СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                          ПРЕЗ СЕДМИЦАТА                  "BG Север" - брой 6 (10 - 16 февруари 2012 г.)


 

И ВАС показа среден пръст на Зеленогорски и компания

 

Върховните магистрати потвърдиха избора на доц. Димитър Стойков

 

Аргументите на Георг Спартански (крайният вдясно) бяха отхвърлени от две съдебни инстанции, сн. архив

Аргументите на Георг Спартански (крайният вдясно) бяха отхвърлени от две съдебни инстанции, сн. архив

Емилия КАРАБУЛЕВА

(От стр. 1)

В окончателното решение на ВАС е записано, че "първоинстанционният съд е преценил всички установени нарушения на изборния процес и правилно е приел, че те не могат да се отразят на изборния резултат".

По повод на случая в с. Бохот в решението си върховните магистрати посочват, че съдът не омаловажава извършената подмяна на вота на избирателите от длъжностни лица - членове на СИК, а само посочва, че извършването на престъпно деяние по НК се разглежда и установява по друг ред - по реда на НПК, в наказателно производство. По този казус се казва още, че "разликата в гласовете на двамата кандидати на втория тур е 389 гласа и правилно съдът е приел, че броят на подменените общо 13 бюлетини в секцията в Бохот, дори и да се приеме, че всичките се отнасят за избор на кмет на община Плевен, сумарно с установените различия в отчетените действителни гласове при огледа на бюлетините в секции 5 и 69 не дава съществено отражение върху обявения резултат и не може да го промени". Обявяването на избора за недействителен в конкретния случай би довело до нарушаване правата на мнозинството, е записано в решението на ВАС.Висшите магистрати са установили още, че всички поискани за допускане свидетели са имали качеството на застъпници,

а видно от доказателствата по делото, никой от тях не е подал сигнал, възражение относно действията на съответните СИК в изборния ден. "Правилно съдът е приел,че е недопустим разпитът на свидетели за опровергаване съдържанието на официален удостоверителен документ, отчитайки разпоредбите на текстове от закона", е посочено в решението на ВАС.

Висшите магистрати категорично отхвърлят и оплакването, че поради наличието на особени мнения на членове на ОИК към оспорения акт, е опорочен резултатът от избора. Особеното мнение на членовете на ОИК не кореспондира на протоколите на секционните комиси, а съгласно Изборния кодекс СИК е органът, който установява резултатите от гласуването за съответния избор и го отразява в протокол, се казва в решението на ВАС.

Върховният съд квалифицира като "изцяло несъстоятелни" доводите на жалбоподателите, че щом в две проверени секции е имало общо 5 недействителни бюлетини, това предполагало наличието на недействителни бюлетини във всички останали секции.

С решението си ВАС отмени и глобата на председателя на ОИК Румен Цачев, наложена му от Административния съд в Плевен по същото дело. Юристът бе санкциониран с 1 200 лева, защото не изпълнил разпореждане да представи особените мнения на членовете на комисията. Особените мнения са предадени в ЦИК заедно с протоколите и следва да се изискат оттам, обясни тогава Цачев.

 

 

Поддържат парното в болниците денонощно

 

Във всички лечебни заведения в Плевенска област котлите на парните инсталации се поддържат денонощно, информира д-р Ваня Иванова. Сведенията в Дирекция "Медицински дейности" се събират всеки ден заради усложнената зимна ситуация в региона и страната. Всички болници в общинските центрове на областта разполагат с достатъчно горива, лекарства и храна, твърди още д-р Иванова. Въпреки недобре почистените пътища към малките селища в болницата в Червен бряг всички пациенти на хемодиализа се извозват навреме и минават задължителните за тях процедури. Здравното заведение в Червен бряг има готовност да задържи на место 26-те души на хемодиализа, ако обстановката се усложни. През седмицата всички линейки в Плевен и региона са се отзовавали на повиквания, информира д-р Иванова. В центровете за бърза помощ и в болниците няма регистрирани случаи на измръзнали хора. "BG Север"

 

 

БЧК с конкурс за мартеничка

 

"Най-хубава мартеничка" е названието на регионален конкурс, който за първи път се организира в Плевен от младежката червенокръстка организация към областния съвет на БЧК и приятелите им от СОУ "Иван Вазов". Три са областите, в които могат да се състезават участниците - за най-малка, най-голяма и най-оригинална мартеница.Три са и възрастовите групи - от 4 до 6 години, от 7 до 10 и от 11 до 15 години. Мартениците ще бъдат дарени на дома за възрастни хора с. Бохот, информират организаторите. "BG Север"

 

 

Ина Георгиева е финалистка в национално състезание

 

Известна е първата финалистка на начално училище "Отец Паисий" - Плевен, в националното състезание на Сдружението на българските начални учители. Това е Ина Георгиева, ученичка от IV б клас с класен ръководител Радка Топалска. Тя е получила максимален брой точки във всеки от първите три кръга на състезанието. До момента Ина с лекота е преодоляла темите "Аз рисувам", "Аз, природата и светът" и "Аз и числата" и има вече в актива си общо 150 точки. От явилите се 81 ученици в третия етап на надпреварата, 24 са получили необходимия максимален брой точки - 50. Така тестът по математика в тематичното направление "Аз и числата" дава шанс на още 8 участници да се класират за финалите. Учениците ще продължат да оспорват правото си на финално участие на 29 февруари т. г., когато ще се явят на тест по английски език по темата "Аз общувам с Европа". По регламент участниците трябва да съберат максимален брой точки в три от общо петте предметни области, информира педагическата съветничка в училището Албена Атанасова. "BG Север"

 

 

Изявени солисти участваха в концертното изпълнение на Бохеми, сн. Вяра Ценова

Изявени солисти участваха в концертното изпълнение на Бохеми, сн. Вяра Ценова

 След 8 години

 

Кмет присъства на концерт в "Съгласие"

 

При очаквано голям интерес и на подобаващо ниво премина концертното изпълнение на операта "Бохеми" от Джакомо Пучини. На сцената на зала "Емил Димитров" в читалище "Съгласие" под диригентската палка на чеха Мартин Мазик се изявиха премиерно музикантите от "Оркестра Симфоника" - Плевен. Солисти от световна класа бяха Хироко Морита в ролята на Мими, Франческа Бруни - Мюзета, Хуан Карлос Вайс - Родолфо, Паоло Руджеро - Марсело, Момчил Миланов - Колин, Николай Бачев - Шонар и Диан Георгиев в ролята на Беноа. Хорът беше под диригентството на Ивона Иванова.

Впечатление направи и присъствието сред публиката на кмета Димитър Стойков, който поднесе кошница цветя на изпълнителите. През последните си два мандата Найден Зеленогорски тенденциозно пренебрегваше всяка покана за музикално събитие в читалището. "BG Север"

 

 

 

 

Трактори излъскаха площада, сн. Инна Стефанова

Трактори излъскаха площада, сн. Инна Стефанова

Плевен иска още пари за чистене

 

90 000 лв. е струвало почистването на снега в община Плевен през януари. Първоначалните фактури от фирмите, ангажирани със снегопочистването, са били за над 100 000 лв. Общината обаче е имала претенции към качеството на свършената работа в някои райони на града и предявените разходи са били орязани с около 15 000 лв., съобщи плевенският кмет доц. д-р Димитър Стойков.

"Средствата, с които разполагаме, не ни стигат. Внасям във финансовото министерство мотивирана заявка от нашата община да се увеличат парите за снегопочистване", каза градоначалникът.

Той допълни, че общината има възможност да вземе пари от своя фонд "Чистота". Фондът обаче не трябвало да се пипа, защото ще бъде необходим за изграждането на ново депо за битови отпадъци, което ще започне през тази година.

Близо 2 000 куб. м пясък и 500 тона сол е използвало Областното пътно управление в Плевен, за да осигури движението по основните пътни артерии в региона при обилния снеговалеж през миналата седмица.

"Имаме достатъчно запаси, за да се справим и сега. Разполагаме с още 3 500 куб. м пясък и близо 600 тона сол. Основният ни проблем е пътят Никопол - Любеново - снегонавяванията там не ни позволяват да работим постоянно", твърди директорът на пътното управление инж. Ивайло Денчев."BG Север"

 

 

Грипът бяга от кучия студ

 

Грипът явно бяга от кучия студ, който скова и Плевен през последните седмици. Прогнозата на д-р Бонеслав Бонев от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) е, че тази година плевенчани ще се разминат с епидемията. За да бием тревога, осемте джипита, с които работим, трябва да ни подадат информацията, че при тях са регистрирани 347 болни от грип, а миналата седмица те са били 236, уточнява епидемиологът. "BG Север"

 

 

Нов шеф има общинският инспекторат

 

Общинският инспекторат в Плевен има нов шеф от 1 февруари. На поста е назначен Цветомир Димитров, който досега е работил като мениджър в охранителна фирма с район на отговорност Плевен, Ловеч и Червен бряг.

Димитров е на 31 г. Завършил е висше образование в Стопанска академия "Д. А. Ценов", специалност "Застраховане и социално дело", профил "Здравен мениджмънт". "BG Север"

 

 

 

Гонят син насилник от дома на майка му

 

Да се изнесе от жилището на майка си, е постановил Районният съд за Детелин Т. от Плевен. На подсъдимия е забранено дори да го приближава, като забраната е за срок от една година, сочат още материалите по делото. Производството е по Закона за защита срещу домашното насилие. След постоянен психически тормоз жертвата на насилника - собствената му майка, подала сигнал до полицията, че синът й упражнил спрямо нея и физическо насилие. Пострадалата се снабдила с медицинско свидетелство - доказателство, че е блъскана и ритана и с кръвонасядане в дясното коляно, което затруднявало придвижването й. Насилникът е предупреден, че при неизпълнение на разпоредбите на съда ще бъде задържан незабавно, допълват още магистрати. "BG Север"

 

Благотворителен концерт Подкрепи Пламен

 

*13 февруари, зала "Катя Попова", 18:30 часа

* Участници: JEASON BRAD LEWIS (X-Factor), Школа по Спортни танци при читалище "Христо Ботев" - Плевен, група по народни танци при читалище "Неофит Рилски" - Тръстеник, Хип - хоп формация, НУИ "Панайот Пипков" - Плевен.

*Със специалната подкрепа на община Плевен и кмета на града доц. д-р Димитър Стойков

*Билети на място. Цена: 5 лв.

Всички средства от концерта ще бъдат внесени в дарителските сметки на Пламен!

*В полза на един млад 32-годишен мъж от Плевен, на когото животът и туморът му поднесоха изпитание, с което той трябва да се справи. Нека заедно му протегнем ръка и му помогнем да се изправи!

 

върни се в НАЧАЛО