СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                     КОНФЛИКТИ                    "BG Север" - брой 6 (15 - 21 февруари 2013 г.)


 

Няма фрапиращи нарушения в Дом Майка и дете - Плевен

 

Това признава министър Атанасова в отговор на питането на депутата Румен Петков

 

Хората, които работят в Дома, бяха несправедливо оклеветени, сн. архив

Поля ТОМОВА

Проверките в плевенския Дом за медикосоциални грижи за деца /бивш "Майка и дете") не са констатирали фрапиращи нарушения. Това става ясно от отговора на здравната министърка Десислава Атанасова на зададения й в парламента актуален въпрос от депутата от БСП Румен Петков.

След внезапна проверка на 6 април м. г., извършена от министър Атанасова, социалният дом в Плевен бе определен едва ли не като къщата на ужасите. С крокодилски сълзи в очите министърката обяви след 15-минутна обиколка из заведението, че имало недохранени деца, които получават каша, вместо отделни ястия, в стаите се носи остра миризма на урина, а пералното е препълнено с мръсно бельо... Веднага след това бяха назначени няколко проверки.

Още в началото на този евтин и зле изпълнен спектакъл запознати твърдяха, че в думите на министърката няма нищо вярно, както и че зад внезапната проверка и подадения сигнал за нарушения от неправителствена организация се крият лични интереси. В питането си към здравната министърка Румен Петков поиска отговор на въпросите - какви са резултатите от проверките на Дом "Майка и дете" и защо констатациите от тези проверки се разминават. Отговорът на Десислава Атанасова е, че "различията в констатациите на проверяващите органи се дължат на различния обхват и обем на проверяваните фактически данни, като непосредствен обект на извършваните проверки, относими към съответните периоди от време". Става ясно още, че внезапната проверка от април миналата година е по сигнал на фондация "Мечти", по точно от председателя й Антония Владимирова. В отговора се цитират резултатите от проверката на Регионалната здравна инспекция в

Плевен, според които "са спазени здравните изисквания към помещенията и осигуряването на съответния противоепидемичен режим". Като препоръка от тази проверка е издадено предписание за нов начин на стерилизация на шишета, биберони и другите съдове за приготвяне на храна. Следва нова проверка, която води до създаване на работна група от множество структури. Резултатът - три проведени заседания. Третата проверка на дома прави Инспекторатът към Министерство на здравеопазването, която установила неспазване на правилата при осчетоводяването на дарения. "Комисията е установила, че при дарения на храни и хранителни продукти същите не се придружават с документи, доказващи тяхната безопасност, съгласно действащото законодателство". Комисията установила и нарушения, свързани с обществените поръчки. Това е в общи линии отговорът на здравната министърка. Няма и дума за ужасяващите картини, които тя описа след проверката си. Нито пък за това, че здравето или животът на децата в дома са под заплаха.

Атаките срещу плевенския Дом "Майка и дете" не започват от министър Десислава Атанасова. Нейният предшественик Стефан Константинов уволни дисциплинарно на 1 декември 2011 г. тогавашната директорка на здравното заведение д-р Иржина Костова. Като мотиви за уволнението бе посочена проверката на експерти от Държавната агенция за закрила на детето, които установили сериозни нарушения. Според проверяващите в дома не били полагани адекватни грижи за децата с увреждания и не се предприемали навременни мерки за прецизиране на диагнозите им, а това увеличавало риска за живота и здравето на малчуганите.

Д-р Костова заведе дело заради уволнението си и на втора инстанция на практика бе оправдана по всички обвинения, които й е отправил бившият здравен министър. Съдът реши тя да бъде възстановена на работа. Спорът продължава и във ВКС. Пред "BG Север" д-р Костова коментира констатациите на комисиите така - "От края на юли 2011 година имам атестация от Министерство на здравеопазването, които провериха цялата дейност на Дома за две години назад. От 300 възможни точки ние получихме 270, което е една отлична атестация. Как тогава през април 2012 година се превърнахме в "Могилино?" Бившата директорка заяви също, че шишета, биберони и други съдове се стерилизират и преди констатациите на комисията, само че по друг начин. Относно документацията за дарения, Иржина Костова е категорична, че е налице всичко необходимо.

