СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                          ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА                    "BG Север" - брой 6 (15 - 21 февруари 2013 г.)


 

 

Мижав протест срещу ЧЕЗ в Плевен

 

Монополистът обещава всяка една подадена жалба да бъде проверена

 

Едва 50-ина граждани негодуваха от високите сметки, сн. авторът

Едва 50-ина граждани негодуваха от високите сметки, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Едва 50-ина плевенчани протестираха срещу високите сметки за ток в Плевен. Тези, които се оплакват, обаче са в пъти повече. Почти няма домакинство, което да не смята, че сметката му за ток е завишена в сравнение както с предишния месец, така и с декември миналата година.

В град Славяново хората също излязоха на импровизиран протест, тъй като масово твърдят, че сметките им са надписани. Един от тях е електротехникът Кудрет Яшаров. Той е платил сметка за ток от 350 лева за миналия месец и не може да си обясни как сега фактурата му е на стойност близо 700 лева. В дома му използват само енергоспестяващи и диодни лампи с нищожна консумация и единственият уред, който черпи повече ток, е климатикът. От ЧЕЗ дошли, проверили електромера на Яшаров и издали документ, че уредът е изправен. "В мое присъствие извадиха само изходящия кабел от електромера и са издали протокол, който аз не съм подписал, че електромерът мери редовно. А няма как да стане без да се измери с уред. Подадох жалба, платих си 45 лева и ги чакам да дойдат да ми свалят електромера и да го изпратят в независима лаборатория", обясни Яшаров.

Хора, които миналата година са платили за декември около 300 лева, сега казват, че имат двойно по-високи сметки.

 "Не мога да си обясня как през 2012-а, когато температурата беше минус 15 - 20 градуса, имам 340 лева, а сега - 620 лв. Същите уреди са ползвани, като сметнеш увеличението на тока от лятото, пак не излизат тези пари", твърди Мирослав Ивайлов. Той също има жалба до монополиста, но първо ще трябва да си плати и после да чака тя да бъде разгледана. Пенсионери, които имат по принцип нищожни сметки за ток, сега твърдят, че са получили ужасяващи фактури. "Аз съм с печка на дърва, каквото съм изгорила миналия месец, това съм изгорила и през декември. Стоя си у дома, така че няма какво да ми говорят, че имало повече почивни дни. Декемврийската сметка е двойна, че и повече. Сега ще пиша молба за разсрочено плащане, защото нито мога да си платя наведнъж, нито пък да стоя на тъмно", споделя 72-годишната Венетка Мировска.

От ЧЕЗ изпратиха писмено съобщение до медиите, в което се казва, че всяка една жалба на клиент ще бъде проверена.

"За периода на проверка по сигнала няма да се пристъпва към преустановяване на електрозахранването. Клиентите имат възможност, в случай че плащането на сметката за ток ги затруднява, да поискат разсрочване на дължимата сума.

С решение на ДКЕВР, считано от 01.07.2012 г. бяха определени цените за енергия. Това решение е публикувано на сайта на ДКЕВР. ЧЕЗ е само част от веригата на ценообразуването и на ЧЕЗ се падат по-малко от 17% от крайната цена за клиентите. При сметка от 100 лева за ЧЕЗ остават 17 лева, останалите 83 лева се изплащат на НЕК, ЕСО, производителите на зелена енергия, производителите на енергия от когенерация, за производството на електроенергия по дългосрочните договори, данъци, такси, акцизи и др. ЧЕЗ изплаща на останалите участници във веригата на ценообразуването дължимите суми независимо от това дали клиентите са ги платили или не", обясняват от дружеството монополист.

 

 

 Анкета

 

Пишат сметките както си искат!

