СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                   АРТСЕДМИЦА                        "BG Север" - брой 6 (15 - 21 февруари 2013 г.)


 

 

В музикалния бизнес конкуренцията е задължителна и на пазарен принцип

 

Зрителят трябва да се научи за какво си струва да си купи билет

 

Солистите от Набуко бяха заслужено аплодирани, сн. авторът

Солистите от Набуко бяха заслужено аплодирани, сн. авторът

Страницата подготви: Мая Паскова

В седмицата на любовта и виното е нормално музиката и поезията да превземат културния афиш във всеки град. Би било добре те да са част от ежедневието ни не само предпразнично. Най-хубавото е, че имаме свобода на избор кой афиш да удостоим с вниманието си. И че можем да си позволим критичност и проява на вкус в подбора на забавленията си. Едно е, когато ти се предлагат еднообразни прояви от едни и същи лица и институции. Друго - когато те провокират с имена от световна величина. Трето е пък, когато в суматохата се опитват да те заблудят. В нито едно от изброените няма лошо, докато сами не се приемаме за балъци.

По-конкретно горните твърдения могат да се илюстрират с два афиша от тази седмица - концертно изпълнение на операта "Набуко" от Верди и оперетния концерт, посветен на виното и любовта на Плевенска филхармония и Общински хор "Гена Димитрова".

Великолепен хор, музикантите от "Оркестра Симфоника" при читалище "Съгласие" под диригентската палка на Мартин Мазик и световноизвестните изпълнители Паоло Руджеро (в ролята на Набуко), Катя Левин (Абигайл), Роберта Матели (Фенена), Джорджо Труко (Измаил) и др., превърнаха вечерта

в истински празник за плевенчани. Красивата музика, професионалното поднасяне и не на последно място - акустиката на единствената концертна зала в града, създадоха неподражаемата атмосфера на този концерт, който дълго ще се помни от плевенчани.

Репертоарът във втория концерт също предполагаше приятно изживяване за публиката. В програмата под диригентската палка на Славей Тинчев прозвучаха арии, дуети, хорове и фрагменти от творби като "Царицата на чардаша" на Калман, "Веселата вдовица" от Лехар, "Прилепът" на Й. Щраус, откъси от произведения на Офенбах, Ото Николай. Смущаващото обаче беше, че на афиша бяха обявени солисти на Музикалния театър "Стефан Македонски". А публиката видя изпълнението само на един.

Разлика има в парите, изключая билетите. Зрителите трябва да са наясно, че безплатно сирене няма и купуването на билет е уважение към артистите. А уважението е взаимно, когато артистите не подценяват публиката, заплащаща билетите си.

Относно финансирането - първият концерт се оказва напълно неангажиращ общинския и държавния бюджет и некасаещ джоба на данъкоплатеца. Защото "Оркестра Симфоника" е формация на проектен принцип, създадена с решение на общото събрание на читалище "Съгласие". Адекватен случай като организация беше студио "Примо" при читалище "Лик", с тънката разлика, че последното беше поощряванo мащабно, включително финансово, от предишния кмет на общината Найден Зеленогорски. При проектния принцип се разчита предимно на външно продуциране, а участниците в проекта не са ангажирани с трудово-правни правоотношения. Когато се харчат бюджетни средства може и трябва да питаш кое, как и защо е направено. Тук е важна само оценката на публиката. Музикалният продукт е вид стока и за него важи пазарният принцип. Ако конкуренцията унищожава, тогава не сме за демокрация. Публиката трябва да се научи да избира на какво ще отиде и за какво ще си купи билети.

 

 

140 години от гибелта на Апостола отбелязват в регионалния музей

 

Експонати от фонда на музея разказват за съратниците на Апостола, сн. авторът

Експонати от фонда на музея разказват за съратниците на Апостола, сн. авторът

С дискусия и изложби на 19 февруари в Регионалния исторически музей (РИМ) - Плевен, ще отбележат 140 години от гибелта на Васил Левски.

"Васил Левски и Свободата" е темата на кръглата маса с участието на ученици от ГПЧЕ, МГ "Гео Милев", ДФСГ "Интелект" и представители на Общински комитет "Васил Левски". Водещ ще бъде проф. Иван Стоянов от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". На същата тема е изложбата-конкурс с деца от Арт школа "Колорит".

"Съратниците на Левски в Плевен" е втората изложба, в която ще бъдат извадени материали от фонда на РИМ. Сред експонатите са картината на Йордан Кацамунски с майката на Апостола Гина Кунчева; самият Левски, нарисуван от Анастасия Угринова; един доста добър портрет, според мнението на специалисти, на Атанас Костов - член на революционния комитет и известен търговец. Картината е от 1888 г., художникът е неизвестен, като има предположения, че портретът е правен във Виена. Малко нереалистична, но все пак възстановка на последните часове на Апостола е картината "Последният разказ" от свищовския художник Асен Илиев, рисувана през 20-те години на миналия век. От същото време е и портретът с графит от плевенски учител, на който е изобразен друг член на местния революционен комитет - Ангел Мръвков. Много неща на Данаил Попов са дарили на музея

наследниците на брат му Анастас Попхинов. Сред тях е едно прошение на Попов до Народното събрание за отпускане на пенсия, подобно такова до генерал Кирил Ботев, както и писмо на комитета "Цар Освободител", подписано от Стоян Заимов, с което канят Данаил Попов на 25-годишнината от гибелта на Апостола. Случайно или не във фонда си притежава брой от плевенски вестник, който дава подробна информация за това честване - тържествено, с панихида и шествие на ученици. Тази макар и тъжна годишнина е била отбелязвана и тогава по подобаващ начин. Данаил Попов до скоро бе неизвестна личност в нашата история, но се изясни неговата роля - съратник на Васил Левски, по чието

предложение Апостола идва в Плевен и създава първия революционен комитет. В изложбата са показани и снимки с майка му и сестра му, които също много са помагали за делото.

В Плевен Левски се е укривал в къщите на Анастас Попхинов, Йочо Михалчев, Ангел Мръвков. Посетителите ще видят макет на попхиновата къща, където е създаден първият революционен комитет. Макетът е правен в средата на 50-те години на миналия век по снимка, която също присъства в експозицията. Албум, подарен от наследници на Попхинов, и записки от времето, когато е бил на заточение в Диарбекир, квитанции, търговски тефтер и снимки от архива на Мръвкови, документи на Йочо Михалчев също разкриват подробности за живота на тези плевенски съратници на Апостола. Предание гласи, че Йочо Михалчев неведнъж е крил пушката на Левски в плевнята си. Легендарната плевня е запечатана на снимка - също експонат в изложбата.

Музеят притежава и друг експонат, свързан с Левски и обвит в мистерията на народните предания - раковина от беломорски охлюв, изпилена в единия край, която при подаване на въздух от едната страна издава звук. Преданието сочи, че когато Апостола идвал в Плевен, с нея известявал своето пристигане.

Раковината, с която Левски известявал за идването си в Плевен

 

 

Георги Константинов издаде Човек за споделяне

 

От днес, 15 февруари, на пазара излиза новата книга на Георги Константинов "Човек за споделяне: Необикновени случки в моя обикновен живот". Тя включва 16 истории, които авторът определя като "споменна проза". В личен дневник в продължение на 30 години той записвал своите преживявания, впечатления и чувства. В историите си говори за отчуждението между хората, безразличието към съдбата на другия, разказва действителни, макар и понякога болезнени преживявания, дава много обективна оценка на себе си и на личността си, признавайки както силните, така и слабите си страни. Константинов определя искреността и чувството за истинност като най-големите достойнства на "Човек за споделяне", които ще направят книгата достъпна за читателите.

Тя съдържа немалко лични спомени. Авторът разказва за срещите си с една необикновена българка в Пакистан, близо до афганистанската граница, с разни гадатели и естрасенси - от Радомир и Плевен, та чак до Индия, срещите му с Михаил Шолохов и Юрий Гагарин, бележки за Великото Народно събрание, случая със стихотворението му "Квартално събрание", както и страници за плевенското му детство и юношество. "Щастлив съм, че точно така премина животът ми досега: годините в моя Плевен, първите прочетени книги и първото ми влизане в театър там, моите съученици и литературният читалищен кръжок "Цветан Спасов"; после поетичното ми студентство в София, пътуванията ми като телевизионен журналист до стотина наши села и градове, осъмванията ми край Тихия Дон, Темза и Сена, край персийските планини, кубинския курорт Варадеро и мексиканския вулкан Попокатепетъл, Либийската пустиня, езерото Байкал, срещите ми с г-жа Беназир Бхуто, Вацлав Хавел, с президента на Иран, с нобелистите Шолохов, Гюнтер Грас, Марио Варгас Льоса... Имал съм и неприятни сблъсъци с някои хора - неведнъж съм бил огорчаван от злоба, завист или неразбиране, но това е също част от моя шарен живот", споделя Георги Констатинов. И обещава, че книгата ще има продължение. Поне в още един том.

 

 

Над 30 творби до момента за конкурса Иван Радоев

 

Над 30 са творбите, постъпили от 1 януари до момента за участие в седмото издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев", съобщи драматургът на плевенския театър Ивет Костова.

Сред изпратилите до този момент свои пиеси има доказани автори, които са участвали и в предишни издания на конкурса, като Боян Папазов - носител на голямата награда през 2007 г., Мария Станкова, Огнян Антов, за когото това е трето участие, Петя Миладинова и Румен Леонидов. От плевенските автори участват Валери Какачев и нашият колега Стефан Кръстев. Тенденцията е към детски пиеси за куклен театър, отбелязват от театъра.

Конкурсът е явен и в него се състезават творби за драматичен и куклен театър, които не са поставяни до провеждането му и не са участвали в други конкурси за драматургия. Те могат да се изпращат на email:

unnis@abv.bg и teatur_ pleven@abv.bg, а крайният срок е 28 февруари. Голямата награда в размер на 2 000 лева и две поощрения по 500 лева (едното от които е за куклена пиеса) ще бъдат връчени на 29 март на церемония в ДКТ "Иван Радоев".

 

  

Нови заглавия в книжарницИ ГРАММА"

 

 

69 съвета за секс

Наталия Кобилкина

Къде се крие ключът към желанието? Какво е общото между дишането и оргазма? Защо кръгът е важен в любовта по френски? Малко или много са 11 минути?

Луксозното издание съдържа практически знания и техники, които не само ще отговорят на всички тези въпроси, а и ще разкрият повече за вашата чувственост и ще ви направят по-открити и смели. Книгата е тематично разделена на девет глави, които обхващат най-популярните теми, свързани с човешката сексуалност.

 

Ангели в косите ми

Лорна Бърн

Когато била дете, хората приемали Лорна като бавноразвиваща се, защото не проявявала особен интерес към света около нея, а вместо това виждала ангели и духове. Когато Лорна разказва историята на живота си, читателят се среща със същества от духовния свят, които населяват и нашия - предимно ангели със спираща дъха красота, пророк Илия и един Архангел, и с духовете на починали хора.

 завинаги...

 

 

 

върни се в НАЧАЛО