СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                   СОЦИАЛНО                            "BG Север" - брой 6 (15 - 21 февруари 2013 г.)


 

 

Около държавния план-прием в региона засега е спокойно

 

Затишието вещае безмилостни битки за улов на ученици през пролетта

 

Инна СТЕФАНОВА

Паралелките, които ще се сформират в гимназиите и в средните общообразователни училища в областта за следващата учебна година, вече се знаят - и като бройка, и като специфика на материала, който ще се изучава в тях. Таблицата за държавния план-прием е вече гласувана, знае се още, че заявките на директорите са приети без корекции. Засега нещата са спокойни, защото са в плоскостта на цифрите и фактите. Затишието обаче е като пред буря, твърдят запознати. Очаква се, както в предишни години, през пролетта страстите при търсене на ученици да се нагорещят до червено, а дебненето между училищата за "улов" на повече питомници да прерасне в безмилостна битка. Практиката досега показва, че ловът на осмокласници, които да попълнят паралелките в професионалните школа, е най-ожесточен, тъй като от броя им зависи оцеляването на по-непопулярните за деца и родители училища.

Тийнейджърите, които завършват основно образование, тази година в областта ще са с 33-ма повече, а завършващите седми клас - с 26 повече. Единствено СОУ "Иван Вазов" в Плевен не предлага прием в училището на ученици след завършено основно образование. В СОУ "Стоян Заимов" се предвижда още една профилирана паралелка, вместо профилирана паралелка за осми клас, която е била заявена през предходната учебна година. Специалността автомобилна мехатроника, която трябваше да стартира през миналата есен в Професионалната гимназия по транспорт "Проф. Цветан Лазаров" и не можа да събере достатъчно ученици след осми клас, е влязла отново като нова за следващата учебна година. В плевенската гимназия по подемна, строителна и транспортна техника ще събират кандидати за същата специалност. Професията според инж. Наско Найденов има бъдеще. Възпитаниците на гимназията след дипломирането си ще имат шанса да си намерят високоплатена работа не само в града, но и навсякъде в страната. За поддръжката на свременните автомобили ще са необходими компетентни автомонтьори с познания по микроелектроника, електромеханика, компютърна техника, софтуер.

Миналата година в плевенската гимназия по туризъм стартира специалността посредник на трудовата борса. През есента там ще трябва да започне обучението по друга нова професия - помощник-възпитател.

В професиналната гимназия по селско стопанств в град Левски също ще заложат на нова специалност - агроекологията. Идеята да я обявят вероятно е дошла от опита на сродната гимназия в Плевен - по лозарство и винарство. Миналата година там специалността бе предложена за първи път, но бързо събра ученици.

Как и кои паралелки със специалности - нови и стари, ще стартират през новата учебна година и ще има ли отпаднали, ще стане ясно наесен. Известно е, че при делегираните бюджети малкият брой ученици прави по-трудно съществуването на училищата и качествения образователен процес. Случвало се е след утвърждаване на държавния план-прием да бъдат затваряни паралелки и да се пренасочват ученици към други училища. Това от една страна поражда несигурност у децата и родителите им, но пък дава възможност на всички да имат богат избор къде да учат.

 

 

89 деца са намерили своите родители през 2012 г.

 

Вацка Хорозова, сн. авторът

Лора КОСТОВА

Общо 89 деца от област Плевен са намерили своите родители през миналата година, като 50 от тях са осиновени от български семейства, а 39 са дадени за международно осиновяване. Това съобщи на пресконференция миналата седмица директорът на "Социално подпомагане" Вацка Хорозова. Тя отчете, че броят на осиновените деца през 2012 г. е нараснал спрямо предходната 2011 г. Анализът на изискванията на кандидат-осиновителите показва, че повечето от тях предпочитат да бъдат родители на момиченца до 3 годишна възраст.

Към края на 2012 г. броят на децата, които са вписани в регистъра за осиновяване в област Плевен, е 201. Около 70% от тях са с увреждания и на възраст над 7 години, за които няма проявен интерес от страна на кандидат-осиновителите. Това е и причината все още толкова много деца да чакат своите семейства, уточни Вацка Хорозова. Тя отчете също, че през миналата година е имало голям ръст при развитието на приемната грижа. В регионална дирекция "Социално подпомагане" са били утвърдени 69 приемни семейства, при които са били настанени 65 деца. За сравнение през 2011 г. броят на приемните родители е бил едва 24. В момента комисията по приемна грижа обработва още 13 заявления от семейства. До края на февруари се очаква те също да бъдат вписани в регистъра и така общият брой на приемните семейства ще стане 82.

Вацка Хорозова информира също, че продължава работата по изпълнението на проект "Детство за всички". Той предвижда построяването и разкриването на 10 центъра за настаняване от семеен тип, като

6 от тях ще бъдат разположени в Плевен, 2 в Пордим и по един в Червен бряг и гр. Левски. В Червен бряг строително-ремонтните дейности са към своя край и се очаква до 5 месеца там да бъдат настанени първите деца. Във всеки център ще бъдат изпратени по 12 деца с увреждания, които в момента са в институции.

По същия проект се изграждат и три защитени жилища в Червен бряг, Згалево и Долни Дъбник. Те обаче са предназначени за лица с увреждания над 18 години, като във всяко ще бъдат настанени от 8 до 10 деца.

В плевенската дирекция "Социално подпомагане" работят и по изпълнението на три програми, които са наочени към възрастни хора и граждани в неравностойно положение. По националната програма "Асистенти на хора с увреждания" към края на януари са сключени договори и са назначени 153 лични асистенти, които ще се грижат за хора с намалена трудоспособност над 90%. Продължава и изпълнението на проекта "Подкрепа за достоен живот", който се реализира на територията на всичките 11 общини на област Плевен. Той има 416 потребители, за които се грижат 408 лични асистенти.

Вацка Хорозова представи и най-новия проект, по който регионалната дирекция работи - "Помощ в дома". Услугата ще се изпълнява в домашните и социали патронажи, като безработни лица в трудоспособна възраст ще се грижат за лица с трайни увреждания и възрастни хора с намалени възможности за самообслужване. Ще се представят по иновативен начин три типа почасови услуги в домашна среда - за лична помощ, за социална подкрепа и помощ за комунално-битови дейности.

 

 

 Гневът на младите

 

Чувствам се расово дискриминиран

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Доскоро само слушах за това как държавата по никакъв начин не стимулира младите хора да създават семейства и да отглеждат деца. Но откакто със съпругата ми сме родители на малко момченце вече лично се сблъсках с този проблем. Няма да коментирам колко много пари сме похарчили по време на нейната бременност за най-различни прегледи и изследвания, а уж и двамата сме здравно осигурени. А сега след като роди, разбрахме, че тъй като месечният ни доход е над 310 лв., няма да получаваме и детски помощи. Не стига, че те са някакви си смешни 35 лв., които и без това не стигат за нищо, ами и се оказва, че не ни се полагат, защото, виждаш ли, ние си изкарваме достатъчно. Това е просто абсурдно. Излиза, че когато работиш законно и внасяш данъци в тази държава, тя те лишава от това, което ти се полага. Как тогава да има висока раждаемост, като младите двойки виждат, че това само би утежнило живота им. Отглеждането на дете би трябвало да е най-хубавото нещо, а то се превръща в една борба за оцеляване. Имам колеги, които си признават, че просто не могат да си позволят второ бебе. По-страшното е, че това се превръща в тенденция. Аз имам 16 години трудов стаж, а жена ми 10 и явно за тези години не сме заслужили никаква помощ. Вече си мисля, че е по-добре да работиш в сивия сектор и да не внасяш осигуровки. Както правят милите братя роми, за които отглеждането на 10 отрочета не представлява никакъв проблем, а напротив - увеличава семейния им бюджет. Това отношение на държавата според мен си е чиста расова дискриминация, само че към българите, а не към малцинството, което, както е тръгнало, скоро ще стане мнозинство.

Никой не го е грижа колко средства реално са нужни за издръжката на едно детенце. Че то това майчинство, което жена ми получава в момента, не стига само за памперсите и пюретата на сина ни за месец, пък да не говорим за дрешките, които така бързо умаляват и са необходими нови. Цените на всички бебешки и детски стоки са двойно по-скъпи от тези за възрастни. За да се справяме съм принуден да работя до късно вечер, включително събота и неделя, вместо да бъда до семейството си. Добре, че поне работата ми позволява да изкарвам допълнително, като оставам повече часове.

Николай Петров, 36 години, от Плевен

 

 

 Послушай лекаря

 

На 24 години съм и имам проблеми с теглото. По-неприятното е, че от известно време ми се появи прекомерно окосмяване по лицето и упорито акне, което не мога да премахна с никаква козметика. Притеснявам се, че комбинацията от всички тези проблеми може да е свързана с по-сериозно заболяване.

Мария В.

 

Акнето може да е сигнал за поликистоза на яйчниците

 

Доц. д-р Надежда ХИНКОВА дм, акушер гинеколог и онколог, консултант в клиника
"Св. Параскева"

Акнето често не е само козметичен проблем, който може да се реши с посещение при козметик. В повечето случаи то се съчетава с други проблеми като хирзутизма (засилено окосмяване), себорея, алопеция, затлъстяване, като засяга репродуктивната система - овулаторна дисфункция и стерилитет. Тези хиперандрогенемични състояния са характерни за жените в репродуктивна възраст и се лекуват едновременно от дерматолог, акушер-гинеколог и ендокринолог.

Хиперандрогенемията се изявява с различни по степен овулаторни нарушения. Такива жени имат нормално настъпващо или закъсняващо менархе (първа менструация), нередовен менструален цикъл, аменорея (липса на менструация), затлъстяване, хиперпролактинемия, хипоталамична дисфункция. Поликистозата на яйчниците (PCOS) е едно от най-честите ендокринни заболявания, обхващащо 5 - 14% от жените в репродуктивна възраст. Характеризира се с хормонален дисбаланс. Яйчниците се увеличават от 2 до 6 пъти в сравнение с нормалните им размери, външната им обвивка се удебелява и под нея се формират множество малки кистички. Всичко това води до нарушено производство на женските полови хормони и завишено на мъжки. Нарушава се и процесът на овулация. Един от симптомите на поликистозата е появата на акне и обилно окосмяване по нетипични места на тялото.

Лечението се провежда след щателно диагностициране на хормоналния статус и то едновременно от ендокринолог и акушер-гинеколог с хормонална терапия за средно около 1 година, съпътствано от козметични и лекарствени процедури, назначени от дерматолог. Лекарствата, които се използват за хормонално лечение на акне, попадат в четири категории: 1. Андроген рецепторни блокери (спиронолактон, флутамид, ципротерон ацетат), които блокират ефекта на андрогените върху мастните жлези; 2. Орални контрацептиви, които потискат производството на яйчниците на андроген; 3. Глюкокортикоиди, които причиняват надбъбречна супресия на производството на андрогени; 4. Ензим 5-алфа-редуктазата.

Пациентките с проблеми като акне и прекомерно окосмяване трябва да знаят, че лечението изисква упоритост и търпение за добри здравни и естетични резултати.

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

върни се в НАЧАЛО