СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                    СОЦИАЛНО                             "BG Север" - брой 6 (10 - 16 февруари 2012 г.)


 

Във влаковете - нови цени на билетите и стара смрад

 

Защо ние трябва да избиваме разходите на БДЖ, възмущават се плевенчани

 

Въпреки мръсотията влаковият транспорт е най-предпочитан

Въпреки мръсотията влаковият транспорт е най-предпочитан, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Всеки път, когато ми се налага да пътувам с влак, се връщам в Плевен с конюктивит, оплака се в редакцията плевенчанка, възмутена от новите цени на билетите, но и от старата смрад и мръсотия в купетата. Защо трябва да плащам повече, а да се лашкам във влак, който още от вратата мирише на пикня, в тоалетните няма вода, а платовете, които висят по прозорците или са поставени на облегалките, са кирлясали и изпокъсани, възмущава се тя. Нашенката приема немарата като подигравка както с нея, така и с хилядите, които ще продължат да използват релсовия транспорт, въпреки увеличението на цените.

Преди да тръгна да пътувам винаги предварително се снабдявам с мокри кърпички, за да си чистя ръцете отвреме навреме, защото мизерията дори в така наречените експреси е пълна. Тоалетните само като ги погледнеш можеш да пипнеш някаква болест, а уж сме в европейска страна. Пътувах за изпит до София и сега се връщам, така че платих новата цена на билетчето за отиване и връщане. Изглежда с мизерията и високите цени някой от БДЖ иска с трици маймуни да лови, обобщава 22-годишният Станислав от Плевен.Увеличените цени на холдинг "Български държавни железници" ЕАД за пътуване с бърз и пътнически влак отскоро са факт. Най-дълбоко се бъркат онези, на които им се налага да пътуват със задължителна резервация.

Увеличението за тази по-висока категория влакове е средно с 15% от досегашната цена на билетите за бързите влакове със задължителна резервация. Променени са и цените за спални места при пътуване с нощните влакове. С въведеното увеличение цената за пътуване в спален вагон за първа и втора класа се е повишила с 2,00 лв., а за пътуване в спален вагон бизнес класа - с 3,00 лв. Въведено е и увеличение в цената на железопътна карта "Класик", която от 45,00 лв. става 50,00 лв. Тази карта дава право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

Освен с по-големите експлоатационни разходи от холдинга обясняват увеличението с повишените цени на дизеловото гориво и на електроенергията. От холдинга твърдят още, че не е изключено до края на 2012-а да има още едно увеличение на цените на билетите, то обаче щяло да бъде на базата на подобряване качеството на услугата.

"Много се дразня, когато фирми разясняват поредното увеличение на услугите си с повишените разходи. Те (от БДЖ - б. а.) като имат големи разходи, защо ние трябва да им ги избиваме? Страшна логика. Моите разходи като се увеличат да не би да ми увеличават и заплатата ?", коментира учителка, която всеки ден пътува по маршрута Плевен - гр. Левски. "В нашата мила татковина обикновените хора се явяваме инвеститори на монополните фирми, а качеството си го знаем след всяко ново увеличение. Върнаха ни в средновековието, въпреки претенциите си за модернизации и от този род измишльотини. В случая с въпросната фирма пък нищо няма да подобрят, ако ще и десеторно да повишат цените", категорична е тя.

 

 

Медикаментите за хронично болни поскъпват, някои липсват на пазара

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Леко покачване на цените на някои лекарства през януари отчитат фармацевти от аптеките в Плевен. Скъпоструващите медикаменти за хроничните заболявания - онкологични, бъбречни, чернодробни и кардиологични обаче са повишили по-чувствително цените си. Това се дължи на факта, че здравната каса вече прави по-ниски като стойност доплащания за тези лекарства, обясниха фармацевти. Налице е и дефицит на някои търсени медикаменти, но в аптеките се предлагат техни заместители. На пазара вече има много нови лекарства, изборът е богат, а и цените им са съобразени с възможностите на клиентите, успокояват от аптеките в града.

