ТЕМА


 

След снеготопенето дупките

зейнаха по-грозни от всякога

 

В някои селища в Монтанско е по-добре човек да се придвижва с магаре, вместо с автомобил

 

Плевен

 

Улиците са в окаяно състояние

 

В най-трагично положение са настилките, които скоро не са били ремонтирани

 

Пейзаж като след претърпяна бомбардировка се открива след снега

Поля ТОМОВА

След обилния снеговалеж и още по-обилното снеготопене Плевен е по-мръсен от всякога. Калта и боклуците са превзели града окончателно. Оказва се, че това не е единствената беда. По пътното платно зейнаха къде по-малки, къде по-големи дупки, а някои улици изглеждат като след бомбардировка. В най-трагично положение са пътните настилки, които не са ремонтирани от години. Поражения обаче има и върху улици, уж асфалтирани наскоро. Фактът, че първият по-сериозен процес на замръзване и размразяване успя да направи такива поражения, може да говори само едно - некачествено асфалтиране. Тема, засягана нееднократно от "BG Север".

В момента никой не може да каже колко точно пътната настилка е увредена - нито общината, която отговаря за улиците в града, нито областното пътно управление, под чийто контрол са пътищата от републиканската пътна мрежа.

В града вървяла оценка на пораженията от снега, както и временно закърпване на най-трагичните участъци, научи "BG Север". За целта се използвала т. нар. студена асфалтобетонна смес, която вече се прави в новата база на общинската фирма "Инжстрой". При работа с нея дупките не било нужно да се изрязват и оформят, тя можела да се полага и при зимни условия. Експерти обаче смятат, че това е ново наливане на грешни пари в трапищата по уличната мрежа в Плевен, тъй като те могат да издържат от шест месеца до година. След което ще зейнат отново - още по-големи, и ще се наложи основно ремонтиране на големи пътни участъци. Ремонтът на пътната мрежа ще се прави с пари от общинския бюджет.

В областта след снеготопенето има участъци в много тежко състояние, каза управителят на Областното пътно управление Любомир Станчев. Като такъв той посочи пътя от Кнежа до Искър. За него има разработен проект, очаква се реализацията му да приключи до края на тази година. В лошо състояние са и пътищата от разклона за Кнежа до изхода на Плевен към Искър, както и участъкът Плевен - Ловеч, пътна връзка Гривица и от изхода на Плевен до с. Брестовец. Средствата за ремонтиране на тези пътни участъци пък са осигурени от ЕС по програма "Регионално развитие". В момента се прави частично запълване на дупките по главен път Плевен - София. Тук пораженията не са големи, тъй като платното е било ремонтирано преди няколко години, но все пак ги има. Любомир Станчев уточни, че това са временни частични ремонти, които ще позволят нормално движение, но не решават генерално проблема. Окончателното състояние на пътната мрежа ще стане ясно към края на март. Тогава ще се набележат и участъците, на които предстоят ремонти.

 

Таксиметровите шофьори:

 

Нужен е контрол, а не да се вземат рушвети

 

Ралица ПЕТРОВА

Зейналите дупки по улиците на Плевен предизвикаха гнева най-вече на таксиметровите шофьори. Повечето от тях засилиха попържните към виновниците - кой както го разбира. Едни хулят тези, които асфалтират, други - липсата на контролни органи, а трети "отсипват" директно в паничката на кмета Найден Зеленогорски.

 

Огнян Бешков

Дупки много. Правят ги и след три - четири дена пак се появяват. Просто трябва да ги правят по-качествено. Особено трагично е положението в девети квартал - по улица "Самуил", пътя към стадиона. Уж го правят, ама пак е същото.

