СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                             Бизнес                        "BG Север" - брой 6 (15 - 21 февруари 2013 г.)


 

Предлагат опасни очила с диоптри под щанда

 

Безпаричието принуждава плевенчани да купуват ментетата

 

Промоциите вече са част от бизнеса и в плевенските оптики, сн. авторът

Промоциите вече са част от бизнеса и в плевенските оптики, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Очила с диоптри предлагат под щанда в Плевен. Те обаче са опасни, защото сериозно могат да увредят зрението, предупреждават офталмолози. Кризата кара много плевенчани да търсят очила на ниски цени, на които не се дава гаранция за качество. Репортерска проверка показа, че около сграда, разположена близо до кооперативния пазар например, са поставени специални съгледвачи. Ако подочуят или случайно ги попиташ, къде се предлага от стоката, те те насочват към определен щанд вътре в сградата. Предупреждават обаче, че очилата не са изложени и че за тях трябва да попиташ. Успелите да се справят с конспирацията могат да купят срещу цена между 3 и 10 лева. Стига да се примирят с факта, че никъде не е указано кои очила с какъв диоптър са. Производителят също не е ясен, предполага се, че е от Китай.

По-смели мургави търговци си позволяват да разпъват щандове и насред центъра на града. От предпазливост го правят само в събота или неделя. Сами признават, че разчитат тогава проверяващите да не ги закачат, защото са в почивка. Очилата с диоптри, предлагани на открито, също не надскачат 10 лева. Направени са от лошокачествени кристали, повечето са надраскани, а гаранция заедно със стоката е изключено да бъде предложена. Според изискванията на законодателството продажбата на очила с диоптри е позволена единствено в специализираните оптични магазини. В последните

промени в закона за здравето дори е указано, че в тях могат да бъдат давани и консултации, но само при сключен договор с лекар с призната специалност по очни болести.

В оптиките в Плевен не смятат, че търговията на черно сериозно подбива бизнеса им. Там са повече разтревожени от невъзможността на клиентите им да купуват от тях всеки път при нужда от корекция на зрението. Смяната на очила с по-подходящи често пъти е закъсняла и ненавременна, уточняват в една от плевенските оптики, което също е предпоставка за влошаване на зрението. За това все по-често през последните месеци там прибягват до обявяването на промоции, както е навсякъде в търговската мрежа в града. 29 лева например е последното им предложение за рамки със стъкла. Ако някой реши да ползва безплатно услугата на очен лекар за преглед в определени часове, също получава отстъпка за пакетна цена.

 

 

Голямата награда от пчеларското изложение замина за Полша

 

Ана Рушинек получи голямата награда на изложението от името на фирма "Томаш Лисон", сн. авторът

Ана Рушинек получи голямата награда на изложението от името на фирма "Томаш Лисон", сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Полската фирма "Томаш Лисон" получи голямата награда за новаторство на 11-тото Международно изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен". Фирмата произвежда пчеларско оборудване и е на пазара от 20 години. Тя бе отличена за разработената от нея автоматична линия за производство на пчелен мед. "Томаш Лисон" участва в плевенските изложения от 2008 г. Има свои представителства в 18 държави от три континента.

Подгласници на победителите станаха български производители. В категория "Нов продукт" отличие получи "Зет-1" ООД - Варна, а в категория "Нова технология" - Симеон Данаилов за подемна количка за кошери "Ari lift". Наградата за най-проспериращ млад пчелар за 2012 г. отиде при Божидар Миразчийски от Плевен.

Над 130 фирми от 18 държави и няколко хиляди посетители участваха в тридневното изложение, организирано от Областния пчеларски съюз и "Партнерс експо" ООД. Форумът бе съпътстван и от поредица от лекции на наши и чуждестранни учени по теми, свързани със заболяванията при пчелите, реализацията на медните продукти и др. В последния ден организаторите отличиха и най-добрите творби в международния детски конкурс "Пчеларство 2013".

Общо 32 деца от три възрастови категории почулиха награди за своите рисунки и пластики.

"Голямата ниша на пчеларството ни е биопроизводството на мед. Ние трябва да държим на високото качество, което означава - и високи цени. Няма как да се справим с големите мащаби на китайските производители на мед - китайците са повече от пчелите в България", каза при откриването на изложението земеделският министър Мирослав Найденов.

Той обеща в следващия програмен период обхватът на Националната програма по пчеларство да се разшири, а пчеларите да станат директни бенефициенти на европейски средства.

 

 

Ползваш - не ползваш парно, плащаш

 

Еми СТАЛЕВА

Едва 16% от българите ползват топлинна енергия за отопление на дома и на офиса си, сочат данните от едно изследване на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Според него нашенецът все повече залага на дървата, еленергията, въглищата, коксът, брикетите и др. Причините за този отлив от парното са нереално високите сметки за потребена и непотребена топлинна енергия. Както се оказва впоследствие - надписани и надути фактури след преминаването им през топлинните счетоводители. Нещо повече, през последните 10 години никой не можа да обясни на гражданите за какво точно дават парите си. Не е на висота и качеството на услугата - често при много ниски температури навън радиаторите не могат да поддържат нормална стайна температура. Репортерска проверка установи, че дори с ползването само на един радиатор в апартамент хората плащат над 100 лева, а като се прибави и сградната инсталация сумата става още по-висока. Но от "Топлофикация" отърване няма, семействата в цели блокове са закотвени към парното. "Отоплявам се на ток, но въпреки това за сградна инсталация внасям всеки месец по още 96 лева. За ток и парно давам половината си заплата", жалва се плевенчанка.

"Топлоенергията е поевтиняла при нас от 1 януари. По този показател сме на второ място след Бургас", заяви Иван Гетов, изпълнителен директор на "Топлофикация - Плевен". Той информира, че засега няма отлив на абонати от парното. Напротив - цели новопостроени блокове се връзвали за "Топлофикация".

Най-голямата болка на дружеството, според Иван Гетов, са новите условия, при които се работи с "Булгаргаз" от началото на 2013 г. А те били твърде неизгодни за топлофикационните дружества. "Булгаргаз" иска 50% от парите си предварително, а пък останалите 50% да му се начисляват всеки месец. "Събираемостта на средствата от абонатите е ниска. Причина за това е постоянната атака срещу топлофикационните дружества от страна на медиите. В Плевен има редовни абонати, които са точни и по отношение на плащането. Но пък съществува и голям процент от клиенти, които са забравили да се издължават", поясни Иван Гетов. Според него, от страна на плевенското дружество е направено всичко възможно абонатите да бъдат облекчени при разплащането. Мерките се изразяват в опрощаване на лихвите по сумите. Клиентите могат да ползват разсрочено плащане, което се изразява в погасяване на 30% от сумите наведнъж, а останалото се разсрочва. В най-лошия случай срещу длъжниците се завеждат граждански дела, а сумите стават изискуеми по съдебен ред.

 

 

Търсят се жилища и земи, офис площите - в застой

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Леко раздвижване на пазара на имоти в Плевен отчитат брокери в началото на февруари. Клиентите търсят предимно двустайни и тристайни жилища в централната градска част. Тухлените апартаменти от 60 - 70 кв. м се предлагат за по 30 хил. евро. Двустайните панелки вървят по 20 хил. евро и за тях вече има сключени сделки.

Брокерите казват, че в момента има засилено търсене на самостоятелни къщи с дворове. Но продавачите и потенциалните купувачи рядко стигат до споразумение за цените.

Постоянно търсене има на пазара на земеделските земи. Цените варират според качеството, категорията, разположението на земите. Вече са сключени доста сделки на цени около 500 - 600 лева за декар площ. Тук особеното е, че самите арендатори си продават земите - става въпрос за огромни масиви от над 100 - 200 декара. При тях и цената е по-висока, около 700 - 800 лв./дка. Сделки се сключват и между самите фондове, но тук се предлагат огромни масиви. Необработваемите земи се продават за 200 - 300 лева на декар, казват от агенциите в Плевен.

Пълен застой има на пазара на офис и магазинните площи в града. Продължава тенденцията на изпразване на цели сгради заради невъзможността да се плащат високите наеми, както и заради фалита на част от търговците през последните две - три години. Наемателите са предимно представители на автокъщи, куриерски фирми, бутици, които са дошли от други места в страната и опипват почвата за бизнес в града.

Хубавите имоти в центъра на Плевен ще се продават на все по-високи цени, а за останалите се очакват спадове, прогнозират брокери. Според тях хората купуват имоти със собствени средства, продават по-големи жилища и купуват по-малки, а вече рядко прибягват до банкови заеми.

Продавачите също излизат на пазара, като основната причина за продажба на жилище е закупуването на ново, по-качествено и по-голямо.

Купувачите се интересуват най-вече от размера на сметките за ток и парно при покупка на жилище и предпочитат да закупят имот от предишен собственик, отколкото от инвеститор, за да придобият реална представа за разходите по поддръжката. В някои случаи потенциалните купувачи водят преговори за понижаване на цената на жилище заради по-високи сметки.

Продължават и продажбите на жилища заради необслужвани кредити. Все повече хора, които имат проблем с изплащането на кредити, пристъпват към продажба преди принудително изпълнение. Банките вече сами съветват клиентите, които имат затруднения с изплащането на кредити, да се обръщат към консултанти по недвижими имоти, но хората все още нямат доверие на агенциите дали се прави реална пазарна оценка на жилището им, а и не знаят какво точно да искат от брокерите.

 

 

Повече мартеници на пазара тази година

 

Семейство Георгиеви за втора година се пробват в бизнеса и засега са доволни, сн. авторът

Семейство Георгиеви за втора година се пробват в бизнеса и засега са доволни, сн. авторът

Мая ПАСКОВА

Засилен интерес към продажбата на мартеници има тази година. Докато за целия период от 4 февруари до 4 март 2012 г. издадените разрешителни от общината са били 90, то само до началото на тази седмица те са 104.

Одобрените схеми за разполагане на временни търговски съоръжения за продажба на мартеници в централната част на Плевен са непроменени, съобщават от пресцентъра на общината. Едното място, обособено за търговия с червено-белите сувенири за здраве, е пред сградата на областната администрация. Там са предвидени 32 търговски маси. Мартеници могат да се продават и на сергии, разположени по протежението на малките фонтани и пред мола, като по утвърдената схема те могат да бъдат 42. Традиционно площ за продажба на мартеници има и на площад "Стефан Стамболов" пред театъра, като предвидените маси по схема там са 35. За продажба извън централната градска част и по кварталите е необходимо търговците да заявят желанието си в общината, да бъде съгласувано мястото с главния архитект и тогава да получат разрешение за временна търговия.

Разрешението за продажба на мартеници се издава еднократно и струва 20 лв. Отделно се плаща наем за търговска площ на общината, който тази година е в намален размер според Наредба 17 на ОбС - 1 лв./кв. м за ден или 21 лв. за месец.

Новото от тази година е възможността при лошо време търговците да разпънат чадър за запазване на стоката си, като за него трябва да заплатят наем 5 лв.Първолета Първанова е в бизнеса с мартеници от 2004 г. и вече има поглед върху движението на пазара. Целогодишно изработва оригинални сувенири от естествени материали, пана, мартенички за ръце, както и традиционните Пижо и Пенда. Нищо китайско няма на моя щанд, всичко изработвам сама с тези две ръце, твърди Първолета. Излиза още в началото на февруари, като залага на клиентите, пазаруващи за роднини в чужбина. Около средата на месеца има затишие, в което клиентите само обикалят и разглеждат. Няколко дни преди Баба Марта се купува най-много, споделя наблюденията си Първолета. Артикулите й варират от традиционното усукано шнурче с мънисто за 10 ст., през мартеници за ревера за 30 - 50 ст., до красиво пано върху канава за 6-8 лв. - достъпни цени, които са й главният коз срещу конкуренцията.

Разбира се, и тази година кичът не подминава сергиите за мартеници, но пластмасовите анимационни герои, изработени в Китай, са далеч по-малко от преди.

Семейство Георгиеви са нови на мартенския пазар. Миналата година решили да експериментират и се оказало, че има смисъл. Сега са разпънали две маси, които впечатляват с оригинални решения и много фантазия - като червено-бяло гнездо със семейство щъркели.

 

 


 

реклама

 

 

върни се в НАЧАЛО