СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                      ШАРЕНО                             "BG Север" - брой 6 (15 - 21 февруари 2013 г.)


 

 

Малката Никол ще представя Плевен в национален конкурс за красота

 

Вместо да играе с кукли, детето прекарва часове пред огледалото

 

Никол отсега проявява усет към модата, сн. личен архив

Никол отсега проявява усет към модата, сн. личен архив

Лора ГЕНЧЕВА

5-годишната Никол Емилова Антонова от Плевен ще представи града ни на ежегодния конкурс "Малка Мис и малък Мистър България 2013", който ще се проведе през юни в Слънчев бряг. Невръстната красавица си спечели това право, след като грабна втора награда на регионалното издание на конкурса. Майка й видяла обявата за кастинга 2 дни преди самото му провеждане на афиш, залепен на входа на детската градина, в която ходи Никол, и решила да я запише за участие, тъй като дъщеря й определено има манекенски заложби. Това не е първата изява на Никол на модния подиум. Нейната красота и артистизмът й били оценени още когато момиченцето било 2-годишно. Тогава семейството живеело в Испания и там записали дъщеря си на кастинг за рекламно лице на детски дрешки. "Вместо да си играе с кукли Никол обича да облича различни тоалети, да съчетава дрехите си, да си прави прически и може да прекара часове в гласене пред огледалото. Въпреки че е малка, сама избира с какво ще ходи през деня и виждам как това й се отдава. Затова прецених, че ще я зарадвам много като отново й дам възможност именно за такава изява", разказва Гинка Миладинова, гордата майка.

Конкурсът в нашия град се проведе в 3 кръга. В първия малките госпожици и господа се явиха със специални костюмчета, осигурени от организаторите. В следващия кръг показаха спортно-елегантни ежедневни дрешки, а в третия всяко дете представи най-красивия си официален тоалет. Приказната рокля на Никол е подарък от баба й за нейния рожден ден, който бил месец по-рано. Заелите първо, второ и трето място при момиченцата и при момченцата ще може да се състезават на финалния кръг от конкурса за 2013 г. Гинка е убедена, че дъщеря й ще представи достойно Плевен през лятото в Слънчев бряг и ще спечели титлата "Малка Мис България". Увереността й в успеха се дължи и на факта, че самата Никол е сигурна, че ще грабне короната, и вече няма търпение пак да дефилира. Тъй като децата ще трябва да демонстрират и някакъв талант, тя скоро ще тръгва на уроци по спортна гимнастика, за да смае журито с акробатичните си умения, които и без това притежава.

В Слънчев бряг ще се състезават малките победители от 30-те града, които участват в конкурса. Те също ще се представят в 3 кръга. В първия ще бъдат с костюми в цветовете на българския трибагреник, във втория ще

показват автенчини народни носии от своя край, а в третия ще излязат с официални тоалети. Победителите в "Малка Мис и Малък Мистър България 2013 г." ще могат да представят страната ни в редица престижни международни конкурси.

 

Сръчната плевенчанка сама усуква и плете мартениците, сн. авторът

Сръчната плевенчанка сама усуква и плете мартениците, сн. авторът

 Рекорд

 

30 000 мартеници сама изплела Ани

 

Инна СТЕФАНОВА

30 000 бройки мартеници сама е изплела Ани Нанова за около десетина месеца. Това за нея е своеобразен личен рекорд - по стотина всеки ден. За друго свое постижение тя приема факта, че на сергията й в центъра на Плевен този месец не предлага нищо, произведено в Китай. Моделите - гривни, колиета, мартеници за окачване, пискюли и помполи са ръчно производство. Докато плете някои от традиционните модели на Ани й хрумват и други - така непрекъснато обогатява стоката си с мартеници, изработени на една кука във форма на сърчица, пантофки, цветя и какво ли още не. Сръчните жени като Ани, които плетат сами, в града се броят на пръсти. Повечето собственици на сергии зареждат с купища китайски дрънкулки, съчетани с бяло и червено от складовете в Илиенци. А те са си откровен кич - значки с образи на филмови, анимационни герои, футболисти или певци.

Първите, вече напазарували от ръчно изработената стока на Ани, са онези плевенчани, които изпращат мартеници на близки в чужбина. Те купуват от усуканите в бяло и червено символи на здравето навреме, за да стигнат навреме и пожеланията им до далечните страни. Ани твърди, че тези купувачи не се интересуват толкова от цените, колкото от автентичността на изработката и затова се спират пред нейния щанд. Радостен според търговката е и фактът, че хората, ориентирали се да купуват български и ръчно приготвени мартеници, от година на година стават все повече.