 

 

Лора ГЕНЧЕВА

По повод масовите протести в цялата страна срещу високите сметки за тока и парното, "BG Север" реши да попита плевенчани какво е тяхното мнение по този въпрос и какви фактури са получили за последните месеци. Всички запитани граждани споделиха своето възмущение от цените и от високите суми, които дължат. Някои обаче отказаха да бъдат записани и снимани, защото се притесняваха да не ги потърсят заради забавени плащания. Ето какво казаха тези, които все пак се съгласиха да говорят.

 

Йорданка Лъжовска, 75 год.,пенсионер, бивш кранист

"Не ползвам парното, но въпреки това всеки месец получавам големи сметки заради тръбите, които минават през апартамента ми. Ако има как да ги отрежат изцяло най-добре, не го искам. Казват ми обаче, че не може, защото съм на първия етаж в блока. Топля се на ток, сама съм, една печка ползвам. Не се оплаквам, каквото е там, изгорила съм го. Но това парно ме убива, живея сама със 160 лв. пенсия, за храна ли, за лекарства ли, за какво по-напред да ги дам. Не мога да го плащам, ако искат да ми взимат пенсията, да ме осъждат и да ме затварят - просто не смогвам. Това е!"

 

Енчо Радулов, 51 год., охранител

"За един радиатор предния месец платих 90 лева. Ами ако отоплявам всички стаи, какво щеше да бъде - не ми се мисли. По-интересното е, че миналата година за януари топломера ми отчиташе 350 единици и сметката ми беше 111 лева. А сега имах 140 единици и дадох 90 лева. Разликата в сумите е минимална, а уредът определено е отчел доста по-малка консумация. Единиците са наполовина, а дадох почти същите пари. За какво тогава следят тия показатели, като няма никакво значение. Пишат сметките както си искат."

 

Валя Кунчева, 32 год.,детегледачка

"Всичко е много скъпо. Отоплявам се на ток, платих 150 лева за две стаи, като през деня ни няма и топлим само вечер. Проблемът обаче не е толкова в самата сметка, а във всичките допълнителни начисления и така сумата става двойна и тройна."

 

 

 

Величка Попова, 76 год.,пенсионер, бивш търговски работник

"Сега ходих да се разправям. Преместих се на село, че тук не мога да си плащам парното, а сега ме убиват с тока. За предния месец имам 42 лв. ток, като се отоплявам на твърдо гориво. Изключила съм всичко - електрическа печка, бойлер, акумулираща печка, готвя и си топля вода пак на дърва. Заради тия с парното отидох да живея на село, а сега тия с тока ще ме изпратят в гробищата."

 

Милка Тодорова, 57 год.,медицинска сестра

"За предния месец получих по-ниска сметка отколкото за декември. При положение, че консумацията ми е била една и съща. Не ползвам парно, имам два климатика, бойлер и печка за готвене и обикновено плащам около 145 - 165 лева, а сега дадох 90 лв. Това обаче не ме радва и успокоява, защото ми говори, че отчитането е грешно и нереално. А и се притеснявам, че за февруари може и да получа двойна фактура, ако са сбъркали и я изравнят, както казват те."

 

Цецка Лучева, 59 год.,специалист "Човешки ресурси'

"Последната ни сметка е 162 лв. и някакви стотинки. Периодът на засичане обаче е с 10 дни повече и мисля, че изразходената енергия, ако всичко това, което плащаме като допълнителни такси е законно, аз съм си я консумирала. Само че енергията, която съм използвала, е 67 лева, всичко останало до тия 162 лева идва от втората половина на фактурата и ДДС-то. Убийствено е, но аз живея в квартал "Дружба" и там нямаме друга алтернатива, защото липсва парно."

 

ДПС ще прави алтернативен изчислителен център за вота

 

Лютви Местан, сн. авторът

Лютви Местан, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

"Не случайно обиколката ми по нашите структури в страната започва точно от Плевен - той е от особено значение за ръководството на ДПС. Областният ни съвет тук може да разчита на нашата подкрепа, а задачата му на предстоящите избори е да реализира минимум един депутатски мандат." Това заяви при посещението си в града новият лидер на движението Лютви Местан. Той участва в заседанието на областния съвет на ДПС и след края му заяви, че членовете на съвета са наясно с поставената задача.

"Наясно са и с това пред какъв опасен противник - управляващите от ГЕРБ, сме изправени. Изборите ще бъдат изключително жестоки. Няма по-важна задача за партиите от демократичния спектър от това да бъде минимизиран рискът от манипулация на вота на българските граждани. Областният съвет на ДПС в Плевен е в много добра кондиция и вече създава необходимата организация за охрана на целия изборен процес", допълни Местан.

Лидерът на ДПС съобщи, че ръководството на движението обмисля създаването на алтернативен изчислителен център, който ще работи паралелно с този на ЦИК. Ако е необходимо, ще бъде създадена и гражданска избирателна комисия, за да се попречи на ГЕРБ да манипулира парламентарните избори. ДПС разполага с достатъчно компютърно грамотни кадри за всички секционни избирателни комисии в страната. Веднага след преброяването на гласовете в съответната секция те ще въвеждат данните от протоколите по интернет в компютъра-майка. Ще бъде осигурен и надежден софтуер. В самия алтернативен изчислителен център ще работят не повече от 7 специалисти, включително и учени. По този начин ръководството на ДПС ще може онлайн да получава информация за разпределението на

гласовете в избирателните райони и на мандатите в следващия парламент, обясни лидерът на движението. "Охраната на вота, разбира се, включва и контрол върху опитите за силово въздействие върху избирателите. Навсякъде ще имаме нашите очи - активни млади хора, които ще следят за спазването на избирателния закон. Защото на местните избори се видя, че държавните служители от всички регионални поделения на централната власт действаха като партийни пропагандатори на ГЕРБ. Настояваме и по линия на ПАСЕ, и по линия на ОСС да бъдат изпратени неограничени мисии от наблюдатели, за да бъде отчетена реалната воля на българския народ", допълни Местан.

 

 

Магистратите настояват за закон за вещите лица

 

Инна СТЕФАНОВА

Експертизата, а не съдията, често пъти решава изхода на делата. Почти няма процес, при който съдът да не прибягва до знанията на т. нар. вещи лица. Списъкът с експерти в Плевенски окръжен съд надхвърля 280 човека. Става така обаче, че някои вещи лица са претрупани с дела и едва смогват да си свършат работата, докато има и такива, които я бъдат потърсени, я не веднъж в годината.

Заплащането на експертите е различно за всеки казус, но минимумът по сега действащия правилник е по 5 лв. на час. Когато за заключенията плащат страните в процеса, те превеждат на експертите 250 лв. за явяване в съдебната зала. Хонорарите по заплетени казуси могат да достигнат и 1 000 лв.

Най-голям е броят на счетоводителите, които са търсени за съдебно-счетоводни експертизи. Следват ги икономистите и инженерите. Кът в списъка на специалистите са биолозите, физиците и химиците. Няма списък с преводачи. Изключение прави преводачка на и от гръцки език. До юни 2013 г. трябва да влезе в сила Закон за статута на преводачите в съдебното производство.

Оказва се, че не е лесно да се намерят експерти и по едни от най-масовите дела - за катастрофи на пътя. При казуси за пожари и палежи се разчита само на двама експерти, единият разбира и от взривове.

Трудностите с намиране на качествени експерти освен че затормозяват работата на съда, са и сред най-честите причини за забавянето на делата. Извършването на една ДНК експертиза например отнема от 9 месеца до една година, а специалистът е само един.

Магистратите настояват за по-добра организация при назначаването на вещите лица. Има идея за възстановяване на бившите бюра "Съдебни експертизи" към съдилищата. Надеждите са насочени и към приемането на закон за вещите лица. Проектът е готов, информират от съда в Плевен, но още не е стигнал до парламента.

 

 

върни се в НАЧАЛО