СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                            АРТСЕДМИЦА                                "BG Север" - брой 6 (10 - 16 февруари 2012 г.)


 

Северняшкият ансамбъл най-после има нов шеф, предстои конкурс

 

Данаил Цолов е назначен за директор със заповед на кмета Димитър Стойков

 

Скоро ще бъде обявен конкурс за избор на постоянен директор на ансамбъла, сн. архив

Скоро ще бъде обявен конкурс за избор на постоянен директор на ансамбъла, сн. архив

Страницата подготви: Вяра Ценова

От вчера, 9 февруари, със заповед на кмета на община Плевен Северняшкият ансамбъл "Иван Вълев" има директор. Временно изпълняващ длъжността ще бъде Данаил Цолов до провеждането на конкурс. Предложението за това е изпратено в писмен вид на Министерство на културата, откъдето се очаква само датата за отварянето на конкурса. Главен художествен ръководител остава Джейлян Демирев. Това съобщи началник отдел "Култура и образование" в общината Йонита Иванова по време на заседание на постоянната комисия по "Култура и вероизповедания" към ОбС. Поводът беше внесено заявление от настоятелството на читалище "Ракитин" с молба да бъде отстранен Демирев от длъжността, която заема, като в обосновката е залегнал скандалът с проваления кастинг за фолклорното предаване "Надиграй ме" по БНТ на 09.12.2011г. заради участието на частния му клуб "Северняци" в концерта за празника на Плевен. "Недопустимо е да се ползва авторитетът на Северняшкия ансамбъл за осъществяването на лични цели и амбиции. Освен това според нас и според мнението на още няколко читалища в Плевен назначаването на Демирев за главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл беше политическо назначение и е крайно време той

да бъде освободен и мястото му да бъде заето от истински професионалист чрез съответен конкурс", се казва още в заявлението.

Да припомним, че след груб политически натиск от страна на местната управа в лицето на Найден Зеленогорски от постовете им бяха изритани Лилия Тошева - художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл, и Владимир Бошнаков - диригент на Духовия оркестър, и двамата симпатизанти на ГЕРБ. В последствие беше издадена заповед за обявяване на конкурси за техните места, но се оказа, че това законно няма как да стане, защото кметът може да обявява конкурси само за общински и регионални културни институти, а цитираните са мероприятия към общината.Затова и на сесията на общинския съвет от 30 август беше внесено предложение Северняшкият ансамбъл, Духовият оркестър и Общинската хорова формация с диригент Диана Русева, също симпатизант на ГЕРБ, да се преобразуват в общински културни институти на самостоятелен бюджет и да им се отпусне по още една бройка директор, която да се обезпечи финансово.

Така се узакони назначаването на послушковци на ръководни длъжности в културните институти, които да осигурят достатъчен брой гласоподаватели за листата на тогавашния кмет Зеленогорски. Единият късметлия беше Джейлян Демирев. Изнесените скандални

Данаил Стаменов Цолов е на 44 г., с висше образование специалност "Българска народна хореография" от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Женен, с едно дете.

До назначаването си на поста е работил като делегиран преподавател по "Български народни танци" от МОНМ в град Болград, Украйна.

От 1990 до 2009 г. е работил в Северняшкия ансамбъл в Плевен като артист-балетист, помощник-хореограф и хореограф.

факти в пресата, че има четири висящи производства срещу него и че това злепоставя институцията, която ръководи, бяха подминати с мълчание от покровителя му. В началото на тази седмица от Инспекцията по труда съобщиха, че след сигнал и направени проверки са установили, че температурата в залата за репетиции на Северняшкия ансамбъл е била 5 градуса. 22 предписания са издали инспекторите на главния художествен ръководител Джейлян Демирев. Освен с неблагоприятните условия на труд, нарушенията са били свързани с непроведени профилактични прегледи и редица други пропуски, за които има и съставени актове.

 

 

 

 

Ще се разработва стратегия за развитие на културата

 

Предложение да бъде разработена стратегия за развитие на културата за община Плевен ще внесе постоянната комисия по "Култура и вероизповедания" за гласуване на редовната сесия на ОбС. Предложението на председателя на комисията Чавдар Велинов беше подкрепено от присъстващите членове. Ако то бъде прието, общинската администрация ще организира набирането на специалисти, които да изготвят стратегията.

Години наред тази стъпка се отлагаше от предишното ръководство на общината, защото дори държавата нямала дългосрочна стратегия в тази област. Държавна стратегия обаче вече има и именно нея Велинов цитира като пример за изготвянето и на регионална такава в консултации със специалистите на национално ниво. Още повече, че през 2013 г. приключва досегашната цялостна стратегия за развитието на община Плевен.

 

 

Тази година и Лауреатски дни, и фестивал Емил Димитров

 

Провеждането на XXVIII Международен музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" през септември на стойност до 45 000 лв. и на Национален музикален фестивал, посветен на Емил Димитров (бивш "Златният Арлекин"), планиран за ноември с финансиране до 40 000 лв., са сред акцентите в културния календар на община Плевен за тази година.

Предстои гласуването му сесия на ОбС в рамките на бюджета за 2012-а. Сред останалите прояви са празниците на Плевен от 10 до 20 май, за които ще бъдат необходими до 25 000 лв. Те ще се организират с участието на творчески формации от града и страната, като празничната програма включва концерти, изложби, спектакли. За проявата Нощ в музея отпуснатите средства на участващите в организирането й институти са както следва: за Регионалния исторически музей до 5 000 лв., за Панорама "Плевенска епопея 1877" - до 500, а за художествена галерия "Илия Бешков" - до 2 000 лв.

За Международен фолклорен фестивал през юни са предвидени до 8 000 лв.

Тази година предстои да бъде проведено и Биеналето на малките форми. Форумът ще бъде през октомври и ноември в ХГ "Илия Бешков". Необходимите финансови средства за реализирането му са в размер до 3 500 лв.

През тази година се навършват 135 години от Плевенската епопея и Освобождението на Плевен, като по този повод от 1 до 10 декември са предвидени разнообразни прояви, а кулминацията ще е тържествен ритуал пред Параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец". Средствата, предвидени за тях, са до 4 000 лв.

До 15 000 лв. ще струва финансирането на коледните и новогодишните празници.

При съвместните прояви на община Плевен с културни институти и различни обществени и творчески организации най-голяма сума - 7 500 лв., е предвидена за участието на Общинския духов оркестър в 55-ия Международен фестивал на духовите оркестри в град Колин, Чехия, през юли. За съвместни проекти с НУИ "Панайот Пипков" са предвидени 4 000 лв., с дирекция "Военноисторически музеи" - 4 000 лв., с Регионалния исторически музей - 3 800, а с гостуващи състави, солисти и ансамбли - 3 000 лв.

Началник отдел "Култура и образование" Йонита Иванова поясни, че тези суми могат да бъдат трансформирани и спестени средства от едно мероприятие да се пренасочват за друго. Като пример тя даде отбелязването на 3 март, откъдето вече са спестени 3 000 лв., тъй като участие в празничната програма ще вземат училищни и читалищни състави безвъзмездно.

 

 

Диригентът Илиев пак дължи обяснение

 

Факсимиле от длъжностната характеристика на Илиев

Поради лошите атмосферни условия Плевенска филхармония отлага концерта на 9 февруари със солист Красимир Тасков за месец април, стана ясно в началото на седмицата. "Тогава пак ще се репетира същата програма, защото материалът ще бъде отново нов за оркестъра. За една година се нагледах на сменени дати, солисти и репертоар и то преди самия концерт. Нямам намерение да разбия Плевенска филхармония и да я превърна в симфониета, а искам тя да се превърне в професионален оркестър, способен да изпълнява стойностна продукция", заяви диригентът Иван Илиев.

Както нееднократно писахме, позицията му относно репертоарната политика и работата на оркестъра го превърна във враг на директора Евлоги Илиев със заплахи за уволнение, лични разправии и скандали. Последната серия е буквално от дни, когато диригентът получава писмо с искане за обяснение защо не е бил на работа в периода 23 - 27 януари. По съдържание писмото дословно повтаря едно друго подобно, което стана причина да бъде уволнен предишният диригент Владимир Бошнаков.

Обяснението и сега е същото - тогава е имало гостуващ диригент и щатният няма работа на неговите репетиции. Наред с това, една година след назначаването му за диригент на Плевенска филхармония на Иван Илиев е връчена длъжностна характеристика, която той отказва да подпише. "Тя е написана изключително

творчески, без никаква конкретика и се отнася по-скоро за диригент в опера - диригентът трябва да знае съвременен оперен, оперетен, балетен и най-накрая симфоничен репертоар. Накрая има и един йезуитски текст, че съм подчинен на директора и на главния диригент, при липса на втория в Плевенска филхармония", обяснява мотивите си Илиев. И е убеден, че срещу него продължава един немотивиран психологически тормоз.

   

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

"Нашата VIA DOLOROSA"

Петко Бочаров

Защо това заглавие?

Защото е картина на вековната ни участ. Отдавна в главата ми се въртят идеи, които искам да събера в нова книга и тази сутрин изведнъж ми просветна. А днес е 9 август 2011. "Нашата Via Dolorosa". Нашият път на болката. Христос е влачил тежкия кръст по стръмнината към Голгота, но вижте как са нарекли пътя, по който четиринайсет пъти е спирал, понякога и падал от изтощение. Не път на страданието, не път на разпятието, даже не и път на възкресението. А път на болката. Защото без болка никой живот не може да мине. Защото болката може да е физическа, но може и да е душевна. Тя може да се търпи с години, ала може и да е непоносима. Болката до такава степен може да стане част от ежедневието (на човека, на обществото, а и на нацията), че да престанем да я забелязваме. Тоест болката може да е и много коварна. Внезапно идва ден, когато откриваш, че е оставила неизлечими последици...

 

 

"Да остана ли?

Гейл Форман

Бляскава кариера или поне работа, която харесваш, истинска любов и здраво семейство - това е щастието, което всички търсим. Борим се, търсим, мечтаем и накрая постигаме. Това е най-хубавият миг в живота ни. Но никога не се успокоявайте много, защото може и да не забележите, когато изгубите нещо от изброените.

Нужната концентрация, силите да продължиш да търсиш, да грабиш от живота с пълни шепи, това и още много ключови въпроси може да намерите в новата книга на Гейл Форман "Да остана ли?". Историята е тъжна, разтърсваща и много романтична. Може и да ви разплаче или ядоса, или пък амбицира, но със сигурност няма да останете безпристрастни.

"Да остана ли?" разказва живота на Миа, която има всичко: любящо семейство, прекрасен приятел, който я обожава, и бляскаво бъдеще, изпълнено с музика и с възможности за избор. Но само миг - и всичко това й е отнето...

  

 

 

 

.

 


върни се в НАЧАЛО