Промените в търговията с медикаменти са налице, тъй като още през юли депутатите приеха поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, където е записано, че до 31 декември 2012 г. медикаментите от Позитивния лекарствен списък, които се плащат напълно или частично от здравната каса или от държавата, няма да поскъпват. Цените им могат единствено да се намаляват.

Според икономисти обаче, ако инфлацията се повиши сериозно и производствените разходи скочат, а производителите на медикаменти нямат право на увеличение на цените, ще се стигне до дефицити на лекарства. Това няма да засегне евтините и генерични препарати (с изтекъл патент), но ще окаже влияние върху скъпоструващите.

Тогава депутатите приеха комисията по цените и тази по Позитивния лекарствен списък да се обединят. Това означава, че включването на нови модерни лекарства в платената листа ще става за 60 дни вместо за 165, т. е. повече от два пъти по-бързо.

"Промяната в доплащането от страна на здравната каса е причина за увеличението на цените. Но върху дефицита на лекарства оказва влияние и повишената заболеваемост у хората, затова количествата на търсените медикаменти се изчерпват бързо", заяви Светла Елмаян, председател на Съюза на фармацевтите в Плевен.

От аптеките споделят още, че плащанията към тях от здравната каса закъсняват от един до три месеца, но го отдават на кризата и трудната икономическа среда в момента. Фармацевтите са разтревожени от факта, че плевенчани отделят все по-малко средства за лекарства. Според тях причините се крият в безпаричието на хората и ниската им здравна култура.

 

 

Бум на апашките набези за акумулатори

 

Поля ТОМОВА

"Само за една нощ пет-шест коли пред нашия блок бяха разбити и останаха без акумулатори. Някои от автомобилите нямат аларми, а това е добре дошло за наглите крадци", обяснява плевенчанинът Илия Иванов. 53-годишният мъж живее в един от високите блокове на ж. к. "Дружба". Апашките набези за акумулатори обаче в последните седмици зачестиха не само в неговия район, а в целия квартал. Те вече изместват от първото място в "класацията" на бандитските изпълнения кражбите на гориво от колите, които се бяха превърнали в истинска напаст.

Акумулатор се краде сравнителни лесно, обясняват запознати. Клемите може да се изкъртят с всевъзможни подръчни материали. Обикновено се действа през нощта и всичко свършва за няколко минути. При свалянето на акумулатора крадците нанасят сериозни щети на возилата, тъй като бързат и действат изключително агресивно. Най-вероятно кражбите са дело на групи от по трима - четирима души, които веднага след това продават акумулаторите в пунктовете за вторични суровини. Не е изключено и да се краде по поръчка - на някой му трябва акумулатор и просто поръчва да му се достави краден на ниска цена.

Жители на квартала твърдят, че и преди е имало подобни набези, но не са били толкова масови. Въпреки това много малко от пострадалите са готови да подават сигнал в полицията. Причината е, че повечето нямат дори автокаско. Затова си премълчават, купуват нов или втора ръка акумулатор и нещата приключват. Хората са категорични, че причината за тези набези е фактът, че никой не контролира пунктовете за изкупуване на метали и стоката лесно може да бъде пласирана.

Кражбите на гориво също не са изчезнали. Много често паркираните пред блоковете коли, особено тези, които са без аларма, се оказват сутринта без грам бензин. "Поне четири пъти ми се е случвало. Вечерта съм я оставил с бензин, а на заранта не мога да я запаля - няма гориво", обяснява друг жител на квартала.

Пострадали от набезите вече спорят коя е по-малката злина. Надделява мнението, че колкото и неприятно да е, ако ти източат горивото, ще отидеш до близката бензиностанция с тубичката, ще заредиш и после ще потеглиш. Кражбата на акумулатор обаче бърка доста по-дълбоко в джоба.