Защо и кому бе нужно оклеветяването на хората, които работят в Дом "Майка и дете" в Плевен, може само да се гадае. Факт е обаче, че това стана с треторазрядни актьори, водени от български министър на здравеопазването.

 

 

Комисията за защита от дискриминация гледа три дела срещу началника на военното окръжие

 

Инна СТЕФАНОВА

Дело по обвинение в тормоз над вече починалата служителка от плевенското военно окръжие Лидия Маринова ще гледа Комисията за защита от дискриминация (КЗД) на 7 март т. г. По казуса вече беше насрочено едно заседание. То обаче бе отложено заради неявяване на основния свидетел по преписката - Петя Петкова, настояща служителка в окръжието, съобщи бащата на Маринова о. з. полк. Марин Коцев. Както вече "BG Север" писа, полк. Коцев твърди, че за преждевременната смърт на 55-годишната му дъщеря "до голяма степен е виновен настоящият началник на окръжието подп. Стоян Стоянов заради наложен от негова страна психически тормоз, преследване, наказания, заплахи от уволнения". Петя Петкова не се явила на първото заседание на КЗД, защото подп. Стоян Стянов отказал да й позволи да ползва един ден от нейния платен отпуск. Началникът се мотивирал, че в годишния график тя не е посочила предвартелно тази дата. За заседанието през март Петкова ще бъде официално призована.

Провело се е първото заседание по жалба на друга бивша служителка на военното окръжие в Плевен - Ценка Атанасова, която също се оплаква от психически тормоз от страна на подп. Стоян Стоянов. КЗД е изискала още доказателства и второто заседание е насрочено за 28 февруари. Проучването на данните по третата жалба, изпратена от още една служителка на плевенското военно окръжие до КЗД - Петя Петкова, още продължава. Очаква се заседанието по нейната преписка да бъде насрочено за началото на март. В материалите, изпратени до комисията, жалбоподателката твърди, че върху нея от страна на началника е оказван първо сексуален, а след това психически тормоз.

Четирима настоящи и бивши служители на военното окръжие в Плевен, заедно с бащата на вече починала тяхна колежка, са повели битка срещу началника си подп. Стоян Тодоров Стоянов. В жалби, адресирани до началника на кабинета на Народното събрание, президента на Република България, министър-председателя, министъра на отбраната, Плевенската военна прокуратура и КЗД те твърдят, че от негова страна им е налаган психически тормоз.

 

 

Фирмите за събиране на дългове - на ръба на закона

 

Петя КОЛЕВА

"Непознат мъж ми се обади по телефона, представи се, че е от колекторска фирма за събиране на дългове, и потърси сина ми по име. Той има дълг към еди-кой си мобилен оператор, трябва да си платите, казва мъжът. И после започна един постоянен тормоз към цялото ни семейство", разказва плевенчанка, която се оказала поредната жертва на фирмите, събирачи на дългове. Жената не желае нито да се снима, нито пък да се огласява името й, защото се страхува. Тя е категорична, че никой от семейството й няма задължения към назования от мъжа мобилен оператор. Преди години сме прекратили договора с тях, като сме си платили всичко. А човекът от фирмата ми казва, че ставало дума за някакви си 50 лева и стотинки, продължава плевенчанката. Тормозът продължил дни наред и ставал все по-нагъл. Обадиха се и на сина ми, и на майка ми. Това ме възмущава - откъде накъде ми имат личните данни, телефонните номера на цялото ми семейство, които са към друг мобилен оператор, а не към този, към който твърдят, че синът ми имал дълг, притеснена е жената. Тя определя метода на колекторската фирма като мутренски. Страхувам се, разбира се, защото по този начин на всеки от нас може да му измислят някакъв дълг и да го тормозят, докато не плати, категорична е тя. За да се справи с проблема, плевенчанката се консултирала с адвокат, който й обяснил, че дори да има дълг, той не може да бъде търсен поради изтекъл срок на давност, тъй като въпросният дълг бил от 2004 година.

Историята на тази жена е една от многото подобни в цялата страна. Почти всеки втори българин е преживял стреса от разговорите с колекторските фирми, натоварени да събират дългове. Тези фирми получават достъп до личните данни на длъжниците заради клаузи в договорите, които хората подписват най-често с мобилни оператори и в които се казва, че информацията може да бъде предоставяна на трети лица. Те обаче нямат власт да събират средства или право да тормозят длъжниците, обясняват юристи.

Чрез медиите омбудсманът на републиката Константин Пенчев потвърди, че част от колекторските фирми работят смутренски методи - на ръба на закона, вместо да спазват добрите практики в този сектор от другите държави по света. Той предлага законови промени, които ясно да регламентират дейността на въпросните фирми. "Хората трябва за знаят, че когато някой от такава фирма им звъни, това е покана за събиране на задължения. Всеки, който се чувства заплашен от методите на колекторските фирми, да подаде жалби в полицията и прокуратурата", съветват юристи. Те са категорични, че едно задължение реално следва да се изплаща при положение, че има влязло в сила съдебно решение, а не чрез действията на подобни фирми.

 

 

 СБЛЪСЪК

 

Георг Спартански:

 

Не плащайте отменените по-високи данъци

 

Плевенчани да не плащат отменените по-високи размери на данъците за 2012 г. Това призова в социалната мрежа общинският съветник от БНД Георг Спартански на 4 февруари т.г. На този ден излезе решението на Върховния административен съд (ВАС) за приетото от Общинския съвет на 22 декември 2011 г. увеличение на данъците върху недвижимите имоти и леките автомобили на плевенчани. Делото бе образувано по жалба на самия Спартански и тръгна от Плевенския административен съд. Местните магистрати отсъдиха в полза на жалбоподателя. Решението им бе оспорено пред ВАС, но и той прецени, че данъчното увеличение е незаконосъобразно.

От 4 февруари 2013 г. данъците се връщат на нивата от 2011 г. Всички граждани, които не са платили тези данъци за 2012 г., имат право да ги платят по старите нормативи от 2011 г., а така също да заплащат дължимите данъци за 2013 г. отново по нормативите от 2011 г., твърди Георг Спартански.

 

 

Кметът проф. д-р Димитър Стойков:

 

Решението на ВАС за налозите не променя размера им за 2013 г.

 

Атанас МИХАЙЛОВ

Решението на Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на увеличените през 2012 г. местни налози в община Плевен не важи за приетите от общинския съвет промени в местните данъци и такси за тази година. Това заяви в началото на седмицата плевенският градоначалник проф. д-р Димитър Стойков.

"Гласуваните от общинските съветници на 14 декември м.г. промени в Наредба 20 за местните данъци и такси не са обжалвани и остават в сила. Данъчната тежест за плевенчани и през миналата година, и през 2013 г. няма да прехвърли нивата, които е имала през 2011 г. Съдебният акт на ВАС няма обратна сила, което означава, че на лицата, платили дължимите суми за местни данъци за 2012 г. в съответствие със ставките на отменените разпоредби, не се дължи връщане на надвзетите суми. " - твърди още кметът.

Според него целта на жалбоподателя Георг Спартански, който оспори в съда решението на Общинския съвет за промяната на местните налози през 2012 г., е била чисто политическа. Обжалвани са единствено увеличенията на таксите, но не и намаленията. А това ще доведе до затруднения в работата на общинската администрация, смята проф. д-р Стойков.

 

върни се в НАЧАЛО