна почивка, като в сряда заниманията бяха подновени. Единствената неприятна новина за Мъри Стоилов е невъзтановеният нападател Нифлор, който почти сигурно няма да се оправи за първия пролетен кръг, когато Литекс приема Славия.

 

 

БАСКЕТБОЛ

 

Плевенчани удариха Рилецо, на ред е столичният Левски

 

Ники ИВАНОВ

В първа среща от втория дял на шампионата в Националната баскетболна лига (НБЛ) Спартак надигра Рилски спортист като домакин с 99:90 (31:21; 26:21; 20:25; 22:23). Това бе и първи домакински успех за някой от двата тима в сблъсъците между тях този сезон, след като в първата фаза на НБЛ си бяха разменили победи като гости. Плевенчани определено бяха по-добрият отбор и нито за момент не изпуснаха контрола на срещата. До средата на първата четвърт играта бе много равностойна и двата тима се редуваха да повеждат, но с минимална разлика (между 1 и 4) точки. Но при резултат 17:16 отборът на гостите пропиля 5 поредни атаки, а Спартак вкара при свои пет поредни, първите две от които завършиха с тройки на Станков и капитана Хриси Димитров. Това даде възможност на момчетата на Дарин Великов да вземат преднина от 13 точки - 29:16. Единственото, което успяха да направят скиорите, бе да намалят изоставането си до края на първата четвърт до 10 точки. През втората част в продължение на няколко минути разликата се задържа на 10 - 11 точки. В 14-ата минута обаче (когато резултатът бе 39:28) само за 50 секунди влязоха три безответни коша за Спартак - един на Росен Софрониев и два на Димитров, а разликата бързо скочи до 17 т. - 45:28. Единствената въпросителна до края бе с каква разлика ще спечелят плевенските баскетболисти. Гостите от Самоков подобриха малко мерника, но това не им помогна, защото в защита скиорите допускаха елементарни кошове. Спартак започна второто полувреме по най-добрия начин - с тройка на Станков и разликата стана 18 точки. Звездите на гостите от Самоков Травис Питърсън и Бранко Миркович се събудиха, започнаха да бележат и след тройка на последния пасивът на гостите за момент падна до 9 т. - 66:57. В оставащите 6 минути от третата четвърт двата тима заиграха равностойно и тя завърши при 77:66.

В началото на последната част Рилски спортист се хвърли още по-агресивно за обрат, но домакините нанизаха 2 тройки само за половин минута и преднината им отново надхвърли 10 точки, а инициативата остана в техни ръце. Дори и в последните минути, когато гостите решиха с далечна стрелба да обръщат мача, плевенчани не допуснаха изненада. С победата в това дерби плевенският тим пък се реваншира пред своите фенове след изненадващата и някак нелепа домакинска загуба от Ямбол в последния кръг от първия дял на първенството. Основното трио Хрисимир Димитров, Илия Станков и Саша Топчов за пореден път доказаха, че именно те са основните реализатори за Спартак, след като вкараха съответно 22, 23 и 24 точки за победата. В следващия кръг Спартак го чака ново сериозно изпитание. В събота (21.02.) в зала "Балканстрой" ще гостува Левски в пряк спор за второто място в Националната баскетболна лига.

 

Северозападна В група - Пролетен полусезон

 

16 кръг - 08.03, 15.30 часа

 

Бали 2002 (Дебелец)- Ситомир (Никопол)

Чумерна (Елена) Мария Луиза (Лом)

Ботев (Димово) Локомотив (Дряново)

Академик (Свищов) Левски 2007 (Левски)

Трявна (Трявна) Ботев (Враца)

Павликени (Павликени) Гигант (Белене)

Янтра (Габрово) Бдин (Видин)

Сторгозия (Плевен) Локомотив (ГО)

 

17 кръг - 15.03, 15.30ч.

 

Сторгозия - Бали 2002

Локомотив (ГО) - Янтра

Бдин - Павликени

Гигант - Трявна

Ботев (Вр) - Академик

Левски 2007 - Ботев (Дим)

Локомотив (Др) - Чумерна

Мария Луиза - Ситомир

 

18 кръг - 22.03, 15.30 ч.

