СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                 Бизнес                                     "BG Север" - брой 6 (10 - 16 февруари 2012 г.)


 

Масови намаления на дрехи и обувки, купувачите са кът

 

Поевтиняването в някои магазини достига рекордните 70 процента

 

Качествени дрехи на ниски цени предлагат магазините в ликвидация, сн. Ангел Атанасов

Качествени дрехи на ниски цени предлагат магазините в ликвидация, сн. Ангел Атанасов

Поля ТОМОВА

Обувки на 9,90 лева", "пуловери - 3,60" - подобни табелки се появиха на витрините на много плевенски магазини през последните седмици. Търговците масово се втурнаха да предлагат намаления на дрехи и обувки. На места досегашната цена е свалена с близо 70 процента. "Това е стока, която след дни вече никой няма да купи. За да не я трупаме по складовете, търсим начин да я пласираме дори на минимална загуба", твърдят търговците.

Намаления има навсякъде, а продавачите твърдят, че в случая цената не е за сметка на качеството. "Да, турски са дрехите, обаче от турски до турски има разлика. Твърдя, че тези блузи са с много добро качество и нямат нищо общо с т. нар. стоки от магазините по един лев", казва Ивелина Тодорова, която се опитва да продаде блузи и пуловери, намалени на 60 процента. Други пък са стигнали дотам, че правят тотална разпродажба на зимни стоки. В тези магазини могат да се намерят дрехи за около 10 - 20 лева, които само преди месец са стрували двойно и тройно по-скъпо. Все още има и витрини, на които с огромни букви пише "ликвидация". "Преди два дни си купих от ликвидация костюм, български, само за 25 лева. Качеството му е много добро, иначе би струвал поне 60 лева", твърди Виолета Георгиева. 

Тя е категорична, че при всяка възможност влиза в магазините, обявили разпродажби или ликвидация. По този начин успява да си купи качествени дрехи на изключително ниски цени. Бум на намаленията има и при зимните обувки - боти и ботуши. В един от плевенските магазини сега можете да си купите боти за по-малко от 10 лева. Продавачките са категорични, че обувките са на българска фирма и с отлично качество. Намаленията се налагат заради изключително ниския оборот тази зима и поради факта, че след по-малко от месец магазинът трябва да започне да зарежда пролетно-летни колекции обувки. Въпреки драстичните намаления обаче търговците отчитат изключително нисък интерес от клиентите и намалена покупателна способност. "Дори и при тези цени почти никой не влиза в магазина, а който влезе, си купува по една дрешка и това е. Явно нещата и през пролетта ще са надолу", смята Ивелина Тодорова. Тя обаче съветва плевенчани да се възползват в максимална степен от ниските цени сега, тъй като не е ясно дали догодина ще могат да си позволят лукса да си купуват дрехи и обувки.

 

 

Търсенето на имоти спада

 

Брокерите измислят "хитрини", които подвеждат клиентите им

 

Агенциите за недвижими имоти изпитват глад за купувачи, сн. интернет

Агенциите за недвижими имоти изпитват глад за купувачи, сн. интернет

Лили ДИМОВА

От началото на годината цените на имотите сериозно падат надолу. Продавачи на тухлени и панелни апартаменти, стари и нови къщи в града масово свалят цените. Тази тенденция е породена от слабото търсене на фона на голямото предлагане. Продавачите усещат липса на интерес към жилищата им и са принудени да смъкват цените с надеждата, че по-малката искана сума ще е достатъчно примамлива за привличане и на малкото кандидат-купувачи. Тухлена гарсониера в нова и поддържана кооперация в района на парк "Кайлъка", например, е обявена за продажба през ноември м. г. на цена от 32 000 евро. Интерес няма, защото сумата е справедлива, но голяма. През декември продавачите свалят исканите пари на 29 000 евро, а от януари крайната и окончателна цена за жилището е 25 000 евро.

Според брокери тази практика дава резултат, защото дълго предлагани жилища след спад в цената успяват да се сдобият с нови собственици. Освен частни лица до този подход опират и строителни предприемачи. В новопостроена кооперация на голям булевард строител предлага апартаменти с различна големина за 450 евро за квадратен метър. Друг бизнесмен с известна фирма на плевенския пазар, но със съмнително качество, продава жилища за 400 евро за кв. м. Така гарсониера 45 квадрата на подпаркетно и шпакловка ново строителство може да се закупи за 18 000 евро.

Не всички строителни фирми процедират така. Двете най-големи и водещи с качеството си на пазара компании не падат под 700 евро на кв. м, дори продават на зелено. Според собствениците им при качеството на работата и материалите, които използват, е немислимо намаляване на цените, дори и да не продават веднага всички апартаменти. Малко хора обаче могат да си позволят жилище за 700 - 800 евро на квадрат и предпочитат да купуват от строителни фирми със съмнително качество, но на по-ниски цени. Агенциите за недвижими имоти изпитват сериозен глад за купувачи и стигат до измами в "хващането" на клиенти. Брокер от плевенска фирма обясни, че някои от колегите му прилагат некоретктни "хитрини", за да привлекат интереса на търсещите нов дом.

Недобросъвестните агенти умишлено свалят цените на офертите си в сайтове и вестници, без да има вероятност в действителност имотът да се продаде за тази ниска сума, защото продавачът не е информиран за това. Целта на тази заблуда е да се привлече вниманието на определен брой клиенти за оглед на хубав и "евтин" имот, а след това им се съобщава, че обявената цена е ниска според продавача и сделка ще има ако искат жилището, но на по-висока цена. Дори да не закупят "поскъпналия" имот, някои от клиентите вече са се хванали в мрежата на брокера и умелата му манипулация и започват да работят с него. Той им търси и показва следващи оферти, но вече на реалните цени и при осъществена сделка агенцията прибира тлъстия си комисион. При наличието на над 40 агенции на недвижими имоти в Плевен и липсата на достатъчно работа за всички тях борбата им за оцеляване чрез измами надделява над коректността към клиента.

 

 

Работниците от Автобусни превози вече получават заплатите си

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Работниците от общинското дружество "Автобусни превози" вече са започнали да получават парите от възнагражденията си. Това стана възможно в началото на седмицата, когато определението на съда, с което беше одобрена сметката за разпределение, влезе в сила. Добрата новина съобщи съдия Силвия Кръстева, пресаташе на Окръжен съд - Плевен.

Системата на плащане е аналогична с тази, по която бяха разпределени средствата за кредиторите на "Нова Плама" - с дебитни карти, изготвени преди това от обслужващата банка. От този понеделник бяха разблокирани сметките и плащанията са започнали. Работниците са уведомени. За големите кредитори разплащанията вървят по банков път. Сумата за разпределение е около 500 хил. лева, а работниците ще вземат приетите си вземания на 100 процента, увериха от съда. Плащането в казуса с "Автобусни превози" започва от кредиторите в четвърти ред. Този път няма график, тъй като по процедурата не се налага изготвянето му. Но всички, които са заявили суми и претенциите им са одобрени от съда, ще вземат парите си, заяви съдия Силвия Кръстева.

Предстоят продажби на още активи от общинското дружество "Автобусни превози", които ще бъдат обявени. С получените средства ще бъдат удовлетворени следващите по реда кредитори. Националната агенция за приходите е от четвърти ред и също ще вземе парите си, следвана от търговски дружества, на които автобусната фирма е длъжник. Данъците и осигуровките не се приспадат от сумите, които са предназначени за работниците, уточниха от съда.

Над 300 хил. лева е само главницата на сумата, която дружеството дължи на свои работници. Някои от тях не са получавали трудови възнаграждения от август 2009 г. Ситуацията около "Автобусни превози" ескалира, когато се разбра, че по сметките на хората е трябвало да бъдат преведени пари още през миналата година. Сумите дойдоха от продажбата на гараж на стойност близо 700 хил. лева. Впоследствие обаче стана ясно, че преводите са блокирани още в деня на издаването на платежните документи с определение на съдия. Оказа се, че причина за съдебното решение е подадена молба от ликвидатора на дружеството Борис Илонов с искане да бъде открито производство по несъстоятелност на фирмата. За да защитят правата си, работниците и служителите на "Автобусни превози" започнаха протести пред сградата на общината, последваха срещи с бившия кмет Найден Зеленогорски и юристите му. Като резултат от натиска на хората върху институциите в преследване и защита на трудовите си права, ликвидаторът Борис Илонов бе принуден да подаде жалба до съда за отмяна на определението за спиране на плащанията на заплатите на работниците от общинското дружество.

За финансовия колапс, до който беше доведено "Автобусни превози" от бившата общинска администрация, можем да съдим по това, че активите далеч не покриват пасивите. Облечени в цифри нещата стоят така - общинското дружество дължи 2 489 000 лева, а стойността на имуществото му възлиза едва на 1 300 000 лева, по данни от съда.

 

 

Централният кредитен регистър е като енигма за длъжниците

 

Лилия ДИМИТРОВА

В България почти няма човек, който да е без заем или закупена стока на изплащане. Кредити, мобилни телефони, електроуреди на лизинг - хората, възползвали се от всички тези услуги, попадат в т. нар. Централен кредитен регистър (ЦКР). Това е система на Българска народна банка (БНБ), в която се въвеждат кредитните задължения и начинът им на обслужване - редовно, просрочено и т. н. На базата на информацията в ЦКР банковите институции правят анализ на клиентите си, тяхната кредитоспособност и се създава т. нар. рисков профил на клиента. Факт е, че много от длъжниците не знаят какво представлява въпросната справка и как тя влияе на одобрението им за следващ кредит. Всеки гражданин има право да получи справка за кредитната си задлъжнялост от БНБ след определена процедура. Наборът от документи за физически лица, които се изискват, са: заявление по образец, лична карта (в случай, че заявлението се подава от друго лице, се прилага нотариално заверено пълномощно), документ за платена такса. За юридически лица документите са идентични, но се изисква и актуално удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ или ЕИК на заявителя. След подаване да документите справката се предоставя в срок до седем работни дни, но е възможен и отказ, като заявителят се уведомява писмено за причините.

Малко кредитоискатели са склонни да се възползват от тази услуга на БНБ, въпреки че не знаят състоянеито си в Централния кредитен регистър и при отказ за пореден кредит от дадена банкова институция се примиряват или търсят съдействие от посредник. В консултантска къща, чиято основна дейност е справяне с проблемни кредитоискатели и помощ за тегленето на нов заем, ежедневно търяст съдействие хора с лошо ЦКР. Управителят на фирмата Ивайло Иванов обясни, че повечето от тях не знаят статуса си в регистъра. "При мен идват клиенти, които твърдят, че имат два кредита например, а в справката от БНБ излизат пет вида задължения, за които те изобщо не са наясно", обясни Иванов. Според експерта това объркване се получава поради незнанието на клиентите за услугите и задълженията, които се вписват в Централния кредитен регистър. Така клиентка, която търси помощ от консултантската къща, твърди, че има три кредита - два в различни банки и един в небанкова институция. Справката обаче показва друго - шест вида задължения в пет институции. И започва мислене и пресмятане от къде са всички задължения. Оказва се, че жената има освен три кредита, кредитна карта, стока на изплащане и поръчителство на свой близък. Клиентката не е и подозирала, че влиза в системата на БНБ и като поръчител (малко банки имат практиката да оповестяват в системата на БНБ и поръчителите), и като собственик на лизингова стока. Това е един от многобройните случаи на неинформираност и незнание, с които консултантът се сблъсква. Според него много от клиентите дори и не подозират, че попадат като лоши кредитни длъжници в системата на БНБ. Това най-често се дължи на просрочия на месечните вноски. Дори и забавяния по ден - два с плащането се отразяват в ЦКР и оттам кредитополучателят става "некоректен". Това възпрепятства тегленето на нов заем занапред. Тази информация за клиента в регистъра е видима от всички финансови институции в продължение на пет години.

 

 

върни се в НАЧАЛО