СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                    ПРЕЗ СЕДМИЦАТА                  "BG Север" - брой 6 (15 - 21  февруари 2013 г.)


 

 

Проф. Славчо Томов облече ректорската тога и обеща факултет по фармация в МУ

 

Бившият шеф на вуза проф. Горчев се отдава на роботизираната хирургия

 

Проф. Григор Горчев (вляво) връчи ключа на управлението на МУ на новия ректор проф. Славчо Томов, сн. авторът

Проф. Григор Горчев (вляво) връчи ключа на управлението на МУ на новия ректор проф. Славчо Томов, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Новият ректор на Медицинския университет в Плевен (МУ) проф. д-р Славчо Томов заяви, че до края на мандата му ще бъде разкрит факултет по фармация. Това е и един от основните акценти в предстоящата му работа на новия пост. Проф. Томов бе избран на 7 февруари за ректор на висшето училище с 84 гласа от 123-членен състав на Общото събрание на МУ от хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, студенти, докторанти и администрация за 4-годишен мандат на управление (2013 - 2017 г.). Ден по-късно, след близо десетилетие начело на висшето заведение, на официална церемония в зала "Хипократ" проф. Григор Горчев предаде на своя наследник символите на ректорското достойнство и единството на академичната общност - жезъл и огърлица, които носят академичния герб на университета, и ректорската тога. След като получи символично ключа на управлението на вуза, проф. Томов очерта основните цели и приоритети в краткосрочен и дългосрочен план. "Летвата, която е поставена, е много висока и оттук нататък нямам друг избор освен заедно с екипа, с който ще работим, да доразвием висшето училище. Медицинският университет е млада структура, той е юноша. Нашата задача е да направим така, че той да стъпи още по-здраво на пазара на образованието и науката в България, а защо не и в Европа. Затова ще се стремим към разширяване на структурата му", заяви проф. Томов. Като основен акцент в мандатната си програма той открои нуждата от разширавяне на висшето училище чрез разкриването на факултет по фармация.

Проф. Горчев изрази удовлетворението си от избора.ой обеща да помага на новоизбрания ректор, но в никакъв случай да не се меси в решенията му. "Пред мен стоят вече други приоритети. Ще се насоча към управлението на Ендоскопския център и обучението на лекари специалисти по роботизирана хирургия.

Не мога да си позволя лукса да бъда постоянно около проф. Томов и не съм човек, който би задушавал новия управленец", добави още проф. Горчев и пожела на наследника си да управлява с достойнство висшето училище.

 

 

Приятелите на английския украсиха салона на Лик, сн. Клуб FECC

Приятелите на английския украсиха салона на Лик, сн. Клуб FECC

Дариха играчки вместо пари

 

Членовете на клуб FECC ("Приятели на английския") отпразнуваха Деня на влюбените по стара традиция в читалище "Лик", като дариха вместо пари своите любими играчки за малките си приятели от дом "Детелина". Организатори на партито бяха Сава Митов, Марина Вешкова и Гергана Илиева. С помощта на своите асистенти те украсиха салона, а също и бяха подготвили валентински късметчета - сърчица с любовни цитати от известни автори. На 23 февруари децата от клуба ще посетят дом "Детелина", за да подарят на своите приятели мартенички и играчки, събрани на партито.

"BG Север"

 

 

 

183 момичета са се имунизирали против рак на маточната шийка

 

260 е общият брой на проведени имунизации срещу рак на маточната шийка в Плевенска област, като 77 от тях са вторични апликации. Кампанията за ваксиниране стартира през ноември миналата година, а данните са на НЗОК и се отнасят до края на декември 2012 г. Плевенска област е успяла да се нареди сред първите 10 в страната, които са провели една добра имунизационна кампания. "BG Север"

 

Купуват народни носии от автентични мартенички

 

Изложба-базар на автентични мартеници подредиха във фоайето на ЦДГ "Щастливо детство" в Плевен. Символите на Баба Марта са изработени от децата и учителките в забавачката, а целта е благотворителна - със събраните от продажбата средства да се закупят народни носии за малчуганите.

Всички желаещи да си закупят от червено-белите прелести могат да направят това всеки делничен ден от 7,30 до 8,30 ч. и от 16,30 до 17,30 ч. до 1 март, информират от детското заведение. "BG Север"

 

 

Сватбено изложение в деня на влюбените

 

Девет агенции представят идеи за организиране на сватба в дните около най-романтичния празник "Св. Валентин". Изложението е в търговски център "Макси" и ще продължи до събота. В него участват 21 фирми - за фото и видео заснемане, за производство на сватбени торти, за грим и прически, сватбени агенции и фирми за луксозни опаковки и лимузини под наем. По време на изложението посетителите могат да се насладят и на разнообразната съпътстваща програма. Тя включва модни бутикови тоалети и булчински рокли на известни български дизайнери и модни къщи, изпълнения на салонна и ентъртеймънт музика, фолклорна програма с танци и ритуали и демонстрации на грим и прически.

Изложението в Плевен се провежда за втора поредна година. "BG Север"

 

 

Надя Николова, доброволка към "Лига на умерените", раздава на плевенчани тест-брошури, сн. Лора Генчева

Надя Николова, доброволка към "Лига на умерените", раздава на плевенчани тест-брошури, сн. Лора Генчева

Тестваме се доколко сме зависими от алкохола

Неправителствената ораганизация "Лига на умерените" стартира кампания под наслов "Не изхвърляй живота си на боклука". До 20 февруари в Плевен доброволци ще разпространяват информационни материали, чрез които всеки плевенчанин може да прецени сам в коя oт 5-те групи по употреба на алкохол попада. Това е първата кампания за лигата и тя се провежда в още 5 града на страната - Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и София. Целта на организацията е умерената консумация на алкохол и постоянният контрол върху все по-зачестяващата злоупотреба от хора във всички възрасти, както и съпоставяне на европейските стандарти по този въпрос с българската реалност. "BG Север"

 

 

 

Трима ранени заради несъобразена скорост

 

19-годишен от с. Енина с едномесечен стаж като шофьор пострада при катастрофа. На хлъзгав път "Ауди"-то се забило в железобетонен стълб, съобщиха от полицията в Плевен. Возещият се на предната седалка пътник е с фрактура на дясна подбедрица, настанен е за лечение в ортопедична клиника в Плевен, без опасност за живота. Според разследващите причина за ПТП-то е управлението с несъобразена с пътните условия скорост.

33-годишен водач от Свищов катастрофира на второкласния път Долни Дъбник - Искър. Пътният инцидент е станал около 6,30 ч, лекият автомобил "Рено Канго" излязъл от платното и се преобърнал в канавката. При катастрофата е пострадал 51-годишен мъж от Свищов, който пътувал в колата. Той е със счупена ръка, настанен е в ортопедична клиника в Плевен. По първоначална информация причина за ПТП отново е движение с несъобразена с пътните условия скорост. "BG Север"

 

 

Художникът Никола Николов в компанията на младите журналисти, сн. личен архив

Художникът Никола Николов в компанията на младите журналисти, сн. личен архив

Бъдещи репортери разговаряха с художника Никола Николов

 

Учениците от клуб "Медии и комуникации" от СОУ "Христо Смирненски" се запознаха с големия плевенски художник Никола Николов (Кольо Пордимски), който откри поредната си изложба в галерия "Христо Бояджиев". Срещата беше организирана благодарение на внука му Николай Николов, възпитаник на училището, и ръководителката на клуба Първолета Петкова.

Творецът сподели, че любимата му картина е "На мегдана", нея той е рисувал в продължение на години. Учениците проявиха любопитство към първите стъпки на художника в изобразителното изкуство. Михаела Христова с вълнение му поднесе артистично изработен колаж от името на клуба с пожеланието вдъхновението никога да не го напуска. Художникът подари на младите журналисти рекламен плакат на изложбата си с послание и автограф. "BG Север"

 

 

 

Стартира областна стратегия за развитие

 

Арх. Белин Моллов

Арх. Белин Моллов

Първата среща за разработване на стратегия за развитието на областта за периода 2014 - 2020 г. бе проведена в Плевен. "Трябва да потърсим връзката с общините. Ще се опитаме да ги ентусиазираме да видят своето място в стратегията. След това ще извършим анализ и в средата на март ще направим още едно такова обсъждане. Ние залагаме основно на разработването на документа с възможно най-голямо участие на обществеността", заяви арх. Белин Моллов, ръководител на колектива, спечелил обществената поръчка за създаването на областна стратегия за развитие. Той добави, че в края на май ще има трето заседание, на което екипът ще представи вече готовия документ.

"Много е важно да включим всичко, което е заложено в плана за действие по Дунавската стратегия, за да може да се реализират основните направления - с пристанищата, с крайдунавския път, с велоалеята, с перпендикулярното направление - от Никопол през Плевен, Ловеч, Троян, Пловдив, чак до остров Тасос. Друго важно нещо през този планов период ще бъде намирането на място на магистрала Хемус в този участък и това какво ще се случва на кръстовището между пътя Ловеч - Плевен, където той ще се пресича с магистралата", обясни още арх. Моллов. "BG Север"

 

 

Вестник "Ние" отпразнува девет години

 

Рожденият ден на училищния вестник "Ние" събра в Долни Дъбник представители на всички училища и институции от общността и се превърна в граждански форум на младежките инициативи по Програма УСПЕХ в местното СОУ "Христо Ботев". Екипът на вестника с ръководител Малинка Йорданова влезе в ролята на домакин в съвместната представителна изява на клубовете "Млад журналист", "Европа в час по математика" , "Приятели на музиката и песента" , студио "Рекламен дизайн" и секция "Празници и традиции".

"Успехът е гарантиран с програма УСПЕХ!" беше мотото, под което всеки от тях презентира своята дейност и целите, на които ще залага до края на учебната година. "BG Север"

 

 

върни се в НАЧАЛО