 

 

Крадат дърва на поразия заради студа

 

Ива СЛАВКОВА

Със застудяване на времето зачестиха и кражбите на дърва за огрев, алармират потърпевши от плевенски села. Тараши се както от частни дворове, така и от горски стопанства. Най-уязвими са селските райони в Плевенско, защото там има по-голяма концентрация на ромско и бедно население. Заловените най-често се оказват хора, които крадат не за да търгуват, а за да отопляват домовете си. В никакъв случай обаче не може да се твърди, че само цигани крадат дърва за огрев. Регистрираните случаи показват, че бракониерството не се влияе от етническата принадлежност, а от беднотията. Не е променен тази зима и сценарият - използват се каруци, особено в тъмните часове на денонощието.

Трудността при охраната на горите в Плевенско идва от факта, че горските масиви са разпръснати из цялата територия, групирани в малки комплекси, твърдят запознати. В структурата на плевенското Горско стопанство са включени 4 горско-стопански участъка и 30 охранителни участъка.

Освен на горската охрана и на полицията, кражбите на дърва за огрев през последните дни създават работа и на районните магистрати. Заловените извършители са дадени на прокуратурата и спрямо тях са образувани бързи производства. В съда в гр. Левски, например, за два дни са произнесени три присъди за задигнати дърва.

По бързата процедура - месец след като бил заловен, е осъден Иван М. от Обнова за кражба на дърва за огрев. От местността "Кованлъка" край селото без писмено позволение бракониерът извозил с конската си каруца два кубика акация, бряст и джанка от горския фонд. Мъжът бил задържан от местната охрана, а присъдата е пробация в продължение на шест месеца. На други двама съселяни на Иван магистратите от Районен съд в гр. Левски наложиха по-тежки наказания. Сашо А. и Недко Д. ще трябва да платят по 1 000 лева глоба заради кубик и половина задигната акация и няколко наръча джанка. Двамата авери също използвали каруца и подобно на Иван М. откраднали дървата от местността "Кованлъка" край Обнова.

Ограничаването на посегателствата в горския фонд са предмет на спецакция, организирана тази седмица на територията на цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В нея са включени 2 716 служители на МВР, 2 548 експерти от Изпълнителната агенция при горите и 308 представители на други контролни органи. Очакванията са най-честите нарушения да са свързани с незаконна сеч, кражба на дървесина и незаконен добив на дърва за огрев.

 

 

Послушай лекаря

 

Имам хронично възпалени сливици и лекарят ми препоръча да ги оперирам. Четох, че съществуват безкръвни интервенции. Възможно ли е това и може ли да се приложи такъв вид операция на мен?

 

Здравко Петков

 

Бъдещето е в безкръвното премахване на сливиците

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Да, има такива операции, които са не само безръвни, но и безбoлезнени. Преди десетина години се откри една съвременна ера в хирургията - тогава за първи път се използва радиохирургия при операция на сливици. Всеки знае колко е болезнена тази оперативна интервенция, съпроводена със значителни травми и рани, в резултат на което и с много следоперативни рискове. Особено последните години зачестиха инцидентите след операция от сливици. Най-честите проблеми и услoжнения са кръвоизливите, като понякога те много трудно се овладяват и се превръщат в застрашаващи живота състояния, водещи до известен процент смъртност при тези операции. Тук е мястото да обясним какво означава безкръвни операции. С помощта на радиохиругията и по-точно един вид от нея - биполярната радиохирургия, е възможно да се извърши редуцирането или радиодиструкцията на сливиците - процес, който е почти напълно безболезнен и се провежда само с лигавична анестезия. Понася се много добре от пациентите и това, че оперативните рискове и следоперативните усложнения са сведени почти до минимум, дава възможност пациентът да напусне клиниката час след извършване на тази интервенция.

До момента имаме направени хиляди такива операции и не сме имали усложнения след този вид хирургия на сливиците. Оздравителният процес след такава интервенция е много кратък. Радиодиструкция на сливиците с помощта на биполярна радиохирургия HFITT техника се налага като един метод не само съвременен, но и изключително щадящ, който гарантира максимално добра поносимост от страна на пациента и минимален постоперативен риск.

Може да се каже, че по отношение на този тип оперативни интервенции бъдещето е на радиохирургията, но тя все още няма достатъчна популярност, а оттам идва и известно недоверие у пациентите, тъй като нивото на медицинската информираност е много ниско.

 

 

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО