СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                         ШАРЕНО                  "BG Север" - брой 7 (17 - 23 февруари 2012 г.)


 

Съдът отряза мераците на млад плевенчанин да стане хаджия

 

Свидетелствата в Израел се издават "на килограм", твърдят туроператори

 

Посещението в Йерусалим според магистратите не е основание за промяна на името, сн. интернет

Инна СТЕФАНОВА

Да прибави към фамилното си име Димитров думата "Хаджи" поиска 21-годишен мераклия от Плевен. Младежът, сега курсант във Военното училище във Велико Търново, твърди, че е изпълнил библейското призвание да се изкачи до свещения град Йерусалим, че е получил атестация и че има пълното право да носи титлата "Поклонник на новото хилядолетие", а името му да стане Хаджидимитров. Молбата на "хаджията", както наричат младия мъж негови приятели, беше отрязана от състав на плевенския районен съд с мотивите, че "Република България е светска и правова държава и ходенето до Божи гроб не е непременно свързано с прибавянето на представката "Хаджи " към името на лицето, което е посетило това място" и че не може да се сменя името на всеки туку-така и когато това му хрумне.

Т. нар. "поклоннически" или "хаджийски" свидетелства се издават от Израелското министерство на туризма и Йерусалимското кметство. Безплатни са и ги предоставят на всеки ръководител на туристическа група "на килограм", разкриват плевенски туроператори.

Нашенци дават мило и драго, за да се окичат с титлата "хаджи", вероятно защото още в миналото измерението на поклонничеството се е равнявало на благородническа титла. За етнолога Илия Иванов титлата "хаджия" и "хаджийка" е като английското "лейди" и "сър". И понеже, коментира той, по

нашите земи отдавна няма благородници, хората сами намират начин да си ги произведат.

 

 

 Да почерпЯТ!

 

60 чаши за юбилея на Максим Горанов

 

Сериозен юбилей - 60 г., ще чукне на 21 февруари солокитаристът на група "Диана Експрес" Максим Горанов. Най-известният плевенски рокаджия ще празнува в компанията на близките си и на приятелите и колегите, с които е вървял през годините. На юбилея си смята да отвори няколко бутилки добре отлежало шотландско питие.

"Чувствам се страхотно. Вероятно защото обичам да обичам, а не да мразя", твърди юбилярът.

 

 

 

 

 

29 по шампионски за Дидо Далаклиев

 

Безапелационният шампион на България по бокс и на света при аматьорите Детелин Далаклиев навършва 29 г. на 19 февруари. Със семейството си той ще празнува ден преди това, когато дъщеричката му Ная навършва 2 г. На самият 19-и трябва да замине за София, за да се готви с националния отбор за турнира "Странджата". Едва след приключването на турнира Дидо ще почерпи съотборниците си както подобава. Дано през лятото да почерпи и за олимпийска титла от Лондон!

 

 

 

 

 

 

 

 

 шанс за работа

 

Набират магистралки с обяви в Интернет

 

Лилия ДИМИТРОВА

Предлагам работа,на жени танциорки и компанионки в новооткриващ се плеибои,здравни усигуровки,усигурена ухрана пална безопастност, гарантирано заплаштане по предварителна дуговорка,с процент от напитките. Заплаштане след всчка работна вечер.

Цена:50 лв.

Област: Плевен

Район: главен път Е83

На тази интересна обява попадна репортер на "BG Север" при обичайно сърфиране в мрежата. В сайт за безплатни обяви наред с предложенията за покупки и продажби на имоти, коли, вещи втора употреба и др. е публикувана и обява за набиране на магистрални проститутки. Тотално неграмотният автор на публикацията е използвал ефемизми като "танциорки" и "компанионки" - вероятно, за да не шокира посетителите на сайта. Работното място на бъдещите секс-труженички ще бъде пътят за село Ясен, но в обявата то е наречено "новооткриващ се плеибои". Освен с езикова култура и граматика на ниво пети клас, човекът се представя и като съвестен работодател. "Бизнесменът" заявява, че бъдещите му "служителки" ще имат не само "здравни усигуровки" и "гарантирано заплаштане" след работната вечер, но и "усигурена ухрана". Така откликналите на обявата освен сигурни доходи, ще имат и спокойствие по време на служебните задължения, т. е. сеансите с клиенти. Мераклийки да се възползват от изгодното предложение със сигурност ще има.

Да се чуди човек докъде може да стигне цинизмът и наглостта на подобни "работодатели".

 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

За народа и анонимните

 

Стефан КРЪСТЕВ

Пак се замислих за народа. Нямаше как. Доходите ни падат, зимата е студена, а парното се вдига. Природни стихии, а бедствията - резултат преди всичко от човешки действия или бездействия. През изтеклата седмица се чу и нещо обнадеждаващо. Дано най-после се реши въпросът, понеже е много тежък - за прословутите 20% ДДС върху благотворителните есемеси. Предвижда се чрез закон да бъдат насочвани към основната кауза. Симеон Дянков не е взел отношение. До днешна дата, повече не се знае. Дано.

Винаги има образи, които обобщават целия ужас и абсурд на масово бедствие. За войната във Виетнам често се споменава изгаряното от напалм момиченце, което тича голо и се опитва да се отърси от пламъците. За глада в Сомалия - клекналото между лешоядите дете-скелет. За наводненията преди дни за мен е образът е на старата женица, получила пенсията си от сто и тридесет лева предсрочно - пред камерите на една от гледаните ни телевизии каза невинно и без да се замисли, че веднага отишла с парите да си ПЛАТИ ВОДАТА.

Появиха се хора, които се изсмяха над състраданието, подиграха се над духа на съвременна България. Големи глупости се изписаха от хора с малко умствен багаж и огромно самомнение.

Ясно е, че на фона на всеобщия дух приличат на жалки Терситовци. Шутове, които не предизвикват смях, а съжаление. Не съпричастност, която прояви българинът към пострадалите. А тя е добър знак точно днес, когато владици от величината на великотърновския - бивш ректор на Софийска духовна семинария, не само, че беше уличен като агент на ДС, а се оказа и набъркан в имотни далавери. И докато тези, които трябваше с живота си да ни бъдат пример за подражание, показаха падение, обикновеният българин показа какво е да си човек. Можем да бъдем щастливи, че въпреки изпитанията, въпреки всички неуредиците в държавата, въпреки безработицата, въпреки срива в образованието, масовото обезличаване и затъпяването, не деградирахме, а показваме дух. Истински силен дух.

И доста обидно е в този момент някой си външен да се изказва от името на българския народ. Става въпрос за посланието на групата хакери Анонимните към правителството ни. Заплашиха. Кротко и ясно, в няколкоминутно видео обръщение. Заплахите - уж към управляващите, но се отнасяха за икономиката ни и транспорта. По тях щели да са ударите, ако АСТА бъде подписана. Не съм фен на АСТА, но ми идва в повечко анонимници да отправят терористични заплахи към държавата, на която принадлежа. Но най-низкото е, че те си позволиха, без да знаят дори български, да се мотивират "от името на българския народ". Не искам някой, който няма нищо общо с готовността ми, въпреки бедността, да помогна на по-нуждаещ се от мен в миговете на изпитание, да ми приписва свои каузи и методи, които включват ощетяването на човек като мен.

Не искам утре някой да постави взривен механизъм на българско летище или гара, в училище или болница и пак да каже: "В името на българския народ".

Защото между виртуална атака с политически ултиматуми и атака на реалната територия на България разликата е крачка, че дори и по-малко.

Мисля, че българският народ доказа, че е достатъчно зрял и не се нуждае от помощта на някакви си западноевропейски талибани. И нека бъдат толкова добри, колкото са анонимни, да не се изказват от негово име.

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО