СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                       КОНФЛИКТИ                                "BG Север" - брой 6 (10 - 16 февруари 2012 г.)


 

Общинските жилища се рушат, парите за ремонти не достигат

 

Расте броят на желаещите за картотекиране, свободни места в момента няма

 

Една от общинските къщи, която се нуждае от спешен ремонт, сн. Поля Томова

Една от общинските къщи, която се нуждае от спешен ремонт, сн. Поля Томова

Емилия КАРАБУЛЕВА

Сградният фонд от общински жилища е в окаяно състояние, признава шефката на общинското предприятие "Жилфонд" Боряна Петкова. Последните години се работи по списък с 40 сгради, които се рушат от влагата и вибрациите и се нуждаят от ремонт. От тях десетина къщи вече са премахнати, тъй като са били проблемни за живота на наемателите. С наличните средства се ремонтират покриви, подменят се цигли, поправят се стените и се нанася мазилка. Най-порутените постройки се намират на ул. "Г. Кочев", "Къкрина" и "П. Р. Славейков". Две сгради пък се ползват за нуждите на читалища, уточни Боряна Петкова.

В момента не повече от 6 - 7 къщи, в които живеят наематели, са наистина опасни. На четири семейства е предложено да бъдат преместени в по-читави сгради, но две от тях са отказали и са останали в порутените си домове на своя отговорност. "Конфликтите между нас и наемателите на общински жилища зачестиха напоследък. Това се случва заради неспазване на наемните отношения, липса на грижа от страна на живущите към част от сградния фонд и поради факта, че някои наематели не ползват общинските жилища", обясни шефката на "Жилфонд".

Голям проблем за общинското предприятие, което е задължено да поддържа сградите, е недостигът на средства.

Освен да правят ремонти и да събарят опасните жилища, от тях се иска и да

разчистват терена. Около 270 хил. лева са били отпуснати за тези цели през 2011-а, а за настоящата година от "Жилфонд" очакват приблизително същата сума. Преценете сами каква част от сградния фонд ще можем да поддържаме с толкова ограничени финанси, чуди се шефката на общинското предприятие. Молби за картотекиране заливат общинската комисия, която разглежда статуса на желаещите да получат жилища. Нейният председател Петя Василева заяви, че броят на кандидатите расте, но фондът е ограничен и места няма. "По време на последното заседание на комисията не можахме да приемем нови наематели, направихме няколко премествания на семейства заради належащото освидетелстване на сгради", обясни Петя Василева. Тя каза още, че са прекратени договорите на някои от живущите заради неспазване на реда. "При положение, че имаме толкова нуждаещи се граждани, се сблъскваме с проблема - в отдадените помещения да не живее никой или пък те да не се ползват по предназначение", коментира шефката на комисията.

Желаещите да получат общински жилища трябва да удостоверят доход, който да е под минималния доход на член от семейството. Другото изискване е да се докаже липсата на собственост. Сградният фонд на общината могат да ползват гражданите със здравословни проблеми, социално слабите и многодетните семейства, за които условията са описани в общинската наредба №18, информира Петя Василева.

 

 

Членове на престъпна група отиват зад решетките

 

Еми СТАЛЕВА

Трима плевенчани отиват зад решетките за участие в организирана престъпна група и разпространение на наркотици, съобщиха от съда.

27-годишният Любомир Пачовски е признат за виновен в това, че през периода от неустановена дата през 2006 г. до 25 май 2010 г . в Плевен, в съучастие и като извършител с Тихомир Пачовски, организирал и ръководил престъпна група. Участниците в групата без надлежно разрешение придобили и държали високорискови наркотични вещества - хероин, амфетамин, метаамфетамин и марихуана, с цел разпространение, като наркотичните вещества са били в големи количества. Любомир Пачовски е осъден на 5 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване в затвора в Плевен.

Друг участник в групата - Радослав Христов, е осъден на 5 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване. Зад решетките отива още един член на групата - Ивайло Вардолов. В неговия случай съдът е взел под внимание привилегироващо обстоятелство - той доброволно се е предал на органите на реда и е разкрил всичко, което му е известно за групата. По този начин улеснил разкриването и доказването на извършените престъпления. Осъден е на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с първоначален строг режим на изтърпяване и при множество смекчаващи вината обстоятелства.

Ивайло Вардолов е признат за виновен и в това, че на 13 май 2010 г. е придобил и държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - марихуана на стойност 334,38 лева. Осъден е на една година лишаване от свобода при първоначален общ режим. Но деянията са извършени в период на изпитателен срок на предходна условна присъда, поради което по закон следва да изтърпи 4 години и 6 месеца затвор, обясниха от съда.

Присъдите са издадени от Плевенския окръжен съд на 1 февруари т. г. Тече срок за обжалване пред Апелативния съд във В. Търново.

 

 

Крадци на лични данни източват банкови сметки

 

Ели ЖЕЛЯЗКОВА

По обемисто дело, свързано с кражба на лични данни и използването им от мошеници, все още работят полицията и прокуратурата в града. Особеното в този случай е, че измамените не са случайни хора, а представители на бизнес средите. След като получили личните им данни и копирали подписите им, измамниците теглили солидни суми от кредитни институции от порядъка на 150 хил. до 300 хил. лева. В момента извършителите най-вероятно са зад граница, а бизнесмените ги привикват в полицията на разпити, налага се да се направят и графологични експертизи, за да се докаже невинността на пострадалите.

Положението с подобни престъпления е доста тревожно, вече се крадат данни от масивите на цели предприятия, а после измамниците оперират с тях, обясни Илиян Върбанов, който се занимава с подобни престъпления в полицията.

Най-често за кражба на данни се използва специална компютърна програма, която генерира произволни имейл адреси. Обикновено в текста им се упоменава, че има проблем с акаунта на даден потребител до банковата му сметка през интернет или до профила му в сайт за пазаруване. Жертвата бива приканена да изпрати отговор на полученото писмо, в който да напише потребителското име и паролата си. От банките съветват да не се отварят писма от непознат подател или много внимателно да се чете кой ги изпраща. В огромна част от случаите електронният адрес на подателя е много близък до този на истинската компания.

При друг метод за източване на данни се използват фалшиви уеб сайтове, но не се изпращат писма. По определен начин се пренасочва трафикът от даден уеб сайт към друг, който е негово копие и има за цел кражба на лична информация, обясниха компютърни специалисти. Според тях напоследък често се използва методът, при който се изпращат имейли с телефонен номер, на който се препоръчва да се обадят потребителите, за да потвърдят данните си.

Кражби се извършват и чрез заразяване на компютъра с вирус. Така мошеникът получава пълен достъп до всички данни от компютъра на жертвата, включително и банкови сертификати. След като крадецът се сдобие с данните на жертвата, източването на сметката вече е лесно.

По-слабо разпространен у нас, но изискващ уменията на професионалисти, е методът с физически достъп до компютъра и флашка.Така системите са заразявани чрез физически достъп до тях, като се използват хората, които се занимават с хардуерна или софтуерна поддръжка. С помощта на флашка се заразява компютърът, от който се осъществяват банковите разплащания, обясниха компютърни спецове.

"Няма банка, която да изисква личните данни на клиентите си по имейл или по телефон. Когато се борави с парични средства има нива на достъп. Ако поискате, те могат да бъдат усложнени. Но при всички случаи имаме защита, а в сайтовете на кредитните институции има предупреждения за дейността на хакерите", обясниха от банките. Оттам съветват да се използва универсален електронен подпис или виртуална кредитна карта за по-голяма сигурност.

"Лошото в тези случаи е, че измамниците измислят все по-съвършени методи за кражба на лични данни и за източване на пари като разширяват обхвата си. Обикновено търсят пробив, опитват по няколко пъти, за тях работят доста квалифицирани специалисти. А нашите възможности са ограничени", коментират от полицията.

 

 

Прелъстителка мами наивни чужденци с брак

 

Друга магистралка осъдена заради задигнат портфейл на унгарец

 

Инна СТЕФАНОВА

Обвинения за две нашенки, мамили чужденци, по едно и също време влязоха на съдебни заседания в Районния и в Окръжния съд в Плевен. И двете са жрици на любовта, а в мерника им попаднали чужденци с пълни портфейли, сочат материалите по казусите. Едната от прелъстителките се отърва с условна присъда, другата вече е осъдена ефективно, но обжалва наложеното й наказание.

В продължение на година и половина първата прелъстителка заблуждавала лица от противоположния пол, че ще сключва брак с тях, при което успяла да прибере в джоба си повече от 3 000 лева, сочат материалите по съдебното дело.

Жертва на измамничката станал гражданин на Израел, който пребивавал временно в Плевен. След бурна връзка прелъстителката успяла да внуши на чужденеца, че двамата трябва да се съберат, за да продължат любовта си. Последният се прибрал в родината си и зачакал желаната булка. Мераклията не се усъмнил в намеренията на бъдещата младоженка и за да върви сватлъкът по мед и масло първо й изпратил 500 долара за самолетен билет, после привел по международна програма за паричен трансфер солидна сума за джобни - 400 евро, за да не се чувства притеснена финансово по време на пътуването.

Докато кандидат-женихът напразно чакал в Израел изгората си, плевенчанката решила да забърше друг наивник, като се насочила отново към чужденец. Този път в мрежата на изкусителната дама попаднал германец. Нашенката използвала вече познатата и проработила успешно схема за прецакване. След бурна и страстна връзка в Плевен немецът се прибрал в родината си, за да изчака изгората за ритуалното сватбено тържество. За самолетен билет и джобни той изпратил на дамата на сърцето си 992 евро.

Ужилените кандидат-младоженци алармирали полицията в Плевен за случилото се. Униформените заловили престъпничката в Русе, където междувременно се била хванала на работа. Измамничката е родена в Украйна, но е със статут на постоянно пребиваващ чужденец в България. Тя е разведена, със средно образование, сочат още материалите по делото.

По време на съдебното заседание в Плевен престъпничката е подписала доброволно споразумението, което заменя едногодишния престой зад решетките с четиригодишна условна присъда, информират още от Районния съд. С престъплението на чужденците са причинени имуществени вреди в размер на 3 398,28 лева, които плевенчанката е възстановила.

Друга нашенка, специализирала се в даване на секс услуги на паркинги край Плевен, влезе в съда след като забърсала портфейл на унгарски шофьор на ТИР, натъпкан с 230 евро и 40 000 унгарски форинта. По време на обжалване подсъдимата твърдяла, че парите са й подарък, но мъжът я натопил, защото тя първо обещала, а после отказала да се омъжи за него. Твърде странно е посред нощ чужд гражданин, спрял за да пренощува, да обсъжда брак с подсъдимата при изключително затруднена комуникация поради езикова бариера, сочат материалите по делото. Освен това труженичката не отрича, че проституира, а ужиленият твърди, че има жена и две деца и че през ум не му е минавало да ги заменя със случайна позната от паркинга. Три месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим в затвор, е постановлението на съдиите от Районния съд в Плевен.

При обжалването окръжните магистрати променят единствено онази част в постановлението, която сочи къде да бъде подсъдимата - в затвор или в затворническо общежитие. Решението ще се вземе на първа инстанция, всичко друго вече не подлежи на промяна, е последната дума на окръжните съдии.

 

върни се в НАЧАЛО