 

Лъчезар Николов

Абе много големи станаха дупките след тоя сняг. Асфалтът измръзва и той толкова е бил и качествен. Затова стават ямите още по-големи. Видях онзи ден, че по улица "Никола Гигенски" кърпеха така отчасти дупките. В това време не е нормално, ама все пак е нещо. Защото, ако се оставят така, стават още по-големи. Поне временно да бъде, то цял асфалт едва ли ще сложат. То така стана, че частично кърпене е по-добре от нищо. Аз такава улица без дупки в Плевен, по която да си карам с кеф, не зная. Освен новия път за "Дружба" дето отсечката е по-добра...

Иначе дупките ми костват много - амортизация - гуми, джанти, болтове и т. н. Абе, много пари...

 

Генади Нейков

Страшна работа е. Дупки са, защото така правят ремонтите. Слагат 1 см асфалт. Не знам кой го позволява това, проверява ли някой какво слагат и по колко. Той асфалтът се измива от дъжда, разбирате ли? Не само от снега. Отделно вече като сложат лугата - край. За кварталите изобщо да не говорим - като почнете от "Дойран", "Христо Ботев", по "Георги Кочев" нагоре покрай болницата - просто асфалтът се е измил от дъжда.

Трябва да се работи качествено, да се налагат глоби, а не да се вземат рушвети. Защото кметът си взема рушвети, ония го правят и другата година пак... Нужна е 5-годишна гаранция поне за ремонта, а те - 6 месеца.

 

Валери Георгиев

Повече от очевадно е, че дупките станаха по-големи. Уж започнаха да слагат някакъв асфалт, ама той нищо не помага. След няколко минавания с колата отгоре, той се рони и работата се оказва напразна. Направо не ми се говори. Който не е на път по цял ден, не знае какво е.

 
ГАБРОВО

 

Крайните квартали приличат на минно поле

 

Дупка на централното кръстовище на Габрово, в която колите често попадат

Мариана ДИМИТРОВА

Въпреки ремонтните дейности всяка есен в Габрово има улици в крайни квартали на града, които приличат на минно поле. Шофьорите са принудени да карат зигзагообразно, за да избегнат многото и дълбоки дупки. Има улици в покрайнините на града, които от години не са виждали асфалт. Особено трагично става положението пролетно време, когато снегът се стопи и копките по пътя лъснат.

Факт е и едва ли някой ще отрече, че повече от 20 години много малко е правено по реконструкцията и ремонта на улиците в Габрово. Третокласните и четвъртокласни пътища извън града също са в лошо състояние. Оправданието винаги е било в липсата на средства.

Не малък проблем в града са и отводнителните шахти. Голяма част от тях са пропаднали, с изкривени и липсващи капаци. Дори от някои стърчат шубраци, поставени от патили си вече граждани. По централни улици в града на Рачо Ковача колите се движат на слалом, за да избягват 5 - 6 шахти, които са пропаднали. Още по-лош вариант е шахтата да стърчи доста сантиметри над пътната настилка. Явно е правена с перспектива за предстоящо асфалтиране, което за съжаление е останало само намерение.

 

 

ловеч

 

Искат 5 млн. лв. по програмата Регионално развитие

 

Мира ГАНЧЕВА

Проект за рехабилитация и реконструкция на почти 11-километров пътен участък е внесла община Ловеч в регионалния отдел за Северозападния район за планиране във Видин. Това съобщи за "BG Север" кметът Минчо Казанджиев. Ловешкото предложение е преминало вече през две класирания, сега предстои техническа и финансова оценка от специална оценителна комисия от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общината е сред първите пет в страната и първата в Ловешка област, които са внесли проект за пътна инфраструктура по оперативна програма "Регионално развитие", похвали се градоначалникът. Предложението е за реконструкция на пътя от разклона за Абланица - Българене - Стефаново - Малиново до включването в главен път София - Варна. Исканата безвъзмездна помощ от европейските фондове е малко над 4,2 млн. лв., което е 85 на сто от общата стойност, а останалите 15% са национално съфинансиране - близо 800 хил. лв. Строително-ремонтните дейности за 4,6 млн. лв. Другите разходи са за проектиране, консултиране, строителен надзор, консумативи и др.

За основен ремонт на две улици в кв. "Гозница" в Ловеч са предвидени около 400 хил. лв. от бюджетния излишък на общината, каза още Казанджиев. Продължава и ремонтът на главната улица в квартала, който започна през ноември 2007 г., но работата бе преустановена заради поройните дъждове, обясниха от фирмата-изпълнител "Пътприбор" - София.

През тази година ще продължат текущите ремонти на общинската пътна мрежа. Ще се обръща внимание на отводняването на пътните платна, изсичането на храсти и дървета, обясни ловешкият кмет. Пътната фирма ще се ангажира с почистването на водостоци и окопи и профилиране на банкета. Това са мерки, които удължават трайността на асфалтовата настилка и водят до оптимални разходи за поддръжка.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Нацепеният асфалт лъсна

 

Кремена КРУМОВА

Снегът се стопи и лъснаха и големи, и малки дупки по улиците на Велико Търново. Само за миналата година общината е дала за изкърпване на настилките в града над 360 000 лв. В момента са обходени 60 км. улична мрежа, а общата й дължина е над 100 км. Чрез технологията пичматик с приготвена специална смес, полагана от специален камион, ще бъдат закърпени дупките, чийто ремонт не търпи отлагане. Екип от отдел Техническа инфраструктура (ТИ) към общината вече започна да прави подробен опис на местата, където има сериозно нарушаване целостта на асфалтовите настилки. След пълната инвентаризация на местата, където съществено е нарушено асфалтовото покритие, ще започне тяхното изкърпване. Ако атмосферните условия позволят (не вали дъжд и сняг и температурата е около плюс 10 градуса), ще започне запълване на дупките. Общинската фирма "Благоустройство се занимава с тази дейност. "Няма рискова улица, която да създава проблеми, или такава, която трябва да бъде бързо възстановена. Цяла година изкърпваме улиците, сега, като се стопи снегът, дупки има отново, каза инж. Динко Кечев, началник отдел ТИ. Според него вдлъбнатините по улиците или откъртените "легнали полицаи не са от тежките снегопочистващи машини, а от топенето, а после замръзването на водата, попаднала в лека пукнатина на пътната настилка, като с времето и амортизацията се уврежда цялостта на асфалта. За момента проверките продължават. Екипите работят и по сигнали на граждани. Дупки има и на главни пътни артерии, които минават през В. Търново и са част от републиканска инфраструктура, за които се грижи МРРБ. Засега обаче те стоят все още неизкърпени и трошат колите на потока преминаващи в посока София - Варна и обратно. По селата на общината положението е по-плачевно.

Специалистите от отдел ТИ извършиха оглед и на щетите, нанесени върху т. нар. легнали полицаи, като ще бъдат възстановени липсващите елементи на съоръженията.

 

 

ВИДИН

 

Ями цъфнаха при затоплянето

 

Теменужка ИЛИЕВА

Снегът се стопи и видинските улици лъснаха в боклук и дупки. Видя се, че мърсотията, покрита от снега, е с давност от края на миналата година. Видинчани газят сухи листа, хартии и кал. Фирмата, която чисти града, не бърза. Гражданите недоволстват и питат общината и новия кмет защо градът е в това състояние. Питания в писма и в приемния му ден били отправени и към областния управител Кръстьо Спасов. Губернаторът се обърна към видинчани с разяснение, че за чистотата отговарят общините.

Все пак нещо се направи - кметът глоби "Титан север" с 35 000 лв и обеща градът да бъде изметен и измит за Великден. Добре, но дотогава има цели два месеца. Санкцията е правилна, но е закъсняла, твърдят видинчани. "Титан Север" получава 1,7 милиона годишно за чистенето на града, 35 000 лв - бълха я ухапала.

 

 

ВРАЦА

 

Гражданин ще съди общината

 

Цветана АТАНАСОВА

Димитър Христов от Враца ще съди общинската управа заради разбитите улици в града. Лекият автомобил на 49-годишния мъж пропаднал в дупка на Крайречния булевард и счупил заден мост. Той има повече от 25 години стаж като професионален шофьор и смята, че е внимателен, когато е на волана. Но въпреки умелото шофиране, "Опел"-ът му попаднал в дупка. Служители на КАТ съставили констативен протокол, с който Христов удостоверява, че проблемът с автомобила е вследствие на пропадане в дупка. Колата няма каско застраховка и пострадалият трябва да плати от джоба си на Пътна помощ за извозването на колата и за ремонта, който, според него, ще излезе поне 500 лв. Христов заяви, че ще търси правата си в съда. Това не е първият път, когато има проблеми по пътищата във Враца. Наскоро нарязал гуми в подлез. Не без ирония той коментира, че докато стигнем добрите европейски пътища, ще се наложи през много врачански дупки да минем.

По този повод зам.-кметът по устройство на територията и строителството Иван Иванов заяви, че само в последните два месеца са положени 15 т студена асфалтова смес за запълване на дупки върху 250 кв. метра улични платна. Според него новата общинска управа е наследила разбитите улици и те ще бъдат оправени, но няма да е бързо, тъй като става дума за 160 км. улици в града.

В резултат на обилното снеготопене се появи голямо свлачище по пътя от Враца към селата Паволче, Челопек и връх Околчица. По данни на Областно пътно управление свлачището е с дължина 60 метра и е стигнало до банкета на пътя, като засега няма пропадане на пътната настилка. То се намира на около километър преди началото на с. Паволче. Ако свлачището продължи да се разширява, има опасност двете села и паметните места под връх Околчица да бъдат откъснати от града три месеца преди откриването на Ботевите дни във Враца, коментира областният управител на Враца д-р Антонио Георгиев, който пое инициативата за решаване на проблема. Той посети свлачището заедно с кмета на общината Тотю Младенов и началникът на Областно пътно управление инж. Марга Нинова. Нинова заяви, че са взети мерки за отводняване на района и се търси техническо решение за укрепване на пътя и спиране на свлачището. Пътното управление, областната администрация и общината ще кандидастват за спешно отпускане на средства за овладяване на свлачището от фонд "Републиканска пътна мрежа" и Постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии, уточни Антонио Георгиев.

 

 

Закърпени през зимата дупкимонтана

 

Кърпели през зимата

 

Симеон НИКОЛОВ

Областното пътно управление в Монтана използва топлите дни след стопяването на снега през януари т. г., за да закърпи дупките по пътя от Монтана за Видин през с. Славотин, който е много натоварен. Това съобщи директорът на управлението Илиян Илиев. Той коментира, че подобни ремонтни работи не е препоръчително да се извършват през зимата, но когато шосето е в крайно тежко състояние, то това е възможно. Въпросното шосе поема почти целия трафик по пътя от София за Видин и граничните пунктове в района около Видин. Заради това състоянието на този път е много важно за нас, заяви Илиев. През последните дни е направено и почистване от храсти на завоите по пътя Е-79, който свързва Монтана с Видин през с. Смоляновци.

В тежко състояние след стопяването на снега са отсечки от третокласни пътища между Вършец и Своге и между селата Горна бяла речка и Долна бяла речка, Славотин - Сливовик, пътят от Видин през Лом за Козлодуй, който е определен като изходен маршрут за евакуация на хора, ако се случи авария в атомната централа, и други. В плана си за тази година Областното пътно управление е заложило рехабилитация на пътища и отделни отсечки от тях за 16 млн. лв. Средствата ще се търсят от българското правителство и фондовете на ЕС. В началото на строителния сезон ще започне работа по пътя от Монтана за Лом, който в момента е осеян с дупки, а един от най-натоварените в областта. През миналата година бе направена първа копка на рехабилитацията му със средства от ЕС и българското правителство, очаква се цялото шосе да бъде завършено през лятото на 2009 г. Според Илиян Илиев състоянието на пътната мрежа в Монтанско не е много тежко, но има участъци, които се нуждаят от ремонт.