 

 

 Да почерпЯТ!

 

В пълна къща с деца и внуци ще празнува Максим Горанов

 

Дали черно "Джони" или "Чивас" да отвори на 21 февруари е единствената дилема, която все още стои пред музиканта Максим Горанов. Всичко останало е ясно - за рождения му ден от София пристигат децата и внуците му и голямата и празна къща ще се напълни със смях и приятни емоции. Господ живот и здраве да ни дава, да сме повече засмени и позитивни, пожелава си той. И не забравя към личните си желания да прибави и още едно - "Диана Експрес" да бъде на гребена на вълната.

 

 

 

 

 

Проф. Славчо Томов мечтае да има повече лично време

 

Като добър знак отчита съвпаденията на две важни събития новият ректор на Медицинския университет проф. Славчо Томов. На рождения му ден - 21 февруари, предстои първото му представяне пред Съвета на ректорите. Засега всичките му мисли са насочени към професионалните отговорности и служебни ангажименти, така че вечерта ще прекара в тесен семеен кръг, без предварителни планове. Единственото, за което си мечтае и си пожелава на този етап, е да има повече лично време.

 

 

 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

Зимата на нашето недоволство

 

Стефан КРЪСТЕВ

Голямо оправдание, няма що: много почивни дни за отчитащите, та заради това са тези високи сметки за ток. И сега какво да правим? Да плащаме почивките на някого ли? Това ли се опитвате да ми обясните, Господин ресорен министър, защото, ако сте се опитали да ми обясните друго, не се е получило.

Какво съм виновен аз, комшията, братовчеда на комшията, неговия комшия и така нататък, всеки обикновен български гражданин, че някой си, който си вади хляба, за да отчита сметките ни, е почивал, с което е причинил криза в милиони семейни бюджети или - понеже семейните бюджети в тази държава отдавна са в по-остра криза от кризата в самата държава - поне ги е задълбочил и довел до фалит невъобразим брой домове.

Съмнява ме, а и не само мен, че това е истинската причина за високите сметки. Това по-скоро е оправдание на подрастващ на детската площадка. И какво ще се промени, ако все пак ви повярвам, ако все пак ви повярваме. Сметките пак ще си останат непосилни. То толкова пари, колкото излизат сметките за ток за един месец, повечето от абонатите не са виждали от години накуп.

И голямо утешение е разсроченото плащане. Опрости ни лихваря или на по-съвременен език - мутрата, голямо великодушие прояви: "Удължавам ти срока, но пак ще платиш".

И какво става с всички семейни планове? С всички, без изключение. Някой е взел апартамент на изплащане, преценил си е, има добра работа, има стабилни доходи, може да изплаща кредита, но не може да си позволи всичко. Някъде е стегнал колана, предвидил е и вероятни поскъпвания. Не и подобна, обаче. Защото подобна вероятност, в подобни размери, може да предвиди само умопомраченият. И какво следва: започва да си изплаща сметките за тока и не може да си плати ипотеката.

Частен случай ли? Едва ли. Едва ли ще са един или двама.

Ами всички безработни или едва крепящи минимума жизнен стандарт работещи бедни? Които са взели нещо на изплащане, за да изпратят детето си на училище и да му осигурят подобие на нормално, съвременно съществуване, за да не му бъде сгазено самочувствието и от него да израсте психопат, който би ви видял сметката? Още един дълг ли? Че ако няма вече накъде? И в много случаи няма.

Ами всички тези, които гладуват, но не вземат дългове. За да са начисто, за да се чувстват свободни. Никой не ги е питал искат ли, или не искат да имат дълг към някого, а изведнъж ги принуждава. Че това си е чиста проба заробване. С нищо, с нищо не се различава от някогашен лов на роби. С нищо! Защото има такива хора и основен принцип на тяхната "осъзната необходимост" - свободата, е да нямат дългове.

За сделката трябва да има две страни. Изведнъж се оказваме длъжници, като това решение е взето само от едната страна.

Това не е демокрация! Не е!

Както не е пазарна икономика, монополист да има равна Господу власт.

И който подкрепя подобна: негодник е.

За момента няма друго решение, освен национализация на монополиста.

 


 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО