ТЕМА


Лекари прогнозират фалит на болници след 6 месеца

 

Рамковият договор подменен, белите престилки искат право на стачка

 

Поля ТОМОВА

Огромни проблеми стоят пред болниците и медицинския персонал след подписването на новия рамков договор, стана ясно на емоционална пресконференция на регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) в Плевен. Председателят на колегията д-р Венцислав Грозев изрази становището на своите колеги, че се очаква фалит на големите болници най-късно след шест месеца. Причината - недофинансирането на клиничните пътеки и недостатъчните средства, които НЗОК дава на лечебните заведения. Както е известно, след подписването на рамковия договор за 2006 г., болниците се финансират изцяло от НЗОК. Освен разплащането за консумативи и лекарствено снабдяване обаче, от клиничните пътеки според рамковия договор трябва да се плащат дълговете, както и разходите за еленергия и на други доставчици. Веднага се налага изводът, че ако големите, структуроопределящи болници трябва да разплащат своите задължения към фирми и доставчици, то те би трябвало да орежат сериозно приходите и възнагражденията на работещите в здравните заведения. Не можем да си обясним как изведнъж тези задължения стават обект на финансиране по клинични пътеки, заяви д-р Грозев.

Новият рамков договор е подменен, категорични са представителите на лекарското съсловие. Те са договоряли съвсем различни клаузи с управителния съвет на НЗОК, след което изведнъж се появяват текстове, които не са били обект на разговори. Според д-р Грозев БЛС е преговарял с един УС на НЗОК, но след това обаче договорът е подписан със съвсем различен борд. Орязаните средства ще доведат до няколко неща и най-главното от тях е, че ние не можем да предложим и да извършваме качествени медицински услуги, заявиха лекарите. Може би целта на МЗ е да се закрият големите държавни болници, прогнозират от БЛС. Въпросът обаче е кой тогава ще поема тежките случаи, които идват точно в тези лечебни заведения. Проблем е и заплащането на неосигурените пациенти. Това са 1 млн. и 200 хил. души, за които министерството дава 5 млн. лв., което прави едва по 4 лева на човек.

Финансирането по клинична пътека е едва 60 - 70 на сто от реалната стойност на една медицинска услуга. Останалите 30%, както и още 20 процента за разходи и дългове, ще се вземат от заплатите на медицинския персонал, става ясно от условията на рамковия договор. Никъде в него няма алгоритъм за начина, по който ще се формират възнагражденията на работещите в здравеопазването. Те са категорични, че заплатите им ще бъдат намалени, за да се покрият част от задълженията и недофинансирането по клинични пътеки. Според сведения на сестри заплатите им за януари са с около 100 лева по-малко отколкото за декември. Така че медиците са притиснати от новия рамков договор в няколко насоки - да работят без да знаят с какви точно средства разполагат и колко пари не достигат по дадена клинична пътека, да не са сигурни какво ги очаква утре и да не знаят колко пари ще получат в края на месеца. Според медицински служители по този начин се създават предпоставки за корупция.

Друг проблем, който постави регионалната колегия в Плевен, е липсата на сключен договор между РЗОК и болниците в региона. Най-вероятно това е продиктувано от продължаващите преговори във връзка с приложенията и методичните указания за работа в регионалните каси, смятат медиците. Тези указания би следвало да се подпишат от двете страни - както от БЛС, така и от НЗОК. За представителите на лекарското съсловия обаче е необяснимо защо 40 дни болничната помощ в Плевен не знае за какви средства става дума.

Освен с огромни проблеми в болничната, 2006 година започна и с големи трудности в доболничната помощ, стана ясно на пресконференцията. Доктор Димитър Цветков, който е общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС в Плевен, сподели, че управляващите искат с малко пари джипитата да свършат повече работа. От тази година семейните лекари са натоварени както с извършването на несвойствени прегледи, така и с много бумащина. Според новия рамков договор, има нарастване на заплащането в сравнение с миналата година от 35 стотинки. В същото време новата дейност е за най-малко 3 лева разход.

Трябва да се разбере, че ние, лекарите, сме най-големите защитници на правата на пациентите, заявиха участниците в пресконференцията. Засега обаче те не могат да изпълняват задълженията си. Затова от плевенската лекарска колегия са изпратили предложение до комисията по здравеопазване към НС да се разреши по законов път работещите в системата на здравеопазването да имат право на стачка. Няма да оставим пациентите си, нито пък някой ще загуби живота си заради нежелание да работим, но сме длъжни да защитим правата си, категорични са медиците.

 

Д-р Петя Дакова:

Министър Гайдарски се подиграва с джипитата

 

Даниела ДОЧЕВА

След националната среща на 14 януари в София, за която "BG Север" писа, джипитата изразиха в писмен вид своето становище за неуредиците в новия рамков договор, което изпратиха до Министерството на здравеопазването, до комисията по здравеопазване към Българския лекарски съюз, до НЗОК и до секретариата на парламента. Основното им несъгласие е с провеждането на профилактичните прегледи - изследването на окултни кръвоизливи, вземането и изследването на цитонамазки на жените. Заради недомислицата те предвиждат спад на пациентите, които ще се явят на този профилактичен преглед. "Отговорът на министър Гайдарски не само че не ни удовлетворява, но той звучи несериозно и подигравателно. Той ни обяснява, че щом един пациент може да се съблече пред общопрактикуващия лекар, може да му се довери изцяло. Действително нашите пациенти ни вярват, но те разчитат, че ще бъдат насочени към специалист, когато това се налага", коментира проблема д-р Петя Дакова, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в Плевен и зам.-председател на Районната лекарска колегия. Джипитата искат общият профилактичен преглед, на който имат право всички здравноосигурени пациенти от 18 години нагоре, да бъде в обема, който съществуваше преди новия рамков договор. Този преглед можел да бъде базов, за да се оформят рискови групи, с които вече по съответни програми в следващата година да започне да се работи, като бъде осигурено и съответното финансиране, смятат те.

Джипитата не са съгласни и с нововъведението, че само пациенти, които са родени в упомената година и попадат в посочена възрастова група, имат право да получат и допълнителна медицинска услуга в профилактичния преглед. Не може например една дама да чака да й дойде редът за цитонамазка след една година, при условие че се стремим към ранно откриване на рак на шийката на матката, смятат опщопрактикуващите лекари.

Друг проблем е съкращението на регулативния стандарт, което влошава качеството на медицинските услуги. Личните доктори не могат да пратят пациентите си при специалист, когато се налага, защото т. нар. златни талони са намалени драстично.

Лекарското съсловие протестира и срещу взаимно противоречащите си разпоредби на министерството.

 

 

Ловеч

 

Дават 4 млн. лв. по клинични пътеки, нужни са шест

 

Адриана ЙОРДАНОВА

Бюджетът за тази година е достатъчен и нищо не би трябвало да тревожи болници и лекари в Ловешка област, смятат от РЗОК. В момента тече процедура по договаряне на клиничните пътеки. В средата на февруари ще се знае кои ще бъдат одобрени, обясни Милена Терзийска, младши експерт "Болнични медицински разходи" към РЗОК - Ловеч.

От Здравната каса са категорични, че ще плащат само за здравноосигурени пациенти. Болниците обаче нямали право да отказват прием на пациенти, те трябвало да платят престоя си. Ако са социално слаби - разходите се поемат от държавата. Цените, по които ще се плаща, са определени от всяко лечебно заведение. За Ловешката те вече са факт и са официално оповестени. От началото на тази година е имало само един случай, в който болният е платил кеш престоя си, защото не е внасял осигуровки. Останалите са напускали след изписване и с мотива, че са социално слаби и отказват да внесат сумата, обясни д-р Тихомир Бенев, директор на МБАЛ - Ловеч. През миналата година пациентите, преминали на лечение в болницата, са били 11 700, за тях са платени 4,8 милиона лева от касата и министерството. По прогнозни данни се очакват същия поток, но бюджетът е около 4 милиона лева. По определената от касата стойност на клиничните пътеки на болницата ще са нужни около 6 милиона лева. През юни предстои предоговаряне на цени на пътеки, ако се надхвърлят показателите за цялата страна, каза още д-р Бенев.

 

 

Монтана

 

Може да се стигне до оставка на шефовете от БЛС

 

Момчил ИВАНОВ

Някои колеги се чувстват предадени от ръководството на БЛС, заяви председателят на Регионалната лекарска колегия в Монтана д-р Пламен Блажев във връзка с новия рамков договор. Той съобщи, че лекарите от областта са поканили председателя на БЛС д-р Андрей Кехайов на извънредна среща в Монтана в края на февруари.

"На срещата ще си изясним дали причините за подписването на тазгодишния рамков договор са обективни или са субективни. Дали става въпрос за недоразумение или за умишлени действия, дали на ръководството на БЛС е оказван натиск. Ако се установи, че ръководството по своя воля е отстъпило от начертаните от извънредния лекарски събор в Пловдив на 18 декември 2005 г. параметри на договора, то вероятно ще поискаме оставката му", заяви д-р Блажев.

Според него Националният рамков договор за тази година е крачка назад в сравнение с миналогодишния. Той смята, че е неприемливо да се вменяват задължения на лекарите от доболничната помощ, каквито не са им присъщи - да се вземат изследвания, секрети и екстременти в кабинетите, в които се извършва лечебна дейност. Прекалено високи изисквания се поставят и в болничната помощ - дадената болница да има специалист за всяко заболяване, при положение, че някои от специалистите са съвсем малко в страната.

Д-р Блажев коментира, че новият рамков договор дава основание за недоволство, но не дава основание за паника сред лекарите. Хубавото на договора е, че парите за здравеопазване в него са с 290 млн. лв. повече от миналата година и че е предвидено да се плаща за извършена дейност. В договора за следващата 2007 г. трябва да се търси начин и форма да се удовлетвори лекарят, но това да не бъде за сметка на пациента, заяви д-р Пламен Блажев.

 

 

Враца

 

НРД е крачка към преструктуриране на лечебниците

 

Цветана АТАНАСОВА

"До средата на февруари РЗОК - Враца, е сключила 435 договора с лекари, стоматолози, лаборатории, аптеки и болнични заведения от областта. Все още нямаме утвърден бюджет за годината, тъй като работим на тримесечие, но се надяваме, че ще успеем да защитим минимума от миналата година - 24 569 000 лв. за финансиране на извънболничната и болничната помощ". Това заяви за "BG Север" д-р Соня Съботинова, директор на РЗОК - Враца. Според нея е необходимо преструктуриране на болничните заведения. "В една по-малка общинска болница средно се раждат по 150 деца, а клиничната пътека е 400 лв. Сметнете разхода на едно отделение за персонала и всички консумативи. Не сме толкова богати, а си позволяваме да издържаме хирургично отделение, в което се прави на три дни една оперция", разсъждава тя.

Според д-р Антонио Георгиев, председател на БЛС във Враца, новият рамков договор е крачка към преструктуриране на болниците. Смята, че той е стъпка към това някои нерентабилни болнични звена да се закрият за сметка на други, по които има голям прием на пациенти. Освен това време е общините, които са акционери в областните многопрофилни болници за активно лечение, да поемат по-ясен ангажимент към тях, тъй като държавата не е длъжна да плаща цялата им издръжка, подчертава д-р Георгиев.

"Целта ни е да влезем в рамките на договора, да си направим предварителни сметки за дейността, за да не се получи в края на годината дисбаланс. Според мен 2006-та ще бъде годината, която ще ни вкара в правилата, в рамките и ще ни научи как да харчим парите. Но без да нарушаваме качеството на обслужването на пациентите", заяви д-р Дарин Драганов, управител на многопрофилната болница в Мездра. По думите му клиничната пътека не е финансов инструмент, който да регламентира реалните разходи на едно лечебно заведения. "Финансовият инструмент може да се осъществи с диагностично свързаните групи. Това е следващия етап от реформата в болничната област, който се надявам да бъде въведен през 2007 г. Тогава всяка болница ще мине на договаряне със ЗОК върху цената на дадена диагноза", допълни д-р Драганов.

 

 

Тетевен

 

МБАЛ засега без финансови проблеми

 

Станислава СТОЯНОВА

Докато се адаптираме към новите условия, болницата ни ще има проблем. Мнението е на управителката на МБАЛ "Д-р Ангел Пешев" в Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Тя съобщи, че ръководеното от нея здравно заведение е подало документи за 100 пътеки, на които може да отговори като условия, специалисти, оборудване, отделения. При първия преглед на документите в РЗОК - Ловеч, казаха, че няма да имаме отказ на нито една от тези пътеки, но все още нямаме окончателно подготвен договор, сподели тя.

Като основен проблем в работата на болницата д-р Бояджиева определи големият процент здравнонеосигурени лица, които така или иначе трябва да бъдат прегледани. За община Тетевен те са 16,34%. По същия начин стоял въпросът и със социално слабите. "Друг проблем са лицата, които се нуждаят от спешна помощ. Ние поемаме консултацията им със специалисти, изследванията и ако пациентът не постъпи в болницата, а се прибере вкъщи, на нас никой не ни поема тези разходи. За момента сме в стабилно финансово положение, но не знаем докога това ще продължи", допълни д-р Бояджиева.

 

 

 

Велико Търново

 

Д-р Марияна Кирилова:

Ще търсим негативите в края на март

 

Кремена КРУМОВА

Единният източник на финансиране на болниците е добър вариант, но ако всеки си е платил здравните осигуровки, смята д-р Марияна Кирилова, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) във Велико Търново. Според нея рамковият договор трябва да се сключва преди Нова година, за да се знае кои клинични пътеки са включени, кои ще се поемат. В момента пари за здравеопазване има, но изискванията са много, уточнява тя.

Най-рано в средата или в края на март може да се каже доколко е добър новият рамков договор, когато се отчетат първите два месеца от годината, е мнението на д-р Кирилова. Според лидерката на великотърновския лекарски съюз профилактичните прегледи трябвало да бъдат задължителни за определен контингент рискови групи, защото така, не могат да се нарушат правата на пациентите, смята тя. "Всеки пациент има право да отиде при лекар, при който иска да осъществи профилактичния преглед, а не да бъде задължен от джипито си", допълва д-р Кирилова.