АРТСЕДМИЦА


 

С богата културна програма читалище

Съгласие чества 140-ата си годишнина

 

Много известни българи са в инициативния
комитет по повод събитията

 

Членове на инициативния комитет обявиха акцентите в програмата

Мая ПАСКОВА

С богата културна програма читалище "Съгласие" ще отбележи своята 140-годишнина. В подкрепа на многобройните изяви бе сформиран инициативен комитет с председател депутата от Коалиция за България Румен Петков. Сред членовете са видни творци като акад. Светлин Русев, проф. Пламен Джуров, проф. Валентин Колев, Любомир Нейков, Максим Горанов, Георги Константинов, Калин Донков и мн. др. "Ние трябва да вникнем в историята на читалищното дело и в богатата история на читалище "Съгласие". Можем да кажем със самочувствие, че в различни периоди от време то е било прощъпулник на много важни моменти от нашата култура", заяви Румен Петков. "Сигурен съм, че ако не всеки от вас, то поне имате в рода си човек, който се е докоснал до това читалище. Модерно е да се говори, но наистина това е факт - по-добре е да има читалище и библиотека, отколкото дискотека. Малко останаха тези островчета на културата", коментира и известният актьор Любомир Нейков, чийто творчески път също е тръгнал от читалище в Червен бряг. Дай Боже на всяко читалище да стигне до тази мъдра възраст, обяви той и обеща да доведе Иван Радоев - син, "Комиците" и естествено трубадура Руслан Мъйнов, който в изявено оперно пеене със смешен текст ще поздрави всички плевенчани.

Като безспорно най-яркото събитие не само в културния живот на Плевен, но и от национално значение председателят на читалището Ивайло Атанасов определи Втория национален конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова". Вярвам, че броят на участниците няма да е по-различен отколкото в първия конкурс - около 40, а това за България е солидна цифра за млади таланти, които имат възможността от тук да стартират своята кариера като победителите в първото издание Андриана Николова, Петър Бучков, Кирил Манолов, Йоана Железчева, категоричен бе той. Условията за участие в конкурса са оперните таланти да са родени в интервала от 1.12.1975 г. до 1.12.1989 г. Наградният фонд е 3 000, 2 000 и 1000 лв., а за изпълнение на българска песен се дават 800 лв. В журито влизат певицата Христина Ангелакова, проф. Пламен Джуров е председател на организационния комитет.

Читалище "Съгласие" е основано през 1869 г. от учителя Нестор Марков. Малцина плевенчани знаят, че от тук тръгват почти всички културни институции и състави в града. Още тогава в него е създадена първата и единствена до 1954 г. публична библиотека в Плевен. Дарени семейни реликви поставят началото на богат ръкописен и старопечатен фонд - 18 ръкописа, 3 пергамента и 1 170 книги. Някои от тях са уникални и се съхраняват само тук. Още от създаването на читалището в него е поставено началото на театралния живот в града. По-късно то предоставя своята първа собствена сграда на Общинския театър - днес ДТ "Иван Радоев". От подредената през 1911 г. в библиотеката малка археологическа изложба израства плевенският музей. През 1920 г. читалището подготвя първото оперетно представление със самодейни певци и оркестранти. Издава вестниците "Читалищни вести" и "Съгласие". През 1924 г. тук е организирана Плевенска самодейна филхармония, която днес вече е Плевенска филхармония. От литературния кръжец, събран около Николай Ракитин, израстват много известни български писатели. През 1933 г. читалището издава със свои средства единствената до скоро история на Плевенския край от акад. Юрдан Тодоров. Четири години по-късно тук е открито читалищно кино. През 1952 г. е създадена първата в Плевенско музикална школа, която подготвя условията за откриване на Средно музикално училище в града. От изградената танцова трупа и битов колектив от инструменталисти и певци след обединяването им се ражда известният по цял свят Северняшки ансамбъл. През 1954 г. тук е основана първата в страната балетна школа от балетмайстора Александър Манолов. В нея през годините са се обучавали над 6 000 деца. От тях 70 танцуват професионално, а 14 са балетни педагози. Фолклорен ансамбъл "Мизия" при читалището също чества годишнина - 30.

От 1946 г. читалище "Съгласие" разполага със сграда на 3 етажа в центъра на Плевен. Единствената концертна зала в града "Емил Димитров" е с 500 места, а акустичните й показатели я правят перфектно място за концерти и записи.

 

 По-важни изяви

 

* 20 февруари, 19 ч., зала "Емил Димитров" - концерт на Плевенска филхармония "140 г. читалище Съгласие". Под диригентството на маестро Йордан Дафов ще се изявят солистите Диана Василева - сопран, Александрина Стоянова и Цветелина Коцева - мецосопран, и Петър Димов - баритон. В концерта ще участва и перкусионен ансамбъл "Акцент" при НУИ "Панайот Пипков" (ръководител Симеон Серафимов).

* 23 март - премиера на балетната постановка "Грозното пате".

* 18 април, площад "Възраждане" - фолклорен спектакъл "Обредност българска". Хореография Михаил Денев, с участието на фолклорен ансамбъл "Мизия", ансамбъл "Северняче" при СОУ "Кирил и Метоздий" - Пордим, детски състав при читалището в Долни Дъбник. В програмата са включени "Уралия" - пролетни огньове, "Връбница", "Лазарски игри", "Великденско веселие", конкурси - обредни хлябове, козунаци и т. н.

* 22 април - стартира студио "Нещата от живота". Място - камерната зала "Съгласие". Всяка сряда плевенчани ще имат възможност да се срещат с изтъкнати личности от различни сфери на обществения живот. Първа тема "Екология" - парк "Кайлъка".

* 24 април - "Мюзикекспрес". Място - естествената естрада на читалището към градската градина. Всеки втори и последен петък от месеца се предвиждат изяви на самодейни рок групи от Плевенска област с конкурсен характер, като на публиката ще се раздават анкетни карти. Ще бъде определяна група на месеца, която ще получи награда - запис на една песен в студиото на Максим Горанов. Веднъж в месеца ще гостува известна рок група или поп изпълнител.

* 15 май - откриване барелеф на "Емил Димитров" пред концертната зала, носеща неговото име.

* 19 - 23 май втори национален конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова".

* 28 септември - учредяване на литературен конкурс на името на Петър Ковачев.

* Октомври - конференция "Приносът на българското читалище като гражданска структура за развитието на съвременното българско общество".

* 20 октомври - концерт 30 г. фолклорен ансамбъл "Мизия" и честване на 60-годишнината на художествения му ръководител Михаил Денев.

* Декември - обявяване на резултатите от конкурса "Петър Ковачев" и награждаване на победителите.

* Коледен концерт на всички състави при читалището.

 

 

Да убиеш премиер от Враца и Видин

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Най-новото заглавие в афиша на врачанския драматичен театър "Да убиеш премиер" е творческа копродукция с видинския театър. Тя ще се играе не само на врачанска и видинска сцена, а и в много градове и села от региона. Защото авторът Емил Андреев е от Северозападния край, от Лом, действието се развива в с. Репляна край Белоградчик, а героите му говорят на северняшки диалект. Епосът е подобен на Радичковските внушения, които от уж дребни битови и регионални проблеми достигат до общочовешки послания.

Гост-режисьорът Светлозар Гагов е променил тотално първия вариант на постановката, игран преди няколко години в Сатиричния театър. По неговите думи сякаш пиесата продължава да пътува към своите корени и към хората, сред които е създадена. В главната роля на мъдреца Серафим е популярният актьор Стефан Мавродиев, който като д-р Фауст на Гьоте сключва сделка с дявола и получава тайнствената сила да убива само с мисъл, уж за да накаже лошите и да защити добрите.

Според режисьора става дума за общочовешки проблем, за проблема на човека с властта. Това е пиеса за смешно-тъжния ни живот в началото на ХХI в.

За колорита на спектакъла много помага ефектното присъствие на гостуващите актьори Дидо Манчев и Петко Петков, не им отстъпват и врачанските, сред които изпъкват Малина Лютибродска и Борислав Борисов. Сценографията и костюмите на Диляна Първанова успяват да превърнат камерната постановка в един отделен свят, където нищо не е такова, каквото изглежда.

 

 

Пластични диалози подреди тандемът Преславов - Камбуров

 

Шефът на ловешката гилдия Валентин Узунов, Светла Тончева, Сашо Камбуров и Цветослав Преславов (отляво надясно)

Мира ГАНЧЕВА

За пръв път съвместно пред почитатели на изкуството се изявиха плевенските творци Сашо Камбуров и Цветослав Преславов. Двамата показаха в ловешката галерия "Вароша" експозицията, наречена "Пластични диалози". В изложбата място са намерили 33 платна на Камбуров и 8 скулптури на Преславов. Картините на художника са от митофолклорния цикъл, под знака на който са работите му в последните години. В този цикъл се третират извечните мъжко и женско начало, борбата между земните сили и човешкия дух. Темите в картините му варират от светото семейство до младостта и жената. Търся поетичност в композицията и изразността, обяснява авторът. Камбуров е и председател на плевенската гилдия на художниците. Ще продължат връзките и съвместните изяви между творците от Ловеч и Плевен, обещава той, след като в началото на годината почитателите на изкуството от двата града видяха проекта им "Терени".

Цветослав Преславов е автор на четири монументални изделия: трииконната чешма в Плевен (до театъра) - 40 тона, войнишки паметници в гр. Долна Митрополия и в с. Славовица, Плевенско, 5-метрова композиция "Свети Георги" - 20 тона. Започва да се преориентира обаче към кавалетната скулптура. Предпочитаният от него материал е камъкът. Водещ елемент за твореца е "драматизмът в скулптурата". По думите на Преславов, за да изработи една творба, му е необходим дълъг процес - на осмисляне, на "разговор с материала" и със самия себе си, период, не по-кратък от месец.

"Цветослав достига до творбите си с искреност, без резерви, открито и доверчиво. В платната на Сашо пък се усеща привързаност към живота", представи двамата Светла Тончева, галерист в Общинската художествена галерия - Плевен.

 

 

Aрхеолози извадиха резултатите от лято 2008

 

Кремена КРУМОВА

Разкопките на църквата "Св. Иван Рилски" във В. Търново, праисторическите селища край Хотница и Джулюница и античните градове Никополис ад Иструм и Нове са сред обектите, по които са работили това лято археолозите от Регионалния исторически музей в старата столица. Те представиха резултатите от проучванията си ден преди празника на археолозите - 14 февруари. "Самото откриване на църквата "Св. Иван Рилски" е най-значимото ми откритие това лято, по което работихме, заедно с Николай Овчаров. Ще продължим и това лято работата на целия комплекс, ще проучим и връзката му с близката църква "Св. Петър и Павел", заяви археологът Хитко Вачев. Относно античните градове Павлина Владкова се похвали, че за първи път в историята на града Никополис ад Иструм е била открита най-ранната римска улица с посока север - юг, от времето на император Траян, когато започва стротелството на града. Според нея изключителни важни са и намерените монети. На другия й обект - Нове край Свищов, е продължило проучването на сграда, извън крепоста, която била огромна резиденция. "Най-интересните резултати са в двора, там където имаше по-рано басейн, който проучихме в дълбочина и се откри най-ранния му период. А на брега на Дунава открихме основите на каменна кула, извън лагера. Подобни кули има в Германия, но дървени. Ще продължим да работим и с англичани през 2010 г.", каза още Павлина Владкова. Хроменен камък с украса с червена и бяла боя и тежест от стан с изображение на паяк с разцепена глава са най-интересните находки на археолога Александър Чохаджиев при селището край Хотница. В най-старото селище в региона, в местността Смърдеш край Джулюница, датирано на 6 300 г. пр. Хр. е работил пък Недко Еленски. "Селището стана по-голямо, отколкото предполагахме. Попаднахме на култов ров от ранно-бронзовата епоха, където открихме човешко жертвоприношение. Намерихме част от сграда, ритуални съдове, култови масички, шила, длета, костени халки, маниста и др.", похвали се Еленски.

 

 

Poster House гостува в Дома на хумора

 

Един от плакатите, включени в изложбата

Мариана ДИМИТРОВА

В Дома на хумора и сатирата в Габрово гостува експозицията от плакати на двама млади български графици Люба Томова и Ненко Атанасов. Творците са познати на Веселата къща, тъй като на последните две издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата - в Габрово през 2005 и 2007 г., те последователно бяха отличени със специалната награда на Министерството на културата за плакат. Сега талантливите художници гостуват по покана на габровската Весела къща и представят най-новата продукция на собственото си студио за графичен дизайн Poster House. Съвместната им изложба "15:15" е част от програмата на Дома на хумора, посветена на Европейската година на творчеството и иновациите - 2009.

Авторите излагат общо 30 цветни плаката на различни актуални теми - общуването между хората, правата на човека, равноправието, толерантността, грижата за децата, изкуството, културата, нещата от живота. Плакатите се отличават с оригинални дизайнерски решения, като целта им е не само да информират, но и да провокират зрителите.

Люба Томова и Ненко Атанасов са завършили Националната художествена академия в София с магистърски степени по специалността "Плакат". Членове са на СБХ, секция "Графичен дизайн" и на New Vision International Group. През 2007 г. основават свое студио за графичен дизайн Poster House.

 

 

Варненка представи първо в Плевен стихосбирката си

 

Мая ГЕОРГИЕВА

Дългоочакваната и с много обич подготвяна първа стихосбирка на варненската поетеса Евгения Георгиева се въплъти в луксозно издание със заглавие "Очакване". Привилегировани да се докоснат първи до неподправеното, но наситено с много емоции мерено слово на авторката, бяха плевенчани. И това никак не е случайно. От корицата на издадената в ловешката ИК "Сафо" книга ни гледа картина на Петър Мичев - Педро. Редактор на стихосбирката е Руси Мънков. В арт клуба на театъра пък приятели и почитатели на лиричното слово чуха част от най-добрите стихове на Евгения от актрисата Ирина Танева. "Минути преди 14 февруари - денят на виното и любовта, няма нищо по-подходящо от стиховете на Евгения Георгиева, за да се настроим на празнична вълна. Сред морето от негативни новини, които ни залива напоследък, дори малка светлинка като промоцията на тази стихосбирка е достатъчна, за да ни вдъхне повече оптимизъм и да ни зареди с положителни емоции", накратко презентира авторката Руси Мънков.

Самата Евгения твърди, че стиховете й са писани със сърце и душа. Обичам ги и хората ги посрещат добре, надявам се и по-широката аудитория след издаването на книгата ми да ги приеме по този начин, казва тя. Математик по професия Евгения е работила твърде малко по специалността си. Стиховете ми с гаранция са издържани математически, в граматическо отношение за това се погрижи редакторът, шегува се тя. Пише едва от пет години, когато вече освободена от ежедневните грижи към порасналите вече деца е имала достатъчно време да остане насаме със себе си. И щастлива от топлото посрещане в Плевен се надява на същото и в родния си град Варна. А после е отправила поглед и към следващата стихосбирка.

 

 

Дати и личности

 

Александър Андреев

(25.II.1879 - 1.II.1971)

130 г. от рождението на българския скулптор, заслужил художник от Ловеч. Един от инициаторите за създаването на Съюз на художниците в България и на два пъти избиран за негов председател. Творби: "Рудничари", "Гаменче", "Робство" и др. проектира (в колектив) Паметника на свободата на връх Шипка.

 

Тодор Петров

(26.II.1919 г.)

90 г. от рождението на известния живописец от Лом. Илюстрира много книги за деца. Създава оригинални скулптурни творби ("Очакване" - композиция). Участва в наши и изложби в чужбина - Москва, Будапеща, Берлин, Букурещ, Есен и др. Творби: "Пролет край град Лом", "Прометей", "Добруджа", "Наше небе" и др. Подбрал: Витан БАРАШКИ