 

Бали 2002 - Мария Луиза

Ситомир - Локомотив (Др)

Чумерна - Левски 2007

Ботев (Дим) - Ботев (Вр)

Академик - Гигант

Трявна - Бдин

Павликени - Локомотив (ГО)

Янтра - Сторгозия

 

19 кръг - 29.03, 17 ч.

 

Янтра - Бали 2002

Сторгозия - Павликени

Локомотив (ГО) - Трявна

Бдин - Академик

Гигант - Ботев (Дим)

Ботев (Вр) - Чумерна

Левски 2007 - Ситомир

Локом. (Др) - Мария Луиза

 

20 кръг - 05.04, 17 ч.

 

Бали 2002 - Локомотив (Др)

Мария Луиза - Левски 2007

Ситомир - Ботев (Вр)

Чумерна - Гигант

Ботев (Дим) - Бдин

Академик - Локомотив (ГО)

Трявна - Сторгозия

Павликени - Янтра

 

21 кръг - 12.04, 17 ч.

 

Павликени - Ботев 2002

Янтра - Трявна

Сторгозия - Академик

Локомотив (ГО) - Ботев (Дим)

Бдин - Чумерна

Гигант - Ситомир

Ботев (Вр) - Мария Луиза

Левски 2007 - Локомотив (Др)

 

22 кръг - 17.04, - 17 ч.

 

Бали 2002 - Левски 2007

Локомотив (Др) - Ботев (Вр)

Мария Луиза - Гигант

Ситомир - Бдин

Чумерна - Локомотив (ГО)

Ботев (Дим) - Сторгозия

Академик - Янтра

Трявна - Павликени

 

23 кръг - 26.04, 17 ч.

 

Трявна - Бали 2002

Павликени - Академик

Янтра - Ботев (Дим)

Сторгозия - Чумерна

Локомотив (ГО) - Ситомир

Бдин - Мария Луиза

Гигант - Локомотив (Др)

Ботев (Вр) - Левски 2007

 

24 кръг - 03.05, 18 ч.

 

Бали 2007 - Ботев (Вр)

Левски 2007 - Гигант

Локомотив (Др) - Бдин

Мария Луиза - Локомотив (ГО)

Ситомир - Сторгозия

Чумерна - Янтра

Ботев (Дим) - Павликени

Академик - Трявна

 

25 кръг - 10.05, 18 ч.

 

Академик - Бали 2007

Трявна - Ботев (Дим)

Павликени - Чумерна

Янтра - Ситомир

Сторгозия - Мария Луиза

Локом. (ГО) - Локом. (Др)

Бдин - Левски 2007

Гигант - Ботев (Вр)

 

26 кръг - 17.05, 18 ч.

 

Бали 2002 - Гигант

Ботев (Вр) - Бдин

Левски 2007 - Локомотив (ГО)

Локомотив (Др) - Сторгозия

Мария Луиза - Янтра

Ситомир - Павликени

Чумерна - Трявна

Ботев (Дим) - Академик

 

27 кръг - 20.05, 18 ч.

 

Ботев (Дим) - Бали 2002

Академик - Чумерна

Трявна - Ситомир

Павликени - Мария Луиза

Янтра - Локомотив (Др)

Сторгозия - Левски 2007

Локомотив (ГО) - Ботев (Вр)

Бдин - Гигант

 

28 кръг - 24.05, 18 ч.

 

Бали 2002 - Бдин

Гигант - Локомотив (ГО)

Ботев (Вр) - Сторгозия

Левски 2007 - Янтра

Локомотив (Др) - Павликени

Мария Луиза - Трявна

Ситомир - Академик

Чумерна - Ботев (Дим)

 

29 кръг - 31.05, 18 ч.

 

Чумерна - Ботев 2002

Ботев (Дим) - Ситомир

Академик - Мария Луиза

Трявна - Локомотив (Др)

Павликени - Левски 2007

Янтра - Ботев (Вр)

Сторгозия - Гигант

Локомотив (ГО) - Бдин

 

30 кръг - 07.06, 18 ч.

 

Бали 2002 - Локомотив (ГО)

Бдин - Сторгозия

Гигант - Янтра

Ботев (Вр) - Павликени

Левски 2007 - Трявна

Локомотив (Др) - Академик

Мария Луиза - Ботев (Дим)

Ситомир - Чумерна